Tokina 11-16mm Samyang 14mm ή άλλον wide ?

gianou

AVClub Enthusiast
21 April 2008
901
Χρειάζομαι ένα wide φακό και προσανατολίζομαι ανάμεσα σε αυτούς τους δυο. Το σώμα που θα χρησιμοποιηθεί είναι μια Sony NEx 5n θα χρησιμοποιηθεί με αντάπτορα όποτε δεν με ενδιαφέρει το AF .Τα κριτήρια είναι η οξύτητα του φακού και η τιμή βεβαία (με ταβάνι τα 400+περίπου που βρίσκω τον tokina).Δεν θέλω να στραφώ σε φακούς για Nex γιατί ο 10-18 πχ είναι πολύ ακριβός για έμενα συν του ότι θέλω να χρησιμοποιήσω τον φακό σε μελλοντική αναβάθμιση σώματος .Εκτός από αυτούς τους δυο έχετε να προτείνετε κάτι άλλο με βάση τα παραπάνω κριτήρια και την απόδοση στην συγκεκριμένη μηχανή?

Συμφωνω .
Οσον αφορα την ευκρινεια και απόδοση με την Nex tokina και παλι?

Και οι δύο έχουν τη φήμη πολύ ευκρινούς φακού πάντως, σε αυτό το κεφάλαιο σίγουρα δεν θα έχεις πρόβλημα. Ο ζουμ έχει εννοείται μια μεγαλύτερη ευκολία, σου δίνει ένα εύρος αντίστοιχο με περίπου 17-24mm, ενώ ο Σαμυάνγκ είναι κολλημένος στα 21mm.
Επίσης ο Τοκίνας παίρνει φίλτρα, σημαντικό για κάποιους (ιδίως εάν σκοπεύεις να κάνεις τοπία με ντεγκραντέ φίλτρα)

Last edited:
Re: Απάντηση: Tokina 11-16mm Samyang 14mm ή άλλον wide ?

Επίσης ο Τοκίνας παίρνει φίλτρα, σημαντικό για κάποιους (ιδίως εάν σκοπεύεις να κάνεις τοπία με ντεγκραντέ φίλτρα)
Εχεις απολυτο δικιο.
Ως επι το πλειστον τον θελω για τοπια και εξωτερικους χωρους

Έχω φοβηθεί λίγο με αυτά που γράφονται για κάποιες ελαττωματικές παρτίδες του τοκινα που υπήρχαν στο παρελθόν και επειδή αν τον πάρω θα τον πάρω απ έξω γιατί εδω έχει 250ε παραπάνω είμαι σε δίλημμα .Μπορώ να τον τσεκάρω με κάποιο serial η με κάποιον άλλο τρόπο πριν τον παραλάβω ?Επίσης το κατάστημα λέει ότι δίνει 2 χρονια εγγύηση international σε περίπτωση που μου κάτσει φακός λεμονί ,γκρέιπφρουτ η άλλο εσπεριδοειδές μπορώ να κάνω κάτι από την εδω αντιπροσωπεία η θα πρέπει να τον στέλνω πάλι έξω και να ταλαιπωρούμαι.
Και κάτι τελευταίο. Mπορείτε να μου δώσετε καμία εναλλακτική λύση με κάποιον άλλο φακό η είναι μονόδρομος ο συγκεκριμένος για αυτά που θέλω ?
Ευχαριστω

