Tι θα γίνουν τα ευρώ σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή

nbullamatsis

Supreme Member
11 February 2007
4,664
πειραιας
Χθες μου δημιουργήθηκε μία απορία προφανως γιατί οι γνώσεις μου είναι περιορισμένες
στα της χώρα ''χάθηκε''
ισως εδω απαντηθεί.

Λοιπόν ξανα
έστω οτι υπάρχουν Χ ευρώ στο σύνολο εδώ στην Ελλάδα
σε καταθέσεις σε χρηματοκιβώτια σε μαξιλάρια στις τσέπες μας
Πειτε οτι το κράτος μας τα παίρνει και μας δίνει δραχμές ή οτι αλλο θέλετε σε οτι αναλογία θέλετε
δεν μας εδνιαφέρει σε αυτό το σημείο η αναλογία.

Η ερώτηση είναι
Επειδή θα είναι πρωτη φορά που μία χώρα θα επιστρέψει στο παλίο της νόμισμα από νόμισμα που κυκλοφορεί κανονικά στις διεθνείς αγορές!!!!
ξαφνικά το κράτος θα βρεθεί με Χ ευρώ τα οποία
τι θα τα κάνει?
και πόσα είναι?
είναι υποχρεωμένο να τα επιστρέψει στην κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα??????
και γιατί να εχει υποχρέωση?
Μηπως είναι αρκετά?

Last edited:
Αν ακυρωθούν τα Ελληνικά ευρώ που από οτι γνωρίζω εχουν διακριτικό
θα δημιουργηθεί προβλημα σε ολη την ευρωζώνη και οχι μονο γιατί εχουν κυκλοφορήσει οπως και τα δικά τους εδω.

Τι εχουμε δώσει για να πάρουμε ευρώ?

Αν το κάνουν και αλλες χώρες οπως π.χ. Πορτογαλία τι θα πάθει π.χ. η Γερμανία και το ευρώ?

Νίκο, είναι πολύ απλό. Οτι ευρώ σε ρευστό υπάρχει στην Ελλάδα, θα εξακολουθεί να υπάρχει, πλέον όμως ως συνάλλαγμα.....

Οτι ακριβώς γίνεται και με τα υπόλοιπα ξένα νομίσματα π.χ. δολλάριο.

Last edited:
Μήπως η εξοδος μία χωρας από το νομισμα οδηγεί αυτομάτα στην διαλυση της ενωσης για πληθωριστικούς λόγους που ανέφεραν χθες Lepa και Dalanik?

Έχω την εντύπωση ότι δεν είναι η πρώτη φορά που αποσύρεται η Ελλάδα από κοινό νόμισμα.
Από εκεί και πέρα, από τη στιγμή που οι υπόλοιποι αποφασίσουν να μείνουν σε αυτό το νόμισμα και πρακτικά δημιουργηθεί κάποιος πληθωρισμός, μπορούν να καταστρέψουν κάποιο μέρος χρημάτων.

Νίκο χλωμό το βλέπω να προβληματίζονται για το συγκεκριμένο θέμα.
Πιο πολύ τεχνικό είναι το ζήτημα. Και ως τέτοιο υπάρχουν πολλές λύσεις.

δεν ξέρω τι δώσαμε για να πάρουμε το ευρώ... προφανώς τις δραχμές και λάβαμε το αντίστοιχο (?)

Το καθοριστικό σημείο είναι τι θα καταφέρει μια χώρα που θα βγει απο το Ευρώ και σε πόσο χρόνο.

Η κατάρρευση της οικονομίας μας είναι για όλα τα κοράκια μια ακόμα ευκαιρία, τίποτα παραπάνω.
Θα έρθουν για τα λάφυρα, αλλά μόνο αν πριν μας στραγγίξουν απο κινητές και ακίνητες περιουσίες.

