Τι προβλέπει ο νόμος για συνεχές γάβγισμα σκύλου

K.ROMPOTIS

AVClub Fanatic
22 August 2009
10,924
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Ξέρω θα πείτε όλοι τώρα έλα μωρέ σιγά το πράγμα, εγώ ξέρω ότι από τότε που έφερε ο γείτονας αυτό το σκυλί έχω χάσει τον ύπνο μου κι εγώ κι η γυναίκα μου και τα παιδιά μου. Είμαι στον 2ο όροφο και το σκυλί είναι ακριβώς απέναντι αλλά στο ισόγειο σε πολύ στενό όμως δρόμο, εν τω μεταξύ και μηρμήγκι να περάσει θα γαβγίσει, μιλάμε γαβγίζει 22 ώρες το 24ωρο κι είναι και μεγάλο και έχει πολύ δυνατό γάβγισμα, το σπίτι που μένω τα τζάμια είναι σαν να μην υπάρχουν, θέλω να ξέρω ποια είναι τα δικαιώματά μου σ αυτή την περίπτωση και τι μπορώ να κάνω βάσει νόμου, ευχαριστώ.

Υ.Γ. Βάσει αυτού του νόμου δικαιούμαι να φέρω αστυνομία ή να κάνω μήνυση και να έχω δίκιο;

Στο ΦΕΚ ‛Α 191 της 29[SUP]ης[/SUP] Ιουλίου 2003 δημοσιεύτηκε ο νόμος 3170/2003 περί ζώων συντροφιάς και αδέσποτων ζώων συντροφιάς...
Ο νόμος αυτός λοιπόν,στο άρθρο 6 καθιστά σαφές ότι επιτρέπεται η διατήρηση 2 σκύλων ή 2 γατών ή 1 σκύλου και μιας γάτας σε κάθε διαμέρισμα της πολυκατοικίας,ακόμη και άν το καταστατικό της πολυκατοικίας απαγορεύει την διατήρηση κατοικίδιων ζώων.Η μόνη προυπόθεση που προβλέπεται είναι τα ζώα να διαμένουν στο ίδιο διαμέρισμα με τον ιδιοκτήτη τους και όχι στην βεράντα ή κοινόχρηστους χώρους.

Last edited:
Re: ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΕΣ ΓΑΒΓΙΣΜΑ ΣΚΥΛΟΥ

Σαν ηχορύπανση είσαι καλυμενος .
Δεν έχει να κανει με το αν επιτρέπεται να έχει ο άλλος κατοικίδιο.
Δεν κατάλαβα αν το έχει το σκυλί εξω η στο σπίτι του.

Μπορείς να φωνάξεις αστυνομία για να πιστοποιηθεί ότι το ζώο βρισκόταν σε κοινόχρηστο χώρο. Πρόσεξε μην τους αφήσεις την πρωτοβουλία, γιατί είναι ικανοί να μη γράψουν σχεδόν τίποτα. Θα ζητήσεις ρητά να γράψουν ότι το ζώο βρέθηκε σε κοινόχρηστο χώρο, ότι είναι ογκώδες κλπ και ότι έκανε φασαρία (αν βέβαια εκείνη την ώρα γαβγίζει), όπως επίσης και τον ιδιοκτήτη του. Θα πρέπει να ελέγξουν και αν ο σκύλος έχει τσιπάκι και αν διαθέτει βιβλιάριο υγείας (είναι λίγο κωμικό, αλλά υπάρχει υποχρέωση και υφίσταται τσουχτερό πρόστιμο). Από κει και πέρα αν δεν συμμορφωθεί ο ιδιοκτήτης, υπάρχει δικαστική διαδικασία. Αν θελήσεις, μπορώ να σε βοηθήσω, απλά δεν ξέρω κατά πόσο είσαι διατεθειμένος να πληρώσεις αρκετά χρήματα γι' αυτό. Δες αν βγάλεις άκρη με την αστυνομία.

Απάντηση: Re: ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΕΣ ΓΑΒΓΙΣΜΑ ΣΚΥΛΟΥ

Αν θελήσεις, μπορώ να σε βοηθήσω, απλά δεν ξέρω κατά πόσο είσαι διατεθειμένος να πληρώσεις αρκετά χρήματα γι' αυτό.

Κάνω πως δεν το διάβασα...

Μαλλον το μελος ειναι δικηγορος και θελει να τον βοηθησει με το αζημιωτο

Δε βλέπω το λόγο για κατευθείαν μηνύσεις.

Μίλησες μαζί του?

συμφωνω..πρωτα εξηγουμαστε(για να μην παρεξηγουμαστε..)και εαν δεν βρεθει λυση,κινουμαστε νομικα...:damnyou:

Τόσα πολλά χρήματα χρειάζονται για μια υπόθεση γαυγισματος???

Το σκυλί είναι στην αυλή του, μάλιστα περνάει κόσμος απ το πεζοδρόμιο και γαβγίζει ξαφνικά και πετάγεται ο κόσμος στο δρόμο με κίνδυνο να τους χτυπήσει αυτοκίνητο. Ναι μίλησα μαζί του γιατί το πρόβλημα παιδιά είναι πολύ έντονο, τα παιδιά ξυπνάνε το βράδυ και έρχονται στο κρεββάτι γιατί φοβούνται και αντιθέτως η γυναίκα επειδή δεν μπορεί να κοιμηθεί φεύγει και πάει στο παιδικό, δεν είναι ποιότητα ζωής αυτή τώρα έλεος. Του εξήγησα ότι δεν θέλω να χαλάσω την καλή γειτονία, (πρόσφατα βέβαια ανταλλάξαμε ονόματα) αλλά απ την άλλη δεν μπορώ να το υπομένω αυτό. Φανταστείτε έβλεπα τον αγώνα μπάσκετ και ζήτημα να άκουσα το 30% της περιγραφής, γαβγίζει κι είναι λες και γαβγίζει στ αυτιά μου. Μου είπε ότι θα πάρει ένα μηχανισμό σε κολλάρο που του κόβει το γάβγισμα, δεν το πιστεύω κι εν τω μεταξύ όση ώρα συζητάγαμε το σκυλί γάβγιζε κι ο τύπος το κλώτσαγε με δύναμη στην κοιλιά. Κύριε Κουτσογιάννη όχι λεφτά για δικηγόρο δεν έχω αλλά ούτε για κούρεμα που ήθελα να πάω σήμερα, χθες έμαθα κι ό,τι κλείνει η εταιρία που δουλεύω, θα με στείλουν αλλού αλλά με μείωση, δεν περισσεύει ούτε για κουλούρι να πάρω οπότε το ξεχνάω. Θα κάνω λίγο υπομονή να δω τι θα κάνει, θα κάνω άλλη μία παρατήρηση και μετά αστυνομία και βλέπουμε. Εγώ θέλω να ξέρω, βάσει αυτού του νόμου που ποστάρισα στην αρχή, καλύπτομαι;

Καλύπτεσαι ετσι και αλλιώς.Αυτο που ποσταρες αφορά την ιδιοκτησία σκύλου σε πολυκατοικία.
Και μεσα στο σπιτι του γειτονα να ηταν ο σκύλος και να ενοχλούσε με το γαβγισμα, πάλι δίκιο θα είχες.

Δεν είμαι νομικός αλλά από όσα καταλαβαίνω:
- η ηχορύπανση δεν έχει σχέση από τι προκαλείται. Από μηχάνημα, μουσική, φωνές ή ζώο.
- ο νόμος που έβαλες στην αρχή, σε καλύπτει αν θέλεις να τον καταγγείλεις για κακοποίηση ζώου. Που το έχει συνέχεια δεμένο έξω, που το κλοτσάει κ.λπ.. Νομίζω ότι προβλέπεται εκτός από πρόστιμο να του το πάρουν κιόλας αν αποδειχτεί ότι το κακομεταχειρίζεται.

Απάντηση: ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΕΣ ΓΑΒΓΙΣΜΑ ΣΚΥΛΟΥ

Σε ωρες κοινης ησυχίας εχεις καλεσει την αστυνομία;
Αν ναι και εχουν διαπιστώσει οτι οντως ο σκυλος του γείτονα ενοχλει τοτε εχεις κανει το πρωτο βημα.
Σε περιτπωση που εξακολουθήσει τους καλει εκ νεου και νομιζω πως μετα του γινεται μήνυση χωρις να μπλέκεις εσυ.
Φροντισε μονο οταν τους καλέσεις να τους περιμένεις και να τους υποδείξεις απο που ερχεται ο θορυβος (αλλιως παιζει να μην χαλασουν πανω απο 10 δευτρολεπτα αν δεν ακούσουν κατι)

Για την κακοποίηση ζωο ειναι καπως δύσκολο να το αποδείξεις

Re: Απάντηση: Re: ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΕΣ ΓΑΒΓΙΣΜΑ ΣΚΥΛΟΥ