Έχω φοβηθεί λίγο με αυτά που γράφονται για κάποιες ελαττωματικές παρτίδες του τοκινα που υπήρχαν στο παρελθόν και επειδή αν τον πάρω θα τον πάρω απ έξω γιατί εδω έχει 250ε παραπάνω είμαι σε δίλημμα .Μπορώ να τον τσεκάρω με κάποιο serial η με κάποιον άλλο τρόπο πριν τον παραλάβω ?Επίσης το κατάστημα λέει ότι δίνει 2 χρονια εγγύηση international σε περίπτωση που μου κάτσει φακός λεμονί ,γκρέιπφρουτ η άλλο εσπεριδοειδές μπορώ να κάνω κάτι από την εδω αντιπροσωπεία η θα πρέπει να τον στέλνω πάλι έξω και να ταλαιπωρούμαι.
Και κάτι τελευταίο. Mπορείτε να μου δώσετε καμία εναλλακτική λύση με κάποιον άλλο φακό η είναι μονόδρομος ο συγκεκριμένος για αυτά που θέλω ?
Ευχαριστω

Αλήθεια με στόχευση μέσω οθόνης, και κρατώντας τη μηχανή με ανοιχτά τα χέρια, πόσο καλή λήψη μπορείς να έχεις; Πόσο καλή είναι η τεχνική σου; Πόσο καλό κάδρο μπορείς να έχεις; Όλα τα άλλα είναι τόσο καλά που σε πειράζει ο πιθανά καλός ή άριστος φακός που θα δουλέψει και σε MF;

Υπόψη ότι όλα αυτά προηγούνται, ο φακός έπεται...

Βλάση τα πάντα (σχεδόν) είναι θέμα συνήθειας, εντάξει με το σκόπευτρο έχεις σίγουρα μεγαλύτερη ακρίβεια αλλά αν συνηθίσεις και με την οθόνη δεν απέχεις πολύ...

Υπαρχει τριποδο, viewfinder και Focus peaking μεσω οθονης αλλα και ισως μελλοντικα καποιος LA-EA2 ανταπτορας σε περιπτωση που κριθει απαραιτητο.
Παντος με manual φακους ποτε δεν ειχα ιδιαιτερο προβλημα με το focus.
O φακος ως επι το πλειστον θα τραβαει πανω σε τριποδο δεν με ενδιαφερει να τραβαω πορτρετα η κινουμενα αντικειμενα με τον συγκεκριμενο φακο
Γενικα σκεφτομαι και την μελλοντικη αναβαθμιση σωματος οποτε αν ειναι καλος η κακος μετραει και παραμετραει μιας και δεν θα ηθελα να πουλαω ολους τους φακους που εχω και να αγοραζω καινουργιους για μια αλλη μηχανη λογο συμβατοτητας και παει λεγοντας.

Κατι που με προβληματιζει ακομη ειναι οτι ο συγκεκριμενος φακος δεν διαθετει χειροκινητο διαφραγμα οποτε αυτο ειναι προβλημα για μενα γιατι οι συγκεκριμενοι ανταπτορες κοστιζουν ακριβα.
Αν μπορειτε προτεινετε και καποιον αλλο φακο να τσεκαρω μπας και ξεμπερδευτουμε γιατι εχω χαθει λιγο.
Οποιοδηποτε σχολιο δεκτο

Εγω με τετοια μπερδεματα δεν ασχολουμαι γιατι... μπερδευομαι, αλλα λες θα παρεις εναν φακο τριτου κατασκευαστη για να τον χρησιμοποιησεις με ανταπτορα σε μια σονυ και να τον εχεις και για μελλοντικη αναβαθμιση... σε τι θα αναβαθμισεις μετα? Παλι σε σονυ για να ταιριαζει ο ανταπτορας? Σε αλλη μαρκα και θα παρεις αλλον ανταπτορα? Αν δεν θελεις στην μελλοντικη αναβαθμιση ανταπτορα, σε τι μοντουρα θα τον παρεις τον φακο? Κανον? Νικον? Σονυ? Και εχεις ηδη αποφασισει σε τι θα αναβαθμισεις?

Χειροκινητο διαφραγμα δε νομιζω να εχει κανενας συγχρονος AF φακος...

Η έκδοση για Νίκον διαθέτει. Αλλά ναι, σε αυτό συμφωνώ ότι -εκτός εάν βρεθεί σε άλλη μοντούρα πραγματικά κοψοχρονιά, πράγμα που κι εγώ έχω κάνει, αν και τελευταίως αρχίζω και αναθεωρώ- δεν είναι λογική χτισίματος συστήματος.

Διαβαζω με ενδιαφερον αυτα που γραφετε και εχετε δικιο σε πολλα απο αυτα που λετε αλλα θελω να παντρεψω τον εξοπλισμο που εχω ( +καποιους manual φακους) με τη Νεχ και θελω εναν wide φακο χωρις να δαπανησω παρα πολλα.
Ο 16αρης πχ που εχω δεν με εχει ενθουσιασει ιδιαιτερα τον πηρα για την φορητοτητα του γιατι βγαινω πολλες φορες με το ποδηλατο και τυχαινουν ομορφα πραγματα διπλα μου που θελω να τα αποθανατισω.
Αρα ο τριτος κατασκευαστης φανταζει μονοδρομος στα ματια μου.

Παντος γι αυτο ρωταω επειδη στο φορουμ υπαρχουν ανθρωποι με εμπειρια οπως και εσεις και προσπαθω να τα κανω λιγο ποιο ξεκαθαρα τα πραγματα μεσα μου ωστε να μην παρω κατι και αργοτερα το μετανιωσω μιας και δεν ειναι η καλυτερη εποχη για σπαταλες.

Το θέμα είναι οτι δεν έχεις κατασταλάξει ο ίδιος για τα σχέδια σου τα τωρινά και τα μελλοντικά. Δεν είναι κακό να έχεις στο μυαλό σου μια μελλοντική αναβάθμιση, όλοι το κάνουμε. Αλλά εσύ αν κατάλαβα καλά, αυτήν την στιγμή δεν έχεις παρά μια ασαφή πρόθεση, κάποια στιγμή στο μέλλον, να αφήσεις το σύστημα ΝΕΧ και να πάρεις κάτι άλλο. Αυτό φαντάζομαι καταλαβαίνεις οτι προκαλεί πρόβλημα στην επιθυμία σου να πάρεις φακό που θα τον έχεις και στην αναβάθμιση, γιατί δεν ξέρεις σε τί σύστημα θέλεις να πας. Γενικά είναι λάθος να παίρνεις τώρα φακό μειωμένης λειτουργικότητας με γνώμονα το μελλοντικό σύστημα. Πάρε τώρα τον φακό για το σύστημα που έχεις, αλλιώς περίμενε να αλλάξεις σύστημα πρώτα. Οι αντάπτορες και όλα αυτά έχουν νόημα σε ορισμένες καταστάσεις αλλά όχι σε αυτές που περιγράφεις. Και στο λέω εγώ που έχω μόνο έναν native φακό για την ΝΕΧ και όλοι οι άλλοι είναι primes άλλων συστημάτων με αντάπτορα. Διάλεξε ποιόν φακό θές να πάρεις απο τους δύο για την μηχανή σου και χρησιμοποίησε τον. Μην προσθέτεις εππλέων βήματα στην διαδικασία της φωτογραφίας όταν δεν χρειάζονται.

Το θέμα είναι οτι δεν έχεις κατασταλάξει ο ίδιος για τα σχέδια σου τα τωρινά και τα μελλοντικά. Δεν είναι κακό να έχεις στο μυαλό σου μια μελλοντική αναβάθμιση, όλοι το κάνουμε. Αλλά εσύ αν κατάλαβα καλά, αυτήν την στιγμή δεν έχεις παρά μια ασαφή πρόθεση, κάποια στιγμή στο μέλλον, να αφήσεις το σύστημα ΝΕΧ και να πάρεις κάτι άλλο. Αυτό φαντάζομαι καταλαβαίνεις οτι προκαλεί πρόβλημα στην επιθυμία σου να πάρεις φακό που θα τον έχεις και στην αναβάθμιση, γιατί δεν ξέρεις σε τί σύστημα θέλεις να πας. Γενικά είναι λάθος να παίρνεις τώρα φακό μειωμένης λειτουργικότητας με γνώμονα το μελλοντικό σύστημα. Πάρε τώρα τον φακό για το σύστημα που έχεις, αλλιώς περίμενε να αλλάξεις σύστημα πρώτα. Οι αντάπτορες και όλα αυτά έχουν νόημα σε ορισμένες καταστάσεις αλλά όχι σε αυτές που περιγράφεις. Και στο λέω εγώ που έχω μόνο έναν native φακό για την ΝΕΧ και όλοι οι άλλοι είναι primes άλλων συστημάτων με αντάπτορα. Διάλεξε ποιόν φακό θές να πάρεις απο τους δύο για την μηχανή σου και χρησιμοποίησε τον. Μην προσθέτεις εππλέων βήματα στην διαδικασία της φωτογραφίας όταν δεν χρειάζονται.

Εχεις δικιο και ετσι το σκεφτομαι απλος δεν θελω να επενδυσω σε φακους νεχ.
Στα τωρινα χρειαζομαι εναν ποιοτικο wide φακο που αν ειχα κατασταλαξει δεν θα ειχε λογο υπαρξης αυτο το νημα.
Οσο για τα επιπλεον με πιανει μερικες φορες σε καποια πραγματα και το ψειριζω παραπανω απ οτι πρεπει το θεμα.

Ευχαριστω για τις παρατηρησεις ειναι κατατοπιστικες και βοηθανε

Πολύ φθηνή περίπτωση και αξιόλογος φακός είναι ο Sigma 19mm. Τιμή μόλις 140Ε, μεταχειρισμένο απο ebay τον βρίσκεις σίγουρα και λιγότερο. Είναι αρκετά οξύς. Στα 24ΜΡ της 7αρας ανοιχτός ζορίζεται λίγο, αλλά για την δικιά σου είναι μια χαρά. Ουδέτερος φακός, χωρίς μεγάλες αδυναμίες, και στα μεγάλα συν οτι είναι native φακός, οπότε έχεις αυτόματη εστίαση και πλήρη συμβατότητα. Και είναι φακός που πολύ εύκολα πουλάς στο μέλλον αν αλλάξεις σύστημα που θέλεις, χωρίς να χάσεις λεφτά.

Μόνο που δεν είναι πραγματικά ευρυγώνιος, στα περίπου 29mm που αντιστοιχεί.
Για πραγματικά ευρυγώνιο σε APS, ε τα θέλουμε τα 14mm και παρακάτω.

Εάν πάλι μιλάμε για χρήση ενός και μόνο σταθερού φακού για βόλτα, σίγουρα και ο 19ρης ο Σίγμα κάνει, γιατί όχι και ο 30ρης της -ίσως μάλιστα ο τελευταίος να είναι και πιο κοντά σε αυτό που προσωπικώς θεωρώ ως ιδανικό εστιακό μήκος ενός και μόνου φακού.

Re: Απάντηση: Tokina 11-16mm Samyang 14mm ή άλλον wide ?

Μόνο που δεν είναι πραγματικά ευρυγώνιος, στα περίπου 29mm που αντιστοιχεί.
Για πραγματικά ευρυγώνιο σε APS, ε τα θέλουμε τα 14mm και παρακάτω.
Αυτο ακριβως

Τον Σιγμα 19mm τον ειχα δει και τον ειχα δοκιμασει σε νεχ φιλου.Πραγματικα ειναι πολυ καλος φακος και αρκετα οξυς αλλα δεν ειναι οσο wide θα ηθελα αν ειχε βγει σε 12mm ή 14mm θα τον επαιρνα με κλειστα ματια μιας και ειναι πολυ τιμιος για τα λεφτα του.
Εξαλλου εχω τον 16αρη της Σονυ αλλα δεν με ικανοποιει και πολυ.