Τηλεοράσεις για Gaming (και όχι μόνο). Προβληματισμοί

Δημήτρης Αντωνόγλου

AVClub Addicted Member
17 June 2006
2,493
Χίος
Ο διαχειριστής μπορεί να μεταφέρει το post στην κατηγορία Gadgets αν το κρίνει πιο σχετικό.

Σε πείσμα των καιρών και παρότι είμαι παιχνιδάς και gadgetάκιας, κρατάω ακόμη τη 32 άρα Philips Wide CRT μου για να βλεπω τηλεόραση και games.Τις ταινίες εδώ και 3 χρόνια, αγοράζοντας 720p projector.

Οι λόγοι που κράτησα τόσο καιρό την CRT ήταν πως δεδομένου του προτζέκτορα δεν υπήρχε, άλλο hi-def υλικό (για να δω σε lcd) και οι LCD τηλεοράσεις έχουν ακόμα παιδικές ασθένειες.

Με την έλευση του XBOX360 και του PS3, τα πράγματα άλλαξαν. Έπαθα κυριολεκτικά σοκ όταν είδα πως φαίνονται τα παιχνίδια σε μια φτηνή 37άρα LCD. Κυριολεκτικά άλλα παιχνίδια. Κλάσεις ανώτερη απεικόνιση από τη CRT μου. Έτσι πήρα την απόφαση να αγοράσω επιτέλους LCD. Και τότε άρχισαν οι προβληματισμοί.

1080p ή 720p
Πόσα παιχνίδα 1080p υπάρχουν αυτή τη στιγμή; 2. To Virtual Tennis 3 στο PS3 και το GRAW2 στο 360. Όλα τα άλλα είναι 720p. Γιατί; Λόγω της επιπλέον υπολογιστικής ισχύος που χρειάζεται για την επεξεργασία των επιπλέον pixels. Τα παιχνίδια που δεν είναι exclusively developed για το PS3, είναι λογικό να είναι 720p. Αλλιώς θα έπρεπε να παραχθούν 2 σετ textures ένα για 720p (360) και ένα για το 1080p (PS3). To 360 υποστηρίζει 1080p αλλά η Microsoft δε βάσιζε καθόλου το promotion του μηχανήματος σε αυτό το feature. Γνωρίζει πως το μηχάνημα πρακτικά δεν το αντέχει χωρίς σημαντική πτώση των fps. Αμφιβάλλω και αν το αντέχει το PS3. Για λόγους marketing μπορεί κάποια παιχνίδια να υποστηρίξουν 1080p θυσιάζοντας άλλα πιο σημαντικά (κατά τη γνώμη μου) γραφικά features όπως το Anti Aliasing και το High Dynamic Range Lighting (ειδικά στο τελευταίο το 360 σκίζει το PS3 προς το παρόν). Άρα θα έχουμε παιχνίδια 1080p που θα φαίνονται χειρότερα από τις εκδόσεις των 720p. Εκτός και αν η νέα γενιά των παιχνιδιών για PS3 που θα βγεί σε 1-2 χρόνια εκμεταλεύεται πλήρως τις δυνατότητες του μηχανήματος και μας διαψεύσει.

Υπάρχει και ένας άλλος λόγος που τα περισσότερα παιχνίδια είναι 720p. Η εγκατεστημένη βάση τηλεοράσεων αυτή τη στιγμή. Πόσοι έχουν ή τι ποσοστό της αγοράς θα αγόραζε μια πανάκριβη 1080p τηλεόραση μόνο και μόνο για να παίζει Games?

Τι γίνεται με την ποιότητα εικόνας κατά το upscaling από 720p σε 1080p. Αν γίνεται από την τηλεόραση θεωρητικά χάνεται ποιότητα. Αν γίνεται από την κονσόλα σίγουρα χάνεται υπολογιστική ισχύς άρα λιγότερ fps χωρίς βελτίωση στα γραφικά. Άρα η πλάστιγγα μάλλον γέρνει προς 720p.

Αυτό που δεν έχω καταλάβει ακόμη είναι γιατί τα panel των LCD δεν είναι 1280x720p αλλά 1366x768. Τίγίνεται με τα επι πλέον pixel; Σβήνουν; Γίνεται κάποιο scaling?

Τηλεόραση ή monitor?
Η τηλεόραση στο σαλόνι δεν είναι μόνο monitor, τη θέλουμε για μπάλλα, ειδήσεις και οτιδήποτε άλλο βνλέπουμε εμείς και η οικογένεια - φίλοι κλπ.
Μέχρι στιγμής οι LCD (στα δικά μου μάτια) είναι απαράδεκτες σε τηλεοπτικό σήμα. Οι 1080p λογικά θα είναι χειρότερες από τις 720π λόγω της επιπλέον δουλειάς που θα πρέπει να κάνει ο scaler και της μεγαλύτερης απόκλισης από το αρχικό σήμα (αν κάνω λάθος διορθώστε με. Σίγουρος 100% δέν είμαι).

Τα νέα μοντέλα της Sony (D3000, thanks Rivers για την άψογη παρουσίαση) και όσον εταιριών την ακολουθήσουν προσφέρουν καλύτερη κίνηση (ποδόσφαιρο) και μεγαλύτερη γκάμα χρωμάτων περιορίζοντας το gradient και ενδεχωμένως HDMI 1.3. Προσφέρουν 1080p/24fps (το PS3 δεν το υποστηρίζει!!!), αν και το τελευταίο για μένα είναι αδιάφορο γιατί τις ταινίες θα τις βλέπω πάντα στον Projector. Άλλη αίσθηση.

Αν λοιπόν στέκουν τα παραπάνω, τότε η ενδεδειγμένη κίνηση για το gaming και δευτερευόντος τηλεοπτικό σήμα είναι η η αγορά μιας από τη νέα γενιά των 720p.

Ίντσες 37, 40, ή 42?
Τις 32 δεν τις βάζω γιατί τις θεωρώ πολύ μικρές για τα σημερινά δεδομένα. Ο προβληματισμός μου εξαρτάται από το πότε γίνεται αισθητά ορατή η διαφορά 720p με 1080p. Βέβαια στην εξίσωση μπαίνει και η απόσταση θέασης. Δεν εχω καταλήξει ακόμα μια και στη Χίο δεν έχω δυνατότητα να δω πολλές στημένες τηλεοράσεις. Έχω δει μια 37άρα και μια 42άρα LG οι οποίες είχαν ελάχιστες έως καθόλου διαφορές μεταξύ τους.

Θα ήθελα να ακούσω και τις γνώμες των άλλων μελών για να βοηθηθεί η απόφαση μου. Δε μπορώ άλλο Gears στη CRT

Δημητρη γεια σου

Αν και δεν ασχολουμαι με gaming, προβληματιζομαι και εγω για το αν αξιζει μια full hd εν σχεσει με μια hd ready. Κοιτα το post του georget με τους πινακες, στο thread για ´ποιο μεγεθος τηλεοραση¨ και μαλλον θα επιβεβαιωσεις τα λεγομενα σου. -bye-

Νικος

Δημήτρη ωραίο θέμα και με εύστοχους προβληματισμούς....

παιδιά τι λέτε????....για πείτε γνώμες....κυρίως οι τρελλαμένοι παιχνιδάδες...

κι εδώ έχουμε πολλούς...

Το gaming θα είναι από κονσόλα και μόνο?
Δεν σκέφτεσαι να χρησιμοποιήσεις ένα HTPC? Σε ρωτάω επειδή με HTPC και τις νέες κάρτες γραφικών, αναλύσεις 1080p με πολλά fps είναι πλέον ρεαλιστικές.

Το gaming θα είναι από κονσόλα και μόνο?
Δεν σκέφτεσαι να χρησιμοποιήσεις ένα HTPC? Σε ρωτάω επειδή με HTPC και τις νέες κάρτες γραφικών, αναλύσεις 1080p με πολλά fps είναι πλέον ρεαλιστικές.

Το σκέφτομαι και έχω ήδη ξετρελαθεί με το Crysis. Αναρωτιέμαι πoια διαφορά στην ποιότητα εικόνας θα έχει σήμα 720p από PS3 και XBOX 360 σε μια τηλεόραση 720p από μια 1080p. Τα έχει συγκρίνει κανείς;

Σε μια τηλεόραση με προσανατολισμό το gaming θα θεωρούσα σημαντικότερο παράγοντα την κίνηση και τον ρυθμό ανανέωσης του πάνελ.
Πάντως Full HD θεωρώ ότι δεν έχει νόημα κάτω από τις 60-70 ίντσες, και αυτές οριακά
Μια καλή 720ρ είναι υπέρ-αρκετή για όλες τις χρήσεις μιας τηλεόρασης.
Και φυσικά το μέγεθος μετράει, οπότε 42+ χωρίς συζήτηση θα ήταν η πρότασή μου...

__Ναι, αλλά δε θα μπορούσε κάποιος να πάρει μία Full HD και στα παιχνίδια να ΜΗΝ κάνει upscalling και να παίζει "μόνο" σε 720p?

__Ετσι, θα το έχει και όποτε του χρειαστεί (στο μέλλον όλο και πιο πολλά παιχβίδια θα το υποστηρίζουν, + τα HD-DVD & BR δισκάκια)...

