Το σχολείο πρέπει να γνωρίζει τα πάντα...

ΒΛΑΣΙΔΗΣ

AVClub Fanatic
19 June 2006
19,341
Θεσσαλονίκη
Πολλοί γονείς αποκρύπτουν διάφορες ευαίσθητες πλευρές των παιδιών τους κυρίως σε θέματα υγείας ώστε να μη στιγματιστούν ή έστω να μη διαφέρουν από τα άλλα παιδιά. Ή για να μη σχολιάζουν οι άλλοι γονείς τα δικά τους παιδιά ή τους ίδιους. Η γνωστή άποψη τα "εν οίκω μη εν δήμω".

Όμως αυτό σημαίνει ότι το σχολείο αγνοεί τις ιδιαιτερότητες των παιδιών με αποτέλεσμα όταν χρειαστεί να μη γνωρίζει πώς να επέμβει ή πώς να βοηθήσει τα παιδιά αυτά. Και σε αυτές τις στιγμές η κατάσταση μπορεί να γίνει επικίνδυνη.

Σήμερα το μεσημέρι στο σχολείο της γυναίκας μου ένα παιδί μέσα στην τάξη έπεσε κάτω, εντελώς ξαφνικά λιπόθυμο. Δεν είχε ούτε σφυγμό, ούτε καρδιακή λειτουργία. Κάλεσαν αμέσως το ΕΚΑΒ. Ήλθαν κανονικά σε 20 λεπτά. Όμως αποδείχθηκε (όπως είπαν και οι γονείς που ειδοποιήθηκαν επίσης αμέσως και έφθασαν στο σχολείο) το παιδί είχε εγχειριστεί σε μικρή ηλικία στην καρδιά και του είχε τοποθετηθεί βαλβίδα. Την οποία επρόκειτο να αλλάξει ή να αφαιρέσει σύντομα (ήταν προγραμματισμένο). Το σχολείο όμως δεν ήξερε (δεν είχε ειδοποιηθεί) και κάλεσε το ΕΚΑΒ κι όχι τη μονάδα ταχείας ανάληψης. Όταν ήλθε η μονάδα (7 γιατροί με 2 ασθενοφόρα συνολικά) προσπάθησαν με κάθε μέσο επί μια ώρα να τον κρατήσουν ή να τον φέρουν ξανά στη ζωή. Δυστυχώς δεν τα κατάφεραν... το παιδί δεν έζησε. Οι πιθανότητες να ζήσει θα ήταν πολλές περισσότερες αν το σχολείο γνώριζε και είχε καλέσει το ταχείας ανάνηψης.

Γι αυτό σας λέω και σας θερμοπαρακαλώ. Όταν πηγαίνετε με τα παιδιά σας στο σχολείο, ενημερώστε για οτιδήποτε συμβαίνει ή συνέβη στα παιδιά σας /παιδιάς μας στο παρελθόν.

K. Βλασιδη, εστειλα ηδη με e-mail το κειμενο σας σε ολους τους γνωστους μου που εχουν παιδια. Εβαλα και το ονομα σας, καθως και την ιδιοτητα σας. Ελπιζω να μην σας πειραζει.

σωστο πολυ σωστο !!!!!!!
οι δασκαλοι πρεπει να ξερουν τι εχει ο καθε μαθητης !

ΚΡΙΜΑ για τον μικρο !
κριμα γιατι θα ηταν αλλιως αν γνωριζαν τι ειχε...

Ναι μεν αλλά...

Κρίνοντας από τα σχολεία και τους καθηγητές των ανηψιών μου, ένα μέρος των καθηγητών είναι αδιάφοροι, άλλοι ευθυνόφοβοι, και μια μειοψηφία, υπεύθυνοι που κάνουν λειτούργημα. Οι τελευταίοι ίσως να χειρίζονταν σωστά την κατάσταση αν ήξερα και τύχενε να είναι εκεί κοντά στο περιστατικό ώστε να το δουν.

Θυμάμαι στα δικά μου χρόνια, που κάποιος έπαθε μία κρίση επιληψίας, ο καθηγητής δεν ήξερε τι να κάνει. Έστελνε κόσμο, ο ένας να φωνάξει τον γυμναστή, ο άλλος τον διευθυντή. Γενικά χάος... τελικά ειδοποιήθηκε η μάνα και έσωσε την κατάσταση.

