Τρία οικονομικά diy ηχεία

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,629
Τρία οικονομικά diy ηχεία

Τρία οικονομικά ηχεία που κατασκευάσαμε τον τελευταίο καιρό βρεθήκαν σήμερα μαζεμένα σπίτι μου.
Fostex 126, hybrid enclosure
http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=19868&highlight=hybrid
CSS-FR125SR
http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=34541
Fostex ff85k
http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=35229

Πρόκειται για τρία ηχεία, που το μόνο κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι το κόστος των μεγαφώνων τους είναι περί τα 100 ευρώ και είναι μονόδρομα.

Αφιερώσαμε περί τις 5 ώρες σε ακροάσεις. Επιτρέψετε μου να ευχαριστήσω όσους παραβρέθηκαν και υπομονετικά υπέμειναν τις παρακάτω δοκιμές.

Χρησιμοποιήθηκαν τα παρακάτω συνοδευτικά:
Transports: marantz cd63mkII KIS coaxial, HTPC - optical
DAC: Benchmark DAC-1
Ολοκληρωμένοι ενισχυτές: Magnum Class A, Meng 6P1, Trends 10.1

α/ Αρχικά, οι παραπάνω πηγές και ενισχυτικά δοκιμάστηκαν με τα παραπάνω ηχεία ώστε να έχουμε μια πρώτη εντύπωση από τη συμπεριφορά τους.

β/ Στη συνέχεια οι πιο προσεκτικές ακροάσεις έγιναν με το συνδυασμό benchmark -> magnum

α\ Ας αρχίσω με τις όποιες υποκειμενικές μου κρίσεις για τις δοκιμές που αφορούν τη συμπεριφορά των ηχείων με τους ενισχυτές.
Ο trends όσο και ο meng είναι δύο οικονομικοί ενισχυτές που αντιπροσωπεύουν δυο διαφορετικές σχολές tripath vs push-pull tubes. Ο Magnum βασίζετε σε mosfet.
Ο trends οδήγησε ικανοποιητικά μόνον τα fe126. Τα ff85k και τα CSS απαιτούσαν περισσότερα watt.
O meng απέδωσε εξαιρετικά με τα ff85k και τα fe127παρά τα λίγα του watt. Ενώ δεν είχε τη δυνατότητα να οδηγήσει τα CSS παρά μόνο σε χαμηλές εντάσεις.
Ο Magnum είχε τη δυνατότητα να οδηγήσει και τα τρία ηχεία ικανοποιητικά και προτιμήθηκε για τις όποιες εκτεταμένες δοκιμές.

{Κυρίως ακούσαμε:
Musorgski, Pictures in an exhibition, Maazel,
Nicolo Paganini, Caprices, Zimmermann, Caprice no 24
Credence Clearwater Revival, SUSIE Q}

Τάσο σε ευχαριστώ για τη φιλοξενία και για την ευκαιρία που μου έδωσες να ακούσω από κοντά τα ηχεία ιδιοκατασκευής μελών του avclub, που αφιέρωσαν κάποιο σημαντικό χρόνο για να τα κατασκευάσουν, αυτοσχεδιάζοντας θα έλεγα, αφού κανένας εκ των κατασκευαστών δεν αντέγραψε κάποιο άλλο ηχείο της αγοράς. Συνεπώς το παρόν θέμα αφορά την ακρόαση τριών ξεχωροστών ηχείων, μοναδικών στο είδος τους και σχεδιαστικά αλλά και από αισθητικής πλευράς.

Last edited:
β/ Τρία ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ηχεία.
Φίλτατοι, ελπίζω να κατανοείτε ότι τα παρακάτω είναι υποκειμενικές προσωπικές μου εντυπώσεις.

Πρώτες εντυπώσεις:
Τα fe126 τα γνωρίζω καλύτερα από τα δύο άλλα. Άποψη μου είναι ότι υπερέχουν σε σκηνή και βάθος αλλά είναι επιλεκτικά στο είδος της μουσικής.
Τα css είχαν σαφώς το περισσότερο χαμηλό, και κατά συνέπεια απέδιδαν καλύτερα σε μουσική με έντονο μπάσο.
Τα ff85k ήταν τα ταχύτερα, με καλύτερη υψηλή περιοχή και mini monitor ήχο.

Ακούσαμε (benchmark ->magnum)
Cantante Domino, K2HD (marantz coaxial)
Pachelbel, Cannon, K2HD (HTPC optical)
Έντεχνο Demo, Internet King (marantz coaxial)

Εναλλάσσοντας τα ηχεία σε κάθε κομμάτι.

