τοποθετηση 2 ομοια subwoofer

δεν ξερω αν παιζει ρολο αλλα δεν θα παταει το ενα το αλλο αλλα το ενα θα βρισκεται κατω απο ενα τετραγωνο τραπεζακι και το αλλο πανω στο τραπεζακι

Re: Απάντηση: τοποθετηση 2 ομοια subwoofer

Τι πρόβλημα δημιουργείται αν βάλουμε το ένα πάνω στο άλλο;

Το απο πάνω θα πέσει ή το κατω θα σπασει

Aν μου επιτρέπετε να καταθέσω κι εγώ τη δική μου εμπειρία. Οταν πήρα το sub, για λόγους αισθητικής το τοποθέτησα κάτω απ το κεντρικό κι ανάμεσα απ τα δύο main ηχεία. Λόγω της "δουλιάς" που κάνουν τα sub εντυπωσιάστηκα κι είπα δεν θα πειραματιστώ και το άφησα εκεί. Διαπίστωσα όμως ότι μέσα στο σαλόνι είτε καθόμουν στο γραφείο, είτε στην άκρη του καναπέ, είτε στην κουζίνα που είναι κοινός χώρος, οι χαμηλές είχαν μεγάλη ένταση εκτός απ την κεντρική θέση του καναπέ, δηλ. του sweet spot. Ετσι ένα βράδυ που κοιμόντουσαν η κυρά και τα μικρά, είπα να πειραματιστώ και να ψάξω για καλύτερη θέση. Θυμήθηκα λοιπόν ότι έχω φέρει απ την Αμερική το DVE HD ESSENTIALS για ρύθμιση εικόνας και ήχου και έχει μέσα ένα ωραίο τεστάκι στο οποίο δίνει για 20 δεπτερόλεπτα τις συχνότητες των, 30,40,50,60,70,80HZ, έτσι ώστε άνετα να προλάβεις να δεις τις εντάσεις που πιάνει η κάθε μία απ αυτές τις συχνότητες με το ντεσιμπελόμετρο. Παιδιά πιστέψτε με είδα το φως το αληθινό. Παρακάτω θα παραθέσω 3 φωτό, οι δύο είναι με την παλιά θέση και την καινούρια θέση (δεν υπήρχε περίπτωση να μην αλλαχτεί) και η τρίτη είναι το διάγραμμα που έφτιαξα σύμφωνα με τις μετρήσεις. Οπως θα δείτε η παλιά θέση συμπίπτει με τη θέση χωρίς sub καθότι πιστεύω επειδή όλοι ξέρουμε ότι πάντα "ακούμε χώρους" κι επειδή το sub έκατσε στον ίδιο χώρο με τα ηχεία, μου έδωσε το ίδιο διάγραμμα απλά με πιο χαμηλές εντάσεις αφού το sub αποδίδει πιο δυνατά. Δες τε όμως πως η καινούρια θέση ανέβασε όλες εκτός των 40ΗΖ την ένταση αλλά ταυτόχρονα ομαλοποιήθηκαν οι απότομες κορυφές και πτώσεις που είχα σε σχέση με την παλιά θέση. Γενικώς πήρα μια πιο ομαλή καμπύλη σε όλό σχεδόν το φάσμα κι ήταν η καλύτερη θέση απ όλες όσες δοκίμασα (περίπου 40!). Μ αυτό θέλω να καταλήξω και να πω ότι: δεν υπάρχει δυστυχώς προκαθορισμένη θέση, ΘΕΛΕΙ ΨΑΞΙΜΟ, όλοι οι χώροι μας είναι διαφορετικοί κι αν δεν πειραματιστούμε δεν θα πάρουμε το καλύτερο. Οσο για το φίλο με τα δύο sub, φαντάζομαι θα κουραστεί περισσότερο να ταιριάξει δύο. Πάντως για την ιστορία, η νέα θέση του sub για να σας δώσω μια εικόνα, είναι στο κέντρο του σαλονιού, απ την αριστερη πλευρά του καναπέ που κάθομαι κι ακούω ή βλέπω αν λέει κάτι σε κάποιους αυτό. Η αριστερή στήλη στο διάγραμμα είναι σε db κι εννοείται ότι όλες οι μετρήσεις έγιναν σε συγκεκριμένη ένταση στον προενισχυτή.

picture.php

picture.php

picture.php

Last edited:
απορια.τι κανει η rev phase και τι η norma phase γιατι οταν το ενα το βαλω νορμα και το αλλο rev δεν υπαρχη βουητο

Re: Απάντηση: τοποθετηση 2 ομοια subwoofer

απορια.τι κανει η rev phase και τι η norma phase γιατι οταν το ενα το βαλω νορμα και το αλλο rev δεν υπαρχη βουητο

Η επιλογη φασης υπαρχει για να ρυθμισεις το subwoofer να δενει με τα ηχεια και ο ηχος να ακουγεται φυσικος.
Εννοειται πως τα ηχεια τα εχεις κροσαρισμενα και οχι full range.

Αν βαλεις το ενα subwoofer normal και το αλλο reverse τοτε εχουν διαφορά φασης με συνεπεια την ακυρωση του ενος απο το αλλο.
Οποτε δεν ακους βουητο (αφου δεν ακους και μπασο).

Βουητο εχεις επειδη η θεση στην οποια βρισκονται, ή κοιτανε, δεν ειναι σωστη για τον συγκεκριμενο χωρο που εισαι.
Εκτος και αν φταιει οτι εχεις κροσαρει λαθος (συνηθως πολυ ψηλα) τα subwoofer ή τα ηχεια (δηλωμενα full range). Προσεξε και το gain (volume).

Βουητο θα εχεις και οταν τα subwoofer δεν ειναι καλα. Που οτι ρυθμιση και να κανεις, οτι τοποθετηση, θα μπουμαρουν λογω κακης κατασκευης.

τα sub ειναι yamaha yst-sw800 που τα θεορω πολυ καλα αν κανω λαθος πειτε μου.τα ηχεια τα εχω δηλωμενα small και το κροσοβερ στα 70 hz.πιστευω ειναι θεμα τοποθετησης

το λοιπον εκανα εχθες δοκιμες και το σιγουρο ειναι οτι θα παιξουν το ενα διπλα στο αλλο.το που θα δουμε.εβαλα το ενα διπλα απο το επιπλο που βρισκετε κατω απο την οθονη και σε αποσταση 30cm και η τρυπα του bass reflex που βρισκεται στο πλευρο του,ακτινοβολει απο αυτην την αποσταση πανω στο ποιο πανω επιπλο.το αλλο τοποθετηθηκε διπλα απο το πρωτο και σε αποσταση 30cm σε ευθεια γραμμη και η τρυπα του bass reflex του ακτινοβολει και αυτου απο αυτην την αποσταση πανω στο πρωτο sub.η αποσταση του δευτερου απο την μπροστινη αριστερη γωνια ειναι περιπου 60cm.σε αυτη την διαταξη ακουσα το ποιο δυνατο μπασο,χωρις μπουμαρισματα με μεγαλη διαφορα απ"οτι να ειναι χωριστα σε διαφορα σημεια .τωρα θα δοκιμασω σε διαφορα αλλα σημεια αλλα μαζι το ενα διπλα στο αλλο.

Last edited:
πολυ πιθανο τελικα να τα τοποθετησω μαζι διπλα ομως απο την θεση ακροασης και οχι διπλα απο το επιπλο στη γωνια οπως αναφερα ποιο πανω καθοτι μπορει να χανω πολυ λιγο απο db καιρδιζω ομως το μεγαλυτερο τρεμουλο της θεσης ακροασης