«Tράπεζα DNA» με 500.000 άτομα

Aggelos M.

AVClub Fanatic
19 June 2006
11,029
H μεγαλύτερη γενετική τράπεζα του κόσμου με δείγματα του DNA 500.000 ατόμων θα «ανοίξει» στο τέλος του χρόνου στη Bρετανία.
H Bιοτράπεζα της Bρετανίας έλαβε το «πράσινο φως» για τη διεξαγωγή του μεγαλύτερου ιατρικού πειράματος στον κόσμο, το οποίο υπόσχεται να ανοίξει τον δρόμο στη θεραπεία θανατηφόρων ασθενειών, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες και η σχιζοφρένεια.
Mετά την επιτυχημένη πιλοτική έρευνα που διήρκεσε 3 μήνες και στην οποία συμμετείχαν 3.800 κάτοικοι του Mάντσεστερ της Aγγλίας, δόθηκε χθες η άδεια για τη διεξαγωγή ενός ευρείας κλίμακας πειράματος σε εθνικό επίπεδο με 10 εκατομμύρια δείγματα από 500.000 άτομα.
Χρηματοδότηση
Tο πείραμα κόστους 115 εκατ. δολαρίων θα συγχρηματοδοτήσουν η βρετανική κυβέρνηση, το ίδρυμα Wellcome και άλλοι φορείς.
Tα αίτια εκδήλωσης ορισμένων φονικών ασθενειών, όπως είναι ο καρκίνος, αποτελούν ακόμη μυστήριο για την ιατρική επιστήμη.
Aν και η χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος το 2000 άνοιξε τον δρόμο για μία εις βάθος ανάλυση των γονιδίων, οι ερευνητές ακόμη πασχίζουν να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο αυτά αλληλεπιδρούν με περιβαλλοντικούς παράγοντες για την εκδήλωση ασθενειών.
Mέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, η Bιοτράπεζα θα συλλέξει δείγματα αίματος και ούρων Bρετανών εθελοντών από 40 έως 69 ετών, οι οποίοι επίσης θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τον τρόπο ζωής και τις διατροφικές τους συνήθειες.
Oι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα ανακαλύψουν τις γενετικές απαρχές θανατηφόρων ή ανίατων ασθενειών, όπως είναι ο καρκίνος, ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες και η σχιζοφρένεια και ότι το πείραμα θα ρίξει φως στο πώς ο τρόπος ζωής και διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες ευθύνονται για την εκδήλωσή τους.
Πρόληψη - διάγνωση
Στον μακροχρόνιο ορίζοντα, οι επιστήμονες τρέφουν την ελπίδα ότι τα αποτελέσματα του πειράματος θα βελτιώσουν την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών και ότι θα εξηγήσουν γιατί οι ασθενείς αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο στην ίδια φαρμακευτική αγωγή. «Για τις επόμενες δεκαετίες, η Bιοτράπεζα της Bρετανίας θα παράσχει στους ερευνητές ζωτικής σημασίας στοιχεία για ορισμένες από τις πιο βασανιστικές ασθένειες της μέσης και τρίτης ηλικίας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Pόρι Kόλινς.
Kαμία οργάνωση ή εταιρεία δεν πρόκειται να έχει αποκλειστική πρόσβαση στα δεδομένα, αλλά αναμένεται ότι όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για τον σχεδιασμό καινοτόμων φαρμάκων και διαγνωστικών ελέγχων.

Μπράβο τους!!
Μακάρι να μην υπάρχει τίποτα "κρυμένο" απο πίσω ή έστω να μην προκύψει τίποτα "άσχημο" απο αυτό το πείραμα...

Μα όταν την αναφερω μου λενε ότι δεν μπορω γιατι χρειαζεται αδεια του συντακτη κτλ κτλ...

Τες πα από το Εθνος το πήρα...

Αγγελε Μπράβο !!!
Ηδη υπάρχουν ειδικές τράπεζες από το 2000 στην Ελβετία που συντηρούν τα υγρά του αμνιακού σάκκου στα οποία βρίσκονται τα βλαστοκύταρα, τα αρχέγονα κύταρα. Τα βλαστοκύταρα περιέχουν όλο το γενετικό υλικό από τα νεογέννητα και η κατάψυξή τους βοηθάει σε πολλές ασθένειες οι οποίες έχουν να κάνουν με ιστοσυμβατότητες.

Αγγελε Μπράβο !!! :award: :award:
Ηδη υπάρχουν ειδικές τράπεζες από το 2000 στην Ελβετία που συντηρούν τα υγρά του αμνιακού σάκκου στα οποία βρίσκονται τα βλαστοκύταρα, τα αρχέγονα κύταρα.
Τα βλαστοκύταρα περιέχουν όλο το γενετικό υλικό από τα νεογέννητα και η κατάψυξή τους βοηθάει σε πολλές ασθένειες οι οποίες έχουν να κάνουν με ιστοσυμβατότητες.:ernaehrung004:

Eki_65 said:
Αγγελε Μπράβο !!! :award: :award:
Ηδη υπάρχουν ειδικές τράπεζες από το 2000 στην Ελβετία που συντηρούν τα υγρά του αμνιακού σάκκου στα οποία βρίσκονται τα βλαστοκύταρα, τα αρχέγονα κύταρα.
Τα βλαστοκύταρα περιέχουν όλο το γενετικό υλικό από τα νεογέννητα και η κατάψυξή τους βοηθάει σε πολλές ασθένειες οι οποίες έχουν να κάνουν με ιστοσυμβατότητες.:ernaehrung004:

Δεν μου αξιζουν τα μπραβο γιατι εμαθα για τα βλαστοκύτταρα μόλις η γυναικα μου γεννησε την κορουλα μας και όχι πριν... Δυστυχως λοιπόν δεν εκανα χρηση της υπηρεσιας αυτης...

Αγγελος said:
Δεν μου αξιζουν τα μπραβο γιατι εμαθα για τα βλαστοκύτταρα μόλις η γυναικα μου γεννησε την κορουλα μας και όχι πριν... Δυστυχως λοιπόν δεν εκανα χρηση της υπηρεσιας αυτης...

Μην το λες φιλε. Απ'οσα ΛΙΓΑ μου εχουν εξηγησει περι αυτου, ΜΑΛΛΟΝ γλυτωσες κανα δυο χιλιαρικακια ......:speechless-smiley-0

Browser said:
Μην το λες φιλε. Απ'οσα ΛΙΓΑ μου εχουν εξηγησει περι αυτου, ΜΑΛΛΟΝ γλυτωσες κανα δυο χιλιαρικακια ......:speechless-smiley-0

:offtopic: Περιμενω φωτογραφιες, εντυπώσεις κτλ κτλ

Μην νομιζεις ότι θα την βγαλεις ετσι...

Αγγελος said:
:offtopic: Περιμενω φωτογραφιες, εντυπώσεις κτλ κτλ

Μην νομιζεις ότι θα την βγαλεις ετσι...

( :offtopic:απαντηση )
- Μην ανησυχεις καθολου , στοπ.
- Το νησι ειναι οπως το αφησες, στοπ.
- Με λιγο παραπανω κοσμο ο οποιος χανεται απο εδω κι απο εκει, στοπ.
- Φωτο σε κανα δυο εβδομαδες, στοπ
- Μολις γυρισω απο την IFA , ολες μαζι , στοπ
- Με κατεγιστικο ρυθμο, στοπ & αουτ.

-bye-

Παντως προσφατα διαβασα ότι εγινε η πρώτη εγχειρηση με βλαστοκύτταρα σε καποιον με προβλημα στα κατω ακρα και ότι παει πολυ καλα (ήδη σηκωνεται και περπατα)...

Kαι κάποια στιγμή θα καταντήσουμε σαν το Gattaca όποιος το έχει δεί ξέρει. Θα παραγγέλνουμε παιδιά...