Κάνω πως δεν το διάβασα...
Για να μην παρεξηγούμαστε:
α) Είμαι δικηγόρος.
β) Έδωσα μια συμβουλή για τις ενδεδειγμένες ενέργειες στο μέλος. Αν διαβάσατε σωστά, δεν τον προέτρεψα να ασχοληθεί κατευθείαν με Δικαστήρια. Αντίθετα, πρότεινα τη λύση να καλέσει την αστυνομία, η οποία δεν θα έχει κόστος γι' αυτόν. Από κει και πέρα, αν παρά τις συστάσεις και ενδεχομένως το πρόστιμο που θα φάει από την αστυνομία, ο γείτονας επιμένει στην παράνομη συμπεριφορά του, μόνη λύση θα είναι τα Δικαστήρια. Μια τέτοια λύση θα χει αρκετό κόστος της τάξης των κάποιων εκατοντάδων ευρώ, τα οποία τα θεωρώ πολλά για την υπόθεση και γι' αυτό προειδοποίησα το μέλος.
γ) Κι εννοείται, ότι σ' αυτό το φόρουμ δεν έχω γραφεί για οποιαδήποτε διαφήμιση της ειδικότητάς μου (μπορεί να διαπιστωθεί νομίζω και από τα ποστ μου). Φυσικά αν κάποιος έχει ανάγκη τις υπηρεσίες μου και είναι διατεθειμένος να πληρώσει το αντίτιμό τους, δεν θα δυσαρεστηθώ αν τον αναλάβω. Και τέλος να διευκρινίσω φυσικά ότι αντί για εμένα το μέλος που υπέβαλε το ερώτημα, μπορεί να απευθυνθεί σε οποιονδήποτε άλλο δικηγόρο για να ρωτήσει για την υπόθεση του και το κόστος αυτής.
Δεν νομίζω να παραβίασα κάποιον όρο του φόρουμ. Αν υπέπεσα σε οποιοδήποτε παράπτωμα, παρακαλώ να μου το υποδείξετε για να αποφευχθεί στο μέλλον.

ΝΟΜΟΣ 4235/2014 – ΦΕΚ Α 32 – 11.02.2014

ιδ) Αρμόδια όργανα για τη βεβαίωση των παραβάσεων είναι τα όργανα που τις διαπιστώνουν κατά την άσκηση των ελεγκτικών καθηκόντων τους και συγκεκριμένα οι υπάλληλοι της Ελληνικής Αστυνομίας

Παράλειψη προσκόμισης στον οικείο δήμο του αντιγράφου πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης 300 ευρώ

Μη κατοχή ενημερωμένου και θεωρημένου βιβλιαρίου υγείας ή διαβατηρίου 300 ευρώ.

Ρίξε του μια ματιά και θα βρείς και άλλα, οι αστυνόμοι είναι άσχετοι και σίγουρα δεν έχουν μπλοκ για να γράψουν οποιοδήποτε τέτοιο πρόστιμο.

Καλή τύχη.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΕΣ ΓΑΒΓΙΣΜΑ ΣΚΥΛΟΥ

Για να μην παρεξηγούμαστε:
α) Είμαι δικηγόρος.
β) Έδωσα μια συμβουλή για τις ενδεδειγμένες ενέργειες στο μέλος. Αν διαβάσατε σωστά, δεν τον προέτρεψα να ασχοληθεί κατευθείαν με Δικαστήρια. Αντίθετα, πρότεινα τη λύση να καλέσει την αστυνομία, η οποία δεν θα έχει κόστος γι' αυτόν. Από κει και πέρα, αν παρά τις συστάσεις και ενδεχομένως το πρόστιμο που θα φάει από την αστυνομία, ο γείτονας επιμένει στην παράνομη συμπεριφορά του, μόνη λύση θα είναι τα Δικαστήρια. Μια τέτοια λύση θα χει αρκετό κόστος της τάξης των κάποιων εκατοντάδων ευρώ, τα οποία τα θεωρώ πολλά για την υπόθεση και γι' αυτό προειδοποίησα το μέλος.
γ) Κι εννοείται, ότι σ' αυτό το φόρουμ δεν έχω γραφεί για οποιαδήποτε διαφήμιση της ειδικότητάς μου (μπορεί να διαπιστωθεί νομίζω και από τα ποστ μου). Φυσικά αν κάποιος έχει ανάγκη τις υπηρεσίες μου και είναι διατεθειμένος να πληρώσει το αντίτιμό τους, δεν θα δυσαρεστηθώ αν τον αναλάβω. Και τέλος να διευκρινίσω φυσικά ότι αντί για εμένα το μέλος που υπέβαλε το ερώτημα, μπορεί να απευθυνθεί σε οποιονδήποτε άλλο δικηγόρο για να ρωτήσει για την υπόθεση του και το κόστος αυτής.
Δεν νομίζω να παραβίασα κάποιον όρο του φόρουμ. Αν υπέπεσα σε οποιοδήποτε παράπτωμα, παρακαλώ να μου το υποδείξετε για να αποφευχθεί στο μέλλον.

Κανένα παράπτωμα συνάδελφε. Απλά, επειδή χρειάζονται κάποια πράγματα να είναι καθαρά, χαίρομαι που τα ξεκαθαρίσαμε.

