Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Ιωαννίνων. Οποιαδήποτε πληροφορία δεκτή.

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,352
Αθήνα
Έχει κάποιος άποψη για το Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών (ΤΜΕΥ) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων;
Αντικείμενο, επίπεδο σπουδών, αποκατάσταση, οτιδήποτε...
Απ'ότι βλέπω στο Διαδίκτυο, οι απόφοιτοί του δεν εγγράφονται στο Τεχν. Επιμελητήριο οπότε δεν έχουν τα δικαιώματα του Μηχανικού ότι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Ευχαριστώ

Διονύση, δεν έχω άποψη για το συγκεκριμένο τμήμα, το πεδίο όμως είναι super hot! Είναι πρακτικώς ό,τι καλύτερο μπορεί να κάνει κανείς σήμερα, με χιλιάδες εφαρμογές σε όλα τα επίπεδα. Φυσικά, θα σου φύγει έξω (υποθέτω μιλάμε για παιδί ετσι; ), αφού η βιομηχανία στην Ελλάδα είναι ένα χαριτωμένο ανέκδοτο σ'αυτή τη φάση....

To είχα συστήσει σε γιό φίλου. Τελείωσε πριν κάποια χρόνια αλλά δεν βρήκε δουλειά στο αντικείμενό του στην Ελλάδα.
Αν θέλεις μπορώ να σε φέρω σε επαφή...

Re: Απάντηση: Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Ιωαννίνων. Οποιαδήποτε πληροφορία δεκτ

Σαν αντικείμενο πράγματι έχει μεγάλο εύρος και αντιλαμβάνομαι ότι στην Ελλάδα, όπου η βιομηχανία δεν ανθεί, οι πόρτες δεν είναι πολλές. Αναρωτιέμαι όμως τι ειδικό βάρος έχει ένα τέτοιο πτυχίο έξω.
Απ'ότι διαβάζω, ο χαρακτηρισμός των αποφοίτων ως Μηχανικών (με εγγραφή στο ΤΕΕ κλπ) έχει τελματώσει εν μέσω συλλογικών οργάνων, συντεχνιακών συμφερόντων, προχειρότητας της Πολιτείας κλπ κλπ.
Όπως καταλαβαίνετε πέρασε ο γιός μου στην εν λόγω Σχολή και είναι (είμαστε) σε δίλημμα αν θα την ξεκινήσει ή θα ξαναδώσει Πανελλαδικές.

Re: Απάντηση: Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Ιωαννίνων. Οποιαδήποτε πληροφορία δεκτ

Όπως καταλαβαίνετε πέρασε ο γιός μου στην εν λόγω Σχολή και είναι (είμαστε) σε δίλημμα αν θα την ξεκινήσει ή θα ξαναδώσει Πανελλαδικές.

Προσωπικά προτείνω να κάνει και τα δυο. Ας πάει, να δει το αντικείμενο και αν τον ενδιαφέρει, να δει το κλίμα της σχολής, πόσο οργανωμένη είναι, πόσο "κυνηγάνε" οι καθηγητές ερευνητικά κλπ κλπ, και ας αρχίσει μετά τα Χριστούγεννα προετοιμασία για ξαναδοκιμάσει. Εξάλλου αν παρακολουθήσει Μαθηματικά και φυσικο-χημείες πρώτου έτους, τα αντίστοιχα των πανελληνίων θα αρχίσουν να του φαίνονται ανέκδοτο... Γιατί να ξαναδοκιμάσει; Διότι ίσως όντως το συγκεκριμένο αντικείμενο μέσα όμως από μια πιο φημισμένη σχολή (πχ Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ) να είναι πιο εύκολη αφετηρία για σοβαρότερα μεταπτυχιακά ή καριέρες.

Για τον χαρακτηρισμό ως μηχανικούς μην κόπτεσαι ιδιαίτερα, το πολύ πολύ να γλυτώσει το φέσωμα του ΤΣΜΕΔΕ. Οι συντεχνιακοί παραλογισμοί σιγά σιγά θα εξαλειφθούν, γιατί απλά δε γίνεται αλλιώς.

Έχει κάποιος άποψη για το Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών (ΤΜΕΥ) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων;
Αντικείμενο, επίπεδο σπουδών, αποκατάσταση, οτιδήποτε...
Απ'ότι βλέπω στο Διαδίκτυο, οι απόφοιτοί του δεν εγγράφονται στο Τεχν. Επιμελητήριο οπότε δεν έχουν τα δικαιώματα του Μηχανικού ότι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Ευχαριστώ

Διονύση καλημέρα,

Συγχαρητήρια κατά αρχάς και καλή σταδιοδρομία στο γιο σου ότι και αν επιλέξει.
Το συγκεκριμένο είναι πολύ δυνατό τμήμα με σύγχρονο οδηγό σπουδών και με καλούς καθηγητές.
Ουσιαστικά είναι τμήμα φυσικής πιο εξειδικευμένο με έμφαση στη συγχρονη φυσική, στη φυσική στερεάς κατάστασης κτλ και λιγότερο θεωρητική για πιο εφαρμοσμένα παιδεία έρευνας.
Μιλάμε όμως πάντα για θετικές επιστήμες Γιάννενα, το οποίο σημάινει διάβασμα. Δεν γίνεται να πάρεις πτυχίο από υποχρέωση ή γιατί απλά μπήκες, θέλει μεράκι για την επιστήμη και όρεξη για πολύ διάβασμα.
Η σχολή από μόνη της δεν λέει ποτέ κάτι. Ξέρω παιδιά που τέλειωσαν τη ΣΗΜΜΥ και τώρα βάζουν ρούτερ σε δίκτυα για είκοσι ευρώ.
Πρέπει να κάτσει και να σκεφτεί αν όντως του αρέσει, αν θέλει να πάει να σπουδάσει το συγκεκριμένο αντικείμενο και εννοείται εφόσον δεν πέρνεις πτυχίο μηχανικού, όπως σωστά παρατήρησες δεν ειναι πολυτεχνική σχολή,
οτί το εξωτερικό και η έρευνα είναι μονόδρομος. Σαν τομέας εννοείται έχει μέλλον. Ξέρω αρκετούς φυσικούς που έκαναν μεταπτυχιακό σε αυτό το τομέα γιατί έψαχναν κάτι πιο εφαρμοσμένο.
Κολλητός-αδερφός έχει πτυχίο από τη συγκεκριμένη σχολή και τώρα κάνει έρευνα στο Τσάλμερς στο Γκέτεμποργκ.
Έχω πάλι γνωστό από την ίδια σχολή που είναι στο πολυτεχνείο της Δρέσδης και κάνει οργανικά και μοριακά ηλεκτρονικά ίσως το καλύτερο μεταπτυχιακό στα ηλεκτρονικά αυτή τη στιγμή.
Αν σε ενδιαφέρει μπορώ να σου δώσω στοιχεία επικοινωνίας να ρωτήσεις ό,τι θέλεις.

Last edited:
Διονύση,αν δεν κάνω λαθος την ίδια σχολή ακολούθησε ο αδερφός καλού φίλου (και μέλους μας,ο οποίος ειναι και καθηγητής πανεπιστημίου).
Θα ρωτήσω να σιγουρευτώ κι αν θέλεις σε φέρνω σε επαφή.

Παίδες ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες.
Η αλήθεια είναι ότι ακόμη είμαστε πολύ μπερδεμένοι, κι εμείς (οι γονείς) και το παιδί.

Διονυση συγχαρητηρια!
Οπως ειπαν και παραπανω, πολυ καλη σχολη, καινουργιο κτηριο, καλοι καθηγητες, εχω συνεργασθει με ορισμενους.
Το προβλημα τους ειναι οτι οι αποφοιτοι δεν εχουν αναγνωρισθει ως "μηχανικοι" απο το ΤΕΕ
αρχικα το πλανο ηταν αυτη η σχολη μαζι με καναδυο αλλες να αποτελεσουν τον πυρηνα ωστε ιδρυθει Πολυτεχνειο Ιωαννινων, πραγμα που δεν ευωδοθηκε παρα το σπρωξιμο απο τους πολιτικους (αν και το εγχειρημα δεν εχει τελειωσει - προσφατα ιδρυθηκε σχολη Αρχιτεκτονων) .
Αρα η μονη επιφυλαξη ειναι οτι ο τιτλος "Μηχανικός" δεν εξαργυρωνεται τουλαχιστον στη Ελλαδα και μεχρι στιγμης

Να τολμήσω να ζητήσω αντίστοιχες πληροφορίες για το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Κέρκυρα;

Έχω έναν καλό φίλο στο ιόνιο πανεπιστήμιο.
Αν έχει έρθει από Ιταλία,θα τον ρωτήσω και θα σου πω
Ο ξάδελφος μου είχε τελειώσει Ρέθυμνο και έκανε κάτι σαν μεταπτυχιακό στην Κέρκυρα

Σ´ευχαριστώ πολύ.
Ο γιός μου θα πάει φέτος Γ' λυκείου και μου είπε πως θέλει να πάει σε αυτή τη σχολή.
Και πες ότι βρίσκω χρήματα για να σπουδάσει Κέρκυρα,αξίζει τον κόπο;
Ποιό είναι το επαγγελματικό μέλλον του;
Θα μου πει κάποιος,το ίδιο με του δικηγόρου,μηχανικού,γιατρού κτλ.
Είναι έτσι όμως;
Aπό την μία,μου είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσω να ανταποκριθώ στις οικονομικές υποχρεώσεις από την άλλη δεν θέλω να σταθώ εμπόδιο στα όνειρά του.