__Η μήπως λέω ότι θέλω -ή ότι θα ήθελα να μας παρέχουν..?!

__Ναι, αλλά δε θα μπορούσε κάποιος να πάρει μία Full HD και στα παιχνίδια να ΜΗΝ κάνει upscalling και να παίζει "μόνο" σε 720p?

__Ετσι, θα το έχει και όποτε του χρειαστεί (στο μέλλον όλο και πιο πολλά παιχβίδια θα το υποστηρίζουν, + τα HD-DVD & BR δισκάκια)...

__Η μήπως λέω ότι θέλω -ή ότι θα ήθελα να μας παρέχουν..?!

Τι εννοείς να μην κάνει upscaling? Να κάνει το scaling η τηλεόραση; Αυτό δε θα είχε επίπτωση στην ποιότητα της εικόμας;

Δημητρη οταν δει καποιος παιχνιδια στην LCD μετα δεν υπαρχει γυρισμος στην CRT!

Ο προβληματτισμος σου ειναι λογικος αλλα πιστευω οτι θα ηταν καλυτερο να μας πεις ποσα περιπου λεφτα μπορεις να δωσεις για να σου κανουμε προτασεις σε συγκεκριμενη βαση.-bye-

Τα πιο πολλα παιχνιδια αυτη την στιγμη ειναι 720p αλλα αυτο θα αλλαξει στα επομενα χρονια που η πλειοψηφια θα ειναι τα 1080p.

Οσο για την ερωτηση σου γιατι η αναλυση ειναι 1366*768 , αυτο νομιζω οτι εχει να κανει με πρακτικους λογους οπως το μεγεθος των pixel και την αναλογια πλευρων της οθονης. Το υλικο 720p(=1280x720) γινεται upscale στην αναλυση της οθονης (1366x768).

Last edited:
Εγώ έχω συνδεδεμένο το ps3 με την ΑΜΟΙ 37 1080p μέσω hdmi.
Το αποτέλεσμα είναι φοβερό, μην το συζητάμε καθόλου.
Επίσης βάζω κ το Mac mini με καλώδιο dvi-> hdmi με ανάλυση πάλι 1920*1080 κ παίζω κάνα παιχνίδι warcraft 3, call of duty 2 κτλ... πάλι φοβερά...

Η τηλ που θα πρέπει να αγοράσεις να είναι το λιγότερο 37", να έχει όσο γίνεται γρηγορότερο πάνελ, και φυσικά να κλειδώνει στα 1080p.

Όσον αφορά τα παιχνίδια που είναι στα 720p, το ps3 απλά στέλνει 720 στην τηλ, η οποία κλειδώνει σε αυτή την ανάλυση. Δεν κάνει upscale στα 1080i/p. Απλά προβάλει το 720p κ αυτό φαίνεται από το ότι με κουμπάκι της τηλ μου δείχνει πάντα τι σήμα δέχεται κ προβάλει.

Re: Απάντηση: Τηλεοράσεις για Gaming (και όχι μόνο). Προβληματισμοί

Μιχαλη αν δειχνει 720p (=1280*720) τοτε αυτο σημαινει οτι πρεπει να υπαρχουν μαυρες μπαρες που να καλυπτουν την υπολοιπη οθονη οποτε απλως το 720p δειχνει πιο ειναι το εισερχομενο σημα.

Τι εννοείς να μην κάνει upscaling? Να κάνει το scaling η τηλεόραση; Αυτό δε θα είχε επίπτωση στην ποιότητα της εικόμας;
__Δημήτρη, αυτό που έλεγα, είναι τελικά αυτό που ο Μιχάλης λέει πως γίνεται, οπότε όλα οκ! Δηλαδή:

__Ελεγα ΝΑ ΜΗΝ κάνει το scaling η τv, ότι της έρχεται, αυτό να παίζει χωρίς να το ανεβάζει -κάτι που όπως λέει ο Μιχάλης, αυτό συμβαίνει. Αρα όλα οκ κι εσύ (εμείς) δεν έχεις καμία δικαιολογία να μην προτιμήσεις την full HD tv..! ;)

__Δημήτρη, αυτό που έλεγα, είναι τελικά αυτό που ο Μιχάλης λέει πως γίνεται, οπότε όλα οκ! Δηλαδή:

__Ελεγα ΝΑ ΜΗΝ κάνει το scaling η τv, ότι της έρχεται, αυτό να παίζει χωρίς να το ανεβάζει -κάτι που όπως λέει ο Μιχάλης, αυτό συμβαίνει. Αρα όλα οκ κι εσύ (εμείς) δεν έχεις καμία δικαιολογία να μην προτιμήσεις την full HD tv..! ;)

Συγγνώμη ρε παιδιά αλλά αυτό που λέτε, μάλλον δε στέκει θεωρητικά. Οι LCD έχουν μόνο μια ανάλυση. Όταν δέχονται χαμηλότερο σήμα (δηλαδή λιγότερα pixel) ή θα πρέπει να κάνουν scaling για να γεμίσει η οθόνη (να αντιστοιχήσουν δηλαδή περισσότερα δικά τους pixel στα λιγότερα που παίρνουν), ή θα το προβάλλουν σε μικρότερο μέγεθος σβήνοντας τα παραπάνω pixel. Αφού το μέγεθος του Pixel δε μπορεί να αλλάξει. Αν κάνω λάθος ας με διορθώσει κάποιος.

Oταν η τηλεοραση δεχεται σημα το οποιο ειναι ακριβως στην αναλυση της οθονης τοτε το δειχνει οπως ειναι. Αν το σημα ειναι μικροτερης αναλυσης τοτε το σημα ειτε γινεται upscale ειτε πρεπει να δειχνει η τηλεοραση μαυρες λωριδες στα pixel που δεν χρησιμοποιουνται.

Οταν το παιχνιδι ειναι 720p(=1280*720) τοτε η τηλεοραση το κανει υpscale ειτε σε 1366*768 (αν ειναι HD Ready) ειτε σε 1920*1080 (αν ειναι Full HD) ανεξαρτητα αν δειχνει στην γωνια 720p που λεει ο Μιχάλης (που ειναι η αναλυση του σηματος που δεχεται η τηλεοραση οχι αυτου που δειχνει).

Θα με αναγκάσετε πάλι να τραβήξω φωτογραφίες για να σας δείξω τι γίνεται...!
Λοιπόν, η τηλ δέχεται κανονικά οποιοδήποτε σήμα σαν να είναι στην ουσία μια οθόνη υπολογιστή !!! Δλδ, δέχεται ένα σήμα και το δείχνει σε ολόκληρο το πάνελ. Δεν είναι σαν τα dvd όπου βγάζει πάνω κάτω μπάρες κτλ...καμία σχέση φίλε Γιάννη(Rivers) με αυτό που είπες.
Αυτό είναι στην ουσία το Pixel Mapping 1:1.
Διαφορετικά στην ουσία "κλειδώνει" η ανάλυση.
Δείχνει δλδ full screen που λέμε, σε ενημερώνει η τηλ ότι δέχεται σήμα 720 κ δείχνει ότι αλλάζει μάλιστα η ανάλυση γιατί κάνει το χαρακτηριστικό αναβόσβημα όταν αλλάζει, δεν ξέρω πως αλλιώς να το περιγράψω...

Last edited:
Re: Απάντηση: Τηλεοράσεις για Gaming (και όχι μόνο). Προβληματισμοί

Θα με αναγκάσετε πάλι να τραβήξω φωτογραφίες για να σας δείξω τι γίνεται...!
Λοιπόν, η τηλ δέχεται κανονικά οποιοδήποτε σήμα σαν να είναι στην ουσία μια οθόνη υπολογιστή !!! Δλδ, δέχεται ένα σήμα και το δείχνει σε ολόκληρο το πάνελ. Δεν είναι σαν τα dvd όπου βγάζει πάνω κάτω μπάρες κτλ...καμία σχέση φίλε Γιάννη(Rivers) με αυτό που είπες.
Αυτό είναι στην ουσία το Pixel Mapping 1:1.
Διαφορετικά στην ουσία "κλειδώνει" η ανάλυση.
Δείχνει δλδ full screen που λέμε, σε ενημερώνει η τηλ ότι δέχεται σήμα 720 κ δείχνει ότι αλλάζει μάλιστα η ανάλυση γιατί κάνει το χαρακτηριστικό αναβόσβημα όταν αλλάζει, δεν ξέρω πως αλλιώς να το περιγράψω...

Μιχάλη μου, αυτά που περιγράφεις δεν σημαίνουν ότι δε γίνεται scaling αλλά ακριβώς το αντίθετο. Και οι φωτογραφίες δεν μπορούν να το αποδείξουν εκτός αν κάτσουμε να μετρήσουμε τα Pixel :-). Πάντως ο τρόπος που το περιγράφεις μάλλον δείχνει ότι γίνεται κορυφαίο scaling. Pixel maping 1:1 σημαίνει ότι το κάθε pixel της πηγής αντιστοιχίζεται με 1 της συσκευής απιεικόνισης. Οι LCD δεν είναι σαν τις CRT. Κάθε LCD τηλεόραση έχει σταθερό αριθμό και σταθερό μέγεθος pixel. Πως γίνεται να έχουμε 1:1 αντιστοιχία μεταξύ του γινομένου 1280*720 και του 1980x1024? Για αυτο το λόγο υπάρχουν οι scalers. Αλλιώς δε θα υπήρχαν και θα είχαμε 1:1 αντιστοιχία μεταξύ δυο οποιονδήποτε σημάτων.

Last edited: