Το «άρμεγμα» του καταναλωτή μέσω αναβαθμίσεων…

isoviths

Senior Member
19 September 2007
619
Αφορμή για τη συγγραφή, μου δόθηκε από την ανάγνωση σε κάποιο άλλο θέμα.
Δε σας κρύβω ότι είναι σκέψεις οι οποίες υπάρχουν χρόνια στο μυαλό μου και έχετε την …ατυχία να τις υποστείτε σήμερα…
Προκαταβολικά, ζητώ συγνώμη : -|

Αναφέρεται συνφορουμίτης για την τακτική εταιρειών να προσφέρουν ένα προϊόν σε μορφή κιτ ή σε φθηνή τιμή και ταυτόχρονα να προτείνουν αναβαθμίσεις μέσα από την ιστοσελίδα τους γι’ αυτό, είτε από ιδία εμπειρία είτε δοκιμάζοντας προτάσεις ανθρώπων που το χρησιμοποίησαν και το εξέλιξαν.

Αυτό ο καταναλωτής το σέβεται, σκέφτεται ότι η εταιρεία τον υποστηρίζει, προσπαθεί για εκείνον…
Αυτό που δε σκέφτεται είναι ότι η εταιρεία ΜΠΟΡΕΙ (?) να του προσέφερε ένα προϊόν, που βγήκε βιαστικά στην αγορά με κίνητρο την άμεση απόσβεση του κόστους στην εταιρεία, η οποία απευθυνόμενη σε ένα κοινό –ειδικά αν πρόκειται για μορφή do it your self- εκμεταλλεύεται τη διάθεση του για ψάξιμο, εκμεταλλεύεται την όρεξη του για το χόμπι του, με σκοπό το κέρδος και τις πωλήσεις και τη δωρεάν –ουσιαστικά- έρευνα για την εξέλιξή του.

Πιο εύκολο είναι να παίρνεις κάθε φορά 10-20 € από κάποιον, παρά να του ζητάς χιλιάρικο/-α… Πολλά δεκάρικα, εικοσάρικα σε ζουν, το ψάξιμο για ένα ή πολλά χιλιάρικο/-α δεν είναι εύκολο και δεν υπάρχουν πολλοί να σου τα δώσουν εύκολα…
Με τη συμβολή «παπαγάλων», οι οποίοι … «εξυμνούν» ένα προϊόν, γράφουν τα χίλια μύρια θετικά σχόλια γι’ αυτό (που μέσα στην ανωνυμία του διαδικτύου, δε μπορείς να ελέγξεις το σωστό των γραφόμενων τους ή αν είναι οι ίδιοι που γράφουν με πολλαπλά ψευδώνυμα ή αν είναι άνθρωποι που εργάζονται για την κάθε εταιρεία ή έχουν ένα έμμεσο όφελος από αυτή), ΜΠΟΡΕΙ να πέσεις στην παγίδα της αυθυποβολής και να πιστεύεις ότι παίζει καλύτερα από πριν.
Άλλωστε, πόσοι από εμάς έχουν κάνει dictee εκτός από να μάθουμε να παίζουμε ένα μουσικό όργανο?

Ταυτόχρονα, ζουν και ένα σωρό ακόμα άνθρωποι, οι οποίοι έχουν, είτε τις πραγματικές γνώσεις και με βάση τις οδηγίες ενός κατασκευαστή να αλλάξουν/ βελτιώσουν σημεία, είτε την έλλειψη σεβασμού προς το συνάνθρωπό τους και με λιγοστές γνώσεις «χεριάζουν» έτοιμα μηχανήματα.

Μου θυμίζει την τακτική κάποιων έμπορων, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία του καταναλωτή να πάρει αυτό που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ επιθυμεί και καταλαβαίνουν ότι αυτό είναι που θα τον κρατούσε ευχαριστημένο για πολλά χρόνια, λόγω οικονομικής στενότητας, δεν έχουν το θάρρος να του πουν «Περίμενε αδερφέ, λίγο υπομονή, αλλιώς το ‘φθηνό’ θα σου βγει ακριβότερο του ‘ακριβού’» οδηγώντας τον σε αγορές ανούσιες για εκείνον με συνεχή οικονομική «αιμορραγία», σκεπτόμενοι ότι -αν δεν του το προσφέρουν εκείνοι τώρα που είναι «φτιαγμένος» για την αγορά- θα τον χάσουν!
Παίρνουν τα χρήματα, που γνωρίζουν ότι δεν είναι αρκετά γι’ αυτό που ζητάει ο καταναλωτής και στην πορεία τον «βομβαρδίζουν» με αναβαθμίσεις και «κόντρα» αναβαθμίσεις.
Πρόκειται για μία συνεχή «αφαίμαξη» στη τσέπη του καθενός μας, με «ιερό» σκοπό την… ηχητική νιρβάνα, ουσιαστικά στη συνέχεια της λειτουργίας μίας εταιρείας για να ζήσει αυτή, οι υπάλληλοι της, οι οικογένειές τους…

Η τράμπα από εσφαλμένες αγορές πηγαίνει «σύννεφο», ευκαιρία για επιπλέον κέρδος από την αγορά μεταχειρισμένων που δημιουργείται, ευκαιρία να έρθει νέο «αίμα», που θα αγοράσει τα μεταχειρισμένα μηχανήματα σε καλύτερη τιμή, θα κολλήσει το «μικρόβιο» και έπεται συνέχεια…

Δεν είναι, όμως, μόνο ευθύνη των εμπόρων, είναι και ευθύνη ή «ανωριμότητα» του καταναλωτή, ο οποίος στον ενθουσιασμό της επικείμενης αγοράς, κοιτώντας το τι έχει στην τσέπη του και χωρίς υπομονή για να «κτίσει» ένα σύστημα σιγά σιγά, τα θέλει όλα ΤΩΡΑ, άμεσα, για να ξεμπερδεύει…
Με αυτό το «ελαφρυντικό» για τους έμπορους, αγοράζει από εκεί που θα τον «κολακέψουν» για τις επιλογές του, από εκεί που θα του κάνουν τα «χατίρια» συμφωνώντας με τα λεγόμενα του, με την τσέπη του και «Ωχ, βρε αδερφέ, εγώ θα σώσω τον κόσμο? Τη δουλειά μου κάνω, αν δεν το πάρει από εμένα, θα το πάρει από αλλού, αφού αυτό θέλει, ας του το προσφέρω, είναι εποχές για να το παίζω ‘Δον Κιχώτης’»?...

Εάν αναφέρεσαι στο παράδειγμα που έθεσα στη συζήτηση εδώ, για το πως δρα εμπορικά η μικρή εταιρία Beresford, να πω ότι δεν το δίνει σε κιτ, είναι έτοιμο εμπορικό προϊόν dac/προενισχυτής ακουστικών και ότι ήδη η εταιρία διαθέτει 3 προιόντα που έχουν εξελιχθεί στο χρόνο. Οι όποιες αναβαθμίσεις προτείνονται δεν αγοράζονται από την εταιρία, μπορεί ο καθένας να τις εφαρμόσει είτε μόνος του μέσω προμήθειας των επιμέρους ηλεκτρονικών από το εμπόριο.
Συμφωνώ ότι η εταιρία έχει διάφορα "παπαγαλάκια" σε διάφορα φόρουμ μεγάλης αγοράς προς προώθηση των συμφερόντων της (είμαι σίγουρος για αυτό), αλλά πες μου ποια εμπορική εταιρία δεν χρησιμοποιεί το διαδίκτυο και τα διάφορα φόρα είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω γνωστών, για προώθηση των προιόντων της.
Συμφωνώ (το έγραψα άλλωστε) ότι μπορεί να είναι ένα εμπορικό κόλπο για πλασάρισμα στην αγορά και διαρκή συζήτηση των προιόντων της. Το αποτέλεσμα στον καταναλωτή, όμως δεν είναι αρνητικό.
Και αν τα διάφορα "παπαγαλάκια" της το εξυψώνουν σε σύγκριση με άλλα διπλάσιας τιμής, το θέμα είναι ότι και ο ειδικός τύπος της δίνει τα αντίστοιχα εύσημα, τόσο για το ακουστικό όσο και για τη σχέση τιμή/απόδοση.

Η άποψή μου είναι ότι το "άρμεγμα" γίνεται είτε με ένα φθηνό ταπεινό προιόν, είτε με ένα μέσο είτε με ένα "hi-end" (αναλόγως της τσέπης) και θα συνεχίσει να γίνεται όσο οι ανάγκες μας (καταλωτικές θες, λατρείας για τον καλύτερο ήχο και της διαρκής εξέλιξής του) συνεχώς δημιουργούνται.

Εάν δεν αναφερόσουν σε αυτό το μήνυμα, απλά προσπερασέ το...-bye-

Lemon, δε «φωτογράφιζα» εσάς! Προς Θεού!
Δεν είχα διαβάσει την αναφορά σας στη συγκεκριμένη εταιρεία!

Για την ακρίβεια, δε «φωτογραφίζω» κανένα μέλος του φόρουμ ή οποιουδήποτε άλλου φόρουμ!

Έγραψα στην οθόνη σκέψεις, σκέψεις οι οποίες «έρχονται» από την τριβή μου με το αντικείμενο, από τα διάφορα αναγνώσματα και κοιτάζοντας τη συμπεριφορά του κόσμου αλλά και τη δική μας!

Λυπάμαι, αν σας έφερα σε θέση άμυνας, νοιώθοντας ότι αναφέρομαι σε εσάς : -(

Κύριε Κυρίτση,

Είστε τόσα χρόνια στο χώρο, που σίγουρα δε χρειάζεστε τη δική μου υπόδειξη παραδειγμάτων.

Αν όμως χρειαζόταν ένα, θα μπορούσα να γράψω, για παράδειγμα, το κλασσικό:

Πάρε αυτό το ηχείο που είναι ποιοτικό, επέλεξε ένα φθηνότερο A/V ενισχυτή και κάποια στιγμή βάλε του ένα τελικό να… «κελαηδήσει»… ; -|

Ωχ, δε διάβασα όλο το μήνυμά σας Lemon, οπότε δεν είδα την τελευταία παράγραφο, αισθάνθηκα άσχημα και έσπευσα να γράψω τα παραπάνω.

Ελπίζω να το «έσωσα» κάπως… : -)

Κανένα πρόβλημα, άλλωστε το ύφος του γραπτού σου λόγου δεν με προδιαθέτει για κανενός είδους αντιπαράθεση.

Γενικότερα, επειδή ο γραπτός λόγος είναι υπερβολικά δύσκολος να κατανοηθεί από όλους μας, γιατί λείπει το άμεσο των συναισθημάτων, προσπαθώ όσο μπορώ να κρατηθώ μακριά από επηρεασμούς του τύπου, "τώρα μου την είπε", "ααα! Καρφί για μένα" και άλλα τέτοια...

Να σου πω την αλήθεια, στο κείμενο που έγραψα δεν είχα τη διάθεση να απολογηθώ παρά να διευκρινήσω. Άλλωστε γιατί να απολογηθώ, για τεχνικές και τερτίπια που στις μέρες μας διδάσκονται ως τεχνικές προώθησης προιόντων; Δεν με αποσχολούν τέτοια πράγματα, γιατί είναι μακριά και από τα πιστεύω μου, αλλά και από το επάγγελμά μου.

Πάντως, είδες πόσο δύσκολος είναι ο γραπτός λόγος! Αναφερόσουν σε κάτι γενικό και υπαρκτό. Είχα γράψει μια αναφορά κάπου αλλού για να δώσω μια διαφορετική διάσταση της αγοράς, ταίριαξαν και να πως πολλές φορές ξεκινάν οι "μεγάλες" παρεξηγήσεις - ιδίως όταν πίσω από αυτά κρύβονται άλλου είδους συμφέροντα...

Οπότε μη σκας για ότι έγραψα ή για το πως το έχω πάρει...μια χαρά, προχωράμε στη συζήτηση.

[/SIZE][/FONT]

Ηταν,ειναι και θα ειναι παντα δυσκολο να εισαι και σωστος επαγγελματιας και καλος εμπορος!!!!Θα μου πειτε,δεν ειναι το ιδιο πραγμα??Οχι.Ο σωστος εμπορος για να ειναι πετυχημενος κοιταει μονο τα νουμερα,πως θα ανεβασει το κερδος.Ο σωστος επαγγελματιας,μοιραζεται τις γνωσεις του με τον καταναλωτη,κοιταει βεβαια να πουλησει αλλα κοιταει να φυγει ικανοποιημενος και ο πελατης του.Δυστυχως αυτου του ειδους οι επαγγελματιες σπανιζουν στις μερες μας.Κατεμε,παντα,ο σωστος επαγγελματιας δεν βγαινει ποτε χαμενος,ισως να βγαλει πιο λιγα κερδη, που και αυτο δεν ειναι απαραιτητο,αλλα σιγουρα θα εχει κερδισει πολλα περισσοτερα πραγματα.Παντα ειναι και τι χαρακτηρας εισαι στην προσωπικη σου ζωη,αυτο αναγκαστικα περναει και στον επαγγελματισμο του καθενα.Η εισαι η δεν εισαι σωστος,με το ζορι δεν γινεται κανεις τιποτα.......:grinning-smiley-043:grinning-smiley-043

Lemon, δε «φωτογράφιζα» εσάς! Προς Θεού!
Δεν είχα διαβάσει την αναφορά σας στη συγκεκριμένη εταιρεία!

Για την ακρίβεια, δε «φωτογραφίζω» κανένα μέλος του φόρουμ ή οποιουδήποτε άλλου φόρουμ!

Έγραψα στην οθόνη σκέψεις, σκέψεις οι οποίες «έρχονται» από την τριβή μου με το αντικείμενο, από τα διάφορα αναγνώσματα και κοιτάζοντας τη συμπεριφορά του κόσμου αλλά και τη δική μας!

Λυπάμαι, αν σας έφερα σε θέση άμυνας, νοιώθοντας ότι αναφέρομαι σε εσάς : -(

Κύριε Κυρίτση,

Είστε τόσα χρόνια στο χώρο, που σίγουρα δε χρειάζεστε τη δική μου υπόδειξη παραδειγμάτων.

Αν όμως χρειαζόταν ένα, θα μπορούσα να γράψω, για παράδειγμα, το κλασσικό:

Πάρε αυτό το ηχείο που είναι ποιοτικό, επέλεξε ένα φθηνότερο A/V ενισχυτή και κάποια στιγμή βάλε του ένα τελικό να… «κελαηδήσει»… ; -|

Καταρχήν αν θα ήθελες μην χρησιμοποιείς απέναντί μου τόση πολύ ευγένεια, ευχαριστώ!-bye-
Λοιπόν ως προς την άποψή σου, με το παράδειγμα κατάλαβα τι εννοείς, έχω να πώ ότι ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης το φέρει και η άγνοια των καταναλωτών ως προς τι πρόκειται να αγοράσει. Δηλαδή όταν ο καταναλωτής δεν ξέρει ή δεν θέλει να ξέρει τι πραγματικά θα κάνει ένα στερεοφωνικό σύστημα στο χώρο του ή ποιές είναι οι θυσίες που απαιτούνται ακόμα και ενός φθηνού (ή εντός του προυπολογισμού του σύστημα) για να αποδώσει αυτά που μπορεί ή όταν τα μηχανήματα τα θεωρεί ως μέσο επίδειξης κλπ τότε μόνος του πάει σαν αρνί για εκμετάλλευση. Βέβαια μετά υπάρχουν και μικότερης σημασίας παράγοντες και δένει το γλυκό.ΙΜΗΟ:grandpa:

(...) έχω να πώ ότι ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης το φέρει και η άγνοια των καταναλωτών ως προς τι πρόκειται να αγοράσει. Δηλαδή όταν ο καταναλωτής δεν ξέρει ή δεν θέλει να ξέρει τι πραγματικά θα κάνει ένα στερεοφωνικό σύστημα στο χώρο του ή ποιές είναι οι θυσίες που απαιτούνται ακόμα και ενός φθηνού (ή εντός του προυπολογισμού του σύστημα) για να αποδώσει αυτά που μπορεί ή όταν τα μηχανήματα τα θεωρεί ως μέσο επίδειξης κλπ τότε μόνος του πάει σαν αρνί για εκμετάλλευση. Βέβαια μετά υπάρχουν και μικότερης σημασίας παράγοντες και δένει το γλυκό.ΙΜΗΟ:grandpa:

N' αγιάσει το στόμα σου ρε Βαγγέλη...

Αντιγράφοντας απ το www.abouthifi.com

Για αυτούς που δεν τα ξέρουν όλα.

Αν το πλήθος και το κόστος των εκθεμάτων μαζί με τον αριθμό των συμμετεχόντων καθορίζει την επιτυχία μιας έκθεσης, τότε στην Ελλάδα διαθέτουμε μια από τις πλέον επιτυχημένες εκθέσεις για συσκευές υψηλής πιστότητας στην Ευρώπη. Αν όμως μια έκθεση κρίνεται και από το ενδιαφέρον του κοινού για πραγματική ενημέρωση (εκτός από το να δει τα μεγαθήρια και να εκφέρει άποψη για το αν παίζουν ή δεν παίζουν) τότε έχουμε μια από τις πλέον αποτυχημένες. Πως αλλιώς μπορεί να ερμηνευθεί το γεγονός πως στις παρουσιάσεις, που έγιναν στα πλαίσια της έκθεσης, από πλήθος κατασκευαστών του χώρου η συμμετοχή του κοινού ήταν απογοητευτική. Προφανώς μεγάλο μέρος των επισκεπτών είχε καλύτερη και πληρέστερη άποψη -γνώση για τα προϊόντα από τους ίδιους τους κατασκευαστές τους. Άλλωστε το να λες «παίζει» κάτι ή δεν «παίζει» απαιτεί συντριπτικά λιγότερο κόπο από το προσπαθήσεις να ακούσεις -ή ακόμα πιο δύσκολο να έχεις βασικές γνώσεις για να κατανοήσεις- τι οδήγησε κάποιον να φτιάξει μια συσκευή με έναν συγκεκριμένο τρόπο.

Έτσι για άλλη μια φορά γίναμε μάρτυρες μιας πραγματικότητας όπου δεκάδες περαστικοί με ύφος χιλίων καρδιναλίων δήλωναν πως το τάδε σύστημα (αξίας δεκάδων ή εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ δεν παίζει) αγνοώντας ακόμα και το βασικό: πως οι χώροι ενός ξενοδοχείου δεν είναι ιδανικοί (ούτε κατά προσέγγιση) χώροι ακροάσεων και είναι φύση αδύνατο ένα οποιοδήποτε σύστημα να φτάσει κοντά στο όριο των δυνατοτήτων του.

...

Βαγγέλης Μαρκουλής

:grinning-smiley-043

Ε άς φρόντιζαν το συνολικό στήσιμο στην έκθεση,για να τα προσεγγίσουν.

Απόδειξη ότι ουκ ολίγα (κοινής αποδοχής,όπερ σημαίνει,ότι το καλό εύκολα αναγνωρίζεται),έπαιζαν.

Για το θέμα με την έννοια που το θέτει ο φίλτατος ισοβίτης,νομίζω ότι αφορά μόνο τους πολύ νέους στον χώρο.Ο έχων κάποιες σχετικές εμπειρίες και μουσικές αναφορές,δεν την "πατάει" τόσο εύκολα.

Εξάλλου η συνεχής αναζήτηση του καλύτερου(λέγε με αναβάθμιση) είναι συστατικό κομμάτι στο χόμπυ.Αν όλοι μέναμε,σ' ένα σύστημα θα είχαν κλείσει όλα τα μαγαζιά.

Last edited:
Το θέμα είναι ότι οι "νέοι" στον χώρο, ή δεν εμπιστεύονται τα αυτάκια τους ή επηρεάζονται πολύ εύκολα από κάποιους "γκουρού" είτε του πληκτρολογίου με άριστες γνώσεις googlαρίσματος, είτε κάποιους "πωλητές" του στυλ "κοίτα μόνο το οικονομικό" που τα κάνει όλα κλπ κλπ.

Γι' αυτό εδώ συνιστούνται συνεχώς συγκριτικές ακροάσεις κι ει δυνατόν κατ' οίκον,πρίν απο οποιαδήποτε αγορά.

Τα "τέστς" απο περιοδικά και το διαδίκτυο,έχει γίνει ευρέως κατανοητό πλέον,ότι δεν αποτελούν τεκμήριο αγοράς.

ποτε δεν φταιει μονο η μια πλευρα.Ποτε.Οσο μπορει να φταιει ο εμπορος αλλο τοσο,για να μην πω παραπανω,μπορει να φταιει ο καταναλωτης.Επειδη ολοι μα ολοι οσο πιο πολυ εμπειρεια εχουν,τοσο πιο πολυ γνωστες το παιζουν,χωρις βεβαια να σκεφτονται πως και ο εμπορος μπορει να ειναι πιο εμπειρος απο αυτους,αρχιζουν και τελειωνουν με το σκεπτικο οτι ο εμπορος παει να τους την φερει.Πντα πρεπει να εχουμε ανοικτα αυτια και να ακουμε οχι μονο συστηματα αλλα και συμβουλες.στο τελος αφου τα φιλτραρουμε ολα βαση τα δικα μας δεδομενα και γουστα τοτε και μονο τοτε παιρνουμε εμεις την αποφαση και ειμαστε εμεις υπολογει για το αποτελεσμα.Να κανω και μια ερωτηση,ποσους εχετε ακουσει να παραδεχονται λαθος αγορα?Παντα καποιος αλλος εφταιγε και ποτε εμεις.Εαν αλλαξει επιπεδο ο καταναλωτης <<ΓΕΝΙΚΑ>>,τοτε θα αλλαξουν και οι γυρω μας.:grinning-smiley-043