Αυτό είναι το όλο ζήτημα και όχι το ελάχιστο ποσοστό επιρροής της οικονομίας μας στην Ευρωπαϊκή.
Για παράδειγμα οι Γερμανοί χρηματοδοτούν επι σειρά ετών τους πρώην ανατολικογερμανούς με μεγαλύτερα ποσά απο αυτά που έχουμε εμείς ανάγκη.
Αλλά τους χρηματοδοτούν με χειροπιαστά ανταλλάγματα και οφέλη για την οικονομία τους.

Δεν μπορεί να γίνει το ίδιο και με εμάς ή οποιονδήποτε άλλο. Αυτό αυτόματα θα σήμαινε τη δημιουργία ενός ανταγωνιστή.
Σε καμία περίπτωση, βλέπουν τον Ευρωπαίο σαν εταίρο και συμπολίτη. Μόνο αν τον απομυζήσουν θα είναι ευχαριστημένοι. Τουλάχιστον αυτό καταλαβαίνω εγώ.

Τεχνικά το θέμα της αλλαγής του νομίσματος μου φαίνεται εύκολο και ανώδυνο.
Μπορούν να αλλάξουν τη μορφή του Ευρώ για παράδειγμα και να πάψουν να ισχύουν τα υπάρχοντα σε όλη την Ευρώπη...

Κώστα δηλαδή εκτος των χρημάτων που έχουμε θα τυπώσουμε κι άλλα χωρις να αποσυρουμε τιποτα?

Το πιο πιθανό.....

Εξ' άλλου αν είχαμε διαθέσιμα χρήματα να αποσύρουμε ή να επιστρέψουμε, δεν θα είχαμε κρίση. Αυτά τα χρήματα έχουν τελειώσει.....

Μιχάλη πότε ξαναγινε τετοιο πράμα?

Το να καταστραφούν χρήματα;
Νομίζω ότι μία χώρα διατηρεί το δικαίωμα να καταστρέψει κάποια ποσότητα χρημάτων ώστε πρακτικά αυτά που μένουν να έχουν μεγαλύτερη αξία...
Πρακτικά το ανάποδο από το να τυπώσεις. :p

Σε κοινό νόμισμα είχαμε μπει επι Αγγλικής λίρας, με την δραχμή να κλειδώνει με την λίρα.....(στυλ Αργεντινής).

Εκεί χάσαμε ένα κομμάτι του χρυσού μας που ζήτησε η Αγγλία ως "καβάτζα"(περί των 20 τόνων) και εκεί χρεοκοπήσαμε σαν κράτος το 32(ή 29 δεν θυμάμαι).....

Σε κοινό νόμισμα είχαμε μπει επι Αγγλικής λίρας, με την δραχμή να κλειδώνει με την λίρα.....(στυλ Αργεντινής).

Εκεί χάσαμε ένα κομμάτι του χρυσού μας που ζήτησε η Αγγλία ως "καβάτζα"(περί των 20 τόνων) και εκεί χρεοκοπήσαμε σαν κράτος το 32(ή 29 δεν θυμάμαι).....

32

Λογικά θα πρέπει να τυπωθεί διαφορετικό ευρώ από το υπάρχων σε όλη την Ευρώπη και αυτό κάθε φορά που θα φεύγει μια χώρα.
Χιχιχι, μέχρι να τυπωθούν καινούργια θα πρέπει να ξαναρχίζουν απ την αρχή, σαν τον Σίσυφο ένα πράμα.

Να σας ενημερώσω ότι η μεγαλύτερη εταιρία εκτύπωσης χαρτονομισμάτων(Αγγλική) στον κόσμο βλέπει 36% άνοδο στις μετοχές της, το τελευταίο διάστημα.....

Έκλεισε με ζημίες το 2011.............

