Το Πρώτο Σκαλί...

vas silis

AVClub Enthusiast
26 May 2008
834
Αφιέρωση προς όλους τους ντούιδες αλλά και αυτούς που ξεκινούν. :adore:

Εις τον Θεόκριτο παραπονιούνταν
μια μέρα ο νέος ποιητής Ευμένης·
«Τώρα δυο χρόνια πέρασαν που γράφω
κ’ ένα ειδύλλιο έκαμα μονάχα.
Το μόνον άρτιόν μου έργον είναι.
Aλλοίμονον, είν’ υψηλή το βλέπω,
πολύ υψηλή της Ποιήσεως η σκάλα·
κι απ’ το σκαλί το πρώτο εδώ που είμαι
ποτέ δεν θ’ ανεβώ ο δυστυχισμένος.»
Είπ’ ο Θεόκριτος· «Aυτά τα λόγια
ανάρμοστα και βλασφημίες είναι.
Κι αν είσαι στο σκαλί το πρώτο, πρέπει
νάσαι υπερήφανος κ’ ευτυχισμένος.
Εδώ που έφθασες, λίγο δεν είναι·
τόσο που έκαμες, μεγάλη δόξα.
Κι αυτό ακόμη το σκαλί το πρώτο
πολύ από τον κοινό τον κόσμο απέχει.
Εις το σκαλί για να πατήσεις τούτο
πρέπει με το δικαίωμά σου νάσαι
πολίτης εις των ιδεών την πόλι.
Και δύσκολο στην πόλι εκείνην είναι
και σπάνιο να σε πολιτογραφήσουν.
Στην αγορά της βρίσκεις Νομοθέτας
που δεν γελά κανένας τυχοδιώκτης.
Εδώ που έφθασες, λίγο δεν είναι·
τόσο που έκαμες, μεγάλη δόξα.»

Ακολουθεί το .... Τέρας !!! :flipout: (τουλάχιστον ως προς το κέρδος)

Το ξέθαψα χθες που κοίταζα για κάτι άλλο. Λίγο υπομονή να βγάλω φωτό.

Μιλάω για ένα step up

Αυτά προς στιγμή, θα υπάρξει και περιγραφή αλλά όχι τώρα γιατί έσκασε κάτι έκτακτο.

Attachments

• DSCN1452.JPG
    DSCN1452.JPG
    17.4 KB · Views: 65
  • DSCN1455.JPG
    DSCN1455.JPG
    29.3 KB · Views: 80
  • DSCN1456.JPG
    DSCN1456.JPG
    30.6 KB · Views: 78
  • DSCN1457.JPG
    DSCN1457.JPG
    19.8 KB · Views: 74
  • DSCN1458.JPG
    DSCN1458.JPG
    16.4 KB · Views: 56
Λοιπόν οι μετασχηματιστές είναι οι LL 1678 της Lundahl, πιθανά να υπάρχουν και καλύτεροι αλλά αυτοί βρέθηκαν πρόχειροι και ήταν και χαμηλού κόστους.

Είχε δοκιμαστεί κυρίως το 1:16 όταν γινόταν προσπάθεια να σεταριστεί για την 17D2 MkII στη παλιά φονική έκδοση των 0,15 mV.

Στη φάση αυτή έχει γίνει συνδεσμολογία στο 1:8 και περιμένει ακόμα την νέα (και δεύτερη πια) έκδοση των 0,3mV.

Δοκιμάστηκε και με την τρέχουσα mcμια Ευρωπαϊκή των 0,4 mVκαι το phonoπου έχω για την mmμε πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Φυσικά με ένα phonoτης τάξεως των 1.500 ευρω με επιπλέον εξωτερικό τροφοδοτικό κάποιων εκατοντάδων ευρώ που προστέθηκε κάποια στιγμή στο σύστημα ήρθε σε δύσκολή θέση μιας και με το phonoαυτό τα άκρα έδειχναν πιο πλήρη. Αλλά η ροή στη μεσαία περιοχή ήταν μοναδική ενώ το εν λόγω phonoδείχνει μια μηχανικότητα (δεν μπορώ να το περιγράψω κάπως αλλιώς).

Το κουτάκι είναι ετοιματζίδικο της πλάκας αλλά πρακτικό. Δοκιμάστικε και ένα άλλο πιο μασίφ από χυτό αλουμίνιο για καλύτερη θωράκιση αλλά δεν βόλεψε στα κόλλα ξεκόλλα αφού δοκιμάστηκαν και οι άλλες θέσεις 1:16 και 1:32. Για τον ίδιο λόγο έγινε και η επιλογή για τη βραχυκύκλωση με το καλωδιομάνι που δείχνει η φώτο και όχι κάποια άλλη πιο μόνιμη λύση. Το κομμάτια πλακέτας που δείχνει η φωτό είναι εκεί γιατί βόλεψε πολύ στα κολλήματα με το φιλμάκι χαλκού στις οπές ώστε το καλάι να μην ξεφεύγει. Τέσσερα φτηνά rcaμια μπόρνα για τη γη, ένα κομμάτι αφρώδες και λίγο ταινία διπλής όψης και αυτό είναι όλο. Λεπτομέρεια, οι δύο τρύπες κάτω από τα rcaτης εξόδου είναι εκεί γιατί χρησιμοποιήθηκαν ακροδέκτες ώστε να γίνουν δοκιμές για την τιμή της αντίστασης που θα παραλληλιζόταν με το δευτερεύον Αυτά είναι τα χύμα rca που έχουν βραχυκυκλωθεί με αντιστάσεις διαφορετικών τιμών όπως προκύπτουν από τον κλασικό υπολογισμό αλλά υπάρχει και πινακάκι που είναι παρακάτω. Όταν επιλέχθηκε η τίμη τότε κολλήθηκε μόνιμα η αντίσταση. Για την γη ένα κομμάτι χοντρό χάλκινο σύρμα κολλήθηκε πάνω στη μπόρνα και έπιξε το ρόλο του σύλλεκτη όπου έπεσαν ακτινωτά τα διαφορά σημεία (συνολικά 6) που έπρεπε να δουν γη.

Γενικά σαν μια πρώτη λύση, χωρίς ξήλωμα για κάποιο ακριβό phonoαξίζει το κόπο να το φτιάξει κάποιος και ειδικά λόγω του χαμηλού κόστους αλλά και του καλού αποτελέσματος

Θα το ξαναδοκιμάσω κάποια στιγμή με την νέα DV 17D3

http://www.lundahl.se/pdfs/datash/1678.pdf

http://www.kandkaudio.com/mccartsetup.html?printable=yes

Attachments

Last edited:
Ερώτημα αν κάποιος ξέρει γιατί δεν ξέρω αν το έκανα καλά από το pin No1:

Από το datasheet της Lundahl για το 1:8 είναι το σχεδιάγραμμα Α

επίσης εκεί λέει ότι:

When the LL1678 is used in
MC pickup applications,
please note that the primary
side of the transformer must
have a ground reference.

Από ποιο pin από το 1 έως το 8 είναι σωστό ή καλύτερο να γίνει αυτό;
(δηλαδή να πέσει πάνω στη γή )

επίσης εκεί λέει ότι:

Εκτός από εξειδικευμένες κατασκευές (π.χ ο δικός μου interstage για driver σταδίου σε A2 :smileJap:), την καλύτερη απόκριση συχνότητας έχει όταν γειώνεις τις ΑΡΧΕΣ των τυλιγμάτων και δίνεις/παίρνεις σήμα από τα τέλη.
Στους Lundahl το τέλος του τυλίγματος είναι σημειωμένο με +, άρα γειώνεις το άλλο άκρο:

Στην περίπτωσή σου το είναι 3 για το πρωτεύον και αν γειώνεται και το δευτερεύον το 10 (δεν έιναι απαραίτητο, εξαρτάται από το κύκλωμα.

