- 26 June 2006
- 65
Ομολογώ πως είναι η πρώτη μου προσπάθεια για κατασκευή τρίδρομου ηχείου.
Κάθε βοήθεια θεμιτή.
Πρώτα μερικές σκόρπιες σκέψεις.
Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει μία σωστή θέση για την τοποθέτηση του tweeter, στο ύψος του αυτιού του καθούμενου ακροατή.
Και το mid πρέπει να είναι κολλητά στο tweeter. Αρα έχουμε δύο θέσεις για αυτό. Από κάτω ή από πάνω.
Αρα στο τρίδρομο που το woofer δεν αναπαράγει τις μεσαίες, μπορούμε να το πάρουμε δίπλα από το tweeter και να το βάλουμε πού;
Κοντά στο πάτωμα;
Μακριά από το πάτωμα;
Σε περίπτωση δύο μεγαφώνων, τι απόσταση να έχουν μεταξύ τους;
Υπάρχει σχέση ύψους του δωματίου και ύψος τοποθέτησης του μεγαφώνου;
Ξεκινώντας από τον κλάδο των χαμηλών, και μη θέλοντας να ξεφύγω σε κόστος, κατέλειξα σε τέσσερα 8ιντσα woofers από την SEAS.
Επέλεξα τα CA22RNX με 12mm γραμμική διαδρομή και 20,9gr κινούμενη μάζα (δεν μπορώ τα βαριά woofers).
Αφού στρώθηκαν και μετρήθηκαν άρχισα να δουλεύω μερικά σενάρια για την κατασκευή της καμπίνας.
1η σχεδίαση.
Κατασκευή δύο ανεξάρτητων καμπινών.
Μία καμπίνα για τις χαμηλές και πάνω της τοποθετημένη η μικρότερη καμπίνα του mid με το tweeter.
Μου δίνει την δυνατότητα να παίξω με διάφορα μεγάφωνα μεσαίων και υψηλών.
Κάτι σαν Watt-Puppy ένα πράμα.
Τα δύο woofers τοποθετημένα συμμετρικά στην καμπίνα και ανάμεσα τους ο σωλήνας ανάκλασης, ή δύο μικρότεροι σωλήνες δεξιά αριστερά.
Μου δίνει πεντακάθαρο ήχο στο σωλήνα.
Σαν ιδέα πως σας φαίνεται;
Κάθε βοήθεια θεμιτή.
Πρώτα μερικές σκόρπιες σκέψεις.
Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει μία σωστή θέση για την τοποθέτηση του tweeter, στο ύψος του αυτιού του καθούμενου ακροατή.
Και το mid πρέπει να είναι κολλητά στο tweeter. Αρα έχουμε δύο θέσεις για αυτό. Από κάτω ή από πάνω.
Αρα στο τρίδρομο που το woofer δεν αναπαράγει τις μεσαίες, μπορούμε να το πάρουμε δίπλα από το tweeter και να το βάλουμε πού;
Κοντά στο πάτωμα;
Μακριά από το πάτωμα;
Σε περίπτωση δύο μεγαφώνων, τι απόσταση να έχουν μεταξύ τους;
Υπάρχει σχέση ύψους του δωματίου και ύψος τοποθέτησης του μεγαφώνου;
Ξεκινώντας από τον κλάδο των χαμηλών, και μη θέλοντας να ξεφύγω σε κόστος, κατέλειξα σε τέσσερα 8ιντσα woofers από την SEAS.
Επέλεξα τα CA22RNX με 12mm γραμμική διαδρομή και 20,9gr κινούμενη μάζα (δεν μπορώ τα βαριά woofers).
Αφού στρώθηκαν και μετρήθηκαν άρχισα να δουλεύω μερικά σενάρια για την κατασκευή της καμπίνας.
1η σχεδίαση.
Κατασκευή δύο ανεξάρτητων καμπινών.
Μία καμπίνα για τις χαμηλές και πάνω της τοποθετημένη η μικρότερη καμπίνα του mid με το tweeter.
Μου δίνει την δυνατότητα να παίξω με διάφορα μεγάφωνα μεσαίων και υψηλών.
Κάτι σαν Watt-Puppy ένα πράμα.
Τα δύο woofers τοποθετημένα συμμετρικά στην καμπίνα και ανάμεσα τους ο σωλήνας ανάκλασης, ή δύο μικρότεροι σωλήνες δεξιά αριστερά.
Μου δίνει πεντακάθαρο ήχο στο σωλήνα.
Σαν ιδέα πως σας φαίνεται;