Ta fe126 κατά την άποψή μου υπερτερεί σε ορχηστρικά έργα λόγω βάθους/πλάτους σκηνής.
Το css είχε τη δυνατότητα να κατέβει πιο χαμηλά μεν, άλλα σε ορχηστρική μουσική υστερεί λόγω ταχύτητας.
Το fe85k μας εξέπληξε όλους. Η μέση περιοχή του ήταν υπεράνω κριτικής. Η όποια έλλειψη μπάσου αντισταθμιζόταν από την εξαιρετική του μεσαία περιοχή.

β/ Τρία ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ηχεία.
Φίλτατοι, ελπίζω να κατανοείτε ότι τα παρακάτω είναι υποκειμενικές προσωπικές μου εντυπώσεις.

Πρώτες εντυπώσεις:
Τα fe126 τα γνωρίζω καλύτερα από τα δύο άλλα. Άποψη μου είναι ότι υπερέχουν σε σκηνή και βάθος αλλά είναι επιλεκτικά στο είδος της μουσικής.
Τα css είχαν σαφώς το περισσότερο χαμηλό, και κατά συνέπεια απέδιδαν καλύτερα σε μουσική με έντονο μπάσο.
Τα ff85k ήταν τα ταχύτερα, με καλύτερη υψηλή περιοχή και mini monitor ήχο.

δεύτερες ???

κανείς άλλος από τους συμμετέχοντες ??

Σε αυτό το σημείο μετά από μερικές ώρες ακροάσεων η άποψή μας είχε πλέον διαμορφωθεί και συνεχίσαμε με τυχαία ακούσματα όπως Daft Punk – around the world, Café Del Mar – Arias κ.ο.κ

Τα css εννοείτε ότι απέδωσαν καλύτερα από τα άλλα δύο σε μουσική τύπου Daft Punk. Τα fe126 παρά τα υπέρ τους, χρωματίζουν και είναι επιλεκτικά, πιο επιλεκτικά από τα CSS. Εντυπωσιακά ήταν τα ff85k για την απόλυτη απουσία χρωματισμού και την ταχύτητα τους.

με πρόλαβες, πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά

λίγα λόγια για την σχέση κόστους - απόδοσης ...

Για την σχέση τιμής/απόδοσης ξεκινήσαμε όλοι μας… Νομίζω ότι τα καταφέραμε – όλοι μας.
Εάν κρίνουμε την απόδοση τους σε σχέση με το τι μπορεί κάποιος να αγοράσει σε έτοιμο ηχεία ;-)

Τάσσο σε ευχαριστώ κι εγώ πολύ για την φιλοξενία.Χάρηκα πολύ που γνώρισα τον συμπαθέστατο Kpaiss από το forum σήμερα!Δυστυχώς ο Τζιμισκής λόγω απρόοπτου περιστατικού δεν μπόρεσε να παρεβρεθεί σήμερα κι έτσι τα ηχεία ήτανε 3 κι όχι 4 (έλειπε ο μεγάλος μου οχτρός..:flipout:)

Θα ήθελα να κάνω μία παρένθεση πριν πω μερικά πρώτα συμπεράσματα.Το ηχείο είναι μέρος ενός ευρύτερου συστήματος.Ο τελικός ήχος που βγαίνει είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων.Κατά επέκταση σε μία ακρόαση-δοκιμή κατά περίπτωση μπορεί ένα ηχείο να "αδικηθεί" κι ένα άλλο να "ευνοηθεί".Λαμβάνουμε λοιπόν τις γνώμες μας με επιφύλαξη.Ο λόγος που κάνω αυτή την παρένθεση είναι διότι σε αυτό το χόμπυ τόσα χρόνια έχω δει πολλά "παράξενα" και δεν θέλω κανείς να πάει να φτιάξει κάτι και να πει μετά "εμένα μου ακούγεται αλλιώς..." με απορία (και οργή)..Είμαι σίγουρος πως σπίτια μας τα ακούγαμε από λίγο έως πολύ..διαφορετικά..;)

• Του Kpaiss το ηχείο -Fostex ff85k- ήτανε το μικρότερο σε μέγεθος,κατασκευή bass reflex εμπρόσθιας οπής.Το πιο γρήγορο της δοκιμής κι εξαφανιζότανε καλύτερα στον χώρο από τα υπόλοιπα.Πολύ καλή σχεδίαση με την έννοια πως έβγαζε ότι μπορούσε,δεν προσπαθούσε μάταια εκεί που δεν μπορούσε. Υστερούσε σε σώμα/χαμηλό έναντι των άλλων χωρίς όμως να τσιρίζει..Ηχείο μπιμπελό/έκπληξη..!
  • Του Tmjuju το ηχείο -Fostex fe126- ήτανε το μεγαλύτερο σε μέγεθος ηχείο, σχεδίαση κόρνας.Μου ακούστηκε το πιο φωτεινό από όλα με ηχητικά μεγαλύτερες διαστάσεις από τα υπόλοιπα.Όπως είπε και ο Τάσσος ήτανε πολύ καλό σε ορχηστρικά και εντυπωσιακό.Το άκουσμα ήτανε λιγάκι ξερό όμως και με κούραζε λιγάκι.Μέσες άκρες ο λόγος που δεν μου αρέσουνε γενικά οι κόρνες.
  • To CSS FR125SR -του γράφοντος- ήτανε το μεσαίο από πλευράς μεγέθους της δοκιμής, σχεδίασης bass reflex οπίσθιας οπής.Κατά την ακουστική μου κρίση το πιο ομοιογενές συχνοτικά άκουσμα με σώμα αλλά υποδεέστερο σε ταχύτητα από τα υπόλοιπα, πράγμα που με έβαλε σε σκέψεις να πειραματιστώ κι άλλο αφαιρώντας stuffing..(αλλά αυτό είναι θέμα συζήτησης άλλου thread..)
Εξτρά πληροφορίες για την ακρόαση/δοκιμή..Τα ηχεία με τα Fostex είχαν το δικό τους καλώδιο ηχείων.Τα CSS ήρθαν ορφανά με μπόρνες κι έπαιξαν με τα καλώδια του κύριου συστήματος του Τάσσου.Όλα τα ηχεία είχαν κόστος κάτω από 200 Ευρώ.Φωτογραφίες δεν βλέπω όμως και..ανησυχώ..:AFADF0:

σαφώς

αλλά όταν λες π.χ οτι το ff85 σας εξέπληξε, τι εννοείς??

σε σχέση με τα άλλα δύο ή γενικότερα ??

σαφώς

αλλά όταν λες π.χ οτι το ff85 σας εξέπληξε, τι εννοείς??

σε σχέση με τα άλλα δύο ή γενικότερα ??

Καταρχήν άσε τους άλλους, για εμένα μιλάμε γιατί αν πάρω π.χ τις γνώμες για την φετινή έκθεση high-end έχω διαμετρικά αντίθετα γνώμες από άλλους, οπότε καλύτερα να μιλάμε προσωπικά..;)

Και με τα δύο άλλα, αλλά και γενικότερα.Στην αρχή όταν το πρωτοείδα σκέφτηκα "θα γεμίζει το σαλόνι με μουσική ο πιτσιρίκος?", "πού πάει το μικρούλι δίπλα στα θηρία?" Όχι απλά στάθηκε επάξια δίπλα αλλά μας εξέπληξε ευχάριστα γιατί δεν σου γεμίζει το μάτι έτσι όπως το βλέπεις μινιόν.Για mini-monitor χρήση σε PC όπως το χρησιμοποιεί ο KPaiss δεν το συζητάω.ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ.Γιατί π.χ κι εγώ για τέτοια χρήση το προόριζα αλλά δεν μου βγήκε.Θέλει πιο πολύ χώρο να αναπνεύσει..Ο μικρός παίζει μουσική!Εάν τον ταιριάξεις με ενισχυτή με σώμα χαμηλά είναι υπέροχος, με όλα τα compromises που έχει μία τέτοια σχεδίαση..

FF85 (mini) : To πιο γρήγορο ηχείο της δοκιμής. Κατάφερε να παίξει ικανοποιητικά το κιθαριστικό demo CD αναφοράς μου, το οποίο θεωρώ ότι δυσκολα αναπαράγεται από ένα μέτριο ηχείο. To πλεονέκτημα του ηχείου στο θέμα της ταχύτητας οφείλεται κυρίως στο μικρότερο σε μέγεθος μεγαφωνο της Fostex που χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο ηχείο. Βέβαια το χαμηλό, θα μπορούσα να πω ότι ήταν υποτονικό έως και ανύπαρκτο.
Το ηχείο εξαφανίζεται στο χώρο, είναι εντυπωσιακό στην περιγραφή της λεπτομέρειας αλλά κάπως σκληρό στις υψηλές συχνότητες.

Fostex fe126: Το συγκεκριμένο ηχείο δεν είχε την ταχύτητα που είχε το μικρό Fostex, αλλά: είχε και χαμηλομεσαία περιοχή και χαμηλό, αν και το χαμηλό δεν μου έδινε την αληθινή αίσθηση του μπάσου που έχω ακούσει από αντίστοιχου μεγέθους ηχεία.
Στον ήχο συμμετείχε έντονα ο χρωματισμός της καμπίνας και αυτό το πρόβλημα μου ήταν άμεσα αντιληπτό αφού δεν με βοηθούσε στο να διακρίνω τον πραγματικό ήχο που βγάζει μια δυνατή συγχορδία με την ταυτόχρονη συμμετοχή του σκάφους της κλασικής κιθάρας.
Το ηχείο ήταν πολύ ευαίσθητο. ακούστηκε δυνατά και δεν είχε πρόβλημα με τη μουσική rock. O χρωματισμός της καμπίνας του ηχείου, σε αυτή την περίπτωση λειτουργούσε θετικά.