Χαιρετισμούς
Κωνσταντίνος

επίσης εκεί λέει ότι:

Βασιλη για την περιπτωση Α, το 3 και το 10 ειναι το ``hot`` εισοδου -εξοδου αντιστοιχα, το 7 και το 16 το common του κυκλωματος εισοδου [επιστροφη γειωση] ,, 13 και 14 η θωρακιση του μετασχ/στη , επισης γειωνεται.:guitarist:

Παιδιά μια στιγμή να δω αν λέμε το ίδιο.

Στο πρωτεύον έχω θεωρήσει:
- hot (καρφί του rca ) το 3
και
- επιστροφή (το στρογγυλό του rca) το 7 αυτό ας μην το πουμε γη ακόμα αλλά common ή απλά επιστροφή.

δίοτι λέει στο datasheet

When the LL1678 is used in
MC pickup applications,
please note that the primary
have a ground reference

Και εγώ επιπλέον πήρα το 1 και το έριξα πάνω στην μπόρνα που έβαλα για τη γενική γείωση (όχι σε rca).

Στην οποία μπόρνα ρίχνω επίσης τις θωρακίσεις 13 και 14 όπως είπατε και στην οποία μπόρνα από έξω ρίχνω και την γη του βραχίωνα και όλο μαζί το ρίχνω με εξωτερικό καλώδιο στο ground post του phono.

H ερώτηση είναι:
αυτό το «ground refererence at the primary side» τι βαράει και αν από το pin 1 που το έβαλα πάνω στην μπόρνα (όχι στο rca) είναι σωστό η λάθος ή αν πρέπει να είναι κάποιο άλλο pin (πχ το 7 αφού αυτό πάει στο εξωτερικό του rca) ή μήπως και καθόλου;

Last edited:
Παιδιά μια στιγμή να δω αν λέμε το ίδιο.

Στο πρωτεύον έχω θεωρήσει:
- hot (καρφί του rca ) το 3
και
- επιστροφή (το στρογγυλό του rca) το 7 αυτό ας μην το πουμε γη ακόμα αλλά common ή απλά επιστροφή.

δίοτι λέει στο datasheet

Και εγώ επιπλέον πήρα το 1 και το έριξα πάνω στην μπόρνα που έβαλα για τη γενική γείωση (όχι σε rca).

Στην οποία μπόρνα ρίχνω επίσης τις θωρακίσεις 13 και 14 όπως είπατε και στην οποία μπόρνα από έξω ρίχνω και την γη του βραχίωνα και όλο μαζί το ρίχνω με εξωτερικό καλώδιο στο ground post του phono.

H ερώτηση είναι:
αυτό το «ground refererence at the primary side» τι βαράει και αν από το pin 1 που το έβαλα πάνω στην μπόρνα (όχι στο rca) είναι σωστό η λάθος ή αν πρέπει να είναι κάποιο άλλο pin (πχ το 7 αφού αυτό πάει στο εξωτερικό του rca) ή μήπως και καθόλου;

Μα το 1 τι σχεση εχει?? Δεν γειωνεται αυτο με τιποτα , ελπιζω να εκανες τα by pass που λεει [μιλαμε για το Α σχεδιο] εφοσον το το 7 και το 16 παει στο common, εληξε το θεμα .Τα αλλα σωστα ειναι :operator::violent-smiley-030:

Μα το 1 τι σχεση εχει?? Δεν γειωνεται αυτο με τιποτα , ελπιζω να εκανες τα by pass που λεει [μιλαμε για το Α σχεδιο] εφοσον το το 7 και το 16 παει στο common, εληξε το θεμα .Τα αλλα σωστα ειναι :operator::violent-smiley-030:

Το έχω καταλάβει ότι με το 1 δεν είναι σωστό.

