...... την ατυχία μου μέσα!!!

mitsnas

Established Member
8 February 2009
209
Πάνω που ολοκλήρωσα την κατασκευή ενός τελικού ενισχυτή (σχέδιο της ΜΤΖ με 6 mosfet ανά κανάλι, θεριό ανήμερο) τον είχα και έστρωνε εδώ και 2 εβδομάδες στο εργαστήριό μου δυστυχώς με το καπάκι του ανοιχτό. Και όπως έπαιζε μιά χαρούλα πήγα να μετακινήσω από τον πάγκο κάτι βρωμοκαλώδια (ic) που ήταν χύμα πίσω από τον ενισχυτή για να κάνω χώρο...Τι τόθελα ο καψερός...Κατά λάθος ακουμπάει ένα RCA την θετική έξοδο του ενός καναλιού και ταυτόχρονα ακουμπάει και το σασί του ενισχυτή. ΤΣΑΑΦ. Καίγονται και οι δύο ασφάλειες του καναλιού ( 10 Α η κάθεμία παρακαλώ ) και μάλλον κάηκαν και τα mosfet. To ερώτημά μου είναι αφού καίγονται οι γαμ....νες οι ασφάλειες γιατί καίγονται και τα mosfet????
 
Re: Γ@μώ την ατυχία μου μέσα!!!

δυστυχώς οι ασφάλειες ειναι τρομακτικά αργές σε σχέση με το κάψιμο. απλά σε προστατεύουν απο τα χειρότερα, να καει δηλαδή το τροφοδοτικό και να πάρει φωτιά ο μετασχηματιστής και το σπίτι σου ίσως.
 
Re: Γ@μώ την ατυχία μου μέσα!!!

δυστυχώς οι ασφάλειες ειναι τρομακτικά αργές σε σχέση με το κάψιμο. απλά σε προστατεύουν απο τα χειρότερα, να καει δηλαδή το τροφοδοτικό και να πάρει φωτιά ο μετασχηματιστής και το σπίτι σου ίσως.
Μήπως να έβαζα μικρότερες?
 
Re: Γ@μώ την ατυχία μου μέσα!!!

πρέπει να υπολογίσεις (πειραματικά ) πολύ καλα την ασφάλεια και να έχεις και αρκετα μεγαλες αντιστάσεις σε σειρα με τα mosfet πχ .47 ή και μεγαλύτερες.
αλλα ολα αυτα απαιτούν θυσιες.......
 
Απάντηση: Γ@μώ την ατυχία μου μέσα!!!

Δηλαδή κάθε φορά που υπάρχει στιγμιαίο βραχυκύκλωμα στην έξοδο ενός ενισχυτή αυτός πάει για πέταμα; Το κύκλωμα προστασίας (αν υπάρχει) δεν αντιδρά;
Μήπως η σχεδίασή του είναι οριακή και "ευαίσθητη";
 
Re: Γ@μώ την ατυχία μου μέσα!!!

οχι δα, οι περισσότεροι επαγγελματικοί παίζουν ωρα με βραχυκύκλωμα στην έξοδο πχ. μπορεί να πάρουν φωτιά τα καλώδια αλλα αυτοι να μην καταλάβουν τίποτα.
θελει ομως προστασία για αυτο το θέμα. πχ στους ενισχυτές με mosfet υπάρχει ενας τροπος με δυο διοδους και δυο ζενερ να μην καίγονται με τίποτα αλλα ολα αυτα πρεπει να υπολογιστούν σωστα για να δουλέψουν. να προστατέψουν δηλαδή οι δίοδοι και να προλάβει να καει η ασφάλεια.
 
Re: Γ@μώ την ατυχία μου μέσα!!!

γενικα τα ενεργά curent limit τα αποφεύγουμε στους ενισχυτές μας. καλύτερα καμένος παρα να ζω μια ζωη με περιορισμούς ρεεεεεεεεεεε..............







παντως αυτη η προστασία που σου είπα δεν εχει καμια επίδραση στον ηχο.
 
Re: Απάντηση: Γ@μώ την ατυχία μου μέσα!!!

"μαλον" καηκαν τα μοσφετ?...τον δοκιμασες?
1)Ξανάβαλα ασφάλειες και ξανακάηκαν
2) Με άθικτες ασφάλειες (χωρις ρεύμα) μετράω την αντίσταση εξόδου και το πολύμετρο δείχνει 0. Το άλλο κανάλι δείχνει 6,5 Ω
 
Re: Γ@μώ την ατυχία μου μέσα!!!

βασικά μετρα αν εχεις κάποιο βραχυκύκλωμα ανάμεσα στα τρια ποδαράκια τους( ή εστω μικρη αντίσταση) αν ναι πέταμα.
ποια μοσφετ είναι?
 
Re: Γ@μώ την ατυχία μου μέσα!!!

Οπλίσου με υπομονή, επιμονή, κουράγιο, την ιδέα ότι θα ελαφρύνεις από κάποια Ευρόπουλα (ανάλογα με τον τύπο τους) και άλλαξέ τα ΟΛΑ. 0 Ohm στους ακροδέκτες εξόδου σημαίνει βραχυκύλωμα άρα καμμένα.
Φιλικά,
Γιάννης
 
Re: Γ@μώ την ατυχία μου μέσα!!!

Αν πάντως όντως κάηκε μόνο με ένα απλό βραχυκύκλωμα της εξόδου του, εγώ πριν αντικαταστήσω τα μοσφετ θα έκανα και έναν έλεγχο γενικότερο γιατι όπως σωστά έγραψαν άλλοι συνάδελφοι, κάτι δε πάει καλά γενικότερα και μετά εκτός των μοσφετ μπορει να κάψεις-κλάψεις και ηχεία(αν δε βρεις γιατι κάηκε με απλό βραχυκύκλωμα).
 
ε ναι το ξερω αυτο..ελεγα τιποτα αλλο...
Εχεις κάτι υπόψιν. Ο ΜΤΖ πάντως είναι κάθετος."το καλύτερο σύστημα προστασίας του κόσμου επιδρά στο σήμα εξόδου". Ε τι να κάνω και γώ θα προσέχω όσο μπορώ