Τα ευρώ δεν αντιστοιχούν σε κάτι;
Χρυσό, πετρέλαιο, τουλούμπες...
Από τη στιγμή που θα φύγει μία χώρα από την ένωση θα αποσύρει το "κάτι" της για να τυπώσει δικό της νόμισμα.
Αλλιώς θα έχουν ίση αξία με τα λεφτά της Monopoly.
Αποσύροντας το "κάτι" της, τα ευρώ που έχουν τυπωθεί χάνουν το αντίκρισμα τους.
Οπότε η καταστρέφονται ή περισσότερα ευρώ αντιστοιχούν σε λιγότερο "κάτι".

μωρε τι καταστρέφονται λετε....
αφού αυτά κυκλοφορούν ήδη
ή εγώ δεν σας πιανω ή λέτε ό,τι θέλετε...

Το να καταστραφούν χρήματα;
Νομίζω ότι μία χώρα διατηρεί το δικαίωμα να καταστρέψει κάποια ποσότητα χρημάτων ώστε πρακτικά αυτά που μένουν να έχουν μεγαλύτερη αξία...
Πρακτικά το ανάποδο από το να τυπώσεις. :p

Οχι δεν λέω για την καταστροφή χρηματων αλλά για επιστροφή της Ελλάδας στο δικό της νόμισμα
αυτό που αναφέρετε με τη λίρα είναι θέμα ισοτιμίας και αφορά μία από τις δύο περιπτωσεις στη περίπτωση χρεωκοπίας
να κλειδώσεις δηλαδή με ενα αλλο νόμισμα
μου το ελεγε ενας φίλος οικονομολόγος
δηλαδή μπορεί η Ελλάδα να μην επιλέξει το ευρώ αν μπει σε δικό της νόμισμα αλλά οποιο θέλει και να κλειδώσει ισοτιμία με αυτό.

Υ.Γ.Είχαμε στερλίνες το '32?

Λογικά θα πρέπει να τυπωθεί διαφορετικό ευρώ από το υπάρχων σε όλη την Ευρώπη και αυτό κάθε φορά που θα φεύγει μια χώρα.
Χιχιχι, μέχρι να τυπωθούν καινούργια θα πρέπει να ξαναρχίζουν απ την αρχή, σαν τον Σίσυφο ένα πράμα.

Είναι εξαρχής τυπωμένα διαφορετικά ευρώ. (Ξεχωρίζουν απο τους αριθμούς)

Απάντηση: Re: Tι θα γίνουν τα ευρώ σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή

Και πως θα τα μαζέψουν να τα ξεχωρίσουν?

Οχι δεν λέω για την καταστροφή χρηματων αλλά για επιστροφή της Ελλάδας στο δικό της νόμισμα
αυτό που αναφέρετε με τη λίρα είναι θέμα ισοτιμίας και αφορά μία από τις δύο περιπτωσεις στη περίπτωση χρεωκοπίας
μου το ελεγε ενας φίλος οικονομολόγος
δηλαδή μπορεί η Ελλάδα να μην επιλέξει το ευρώ αν μπει σε δικό της νόμισμα αλλά οποιο θέλει και να κλειδώσει ισοτιμία με αυτό.

Υ.Γ.Είχαμε στερλίνες το '32?

Είχαμε κλειδωμένη ισοτιμία, όχι το ίδιο νόμισμα.

μωρε τι καταστρέφονται λετε....
αφού αυτά κυκλοφορούν ήδη
ή εγώ δεν σας πιανω ή λέτε ό,τι θέλετε...

Μα άμα δεν κυκλοφορούσαν, δεν θα υπήρχαν... και αν δεν υπήρχαν τι θα καταστρεφόταν? :flipout:

A... Θα δοκιμάσουμε και τον άλλο τρόπο;
Αυτόν που δοκίμασε η Αργεντινή;

Δεν μπορούν να υποτιμηθούν τα euros που ξεκινάνε από Υ!
Δηλαδή θα παίρνεις λεφτά από κάποιον και θα κάθεσαι να βλέπεις από τι γράμμα ξεκινάει το κάθε χαρτονόμισμα;