τηλεκατευθυνόμενα

Είχα ασχοληθεί από το 1986 έως και 1994 περίπου. Ξεκίνησα με αεροπλάνα σε κιτ από μπάλσα. Δηλαδή είχε αρκετή δουλεια και μαστοριά. Στην αρχή είχα ένα υψηλοπτέρυγο εκπαιδευτικό τρικάναλο με 35αρι OS κινητήρα και μετά από τρια-τέσσερα χρόνια πετούσα με ένα χαμηλοπτέρυγο τετρακάναλο Supra με 60αρι κινητήρα. Πετούσα στην Ανάβυσσο.

Κάποια στιγμή πέρασα και στα buggy με ένα Mugen SS 92 σε κλίμακα 1/8 με κινητήρα ΟS 21. Πολύ γκάζι, μπαντιλίκια, άλματα, ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, δισκόφρενα kevlar, camper, caster, toe-in, toe-out, λεπτά λάδια, χοντρά λάδια, γράσσα κ.ο.κ. Σίγουρα πάρα πολύ συναρπαστικό αλλά οι ζημιές ήταν πάρα πολλές και τα ανταλλακτικά πανάκριβα. Ο κινητήρας έβγαζε 2,2 HP από 3,46 κ.ε. στις 30000 στροφές. Σκέτο ξυράφι αλλά έκοβε μπιέλα για πρωινό αν είχες ρυθμίσει λάθος το καρμπυρατερ. Καμία σχέση με τους αεροπορικούς κινητήρες. Πέρασα και από τα σκαφάκια αλλά δεν....

Τότε δεν είχαμε internet και πολλά καταστήματα και ότι μάθαινες ήταν από φίλους και γνωστούς. Δύσκολο και ακριβό hobby.

Τελικά τα παράτησα λόγω έλλειψης χρόνου και παρέας αντίστοιχων ενδιαφερόντων. Το 35αρι το έσπασα και το 60αρι ήταν κάποιου φίλου. Το Mugen υπάρχει ακόμη και απλά το βλέπω στην αποθήκη μου.

Αν ασχοληθώ ξανά θα είναι μόνο με αεροπλάνα γιατί οι συγκινήσεις ήταν πολύ πιο δυνατές από τα αυτοκίνητα (για εμένα).

Πριν τέσσερις πέντε μήνες βρήκα τον αεροπορικό 35αρι κινητήρα. Τον έλυσα, τον καθάρισα και τον κότσαρα πάνω σε ένα κόντρα πλακέ. Βρήκα παλιό μπουζάκι, μπαταρία και τον έβαλα μπρος και έκαψα δυο τεπόζιτα απλά για να ακούσω το σφύριγμα και να μυρίσω τη μεθανόλη. Ηταν super...

Είχα ασχοληθεί από το 1986 έως και 1994 περίπου. Ξεκίνησα με αεροπλάνα σε κιτ από μπάλσα. Δηλαδή είχε αρκετή δουλεια και μαστοριά. Στην αρχή είχα ένα υψηλοπτέρυγο εκπαιδευτικό τρικάναλο με 35αρι OS κινητήρα και μετά από τρια-τέσσερα χρόνια πετούσα με ένα χαμηλοπτέρυγο τετρακάναλο Supra με 60αρι κινητήρα. Πετούσα στην Ανάβυσσο.

Κάποια στιγμή πέρασα και στα buggy με ένα Mugen SS 92 σε κλίμακα 1/8 με κινητήρα ΟS 21. Πολύ γκάζι, μπαντιλίκια, άλματα, ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, δισκόφρενα kevlar, camper, caster, toe-in, toe-out, λεπτά λάδια, χοντρά λάδια, γράσσα κ.ο.κ. Σίγουρα πάρα πολύ συναρπαστικό αλλά οι ζημιές ήταν πάρα πολλές και τα ανταλλακτικά πανάκριβα. Ο κινητήρας έβγαζε 2,2 HP από 3,46 κ.ε. στις 30000 στροφές. Σκέτο ξυράφι αλλά έκοβε μπιέλα για πρωινό αν είχες ρυθμίσει λάθος το καρμπυρατερ. Καμία σχέση με τους αεροπορικούς κινητήρες. Πέρασα και από τα σκαφάκια αλλά δεν....

Τότε δεν είχαμε internet και πολλά καταστήματα και ότι μάθαινες ήταν από φίλους και γνωστούς. Δύσκολο και ακριβό hobby.

Τελικά τα παράτησα λόγω έλλειψης χρόνου και παρέας αντίστοιχων ενδιαφερόντων. Το 35αρι το έσπασα και το 60αρι ήταν κάποιου φίλου. Το Mugen υπάρχει ακόμη και απλά το βλέπω στην αποθήκη μου.

Αν ασχοληθώ ξανά θα είναι μόνο με αεροπλάνα γιατί οι συγκινήσεις ήταν πολύ πιο δυνατές από τα αυτοκίνητα (για εμένα).

Πριν τέσσερις πέντε μήνες βρήκα τον αεροπορικό 35αρι κινητήρα. Τον έλυσα, τον καθάρισα και τον κότσαρα πάνω σε ένα κόντρα πλακέ. Βρήκα παλιό μπουζάκι, μπαταρία και τον έβαλα μπρος και έκαψα δυο τεπόζιτα απλά για να ακούσω το σφύριγμα και να μυρίσω τη μεθανόλη. Ηταν super...
Τώρα πλέον δεν είναι απλησίαστες οι τιμές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.Επίσης βελτιώθηκαν και οι κινητήρες και πολλά άλλα.Στο buggy έχω 21άρι απ'το 2001 και δουλεύει άψογα και με συχνή χρήση.Επίσης τα αμάξια πλέον τα πουλάνε έτοιμα απ´το εργοστάσιο και δεν χρειάζονται συναρμολόγιση.Τελευταία είναι της μόδας και τα ηλεκτρικά ελικόπτερα τα οποία τα έχουνα βελτιώσει απίστευτα.Το αεροπλάνο καλό αλλά δεν έχει τη δράση και την αμεσότητα του αυτοκινήτου.

Εγω το εχω αποθυμενο απο την προ '80 εποχη.
Τοτε που ζαχαρωναμε στον Καλφακη τις 4καναλες Futaba και τα μοτερ της COX και της ROSS!
7500 δρχ εκανε η 2καναλη και 15000 η τετρακαναλη!!

Αγωνιστικη ανασχοληση απο το 1995-2000 με 1/10 κατηγορια αυτοκινητα κυριως ηλεκτρικα. Πολυ αριβο χομπι εκεινη την εποχη ειδικα αν εκανες πρωταθλητισμο. Εχω ακομα αρκετα πραγματα στην αποθηκη μου. Τελευταια με τρωει η χουφτα μου για 1/5 βενζινοκινητο αλλα κρατιεμαι ακομα.

Re: Απάντηση: τηλεκατευθυνόμενα

Εγω το εχω αποθυμενο απο την προ '80 εποχη.
Τοτε που ζαχαρωναμε στον Καλφακη τις 4καναλες Futaba και τα μοτερ της COX και της ROSS!
7500 δρχ εκανε η 2καναλη και 15000 η τετρακαναλη!!

φαντάσου τώρα υπάρχουν και με 14 κανάλια

εχω ασχοληθει αγωνιστικα με 1/10 διαφορα schumacher μοντελλα και με 1/5. Προσφατα σκεφτομουν να ασχοληθω και με βαρκες αλλα τα κοστα ειναι πολυ υψηλα αλλα εχει απιστευτες ταχυτητες και μεγεθη

Πριν 2 χρόνια περίπου ξεκίνησα με ένα buggy της Kyosho, τον επτάκις παγκόσμιο πρωταθλητή Inferno MP777 SP2 με μοτέρ Sirio S21 EVO2. Του 'χω ρίξει πολλά λεφτά τόσο σε επισκευές (ειδικά τότε στον Ιππόδρομο που μπερδεύτηκε με τις συχνότητες των ταξιτζήδων που αράζουν εκεί και καρφώθηκε σε ένα τοίχο με πολλά km/h) όσο και σε λάστιχα, hopups, εργαλεία, τσάντες κλπ.

attachment.php

Είναι όντως ακριβό hobby, θέλει πολύ εξάσκηση για να το πας καλά αλλά κυρίως γνώση και βοήθεια για να το ρυθμίσεις (έχει άπειρους συνδυασμούς ρυθμίσεων). Στην αρχή πήγαινα κάθε εβδομάδα στην Arena, στον Ασπρόπυργο, αλλά το επίπεδο είναι αλλού. Αν έχει κάποιος όρεξη να ασχοληθεί και να ρίξει διάβασμα, χρήμα να διαθέσει, παρέα - όχι μόνο για το ξετουμπάρισμα - και βοήθεια στο στήσιμο (όχι στη συναρμολόγηση, αλλά στο setup) τότε έχει πολύ χαβαλέ και πόρωση.

Το δικό μου είναι στην τσάντα του από πέρυσι το Πάσχα (και ευτυχώς του είχα βάλει πολύ after run oil ;))