Μια βοήθεια παρακαλώ:
Σκέφτομαι να πάρω τη SONY A7R V. Έχοντας πολλούς φακούς Leica σειράς Μ, πόσο εύκολη μπορεί να είναι η μανουαλ εστίαση;
Δεν έχω τη συγκεκριμένη, έχω την A7 IV.
Θεωρητικά λόγω καλύτερου viewfinder και οθόνης θα είναι ακόμα ευκολότερη η εστίαση με την A7R V.
Δεν έχω αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα απλώς είναι κάτι που μου φαίνεται σαν extra βήμα χωρίς λόγο. Πρέπει βέβαια να το ψάξω κάποια στιγμή μήπως μπορώ να το παρακάμψω. Πατώντας το κουμπί που έχω θέσει ως "focus magnifier" πρωτού με βάλει στη μεγέθυνση πρώτα εμφανίζει ένα μικρότερο πορτοκαλί πλαίσιο μέσα σε όλη την οθόνη που ουσιαστικά σου δείχνει στην περιοχή στην οποία θα γίνει η μεγέθυνση, ώστε να μετακινήσεις με το joystick το κομμάτι αυτό άμα θες. Ωστόσο, αυτό γίνεται και από πριν αν κάποιος το επιθυμεί, οπότε το να το έχει ως επιλογή και εκεί μου φαίνεται περιττό. Εν τέλει, πρέπει να πατήσεις 2 φορές το όποιο custom key έχεις θέσει ως "focus magnifier" για να γίνει η μεγέθυνση. Με εκνευρίζει λίγο αλλά συνηθίζεται. Κυρίως επειδή με Fujifilm που ήμουν πριν απλώς ενεργοποιούσα τη μεγέθυνση με ένα πάτημα και τέλος. Επίσης όταν βρίσκεσαι σε μεγέθυνση και πατήσεις το κλείστρο δεν επανέρχεται η οθόνη στην πλήρη εικόνα για να μπορέσεις να δεις πιο άνετα ξανά τη σύνθεση σου. Πρέπει να ξαναπατήσεις το "focus magnifier" για να βγει από αυτή τη ρύθμιση.
Σε φακούς που έχουν επαφές επικοινωνίας με το σώμα (είτε αυτόματους είτε με χειροκίνητους όπως οι Voigtlander) όταν είσαι σε manual focus ενεργοποιείται επιτόπου η μεγέθυνση χωρίς το προηγούμενο βήμα με το πορτοκαλί πλαίσιο που έγραψα παραπάνω.
Αυτά ως προς τη βοήθεια της εστίασης μέσω τη μεγέθυνσης και ασχέτως του αν έχεις επιλέξει σαν υποβοήθημα focus peaking ή άλλη μέθοδο. Αν έχεις σκοπό να χρησιμοποιείς απλώς την οθόνη ως σύνολο για να εστιάσεις χωρίς να μεγεθύνεις σε κάποιο σημείο για ακριβέστερη εστίαση τότε δε σε αφορά το παραπάνω κομμάτι.
Ως προς τον αντάπτορα που θα χρειαστείς. Έχεις σκοπό να χρησιμοποιείς την κλίμακα του φακού για να εστιάσεις / να κάνεις zone focusing ; Ή σκοπεύεις να κοιτάς πάντα μέσω οθόνης - EVF ; Αν το κάνεις μόνο μέσω οθονών όποιον αντάπτορα και να πάρεις λογικά θα είσαι μια χαρά.
Αν ωστόσο σε ενδιαφέρει να χρησιμοποιείς την κλίμακα του εκάστοτε φακού τότε θέλει προσοχή ως προς τον αντάπτορα που θα αγοράσεις. Ο λόγος είναι πως αρκετοί, συνήθως φθηνότεροι, αντάπτορες επιτρέπουν στον φακό να εστιάσει και πέρα από το "άπειρο". Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όλη η κλίμακα να πηγαίνει στράφι αφού θέτοντας τα δαχτυλίδι της εστίασης στα 2μ π.χ. δε θα είναι στην πραγματικότητα στα 2μ αλλά λίγο πιο πέρα.
Δεν έχω να προτείνω κάποιον, έχω διαβάσει καλά λόγια για τους Voigtlander και Novoflex αλλά ψάξτο πριν αγοράσεις αν σε ενδιαφέρει να εστιάζεις με αυτόν τον τρόπο.