Πέρυσι αγόρασα κάπως διστακτικά τον EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM για όλα τα παραπάνω που αναφέρθηκαν και ειδικά γι' αυτό που γράφει ο nicksoti. Δεν μπορώ να σας πω αν τελικά είναι καλός φακός.
ΕΔΩ μπορείτε να δείτε κάποιες φωτογραφίες, χωρίς καμιά επεξεργασία, που έχω βγάλει για να σχηματίσετε γνώμη.
Ευπρόσδεκτα όλα τα σχόλια και για το φακό αλλά και για τις φωτογραφίες
Αποστόλης
Νομίζω πως με f16 μάλλον τον αδικείς λίγο, με μια γενική ματιά μου φαίνεται μια χαρά για τα χρήματά του ως προς τη γεωμετρία, ζεστά χρώματα καλό contrast αλλά λίγο soft. Πάντως σε αυτές μέρα με f9-f10 μου φαίνεται μια χαρά και από ευκρίνεια, αυτός που είχα ήταν άθλιος ειδικά τέρμα ανοικτός αλλά επαναλαμβάνω έχοντας διαβάσει καλά σχόλια μάλλον έπεσα σε λεμονάκι, βέβαια σε σκοτεινό φακό το "τέρμα ανοικτός" είναι περισσότερο σχήμα λόγου.
Για να καταλήξω, ultrawide zoom τόσο φθηνός, canon stm, που εστιάζει πολύ κοντά και σφαιράτα και από το LV σε dual pixel ή hybrid af σώμα, σταθεροποίηση, είναι ευκαιρία. Οι tokina είναι άλλη κλάση φακών, φωτεινότεροι με καλά κρύσταλα - επαναλαμβάνω ο 11-20 σε ανάλυση δείχνει να μην έχει πρόβλημα να διαχειριστεί τα 16mpixel σε 4/3 crop φορεμένος στην e-m1, αλλά με κάποιες ατέλειες που άλλοι τις ανέχονται άλλοι όχι. Από sigma 10-20 έχω δει αρχεία, δεν τον λες και ξυράφι αλλά μου αρέσει ο χαρακτήρας του και η γεωμετρία στις λήψεις, δεν είχα κάτσει να μετρήσω απλά μου άρεσαν οι φωτογραφίες που έβλεπα.
Ψηφίζω λοιπόν canon 10-18 λόγω ζεστών χρωμάτων και καλού contrast, minimum απόστασης εστίασης, stm μοτέρ και τιμής, και tokina 12-28 f4 λόγω εύρους, σταθερού διαφράγματος και επίσης τιμής.