την βοήθειά σας για ηχεία στον τοίχο.

mkafetzis

New member
10 February 2009
50
Καλησπέρα,
θα ήθελα την βοήθεια σας διότι δεν είμαι και πολύ σχετικός.
Έχω ένα σαλόνι ορθογώνιο παραλληλόγραμμο περίπου 35 τετραγωνικά μέτρα.
Απο κατασκευής του είχα περάσει στις 4 γωνίες ψηλά περίπου στα 2,40μ αναμονές για ηχεία home cinema.
όπως στο παρακάτω σχεδιάκι.

Uploaded with ImageShack.us

Επηδή έχω μικρό παιδί και είναι πολύ ζωηρό τα ηχεία δαπέδου που είχα δίπλα στην TV δεν υπάρχουν πια.
Έβαλα λοιπόν στις 4 γωνίες 4 μικρά τετράγωνα ηχεία απο ένα παλιο hc της sony που έιχα για να ακούω τουλάχιστον μουσική.
Όμως το αποτέλεσμα είναι πολύ χάλια. Ακούγονται πολύ φλατ χωρίς μπάσο(λογικό) αφου δεν υπάρχει και το subάκι που συνόδευε το hc.
Τα έβαλα γιατί στο hc της Sony παίζαν πολύ ωραία και νόμιζα οτι θα έλυνα το πρόβλημα κάπως αλλα δυστηχώς οχι.
Σίγουρα δεν είναι τα κατάλληλα τα ηχεία για τον ενυσχητή που έχω αλλα έχω και άλλες υποψίες και θα ήθελα την γνώμη σας προτού πάω να πάρω ηχεία.

1.) Μήπως φταίει που τα ηχεία είναι ψηλά και δεν φτάνει ο ήχος σωστά στο αυτί?
να πώς πως τα ηχεία κοιτάνε τον καναπέ καθώς και οτι είναι στραμένα προς τα κάτω ώστε να στοχέυουν στο κεφαλι όταν κάθεσαι στον καναπέ.

2.) Μήπως η διάταξη αυτή ΔΕΝ είναι αποδεχτή για μια καλή ακρόαση?

Έχω τον ενυσχητή της Yamaha RX-V465 o οποίος στο ελληνικό manual γράφει 105W στα 8Ohm το κάθε κανάλι.
Σκεύτομαι να πάρω λοιπόν τα JBL control 1 pro για τις 4 γωνίες που είναι 150W στα 8 Ohm.
Θα συνεργαστούν καλά?
Δεν είναι κομψα αλλα πιστεύω ότι ίσως έχω αρκετά καλό αποτέλεσμα (αν κρίνω απο τις καφετέριες στις οποίες τα έχω ακούσει.)
Επίσης αν έχεται να μου προτείνεται κάτι άλλο στα ίδια λευτα θα σας ήμουν υπόχρεος.
Δεν με απασχολεί ιδιαίτερα για home Cinema αλλα για να ακούω λίγη καλη μουσική.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Last edited:
Γιατί έβγαλες το sub;
Καλησπέρα,
το έβγαλα γιατί όταν είχα τα δαπέδου δεν χρειαζόταν και το είχα δώσει σε ένα φίλο.
Οπότε δεν υπάρχει πια.

βασικά αυτό που με απασχολεί είναι μήν πετάξω τα λευτά μου σε κάτι που ίσως να μην δουλέψει εξ'αρχής.
μιλάω για τα ηχεία κρεμασμένα στον τοίχο σε ύψος 2,60. (έκανα λάθος, τελικά είναι 2,60 και όχι 2,40 που είχα γράψει στην αρχή)

-Ηχεία Home Cinema δορυφόροι χωρίς το sub, απλά δεν παίζουν. Ούτε ταίνίες, ούτε μουσική. (Πάντως, ακόμα κι' έτσι μην ξεχάσεις να τα δηλώσεις ως Large στο Set-Up του ενισχυτή σου και να τον ρυθμίσεις για να παίζει δίχως sub. Δες σχετικά το manual).

-Εάν θέλεις να ακούς μουσική θα χρειαστείς τουλάχιστον ένα ζευγάρι ολοκληρωμένα, κανονικά ηχεία (όχι δορυφόρους). Που και πως θα τα τοποθετήσεις είναι άλλο ζήτημα. Εδώ στο forum διεξάγονται ατέλειωτες συζητήσεις γι' αυτά τα θέματα.

-Για να μπορούμε όμως να σου κάνουμε κάποιες προτάσεις για πιθανή αγορά και να σε συμβουλέψουμε κατάλληλα, πρέπει να μας πεις πρώτα σε ποιά κατηγορία τιμής θέλεις να κινηθείς και πόσα χρήματα υπολογίζεις πως μπορείς να δώσεις γι' αυτό.

Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις.
Λευτά δεν υπάρχουν. όχι μόνο για μένα αλλα για τον περισότερο κόσμο. Αυτά που μπορώ να διαθέσω έναι μέχρι 250 και όχι όλα μαζί.
έλεγα να πάρω πρώτα τα δύο και μετά απο κανα μήνα και τα άλλα δύο.
Σίγουρα αποκλείω τα δαπέδου ή βάσης λόγω ότι δεν θα ζήσουν για πολύ. άρα πάω σε επίτοιχα.
τώρα, επέλεξα τα control 1 όχι επειδή έχω ιδιαίτερες γνώσεις αλλα επειδή τα έχω ακούσει στις καφετέριες και παίζουν ωραία.
Φαντάζομαι οτι επειδή έχει bass reflex ίσως να έχει και λίγο πιο ζωντανό ήχο. και επειδή θα είναι και 4 ισως να είναι ακόμα καλύτερα τα πράγματα.
Λέω τώρα εγω.........

Μπορείς να δανειστείς πίσω το subwoofer να δοκιμάσεις αν με αυτό είναι καλύτερα τα πράγματα. Γιατί με τέτοια τοποθέτηση μόνο με sub+sat θα κάνεις δουλειά. Και τα JBL στις καφετέριες μάλλον θα έχουνκ κι ένα μεγάλο sub σε καμμιά γωνία ή κάτω από τον καναπέ.

1.) Μήπως φταίει που τα ηχεία είναι ψηλά και δεν φτάνει ο ήχος σωστά στο αυτί?
να πώς πως τα ηχεία κοιτάνε τον καναπέ καθώς και οτι είναι στραμένα προς τα κάτω ώστε να στοχέυουν στο κεφαλι όταν κάθεσαι στον καναπέ.
2.) Μήπως η διάταξη αυτή ΔΕΝ είναι αποδεχτή για μια καλή ακρόαση?
Δυστυχώς όσο και να τα στρέψεις προς τη θέση ακρόασης, καλό αποτέλεσμα δύσκολα θα έχεις με τα ηχεία στις γωνίες. Έχω κάνει μια εγκατάσταση παρόμοια με μεγάλα ηχεία (5 1/4 γούφερ) και παρότι ο χώρος γεμίζει εντυπωσιακά η εικόνα πάει περίπατο. Στο πολυκάναλο με ένα κεντρικό και ισοστάθμιση μπορείς να στρώσεις τα πράγματα, αλλά σε στερεοφωνικό όχι. Αν ήταν πιο κοντά μεταξύ τους και πιο χαμηλά στον τοίχο κάτι θα γινότανε.

Last edited:
Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Θα δοκιμάσω με το Sub και θα δω πρώτα αν έχει νοημα.
Πάντως θα ήθελα και την άποψή σας για τα JBL control 1 pro, αν αξίζουν σαν μονάδες αλλα και αν συνεργάζονται με τον ενυσχυτή δεδομένου ότι τα JBL είναι 150 Watt ενω ο ενυσχυτής 100 Watt