Καλημέρα, σας ευχαριστώ όλους που ασχοληθήκατε με το πρόβλημά μου. Καλώς ή κακώς δεν είμαι άνθρωπος που φτάνω σε τέτοιες λύσεις, δεν έχω φωνάξει ποτέ στη ζωή μου αστυνομία. Για παράδειγμα η κόρη του ιδιοκτήτη του σκύλου έβαλε μια νύχτα δυνατά μουσική απ τις 3 το πρωί και κράτησε έως τις 5, ήταν τόσο δυνατά που κάποιος φώναξε απ τα 40 μέτρα οπότε φανταστείτε πως ακουγόταν σε μένα που είμαι ακριβώς απέναντι και πάλι όμως έκανα υπομονή, δεν μπήκα στη διαδικασία να φωνάξω αστυνομία, είπα δεν βαριέται μικρή κοπέλα είναι δεν το κάνει και κάθε βράδυ και περίμενα να το κλείσει να πέσω πάλι για ύπνο. Δεν θέλω να χαλάω τις σχέσεις μου με τους γείτονες αν κι είμαι καινούριος στην περιοχή και δεν τους γνωρίζω κι όπως είπα προσφατα με τον εν λόγω κύριο ανταλλάξαμε ονόματα μιας και μόνο μια καλημέρα λέγαμε κι είπα να πάω να συστηθώ. Αυτό το πράγμα όμως με το σκύλο δεν παλεύεται, πραγματικά κύριοι ό,τι και να περάσει μπροστά του γαβγίζει, είτε είναι μηρμήγκι είτε λεωφορείο, είτε μηχανάκι, να δείτε πως κάνει άμα βγαίνω εγώ με τη μηχανή, είναι στα όρια να φάει τα κάγκελα και να βγει έξω κι είναι δικαιολογημένα, δεν έχω δει ποτέ να το βγάζουν βόλτα, το σκυλί είναι συμπαθητικούλι, άμα πας κοντά το χαιδεύεις αλλά όλη τη μέρα μέσα κλεισμένο φυσικό είναι να έχει αγριέψει. Εδώ φοβάμαι όταν αλλάζουμε το μήνα την πλευρά παρκαρίσματος και έχω παρκάρει ακριβώς μπροστά του γιατί μια μέρα απ το φόβο της η κόρη μου παραλίγο να πεταχτεί στο δρόμο και γίνεται μ όλο τον κόσμο αυτό. Οπως φαίνεται όμως δεν θα το γλιτώσω να το τραβήξω το σχοινί γιατί έχω και μια οικογένεια να σκεφτώ, δεν μπορώ να θυσιάσω τη γαλήνη και την ποιότητα ζωής της γυναίκας μου και των παιδιών και ήθελα να ξέρω τι προβλέπει ο νόμος πριν φτάσω σ αυτό το σημείο.

Όπως είπε παραπάνω ο φίλος, υπάρχει κακοποίηση του ζώου.
Μπορείς να στηριχτείς και σε αυτό το επίπεδο, και να κάνεις και ένα καλό εδώ που τα λέμε.... να σώσεις το ζώο από μ*λ*κ* ιδιοκτήτη.
Αν είναι μόνιμα δεμένο σε εξωτερικό χώρο, το χτυπάνε και γενικώς το κακομεταχειρίζονται θα πρότεινα αρχικά να του κάνεις μια σύσταση επ' αυτού και μετά να έρθεις σε επαφή με μια φιλοζωική για το πώς θα το αντιμετωπίσετε.

Το σκυλί, όπως πολύ σωστά επεσήμανες, αγριεύει από την "εγκατάληψη"...
Είναι πιθανότατα και το ίδιο, "θύμα" του ιδιοκτήτη όπως κι' εσείς.

Οχι κακομεταχείριση δεν νομίζω ότι γίνεται, απλά πιστεύω επειδή ντράπηκε όταν το έκανα θέμα και την ώρα που μιλάγαμε γάβγιζε, πιστεύω το κλώτσησε για να μου δείξει ότι εντάξει το καταλαβαίνω ενοχλεί, δεν το δικαιολογώ αλλά είναι το μόνο σημάδι κακομεταχείρισης που είδα μην το μεγαλοποιούμε. Κατά τ άλλα βλέπω που κατεβαίνει η κόρη με τον γκόμενο και παίζουν που και που αλλά ως εκεί, 1 χρόνο τώρα που μεγάλωσε κι είναι κι ογκώδης, βόλτα δεν έχω δει να το βγάζουν. Θα δώσω λίγο χρόνο να δω τι θα γίνει, είπαμε δεν θέλω να τραβήξω το σχοινί και να μην λέω καλημέρα με τον άλλον αλλά ως ένα σημείο.