Πρωτα α'ολα συγχαρητηρια οπως και στα παιδια ολων των Ελληνων που συμμετεχουν σε αυτην την τοσο δυσκολη και αγχοτικη διαδιακασια.

Κανοντας μια μικρη περιηγηση στο νημα και τις αναφορες του τεινω να συμφωνησω με αυτο :

Προσωπικά προτείνω να κάνει και τα δυο. Ας πάει, να δει το αντικείμενο και αν τον ενδιαφέρει, να δει το κλίμα της σχολής, πόσο οργανωμένη είναι, πόσο "κυνηγάνε" οι καθηγητές ερευνητικά κλπ κλπ, και ας αρχίσει μετά τα Χριστούγεννα προετοιμασία για ξαναδοκιμάσει.

Δεν θελω να συνεισφερω στην Εξοδο των Ελληνων απο την χωρα τους, γιαυτο δεν μιλαω για μεταπτυχιακα, μεταγραφες κλπ μην συμπεραλαμβανομενης της οικονομικης πραγματικοτητας.

Πρωτα οι σπουδες και μετα η "σοφια".

Τι το ενδιαφερει το παιδι πρωτα απ'ολα.

Ευχομαι καλο ξεκινημα.

Σ´ευχαριστώ πολύ.
Ο γιός μου θα πάει φέτος Γ' λυκείου και μου είπε πως θέλει να πάει σε αυτή τη σχολή.
Και πες ότι βρίσκω χρήματα για να σπουδάσει Κέρκυρα,αξίζει τον κόπο;
Ποιό είναι το επαγγελματικό μέλλον του;
Θα μου πει κάποιος,το ίδιο με του δικηγόρου,μηχανικού,γιατρού κτλ.
Είναι έτσι όμως;
Aπό την μία,μου είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσω να ανταποκριθώ στις οικονομικές υποχρεώσεις από την άλλη δεν θέλω να σταθώ εμπόδιο στα όνειρά του.

Συνήθως οι σχολές έχουν κάποιο site όπου μπορείς να δεις το πρόγραμμα σπουδών, έστω να πάρεις μια ιδέα.
Τώρα το αν θα ακολουθήσει ακριβώς το αντικέιμενο είναι ένα άλλο θέμα, μπορείς να ρωτήσεις αποφοίτους γενικών οικονομικών σχολών τί δουλειά κάνουν. Αν τα οικονομικά δεν βγαίνουν, καλό θα ήταν να ενημερωθείτε για τα προγραμματα φοιτητικης εστίας και τις προυποθέσεις ένταξης σε αυτά. Από ξαδέρφη που πέρασε Κέρκυρα, μόνο καλά λόγια έχει να μου πει για το επίπεδο σπουδών αλλά και τη ζωή στο νησί (εκτός της συνεχόμενης βροχής το χειμώνα). Άσε που το καλοκαίρι θα έχετε και σπίτι να μένετε για καμιά βδομάδα για διακοπές.

Παίδες μιας και ξεκίνησα το νήμα να σας πω ότι ο γιος μου τελικά θα ξεκινήσει τη Σχολή.
Είμαι από Κυριακή βράδυ στα Γιάννενα και από χθες ψάχνω για σπίτι, μια εξαιρετικά κουραστική και ψυχοφθόρα διαδικασία... Πολύ, μα πολύ, περπάτημα (μόνο χθες το GPS έγραψε περί τα 15 km), πηγαινέλα από μεσίτη σε μεσίτη με πολλούς (όχι όλους) να προσπαθούν να σε πείσουν ότι το σπίτι που σου δείχνουν είναι Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ενώ είναι άθλιο, συν ότι από χθες το βράδυ ξεκίνησε βροχή που σταμάτησε μόλις πριν λίγα λεπτά.
Ευλογημένοι οι γονείς των οποίων τα παιδιά σπουδάζουν στην πόλη τους!!!

Ευχαριστώ όσους κατέθεσαν απόψεις και πληροφορίες!!