To "Attenberg" στα Όσκαρ 2011!

airb

Super Moderator
Staff member
25 May 2008
15,751
Λιβαδειά
avclub1attenberg.jpg
Μετά τον Κυνόδοντα, το Attenberg!

H Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί στα φετινά βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημία Κινηματογράφου από το

φιλμ της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, όπως αποφασίστηκε από τον υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού

Παύλο Γερουλάνο, μετά από εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής.

Attenberg
Attenberg

» Παιζουν: Ariane Labed, Βαγγέλης Μουρίκης, Ευαγγελία Ράντου, Γιώργος Λάνθιμος
» Σκηνοθέτης: Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη

» Διάρκεια: 95' λεπτά
» Κατηγορία: Δραματική

» Διανομή: Feelgood Entertainment
» Έτος: 2010
» Γλώσσα: Ελληνικά

» Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 9 Δεκεμβρίου 2010

Η ταινία – πρόταση και της ελληνικής ακαδημίας κινηματογράφου για τα Όσκαρ – συνεχίζει την πορεία της στα διεθνή
φεστιβαλικά ραντεβού κι έχει ήδη βραβευτεί για την ερμηνεία της Αριάν Λαμπέντ στο φεστιβάλ Βενετίας, με Αργυρό Αλέξανδρο
στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με το βραβείο σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ του Μπουένος Αΐρες, ενώ ήταν υποψήφια για βραβείο Lux,
που θέσπισε για τον κινηματογράφο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2007.

Η σκηνοθέτης θυμίζουμε ότι ήταν παραγωγός και στις Άλπεις του Γιώργου Λάνθιμου, της οποίας το σενάριο βραβεύτηκε στο
πρόσφατο κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της ήταν "Η διαρκής αναχώρηση της
Πέτρα Γκόινγκ", γυρισμένη σε εννέα πόλεις του κόσμου. Από τις ελπίδες του νέου ελληνικού σινεμά, η Τσαγγάτη είχε επίσης
σκηνοθετήσει τις προβολές και το βίντεο της τελετής έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών 2004 στην Αθήνα, όπως και τις
προβολές στα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης.

Η επιτροπή που υπέβαλε την πρόταση για την οσκαρική εκπροσώπηση της Ελλάδας από το Attenberg, αποτελείται από τους Μισέλ
Δημόπουλο, κριτικό Κινηματογράφου, ως πρόεδρο, Δημήτριο Εϊπίδη, διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ως
αντιπρόεδρο, Χριστίνα Αδάμου, Λέκτορα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο, κριτικό
Κινηματογράφου, Χρήστο Μήτση, κριτικό κινηματογράφου, Τάσο Μπουλμέτη, σκηνοθέτη / Πρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας
Κινηματογράφου και Νίκο Παναγιωτόπουλο, σεναριογράφο. (πηγή)

» Υπόθεση:
Η Μαρίνα μεγαλώνει με τον αρχιτέκτονα πατέρα της σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη. Το ανθρώπινο είδος την απωθεί.
Το παρατηρεί εξ’ αποστάσεως, μέσα από τους στίχους του Alan Vega των Suicide, τα ντοκιμαντέρ πάνω στη ζωή των
θηλαστικών του Sir David Attenborough και τα μαθήματα σεξουαλικής αγωγής που της παραδίδει η μοναδική της φίλη,
Μπέλλα. Ένας ξένος φτάνει στην πόλη και την προκαλεί σε μονομαχία στο ποδοσφαιράκι, ενώ ο πατέρας της προετοιμάζει
τελετουργικά την αναχώρησή του από τον 20ο αιώνα. Η Μαρίνα, ανάμεσα στους δυο άντρες, με την συνεργασία της Μπέλλας,
ανακαλύπτει το θαυμαστό μυστήριο της πανίδας.

Last edited:
Απολύτως λογική επιλογή κατά τη γνώμη μου. Την ταινία δεν την έχω δει για να την κρίνω. Αυτό που γνωρίζω καλά όμως είναι το πως λειτουργεί το κύκλωμα στα διάφορα φεστιβάλ και τις κριτικές επιτροπές. Η αλήθεια είναι ότι αν η ταινία δεν είναι καλή δεν θα προχωρήσει. Αλλά δεν φτάνει από μόνη της να είναι καλή. Υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που επηρρεάζουν την πορεία της. Ο βασικότερος όλων είναι το μομέντουμ. Αυτή τη στιγμή ο κόσμος ασχολείται με μια μικρή χώρα που η οικονομική της κρίση μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στο καπιταλιστικό σύστημα. Θέλουμε δεν θέλουμε, ασχολούνται μαζί μας. Και αυτό είναι που εκμεταλλεύτηκαν ο Λάνθιμος και η Τσαγγάρη στα διεθνή φεστιβάλ. Λανσάρανε ένα κινηματογραφικό προϊόν αρκετά περίεργο ώστε να κερδίσει μια θέαση, και αρκετά ξένο από τα στερεότυπα που έχει στο μυαλό του ο μέσος δυτικός για εμάς, ώστε -ο μέσος δυτικός- να το θεωρήσει κοντά στη δική του κουλτούρα. Σε αυτό νομίζω πως τα κατάφεραν και οι δύο περίφημα. Εγώ το μόνο που τους εύχομαι είναι καλό ταξίδι.

Την ειδα και δεν εντυπωσιαστηκα. Ειναι κατα τη γνωμη μου κατωτερη απο τον Κυνοδοντα, σε καποια σημεια προσπαθει (εμφανως και με κοπο) να μεινει στο ιδιο στυλ. Εχω την εντυπωση οτι καπου κουβαλαει κουσουρια του ελληνικου σινεμα της μεταπολιτευσης, αυτα τα περιεργα συμβολικα που κουραζουν.

Ελεος.

Την εχω δει την πατάτα..Χειροτερη και απο τον Κυνοδοντα..

Αλλα ειπαμε...Ας ειναι καλά η κυρια Τσαγγάρη..

Ο '''Βασιλακόπουλος'' τού ''ελληνικού σινεμά''..

Φαντασου να παρει ο Λανθιμος οσκαρ για ανδρικο ρολο.

Παντως ειναι αξιοπεριεργο οτι μαλλον προκειται για την ιδια ομαδα. Ιδιοι παραγωγοι κλπ κλπ.

σιγουρα πιο καλη δουλεια απο τον kynodonta.Συμφωνω για το ''ιδια ομαδα''. τεχνικα λανθιμος - τσαγγαρη ιδια''γραφή''. θα μπορουσαν να υπογραφουν μαζι τις ταινιες τους. Δεν τρελλαθκα παντως.

Προβλέπω ότι μια ψυχή εδώ μέσα, που πίνει νερό στο όνομα των Ρουμάνων, ενδέχεται να τους αποκηρύξει. :p

Απάντηση: Re: To "Attenberg" στα Όσκαρ 2011!

Προβλέπω ότι μια ψυχή εδώ μέσα, που πίνει νερό στο όνομα των Ρουμάνων, ενδέχεται να τους αποκηρύξει. :p

μπα δεν νομιζω ..
μια βοηθεια των πολιτισμενων Ρουμανων
στους χρεοκοπημενους ( και πολιτιστικα ) γειτονες
τους κατανοω

.

Ελεημοσύνη λές ε;
Εγώ λέω ότι η πιο ανερχόμενη κινηματογραφία στην Ευρώπη (και όχι μόνο) κάτι ξέρει.