νοσεί η κοινωνία !!! εάν είχανε κανα μερσεντικο θα είχε γίνει βούκινο!!! το πρόβλημα του παιδιού έμεινε κρυφό !!!

Δεν ειναι ετσι.Ενα τετοιο προβλημα δεν νομιζω οτι καν θα στιγματιζε το παιδι και θα ενιωθε ασχημα στο χωρο του σχολειου.Γιατι να συμβει κατι τετοιο...το πολυ πολυ αν υπηρχε οδηγια γιατρου για την επικινδυνοτητα της ασθενειας πιθανοτατα ας πουμε δεν θα συμμετειχε στο μαθημα της γυμναστικης...Νομιζεις οτι καποιος γονιος θα παρεβλεπε μια τετοια οδηγια και θα εθετε το παιδι σε κινδυνο για να μην στιγματιστει το παιδι η για να μην στιγματιστει το ''ονομα'' της οικογενειας ?

Μπορει ακομα να υπαρχει ενας γελοιος στιγματισμος για ατομα με ειδικες αναγκες , με ψυχικες ασθενεις , με αλλες περιπτωσεις ασθενειων οπως πχ aids...αλλα και για την βαλβιδα ? Ελεος.....

Απλως οπως και σε πολλα αλλα πραγματα , η καθημερινοτητα σε απορροφαει και ξεχνας να προνοησεις για καποια πραγματα η θεωρωντας οτι σε σενα δεν θα συμβει ποτε τιποτα να μην τα σκεφτεσαι..

Αρα λιγο σκληρη η τοποθετηση σου νομιζω για τη μερσεντες..

Πολυ σωστη παντως η παροτρυνση-επισημανση του Βλασιδη...

Βλάση έχω μείνει άναυδος..

Κυρίως για την μή ενημέρωση του σχολείου ως προς την πάθηση του παιδιού.Από καρδιά έπασχε ρε γαμώτο,όχι από θυρεοειδή !!

Δεν θέλω να κρίνω τους γονείς τώρα γιατί πενθούν την ίδια τους την αμέλεια/παράβλεψη.

Θα ήθελα να μου εξηγήσεις όμως τις λεπτομέρειες για το ΕΚΑΒ (επειδή ξέρουμε απ αυτά).Ηρθαν απλά ασθενοφόρα ή και κινητή μονάδα ?

Γιατί νομίζω απινιδωτές και διασωληνώσεις έχουν όλα.Δεν ορκίζομαι,θα ρωτήσω και την αδελφή μου.Αλλά αν είχαν τα μέσα ,τότε και ταχεία ανάνηψη (?) να είχε έρθει αν ήταν να φύγει, θα είχε φύγει το παιδί.Ξέρεις στην Ιατρική δεν γίνονται πάντα θαύματα.Ειδικά αν υπέστει ανακοπή και ήρθαν μετά από 20' συν τον χρόνο προσπάθειας επαναφοράς, δεν..

Αν μπορέσεις να με διαφωτήσεις ως προς τα ασθενοφόρα,θα το εκτιμούσα πολύ.!

Ειλικρινά δεν μπορώ να αρχίσω να μιλώ για άλλο πράγμα. Ίσως αύριο-μεθαύριο. Η κηδεία είναι αύριο στις 16.00.

Είχα κι εγώ παρόμοια περίπτωση το 1995 στο Λύκειο Σταυρού. Ήμουν μόλις 2 μήνες καθηγητής. Επιληπτική κρίση. Για να βγάλω τη γλώσσα της έσπασα τα δόντια. Ελπίζω να με συγχωρέσει κάποτε...

Απινιδωτές έχουν όλα τα ασθενοφόρα,όχι όμως και σετ διασωλήνωσης που έχουν οι κινητές μονάδες και αναλαμβάνει συνήθως ο γιατρός.
Όπως και να έχει βέβαια ο χρονος που μεσολαβεί συνήθως είναι μοιραίος..
Αυτόματοι απινιδωτές θα έπρεπε να υπάρχουν σε όλα τα δημόσια κτίρια...
Είναι πολύ εύκολοι στην χρήση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν απο όλους,με κάποια ελάχιστη εκπαίδευση
Το ΕΚΑΒ παλεύει καθημερινά με "θηρία",αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση.....
Κρίμα για το παιδάκι