το AVCLUB παει σινεμά!!!!

Larry

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
21,994
Η Νew Star παρουσιάζει
το αρτιότερο έργο του απρόβλεπτου Ρώσου σκηνοθέτη
Aλεξάντερ Σοκούρoφ

ALEXANDRA

Ο λόγος και το βλέμμα ενός μεγάλου δημιουργού
συναντούν ξανά το αγαπημένο του Ελληνικό κοινό

ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΑΠΟ ΠΕΜΠΤΗ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΠΕΜΠΤΗ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΩΡΑ 20.30
Στο ΑΠΟΛΛΩΝ CINEMAX CLASS, ΣΤΑΔΙΟΥ 19, ΑΘΗΝΑ
Θα παρευρεθούν ο σκηνοθέτης Αλεξάντερ Σοκούρoφ
και η πρωταγωνίστρια Γκαλίνα Βισνέφσκαγια

η NEW STAR

προσφερει στο AVCLUB 8 προσκλησεις
για την μεγαλη αυτη βραδια
οποιος φιλος ενδιαφερεται πραγματικα
ας γραψει το κανονικο ονομα του

οι 8 πρωτοι θα ειναι οι νικητες

.τις προσκλησεις θα παραλαβουμε στην εισοδο του κινηματογραφου

δεν βλεπω ομως ιδιαιτερο ενδιαφερον

μεχρι τωρα

ΠΕΤΡΟς ΜΑΚΡΗς
ΣΤΕΛΙΟς ΠΑΠΑΣΤΥΛΙΑΝΟς

ειναι γεγονος οτι τετοιες ταινιες ειναι για λιγους

.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
Ρωσία/Γαλλία – 2007 – 92 λεπτά – Έγχρωμο

Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ των Καννών

Η Τσετσενία σήμερα. Τα ρωσικά στρατόπεδα. Η γιαγιά Αλεξάνδρα Νικολάεβνα ήρθε να δει τον εγγονό της – έναν από τους καλύτερους αξιωματικούς της μονάδας του. Παραμένοντας εδώ για λίγες ημέρες, θα ανοίξει για εκείνην ένας νέος κόσμος. Σε αυτό το ανδροκρατούμενο σύμπαν, δεν υπάρχουν γυναίκες, ζεστασιά και ανέσεις. Ο τρόπος ζωής είναι αξιολύπητος. Ντρέπονται και για τα συναισθήματά τους. Ίσως δεν έχουν ούτε χρόνο ούτε και κουράγιο για αυτά. Κάθε ώρα και στιγμή ανθρώπινες ζωές βρίσκονται σε κίνδυνο. Αλλά έτσι κι αλλιώς το σύμπαν κατοικείται από «ανθρώπινα όντα»!.

.

.Είπαν για τον Αλεξάντερ Σοκούροφ

«Ο Σοκούροφ σπάει τους κανόνες σε κάθε επίπεδο. Κάθε του έργο είναι απρόσμενα γοητευτικό.»
Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

«Ο Σοκούροφ αναγνωρίζεται ευρέως ως ο ηγέτης της «Πνευματικής» πρωτοπορίας του Σοβιετικού σινεμά και ο ανάδοχος της κληρονομιάς του Ταρκόφσκι.»
Ίαν Κρίστι, (Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου)

«Ο Σοκούροφ είναι ίσως ο πιο φιλόδοξος και αυθεντικός σκηνοθέτης της γενιάς του, ανάμεσα σε όλους τους δημιουργούς παγκοσμίως. Οι ταινίες του έχουν τέτοια εικαστική δύναμη και τόσο ηθικό βάθος, που καταξιώνονται ως αξέχαστες συναισθηματικές εμπειρίες. Το όραμα του είναι εντελώς ξεχωριστό, είναι ένα όραμα ανεξάντλητης εφευρετικότητας.»
Σούζαν Σόνταγκ

.

O Σοκουροφ για την ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

«Δεν υπάρχει ποίηση στον πόλεμο, ούτε ομορφιά, και δεν θα έπρεπε ένα τέτοιο θέμα να κινηματογραφείται ποιητικά: είναι μία φρίκη που δεν μπορεί να εκφραστεί, η ανθρώπινη εξαθλίωση σε όλο της το μεγαλείο. Η ηρωίδα θα μπορούσε να ήταν μια Αμερικανίδα γυναίκα που ξεκινά να επισκεφτεί τον εγγονό της στο Ιράκ, ή ακόμα και μία Αγγλίδα που πάει να βρει τον εγγονό της στο Αφγανιστάν»

«Η «Αλεξάνδρα» είναι από τις πιο σημαντικές ταινίες μου. Προήλθε ουσιαστικά από τη συνάντηση με την εξαιρετική ηθοποιό που ήθελα για πρωταγωνίστρια. Είναι μία από τις σπάνιες περιπτώσεις όπου η ανάγκη μου να κάνω μια ταινία γεμάτη καλοσύνη και καλούς ανθρώπους συνέπεσε με την επιθυμία μου να προσφέρω στις επερχόμενες γενιές το πιο υπέροχο δώρο, αυτό μιας ηθοποιού που πραγματικά αντιπροσωπεύει το λαό μας, μια «γνήσια» Ρωσίδα. Κι ίσως να είναι αυτή η πιο μαγική από τις ταινίες μου, καθώς μέσα της βρίσκω περισσότερα μυθικά στοιχεία από κάθε άλλη ταινία που έχω κάνει.»

«Για μένα η Αλεξάνδρα είναι ένα είδος βοηθητικού χαρακτήρα – μια όμορφη, σοφή, θριαμβευτική γυναίκα. Το όνομά της σημαίνει «Υπερασπίστρια του Ανθρώπινου Γένους». Είναι θριαμβευτική καθώς κρύβει μέσα της αρετές όπως η αγάπη, η κατανόηση, η ευφυΐα. Είναι η δυναμική και εμβριθής προσωποποίηση του πολεμιστή, του προστάτη του Καλού. Γι’ αυτό και επιλέξαμε μια συγκεκριμένη ηθοποιό που διαθέτει αυτό το είδος του μεγαλοπρεπούς αναστήματος.»
«Θέλω να βουτάω στα ενδότερα της ανθρώπινης ψυχής, όσο βαθύτερα γίνεται. Η αγάπη μου για τον άνθρωπο είναι τόσο μεγάλη, η κατανόηση και η οδύνη μου τόσο έντονες, που φοβάμαι πως η δύναμη της θέλησης δεν είναι αρκετή. Όπως πολλοί άνθρωποι, έτσι κι εγώ, περιβάλλομαι από κυνισμό, μίσος, πικρίες και συμπλέγματα. Με έχει κουράσει η διαρκής αίσθηση τρόμου που με βασανίζει για το πεπρωμένο της χώρας στην οποία γεννήθηκα, για το πεπρωμένο των συμπατριωτών μου. Το άγχος αυτό με καταστρέφει και κλέβει από μέσα μου την ηρεμία που είναι ουσιώδης για να συγκεντρωθώ.»

«Στην «Αλεξάνδρα» δεν πέφτει ούτε ένας πυροβολισμός, δεν υπάρχουν πτώματα, δεν υπάρχει βία. Είναι μια ταινία για την αξία της αλληλοκατανόησης και για ό,τι είναι καλό σε έναν άνθρωπο. Είναι για τον ίδιο τον άνθρωπο, το γεγονός πως υπάρχουμε ο ένας για τον άλλο, και για το πόση αξία έχουν στη ζωή η καλοσύνη, η κατανόηση και η ανθρώπινη ζεστασιά.»

«Θέλησα να εστιάσω στην ατμόσφαιρα, στη διάθεση, στα μάτια των ανθρώπων, στα πορτρέτα. Θέλω πάρα πολύ ο θεατής να δει συναρπαστικά πορτρέτα και απλούς και κατανοητούς ανθρώπους. Θέλω να δείξω μάτια που νιώθουν, μάτια που συγχωρούν.»

Ο Αλεξ Σοκουροφ και η Γκαλινα βισνεφσκαγια συζηγος του μεγαλου τσελιστα
Poστροποβιτς θα ειναι στην προβολη .

.

Στελιος Παπαστυλιανος
Δαμιανος Δημητριαδης
Λαρρυ
Πετρος Μακρης
Κωστας Λυμπεροπουλος
Σπυρος Σουρλας
Lepton

παρακαλουνται οι Λαρρυ και Λεπτον να μου στειλουν τα ονοματα τους με pm

Την δευτερα το πρωι πρεπει να τα δωσουμε τα ονοματα στην NEW STAR για

την εισοδο

ΕΝΑς ακομα !

.
.

Ούτε εγώ θα μπορέσω, τελικά: αυτές τις μέρες δεν μπορώ να ακούσω ούτε μουσική. Δεν θυμάμαι την τελευταία φορά που μου είχε συμβεί κάτι παρόμοιο...

Λοιπον επειδη δεν υπαρχει ενδιαφερον για την πρεμιερα

οποιος αλλος δεν θα ερθει παρακαλω να το γραψει.

Αν καποιος αλλος θελει να παρευρεθει να το γραψει, η να ειναι στις 20.00

την πεμτη στον ΑΠΟΛΛΩΝΑ σταδιου

.

.

Ενδιαφέρουσα ταινία, με τη γιαγιά ενός Ρώσου αξιωματικού να τον επισκέπτεται σε ένα στρατόπεδο στην Τσετσενία. Γυρνάει σαν τη μύγα μες στο γάλα στο στρατόπεδο, και κάνει μια βόλτα και στην τοπική αγορά, όπου Τσετσένοι πολίτες πωλούν διάφορα μικροπράγματα στους στρατιώτες.

Πολύ ωραίες οι σιωπηλές σκηνές που δίνουν μια ενδιαφέρουσα οπτική της στρατιωτικής ζωής. Ωστόσο, οι διάλογοι μου φάνηκαν υπερβολικά αφελείς και απλοϊκοί. Σαν τις εκθέσεις μικρών παιδιών όταν γράφουν ότι ο πόλεμος είναι κακό, αλλά δεν έχουν ιδέα για τι πράγμα μιλάνε. Έτσι η συνταγή χαλούσε λιγάκι.

Σε δεύτερη σκέψη, ιδίως αν αναλογιστώ τη σκηνοθεσία και τη φωτογραφία, η προσέγγιση θύμιζε πολύ την ελληνική κινηματογραφική αντίληψη της τελευταίας δεκαετίας. Η Αλεξάνδρα, όμως, δε με ενόχλησε, ούτε με κούρασε. Ίσως λόγω κάποιας θετικής προκατάληψης, αλλά θέλω να πιστεύω ότι ο πόλεμος στην Τσετσενία είναι κάπως πιο σημαντικό θέμα από τα ελληνικά "ψυχολογικά αδιέξοδα". Και άλλη η ψυχοσύνθεση του Ρώσου και άλλη του Έλληνα.

Σε κάθε περίπτωση ευχαριστίες στο Στέλιο!

Υ.Γ. Για μία ακόμα φορά, δεν καταφέρνω να συναντήσω τον Κώστα το Λυμπερόπουλο. Αρχίζω να φοβάμαι ότι με αποφεύγει... :D