Τηλεόραση χωρίς σύνορα ζητά η Ε.Ε.

AlexT_

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,458
Θεσσαλονίκη
Τηλεόραση χωρίς σύνορα ζητά η Ευρωπαική Επιτροπή για όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.
Σύμφωνα με δήλωση της αρμόδια επιτρόπου για θέματα Media κ.Viviane Reding σε γερμανική οικονομική εφημερίδα, αυτή την περίοδο η υπόθεση συζητείται ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Κύριος σκοπός είναι η κατάργηση των τοπικών περιορισμών σε θέματα προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων εντός των κρατών μελών και η διεύρυνση των μεταδόσεων προστατευμένου υλικού σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Αν εκδοθεί θετική απόφαση, τότε αν σε ένα κράτος μέλος πληρωθούν πνευματικά δικαιώματα, το υλικό (ταινία, ποδοσφαιρικός αγώνας κλπ.) μπορεί να μεταδοθεί και στα 27 κράτη μέλη.

Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό στην πράξη και συνακόλουθα στην δορυφορική λήψη. Δικαιώματα ταινιών, τοπικών ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων, αγώνες CL κλπ.κλπ. θα πληρωθούν μία φορά αντί για 27 που ισχύει σήμερα και οι μεταδόσεις μπορούν αν γίνουν σε όλα τα κράτη μέλη.

Βέβαια ζούμε σε μια εποχή της εμπορευματοποίησης των πάντων και αυτό δεν αφήνει περιθώρια για ενθουσιασμό καθότι ακόμα δεν γνωρίζουμε τι θα κληθούμε να πληρώσουμε τελικά για αυτή τη διεύρυνση.
Σαν πολίτες της Ε.Ε. δεν έχουμε συνηθίσει να μας χαρίζουν οτιδήποτε. Άλλωστε δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες για την πρακτική εφαρμογή αυτής της επέκτασης.
Παρόλα αυτά το θέμα παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον.
 
Δεδομένου ότι οι τιμές των δικαιωμάτων προσδιορίζονται με βάση το κοινό για το οποίο γίνεται η παραχώρηση τους, η δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου πώλησης δικαιωμάτων θα έχει σαν αποτέλεσμα την μεγάλη αύξηση του κόστους των δικαιωμάτων αυτών.

Εφόσον θεωρήσουμε ότι σήμερα ο ανταγωνισμός για την αγορά των δικαιωμάτων λειτουργεί ομαλά στις επιμέρους αγορές των κρατών μελών της Ε.Ε., κάτι που είναι εύλογο δεδομένου ότι υπάρχουν περισσότεροι του ενός ενδιαφερόμενοι αγοραστές, το αποτέλεσμα της προτεινόμενης απορύθμισης (γιατί πρακτικά αυτό είναι, deregulation) θα είναι για τους πωλητές των δικαιωμάτων αδιάφορο από οικονομικής απόψεως.

Από την άλλη μεριά, καθόλου αδιάφορο δεν θα είναι για τους αγοραστές δικαιωμάτων δεδομένου ότι πλέον θα υπάρχει ένας αγοραστής για το σύνολο του ευρωπαϊκού χώρου ο οποίος θα καλείται να επωμισθεί πραγματικά τεράστιο κόστος χωρίς όμως να είναι σε θέση να αποκτήσει και τα αντίστοιχα έσοδα δεδομένου ότι πανευρωπαϊκό δίκτυο εκπομπής και κάλυψης του συνόλου του χώρου για το οποίο αγοράστηκαν τα δικαιώματα δεν υφίσταται επί του παρόντος. Κατά συνέπεια, είτε θα δημιουργηθούν τέτοια δίκτυα (π.χ. νόμιμη πώληση συνδρομών sky digital στην Ελλάδα), είτε οι αρχικοί αγοραστές των δικαιωμάτων θα τα μεταπωλούν σε τοπικό επίπεδο (syndication).

Σε κάθε περίπτωση πάντως, μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ανακατατάξεις.
 
Re: Απάντηση: Τηλεόραση χωρίς σύνορα ζητά η Ε.Ε.

Δεδομένου ότι οι τιμές των δικαιωμάτων προσδιορίζονται με βάση το κοινό για το οποίο γίνεται η παραχώρηση τους, η δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου πώλησης δικαιωμάτων θα έχει σαν αποτέλεσμα την μεγάλη αύξηση του κόστους των δικαιωμάτων αυτών
quote]
Κάπου μου διαφεύγει η λογική του συλλογισμού. Οι τιμές των δικαιωμάτων μπορεί να προσδιορίζονται με βάση το κοινό αλλά αυτό τι κοινό σήμερα είναι διαμερισματοποιημένο σε 27 ομάδες, και η τιμή μονάδας είναι εκεί που είναι ανάλογα. Όταν φύγουν τα σύνορα, το κοινό αυτό είναι μοιρασμένο ανάμεσα σε εταιρίες. Θα ήταν παράλογο να περίμενε κανείς ότι οι πωλητές των δικαιωμάτων θα εισπράξουν 27 φορές περισσότερα έσοδα επειδή ο κάθε πελάτης τους έχει δυνητικά 27πλάσιο κοινό. Οι εν λόγω πελάτες πολύ απλά δεν θα το δεχτούνε. Αντίθετα, θα μπορούσε κανείς να πεί ότι περισσότερες εταιρίες ανταγωνίζονται για το ίδιο κοινό, πράγμα που θα περίμενα να κατεβάσει τις τιμές για τον καταναλωτή. Άλλωστε, αντίθετα με το ότι ειπωθηκε σε παραπάνω ποστ, η εμπειρία μας από την απορρύθμιση αυτού του τομέα τουλάχιστον από την ΕΕ είναι προς αυτή την κατεύθυνση - βλέπε το κόστος της κιν.τηλ. της περιαγωγής και τώρα των SMS κλπ
 
Μα σήμερα το κοινό αυτό είναι μοιρασμένο σε εταιρίες, η κάθε μία τα αγόραζει για χρήση σε συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο και συνεπώς σε συγκεκριμένο κοινό. Η δημιουργία ενιαίου χώρου πώλησης δικαιωμάτων θα έχει σαν συνέπεια την πώληση τους άπαξ για όλο των ευρωπαϊκό χώρο, σε ένα αγοραστή, ο οποίος θα δικαιούται να τα χρησιμοποιήσει για όλο τον χώρο αυτό, συνεπώς θα τα αγοράσει για ένα κοινό 300 εκατομμυρίων. Αφενός, οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές θα είναι πραγματικά πολύ λίγοι λόγω των οικονομικών απαιτήσεων μιας τέτοιας συναλλαγής και αφετέρου θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για πανευρωπαϊκά δίκτυα ώστε να υπάρξουν οικονομίες κλίμακας.

Πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να αναμένουμε ότι οι τιμές των δικαιωμάτων θα παραμείνουν οι ίδιες όταν ο αγοραστής τους π.χ. για την Γερμανία θα έχει το δικαίωμα να διανείμει το προϊόν που αγόρασε όπου επιθυμεί εντός ΕΕ ή και στο σύνολο της ενώ σήμερα μπορεί να προβάλει μόνο στη Γερμανία.
 
Re: Απάντηση: Τηλεόραση χωρίς σύνορα ζητά η Ε.Ε.

Πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να αναμένουμε ότι οι τιμές των δικαιωμάτων θα παραμείνουν οι ίδιες όταν ο αγοραστής τους π.χ. για την Γερμανία θα έχει το δικαίωμα να διανείμει το προϊόν που αγόρασε όπου επιθυμεί εντός ΕΕ ή και στο σύνολο της ενώ σήμερα μπορεί να προβάλει μόνο στη Γερμανία.
Μα αυτό ακριβώς πιστεύω και εγώ. Οι τιμές ανά κάτοικο θα αλλάξουν εφ' όσον τον κάθε κάτοικο θα μπορούν να τον εξυπηρετήσουν πολύ περισσότερα κανάλια από πριν. Ίσως όχι 27 φορές περισσότερα καθώς όπως σωστά λες θα ήταν αναμενόμενο να γίνουν πολλές συγχωνεύσεις. Ομολογώ πως δεν θα κλάψω αν τα 60% από τα κανάλια μας τα έτρωγε η μαρμάγκα αν από συγχωνεύσεις ήταν να προκύψουν έστω και ελάχιστα με κάποια καλύτερη ποιότητα. Η πείρα από τις απελευθερώσεις της ΕΕ σ' αυτόν τον τομέα δείχνει προς το συμφέρον του καταναλωτή - είτε κινητή είτε σταθερή τηλεφωνία είναι αυτό, είτε η βοήθεια στούς δημιουργούς κινηματογράφου και τηλεόρασης ώστε να μην καταρεύσουμε μπροστα σε μονοπώλιο του Χολλυγουντ. Να δούμε που θα πάει κι αυτό.
 
Είναι πολύ εύκολο να πληρώνουν δικαιώματα η κάθε μια ανάλογα με τους τηλεθεατές τους, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα.

Άλλωστε πολλά άλλα πράγματα καθορίζονται με βάση την τηλεθέαση, πχ. το κόστος των διαφημίσεων.

Άμα θέλουν οι εταιρίες, ή ακόμα καλύτερα αν αναγκαστούν, όλα λύνονται...
 
Κι όμως, για το χόλυγουντ γίνονται όλα.

το χολυγουντ χρεωνει 27 φορες για 27 διαφορετικές μεταδόσεις απο (θεωρητικά) 1/27ο του κεφαλαίου που θα πρέπει απο τωρ και επειτα να χρεώνει.

Ετσι απομυζά υπέρογκα ποσά και η ευρώπη εάγει κεφάλαιο που δεν πρόκειται να το πάρει πίσω.

Αν όμως εφ απαξ μια αδειδότηση μπορει να καλύψει ολον τον πληθυσμό (πλεον με το dvb-σ πανευκολο αφου ευκολα γίνεται μεταδοσ σε αγγλικά- γαλλικά - γερμανικά - ισπανικά και υποτίτλων στις υπόλοιπες) ΔΕν τιθεται λέον θέα χρέωσης 27 φορών για την ίδια ταινία, αντε να φυγουν απο την ευρώπη 3 - 5 φορές περισσότερα απο το 1/27ο που χρεωνε.

επίσης, οι χρεωσεις περιεχομένου γ´νονται με βάση τους potential viewers.
Οταν η νοβα εχει 250.000 συνδρομητές αυτό το δηλώνει οταν αγοράζει δικαιώματα μετάδοσης μιας ταινίας. Το θέμα ειναι οτι μεχρι τωρα ειναι αδύνατο κάποιοι απο τους 250.000 να βρσκονται π.χ. εκτός Ελλάδος - ηταν μια ρήτρα των αμερικάνων.

Ομως το να μπορουν 7 παροχεις (σSky digital, premiere, sky italia, nova, hellasatHD, DigiTV, Canal+) να εχουν συνδρομητές παντού εντός ΕΕ ειναι αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών της ΕΕ και υποχρεώση τοσο των πλατφορμών όσο και των στουντιο να το αποδεχθουν. Αν όχι, τοτε τα στουντιο χάνουν πολύτιμους πελάτες πετώντας τις τιμές τους στα ύψη.


Υπάρχει βέβαια το πολιτισμικό barrier, που δεν πέφτει ευκολα. Σε αντίθεση με την Αμερική, κάθε πλατφορμα στην Ευρώπη μεταγλωττίζει ή υποτιτλίζει την εκδοση της ταινίας που μεταδίδει. Αν οι πλατφορμες υποχρεωθουν σε simulcast χων και υποτίτλων το κόστος γίνεται απαγορευτικό. Οπότε, στα χαρτιά θα μείνει η απελευθέρωση, αφου στην ουσία οι χρήστες θα επιλέγουν την ντόπια εκδοση αφου θα περιέχει την γλώσσα του ενδιαφέροντός τους.

Βεβαια, αν π.χ. υποχρεωθει η Sky Digital να εκπέψει πανευρωπαικά, και να αδειοδοτεί συνδρομές πανευρωπαικά, μάλλον θα εξαφανιστει το 1/4 των συνδρομητών Νοβα μονο στην Ελλάδα, αλλα τελος πάντων...
 
το αστείο ειναι το τι γίνεται με τις ελευθερες ευρυεκπομπές π.χ. Channel4 - ΣΚΑΙ - Rai1,2,3, ΜΕΓΑ, ΑΝΤ1 και τα ρέστα.

Ποιά νορμα και ποιός νόμος ποιάς ΕΕ καλύπτει τους τηλεφ=θεατές ωστε να μπορουν να παρακολουθήσουν RETE4 στην Αγγλία, Channel4 στην κύπρο, MEGA στν μεγάλη βρετανία,κλπ?

Η αδυναμία ελευθερης παροχής δεν ειναι περιορισμός των δικαιωματων των πολιτών της ΕΕ?

Αν δεν υποχρεωθουν τα ιδιωτικάνα μεταδίδουν σε όλη την Ευρώπη,

η τηλεόραση χωρίς σύνορα δεν πρόκειται να έρθει ποτέ.
 
Το μεγαλύτερο πρόβλημα σ' αυτό το θέμα είναι το ποδόσφαιρο κι όχι το Χόλιγουντ.

Αλλά αν επιτέλους επιβληθεί από την ΕΕ να μπορεί οποιοσδήποτε ευρωπαίος πολίτης να αγοράζει οποιαδήποτε ευρωπαϊκή συνδρομή, σίγουρα θα βρεθεί κάποιος τρόπος να το λύσουν κι αυτό.