Αλλά αυτό το
...the primary
have a ground reference

τι είναι ;;
(Στο πρωτεύον έρχεται και πέφτει το πηνιάκι της mc...)

Όμως ο κατασκευαστής ζητά κάποια γη. Από ποιο pin και που να πέσει ;;

Yγ : Τα bypass είναι ΟΚ, έλα τώρα...

Το έχω καταλάβει ότι με το 1 δεν είναι σωστό.

Αλλά αυτό το

τι είναι ;;
(Στο πρωτεύον έρχεται και πέφτει το πηνιάκι της mc...)

Όμως ο κατασκευαστής ζητά κάποια γη. Από ποιο pin και που να πέσει ;;

Yγ : Τα bypass είναι ΟΚ, έλα τώρα...

Μα αφου το πηνιακι παει στο 3 και στο 7 , αφου το 7 παει στο κοινο, επιστροφη ,γη κλπ τι αλλο θελει ? τελειο ειναι!:operator:

Βασιλη αυτο το ground reference το λεει προφανως για να μην ειναι float στον αερα το πρωτευον του step-up kαι ταυτοχρονα η κεφαλη , και μαζευει ενα σωρο επαγωγικες αρεφιαρικες βρωμιες που περιτριγυριζουν το συστημα ειδικα σαυτο το σημειο, με το 7 στο common υπαρχει γειωση μεσω του συστηματος:guitarist:

τελικά μετά από την συνελευση του τεχνικού γνωμοδοτικού οργάνου η τελική απάντηση είναι αυτή :

mccartsetup.jpg

http://www.kandkaudio.com/mccartsetup.html?printable=yes

Έχουμε και λέμε :

Για συγκεκριμένο Transformerακι και για την σύνδεση 1:8 του διαγράμματος Α - πανω αριστερά πρώτο στο σχετικό πίνακα (σκέτο Α και όχι Α center tap)

-Ιnput side στα αριστερά (δηλαδή είσοδος κεφαλής) pin 1= hot , pin 7= common.

-Οut put side στα δεξιά (δηλαδή έξοδος του step up) pin 10= hot , pin 16= common.

Όπως και είχαμε καταλήξει. (Ο φίλος Κωνσταντίνος Τυροβολάς προτείνει μια δοκιμή και με ανάποδη πολικότητα)

Προσοχή λεπτομέρεια
όπως δείχνει και το πιο πάνω διαγραμμα

-το ground referance (που ζητά ο κατασκευαστής ) γίνεται τοπικά με την βραχυκύκλωση του pin 7 και του pin 16.* Δηλαδή εκεί από όπου ξεκινάμε να πάρουμε τα δυο common (του ΙΝ και του OUT ) πριν τα rca.

-Τα common των rca ΔΕΝ θα πρέπει να κάνουν σώμα με το σασί (να υπαρχουν πλαστικές ροδέλες μπρος, πίσω)

-εδώ τώρα πιθανά να υπαρχει κάποιο θέμα όπως πχ με βραχίωνα που δεν βγάζει ξεχωριστό καλώδιακι για την γείωση του βραχίωνα, πχ standard βραχίωνας rega (και που μπορεί να είναι κάποιος μικρός ή μεγαλύτερος βόμβος στο ένα κανάλι). Τη γείωση αυτή τη ρίχνει στο common του standard καλωδίου του, σε ένα από τα δύο κανάλια, (νομίζω το αριστερό αλλά δεν είμαι σίγουρος).
Για αυτό το θέμα υπάρχει στα χέρια μου ένας standard rega και θα κάνω δοκιμή και θα σας πω.

* Credit to jan41

βρε τι ειστε εσεις οι ντιουιδες....πατε να με ξενυχτησετε με τεφτερια και διαγραμματα....με τον πονο μου παιζετε....να σε καλα βασιλη για το επικαιρο του θέματος