Κατα αρχην να ευχαριστησω και εγω με την σειρα μου για την αψογη φιλοξενια τον ακουραστο Τασο που ενω εφτιαχνε 10 καφεδες , ταυτοχρονα αλλαζε ενισχυτες , καλωδια και δεν χαλαγε κανενος χατηρι σε οτι ηθελε να ακουσει!!!
Thanks Τασο !!! :grinning-smiley-043
Χαρηκα ιδιαιτερα που γνωρισα φιλους απο το φορουμ που ενω τα λεγαμε καιρο δεν ειχαμε καταφερει να γνωριστουμε απο κοντα.
Περασαμε πραγματικα πολυ ωραια , με γελια και πολυ κουβεντουλα.

Στο θεμα μας τωρα.
Η εντυπωση που μου εμεινε προσωπικα μετα απο τις πολυωρες και λεπτομερεις συγκρισεις ηταν οτι ειχαμε να κανουμε με τρια ηχεια που ενω ειχαν την ιδια φιλοσοφια ειχαν εντελως διαφορετικα πλεονεκτηματα και μειονεκτηματα στο ακουσμα τους το καθενα.
Παρα τα αρνητικα του καθε ηχειου ο ηχος και των τριων ηταν αξιοπρεπεστατος.
Με λιγα λογια Θα μπορουσα ανετοτατα να ζησω με τον ηχο οποιουδηποτε απο τα τρια ηχεια που ακουσαμε. Ειδικα με κοστος γυρω στα 150 ευρω παιρνεις ηχο αρκετα παραπανω του κοστους και τελικα αυτο ειναι η ουσια και αυτο μενει στο τελος.

Περισσοτερο απο ολα χαρηκα την ομορφη και πολυ φιλικη παρεα και τις ενδιαφερουσες συζητησεις που καναμε.
Παντα τετοια παιδες και να ξαναγινει συντομα !!!!

Οι φωτογραφίες από το κινητό δυστυχώς βγήκαν χάλια (είχα δανείσει τη φωτογραφική :-(

Attachments

• DSC00003_.jpg
    DSC00003_.jpg
    277.6 KB · Views: 149
  • DSC00004_.jpg
    DSC00004_.jpg
    265.7 KB · Views: 125
CSS FR125SR: Το ηχείο είναι μονόδρομο και το πιο αναίσθητο ηχείο της δοκιμής μας . Ηταν βέβαια το μοναδικό ηχείο που για το μέγεθός του απέδιδε πολύ καλά τη χαμηλή περιοχή. Αλλά και πάλι, μην φανταστείτε ότι θα ακούσετε σωστό χαμηλό από ένα τόσο μικρό ηχείο. Απλώς, δεν μπορεί να πει κανείς ότι το ηχείο δεν έχει χαμηλό ή ότι τσιρίζει, μάλλον το αντίθετο. Θα ήθελα μεγαλύτερη έκταση στις υψηλές συχνότητες, Ορισμένες φορές μου έδινε την εντύπωση ότι το ηχείο καθυστερούσε να ανταποκριθει χρονικά και τα δυναμκά ήταν κάπως συμπιεσμένα.
Οι αμφιβολίες που είχα για τη συμπεριφορά του ηχείου στα σημεία της ταχύτητας και της ανάλυσης επιβεβαιώθηκαν όταν έβαλα στο CD player το κιθαριστικό κομμάτι που άκουσα και με τα υπόλοιπα ηχεία της δοκιμής. Το συγκεκριμένο ηχείο ήταν και το πιο αργό. Δεν ξέρω που ακριβώς οφείλεται αυτή η περίεργη συμπεριφορά. Το ηχείο είχε παίξει αρκετές ώρες, άρα δεν μπορούμε να πουμε ότι ήταν ακόμα άστρωτο. Ελπίζω με το χρόνο να βελτιωθεί.
Η μεσαία περιοχή ήταν καλή και γενικά το ηχείο ακούγεται ευχάριστα και δεν κουράζει. Αν ήταν και πιο γρήγορο, θα είχαμε να κάνουμε με ένα πολύ καλό ηχείο μικρού μεγέθους ικανό να καλύψει τις βασικές ανάγκες ενός μέσου ακροατή.
Το συγκεκριμένο ηχείο θα ήθελα να το ξανακούσω με άλλα συνοδά.

Last edited: