Τι προτείνετε για έναν πολύ σχετικό με δορυφορική...αλλά άσχετο με Linux?

DirectorC

Established Member
6 March 2007
237
Όπως γράφω στον τίτλο θέλω να ασχοληθώ και πάλι, αλλά επειδή παντού ακούω για Linux, πλέον λέω να πάρω κάποιον δέκτη με Linux.
Είμαι πολύ σχετικός με την δορυφορική...(μέχρι και λήψη C Band NSS 806 παλιότερα...), αλλά από Linux δεν γνωρίζω και δεν έχω ασχοληθεί ποτέ στο PC.

Θα είναι εύκολο να το μάθω μόνος μου, αγοράζοντας έναν Dreambox και όπου βγει? Ή έχετε να προτείνετε κάποιον συγκεκριμένο δέκτη που θα με διευκολύνει και δεν θα με φέρει σε δύσκολη θέση?

Είδα και τον AMIKO ALIEN 8900 που είναι και φτηνότερος και κάποιος μου τον πρότεινε.

Πείτε καμιά γνώμη για δέκτη Linux...

Ευχαριστώ.

Ευχαριστώ για την μέχρι στιγμής βοήθεια...χαχα...δεν κάνω πλάκα...είχα βοήθεια από φίλους σε pm...χαχα...

Δεν μας κοινοποιεις τη βοηθεια, γιατι καπως ετσι ειμαι κι εγω;

Να απαντήσω εγώ στα ...φανερά. Το Linux είναι λειτουργικό σύστημα. Ποιό σωστά είναι ΜΟΝΟ ο πυρήνας (kernel) ενός λειτουργικού συστήματος. Όταν αυτό συνδυαστεί με όλα τα επιμέρους κομμάτια (file manager, window manager, Shell, drivers, εφαρμογές κτλ) τότε δημιουργείται ένα κανονικό λειτουργικό σύστημα. Σε αντίθεση με την Microsoft, που διαθέτει ομάδες προγραμματστών για σχεδόν όλα τα επιμέρους τμήματα ενός λειτουργικού, το Linux αναπτύσσεται από διαφορετικές ομάδες, ανεξάρτητες μεταξύ τους. Διάφοροι διανομείς, παίρνουν όλα τα επιμέρους τμήματα, τα "συνδέουν" και δημιουργούν "διανομές" προσθέτοντας και δικές τους "πινελιές". Άλλες πινελιές είναι χακεριές κακής ποιότητας και άλλες όχι.

Είναι ΠΟΛΥ εύκολο να βρεις και να εγκαταστήσεις Linux στον υπολογιστή σου. Για πλάκα εγκαθίσταται πλέον. Παλιά υπήρχαν προβλήματα, τώρα πια όχι. Όποιος λοιπόν θέλει να πάρει γεύση Linux κατεβάζει μια διανομή, την εγκαθιστά και παίζει μαζί της μέχρι να εξοικειωθεί.

Το Linux σε δορυφορικό δέκτη, ουσιαστικά είναι ένας πυρήνας, απ' τον οποίο έχουν βγει τα πάντα πέρα από αυτά που χρειάζονται για να τρέξει στον συγκεκριμένο δέκτη. Απ την άλλη το σύστημα αρχείων (filesystem) αλλά και όλες οι εντολές γραμμής εντολής (command line) είναι ολόιδιες είτε μιλάμε για Dreambox είτε για Ubuntu. Εφόσον λοιπόν είσαι άνετος με Linux σε PC είναι ακριβώς το ίδιο και σε dreambox.

(Τελευταία παράγραφος) Δέκτες Linux ΔΕΝ είναι μόνο οι dreambox. Αρκετοί άλλοι είναι Linux δέκτες. Όσοι παίρνουν πχ enigma είναι linux δέκτες. Ο ΑΖbox πχ είναι Linux δέκτης, ακόμη και με το δικό του firmware, αν και πλέον τρέχει και enigma. Θεωρητικά, όλοι οι δέκτες θα μπορούσαν να τρέχουν linux. Εξαρτάται πόσο διαθέσημα είναι τα χαρακτηριστικά του Hardware που θα μπεί ή μπήκε. Αν υπάρχει διάθεση, το Linux θα τρέξει. Πόσο καλά θα τρέξει είναι άλλο θέμα.
Ο Amiko μια χαρά είναι όσο ξέρω. Με 150 ευρώ (απ' ότι ακούω) είναι και φθηνός. Δεν νομίζω να έχεις ιδιαίτερο πρόβλημα γενικά.

Σίμος

Σε ευχαριστώ για όσα έγραψες. Έχω χρησιμοποιήσει παλιότερα στο PC κάποιες διανομές τυπικά χωρίς να έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα, οι οποίες είχαν εγκατεστημένα κάποια πρόσθετα για διάφορες λειτουργίες. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι πρέπει για ορισμένες λειτουργίες να κάνεις ο ίδιος edit στα αρχεία και να βάζεις ρυθμίσεις κλπ...στις περιπτώσεις που δεν σου δίνονται έτοιμα ρυθμισμένα τα αρχεία...αυτό με προβλημάτιζε και ακόμα σε κάποιες περιπτώσεις με μπερδεύει...ειδικά για ορισμένα πράγματα αν δεν τα δεις στην πράξη από κάποιον άλλον...είναι μπέρδεμα για πρώτη φορά...απλώς προσπαθώ να τα κάνω μηχανικά, χωρίς να δίνω σημασία στο τι σημαίνουν κάποιες γραμμές...αλλά ακόμα δεν έχω βγάλει άκρη σε αυτά που θέλω...απορροφήθηκα και από το Enigma2, που έτσι όπως είναι σε BETA είναι χάσιμο χρόνου προς το παρόν...και νόμιζα ότι ξαφνικά έγινα αρχάριος...

Άνω Τούμπα ε?...Α ρε ένδοξο (λέμε τώρα) 24 δημοτικό...

Last edited: