Το πείραμα της καραμέλας!

When in Rome, do as the Romans do.

Είναι τελείως φυσιολογικό να φέρεται κανείς όπως οι τριγύρω του. Αν οι τριγύρω είναι κάφροι, αργά ή γρήγορα θα μετατραπεί σε κάφρο.

Βασικά πιστεύω ότι κάποιος που ανήκει στους πολιτισμένους, δεν θα πετάξει κάτω το σκουπίδι όχι από φόβο μην τυχόν του βάλουν πρόστιμο, αλλά από ευσυνειδησία.
Είναι τελείως φυσιολογικό να φέρεται κανείς όπως οι τριγύρω του. Αν οι τριγύρω είναι κάφροι, αργά ή γρήγορα θα μετατραπεί σε κάφρο.

2 αντικρουόμενες απόψεις, και όμως τόσο αληθινές.

Για τον εαυτό μου μπορώ άνετα να πω οτι ανήκω στην πρώτη κατηγορία. Γιατί; Επειδή η γειτονιά που μένω είναι ΤΙΓΚΑ στους ελληνάρες, τους αλβανάρες και το καφριλίκι γενικότερα. Δεν μπορώ όμως να είμαι έτσι! Δεν μου βγαίνει ρε φίλε! Και τον κάδο της γειτονιάς θα κλείσω που είναι μόνιμα ανοιχτός να μασαμπουκιάζουν τα γατόσκυλα και οι μύγες, και το πεζοδρόμιο θα σκουπίσω που είναι μόνιμα γεμάτο κουτάκια μπυρας και χαρτιά απο τυρόπιτες, και ησυχία θα κάνω τις ώρες που πρέπει ενω κάποιοι αποφασίζουν να κάνουν μέτρηση db στις 2 το πρωί. Αν αισθάνομαι μλκας; Συνέχεια. Και σίγουρα υπάρχουν κι άλλοι που αισθάνονται το ίδιο στην κοινωνία μας.
Και όπως οι περισσότεροι γονείς φοβάμαι οτι αν μεγαλώσει το παιδί μου σε μια τέτοια κατάσταση, ή θα φάει ή θα φαγωθεί...άρα; Το κάνω κι εκείνο ένα μικρό καφράκι; Άλλη μεγάλη συζήτηση αυτή.

2 αντικρουόμενες απόψεις, και όμως τόσο αληθινές.

Για τον εαυτό μου μπορώ άνετα να πω οτι ανήκω στην πρώτη κατηγορία. Γιατί; Επειδή η γειτονιά που μένω είναι ΤΙΓΚΑ στους ελληνάρες, τους αλβανάρες και το καφριλίκι γενικότερα. Δεν μπορώ όμως να είμαι έτσι! Δεν μου βγαίνει ρε φίλε! Και τον κάδο της γειτονιάς θα κλείσω που είναι μόνιμα ανοιχτός να μασαμπουκιάζουν τα γατόσκυλα και οι μύγες, και το πεζοδρόμιο θα σκουπίσω που είναι μόνιμα γεμάτο κουτάκια μπυρας και χαρτιά απο τυρόπιτες, και ησυχία θα κάνω τις ώρες που πρέπει ενω κάποιοι αποφασίζουν να κάνουν μέτρηση db στις 2 το πρωί. Αν αισθάνομαι μλκας; Συνέχεια. Και σίγουρα υπάρχουν κι άλλοι που αισθάνονται το ίδιο στην κοινωνία μας.
Και όπως οι περισσότεροι γονείς φοβάμαι οτι αν μεγαλώσει το παιδί μου σε μια τέτοια κατάσταση, ή θα φάει ή θα φαγωθεί...άρα; Το κάνω κι εκείνο ένα μικρό καφράκι; Άλλη μεγάλη συζήτηση αυτή.

Ακριβώς έτσι είναι. Και το πρόβλημα με το τι κάνουμε με τα παιδιά πολύ μεγάλο...

When in Rome, do as the Romans do.

Και το αντίστροφο. Είναι εντυπωσιακή η μεταμόρφωση που παρατηρείται σε Έλληνες, Ιταλούς και λοιπούς νότιους μετά από λίγα χρόνια διαμονής στην Κεντρική Ευρώπη. Αποβάλλουν πολλά από τα ελαττώματα (και τα προτερήματα) των Νότιων. Και υιοθετούν τα αντίστοιχα γερμανικά, αυστριακά κλπ.

Πρίν από μερικές εβδομάδες είχα κατεβεί στην Αθήνα για μερικές ημέρες. Είχα ενάμισι χρόνο να βρεθώ στην Ελλάδα οπότε είχα ξεσυνηθίσει το μπάχαλο και την ελληνική πραγματικότητα. Μαλιστα είχα κατέβει μαζί με την γυναίκα μου και την 6μηνών κόρη μου και συνηθισμένος εδώ στην Γερμανία να πηγαίνω παντού και να κάνω τα πάντα μαζί με το μωρό όπως π.χ. να πηγαίνω για ψώνια, για καφέ, φαγητό, ποτό κλπ. και χωρίς αυτοκίνητο, προσπάθησα να ακολουθήσω την ίδια τακτική και στην Αθήνα. Το πατρικό μου βρίσκεται στο κέντρο όπου υποτίθεται πως η υποδομή είναι καλύτερη από άλλες περιοχές της Αθήνας (μεγάλα πεζοδρόμια, ράμπες, πεζόδρομοι, διαβάσεις κλπ.) ωστόσο δεν άργησα να βρεθώ αντιμέτωπος με την συμπεριφορά του Ελληνάρα.

Σχεδόν οπουδήποτε υπάρχαν ράμπες, αυτές ήταν μπλοκαρισμένες από παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα με αποτέλεσμα να αναγκάζομαι να κάνω κύκλους και να κατεβαίνω με το παιδικό καροτσάκι μέσα στην λεωφόρο και να το ανεβοκατεβάζω σε πεζοδρόμια και σκαλιά. Αλλά ακόμα και πάνω στα πεζοδρόμια και τους πεζόδρομους, δεν ήταν λίγες οι φορές που η πρόσβαση ήταν κλειστή από αυτοκίνητα, μηχανάκια, ζαρντινιέρες, καρέκλες, τραπέζια αλλά και οτιδήποτε άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί. Απορώ πραγματικά πως επιβειώνουν άνθρωποι με ειδικές ανάγκες στην Αθήνα!

Όσες φορές διέσχισα δρόμο με το καρότσι ακόμα και σε διαβάσεις με με πράσινο σηματοδότη, δεν υπήρχε ούτε μια φορά να δω αυτοκίνητο να σταματήσει να περάσω, αντίθετα πάταγαν και γκάζι. Λες και δεν υπήρχα και καμία απολύτως αντίδραση στην όψη ενώς καροτσιού με μωρό. Επίσης αρκετές φορές το μωρό ξύπναγε απότομα γιατί ο Ελληνάρας που πέρναγε δίπλα με το αυτοκίνητο πάταγε την κόρνα με το παραμικρό χωρίς προφανή λόγο.

Στις καφετέριες και ταβέρνες μέσα ενώ παντού υπήρχε σήμασνη πως απαγορεύεται το κάπνισμα, όλοι αγνοούσαν επιδεικτικά τον αντικαπνιστικό νόμο και οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων συνεργούσαν σε αυτό. Η μόνη επιλογή φυσικά ήταν να κάθομαι έξω με το μωρό, όπου ήταν δυνατό αυτό. Έλα όμως που ακόμα και εκεί όποιος ερχόταν και καθόταν στο διπλανό τραπέζι άναβε τσιγάρο και φύσαγε όλο τον καπνό προς το μέρος του μωρού με αδιαφορία.

Με αυτά και με πολλά άλλα παρατήρησα σε κάποια στιγμή πως γενικά στους Ελληνικούς δρόμους και στις αγορές κυκλοφορούν ελάχιστα καρότσια μωρών, όταν οι γερμανικές πόλεις είναι γεμάτες με νέα ζευγάρια που κυκλοφορούν με τα μωρά τους. Ο περισσότερος κόσμος που περνούσε δίπλα χάζευε το μωρό λες και δεν είχε ξαναδεί ποτέ μωρό! Λογικό βέβαια, με την κατάσταση αυτή που επικρατεί όχι μόνο είναι ταλαιπορία αλλά είναι και επικύνδυνο πολλές φορές να κυκλοφορείς με το μωρό.

Υπο άλλες συνήκες θα είχα τσακωθεί με όλον τον κόσμο, θα έπαιρνα τηλέφωνα να καταγκείλω κλπ. όπως έκανα σε τέτοιες καταστάσεις όταν ζούσα στην Αθήνα ακόμα και ξέροντας πως δεν θα έχει και μεγάλο αποτέλεσμα. Αυτή την φορά έχοντας τον αέρα του επισκέπτη, προσπάθησα απλά να το πάρω στην πλάκα. Ευτυχώς η ταλαιπορία κράτησε μόνο για 1 εβδομάδα όσο και διέρκησε η επίσκεψή μου και νομίζω πως θα περάσει αρκετός καιρός πάλι μέχρι που να ξαναβρεθώ στο χάος της Αθήνας.

Last edited:
Στην Ελλάδα από το 2009 και μετά δεν κάνουμε μωρά. Τι φταίνε;

Σημερα ηταν ημερα των μουσειων και ειχε ελευθερη εισοδο εκει που δουλευω λοιπον...

Ολες τις αλλες μερες εχει σχεδον μονο τουριστες,σημερα γινοταν χαμος απο Ελληνες....

Ενα εχω να πω...παιρνω πισω αυτα που ειπα στα προηγουμενα ποστ.Τουριστες και παλι τουριστες! :D

Σημερα ηταν ημερα των μουσειων και ειχε ελευθερη εισοδο εκει που δουλευω λοιπον...

Ολες τις αλλες μερες εχει σχεδον μονο τουριστες,σημερα γινοταν χαμος απο Ελληνες....

Ενα εχω να πω...παιρνω πισω αυτα που ειπα στα προηγουμενα ποστ.Τουριστες και παλι τουριστες! :D

Γιατί το λες αυτό, ρε; Είσαι ανθέλληνας; :BDGBGDB55:

Οχι βρε αλοιμονο :)

Αν εξαιρεσεις την βαβουρα που γινοταν σαν να βρισκοσουν σε εμπορικο κεντρο και οχι σε μουσειο,και μερικα πιτσιρικια που πηγαν να σκαρφαλωσουν στη μακετα της Κνωσου που προσεχα...ολα καλα κατα τ'αλλα :-(

Έλα βρε αμέσως να κατηγορήσεις...ήταν Κυριακή γι' αυτό :Banane0:

Σχεδόν οπουδήποτε υπάρχαν ράμπες, αυτές ήταν μπλοκαρισμένες από παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα με αποτέλεσμα να αναγκάζομαι να κάνω κύκλους και να κατεβαίνω με το παιδικό καροτσάκι μέσα στην λεωφόρο και να το ανεβοκατεβάζω σε πεζοδρόμια και σκαλιά. Αλλά ακόμα και πάνω στα πεζοδρόμια και τους πεζόδρομους, δεν ήταν λίγες οι φορές που η πρόσβαση ήταν κλειστή από αυτοκίνητα, μηχανάκια, ζαρντινιέρες, καρέκλες, τραπέζια αλλά και οτιδήποτε άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί. Απορώ πραγματικά πως επιβειώνουν άνθρωποι με ειδικές ανάγκες στην Αθήνα!

Όσες φορές διέσχισα δρόμο με το καρότσι ακόμα και σε διαβάσεις με με πράσινο σηματοδότη, δεν υπήρχε ούτε μια φορά να δω αυτοκίνητο να σταματήσει να περάσω, αντίθετα πάταγαν και γκάζι. Λες και δεν υπήρχα και καμία απολύτως αντίδραση στην όψη ενώς καροτσιού με μωρό. Επίσης αρκετές φορές το μωρό ξύπναγε απότομα γιατί ο Ελληνάρας που πέρναγε δίπλα με το αυτοκίνητο πάταγε την κόρνα με το παραμικρό χωρίς προφανή λόγο.
Σας είπα να ανοίξουμε νήμα για τους ελληνικούς δρόμους... αμ πως :p:p

Καποιο Δεκεμβρη ειχα παει στην Βιεννη. Το μονο που μου ειχε κανει εντυπωση ηταν οτι στον κεντρικο και εμπορικο δρομο (απο το πρωι εως το απογευμα ειναι πεζοδρομος) της Βιεννης ηταν γεματο τσιχλες....μιλαμε για πολλες τσιχλες κολλημενες στον δρομο και πεζοδρομιο...ενω δεν υπηρχε κανενα σκουπιδι...

Ενδιαφέρον νήμα που τουλάχιστον για μένα, που δείχνει την έλλειψη παιδείας αλλά και την αδιαφορία (μου). (χρησιμοποιώ τον ενικό μιάς κι εγώ έχω συμπεριφερθεί ανάλογα).

Αναφέρθηκε η τιμωρία και μιάς βρίσκομαι στην Σκανδιναυία, θα ήθελα να σας αναφέρω το τι συμβαίνει εδώ. Γενικά η χώρα είναι καθαρή (ώς πάρα πολύ καθαρή) και θα έλεγα ότι οι πολίτες πολύ σπάνια να πετάξουν σκουπίδια στο δρόμο. Μερικές φορές ακόμα και για τη στάχτη του τσιγάρου τους θα ψάξουν να βρουν υπαίθριο τασάκι!!!!!!

Υπάρχουν τα ανάλογα πρόστιμα, αλλά τα 12 χρόνια που μένω εδώ δεν έχω δεί ή ακούσει 'οτι κάποιος τιμωρήθηκε. Υπάρχει όμως η έμμεση τιμωρία ....... και εξηγούμαι:

Κάθε φορά που κάποιος αγοράζει κουτάκι μπύρας ή αναψυκτικού ή ακόμα νερό/χυμό είτε του 1,5 λίτρου είτε του μισό λίτρου, χρεώνεται τη συσκευασία. Βέβαια τα χρήματα επιστρέφονται, όταν επιστραφούν τα πλαστικά μπουκάλια και τα κουτάκια.

Υπ' όψιν ότι η Δανέζικη κυβέρνηση είχε απαγορεύσει την πώληση για τα κουτάκια μπύρας και αναψυκτικών, αλλά κατόπιν πιέσεων (και προστίμων) από την Ευρωπαική Ένωση, αναγκάστηκε να επιτρέψει την πώληση από το 2002.

2η σημείωση: όλα τα πλαστικά μπουκάλια ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ μιάς χρήσεως.

Και η ερώτηση μου είναι: πόσο καθαρότερες θα ήταν οι πόλεις μας αλλά και οι παραλίες μας, αν είχε εφαρμοστεί το ίδιο μέτρο και στη χώρα μας. Ίσως οι (νεό)πλουτοι και οι σνόμπ Έλληνες να εξακολουθούσαν να τα πετάνε στο δρόμο, αλλά θέλω να πιστεύω ότι η πλειοψηφία των συμπατριωτών μας δεν θα τους μιμούνταν.

Καλό σας βράδυ Κύριοι και ας ελπίσουμε ότι η νεολαία μας θα είναι καλλίτερη από εμάς.