Τροφοδοτικο για dac

Phatt

Established Member
10 March 2011
250
Σερρες
Προσφατα αγορασα ενα φτηνο dac, το Muse Audio TDA1543x4 NOS.Αυτο εχει 4 TDA1543 παραλληλα non oversampling και εχει το ΒΒ DIR9001 στην εισοδο.Το τροφοδοτικο του ηταν ενα απλο παλμοτροφοδοτικο σε στυλ φορτιστη κινητου, και αποφασιστηκε να αλλαχτει.Το σχεδιο και η προταση τον υλικων εγινε απο τον κ. Νικο Πετραλια και ακολουθηθηκε πιστα.Η κατασκευη δεν ειχε καμια ιδιαιτερη δυσκολια για καποιον που εχει ασχοληθει με κατασκευες ελαχιστα.Εγω που δευτερη φορα εκανα κατι σε διατρητη, χρειαστηκε να το κανω 2 φορες γιατι την πρωτη φορα χωροταξικα ηταν χαλια.

Οριστε και μερικες φωτογραφιες.

MU1543X4SIL%200.jpg

p1010445iu.jpg

p1010446xy.jpg

Το σχεδιο του Νικου.

03052011u.jpg

Τελειωμενο το τροφοδοτικο πανω στην διατρητη.

p1010485id.jpg

p1010486ug.jpg

p1010487b.jpg

p1010488y.jpg

Μεσα στο κουτι του.

p1010506c.jpg

p1010507te.jpg

Ωραίος. Πώς ακούγεται το DAC, με το στάνταρ και με το δικό σου τροφοδοτικό; Τι διαφορές παρατηρείς;

Οι πυκνωτές στην έξοδο (πίσω απ' τα RCA εξόδου) έχουν επίσης πολύ μεγάλη σημασία αλλά το κουτί φαίνεται πολύ "στενόχωρο" και δεν ξέρω τι περιθώρια θα έχεις για αλλαγές. Τι πυκνωτές έχει τώρα (μάρκα -τύπο)?

Ευχαριστω :a0210:
Η μεγαλυτερη διαφορα ειναι το φυσημα που υπηρχε με το αλλο τροφοδοτικο, ενω τωρα εχουμε ησυχια.Επισης υπαρχουν ελαχιστες ομως βελτιωσεις σε αναλυση ταχυτητα και χαμηλο.Βεβαια το συστημα μου δεν ειναι οτι ποιο ισοροπημενο υπαρχει, ισως σε ποιοτικοτερο συστημα οι διαφορες να ηταν περισσοτερο ξεκαθαρες.

Οι πυκνωτες αυτοι ειναι ηδη αλλαγμενοι απο τον πωλητη με ELNA SILMIC II, χωρις βεβαια αυτο να σημαινει οτι δεν παιρνουν βελτιωση.Καθε προταση για πειραματισμο ειναι δεκτη σε ειδος πυκνωτη καθως και σε τιμες.Το κουτι ειναι οντως πολυ στενοχωρο αλλα αυτο δεν μας απασχολει, αμα μας ζορισει το πεταμε κιολας :music-smiley-005: Ευχαριστω και παλι.

Αν καταργήσεις το δικό του κουτί, μπορείς να δοκιμάσεις πυκνωτές Paper in Oil. Φτηνοί και σχετικά βολικοί είναι οι Ρώσικοι K42-11 (εδώ κι εδώ). Επίσης κάποιοι MKP (πολυπροπυλενίου) θα παίξουν πολύ καλά. Οι PIO θα ακουστούν λίγο πιο ήρεμοι και γλυκόηχοι. Αλλά εγώ μάλλον θα ξεκινούσα με πολυπροπυλενίου που πιθανότατα θα δώσουν λίγη παραπάνω "ζωντάνια" στα TDA. Από MKP πολύ καλή γνώμη για τη σχέση ποιότητας/τιμής έχω για τους ARCOTRONICS. Τους έχει ο Γιαλλούσης στην Αθήνα και απ' ότι θυμάμαι έχει 2,2μF/250V με γύρω στα 3-4 /τεμ. Είναι συμμαζεμένοι σε μέγεθος και με λίγη μελέτη ίσως χωρέσουν και μέσα στο υπάρχον κουτί. Έχει και τους Solen που είναι επίσης πολύ καλοί στα (λίγο περισσότερα) λεφτά τους, αλλά απ' ότι θυμάμαι έχει μόνο στα 400V που είναι πιο ογκώδεις και άβολοι. Αυτοί που χωράνε άνετα είναι οι "μικρόσωμοι" Ρώσικοι K53-14 (εδώ), αλλά υστερούν ελαφρά σε ταχύτητα-διαφάνεια-δυναμικά από τους προαναφερθέντες και από ότι έχω ακούσει από φίλους, ενδέχεται να κάνουν τον ήχο των TDA1543 κάπως "γλυκερό"και άτονο. Αυτό όμως εξαρτάται και από την υπόλοιπη σχεδίαση του DAC οπότε κατά τη γνώμη μου τους αξίζει μια δοκιμή.
Αυτά για προσιτές τιμές και σε αναλογία με το κόστος του DAC. Από εκεί και πάνω και με δεδομένη την κατάργηση του στάνταρ κουτιού, μπορείς να περάσεις από Obbligato, Mundorf, AmPhom, Jensen και να φτάσεις μέχρι τους Duelund που ο καθένας κάνει όσο τρία DAC.

Όσον αφορά τους ARCOTRONICS το επιβεβαιώνω και εγώ πως έχουν καλή ηχητική απόδοση σε σχέσει πάντα με την τιμή τους.

Εγώ θα δοκίμαζα και χωρίς καθόλου πυκνωτές εξόδου.

Σε τι τιμες προτεινετε να δοκιμασω; Ειναι οκ να ακολουθησω τις υπαρχουσες η να δοκιμασω και κατι αλλο; Επισης, η αφαιρεση των πυκνωτων δεν εγκυμονει καιποιον κινδυνο/δυσλειτουργεια;

Δεν μπορείς να τους αφαιρέσεις γιατί το TDA βγάζει στην έξοδο το μισό της τάσης τροφοδοσίας. Δεν μπορείς να βάλεις την ίδια τιμή γιατί αυτοι ειναι ηλεκτρολυτικοί και ειναι τεράστιοι σε χωρητικότητα. βρές κάτι απο 2,2uf μεχρι 4,7uf αλλα οχι ηλεκτρολυτικό. στην έξοδο μετα τους πυκνωτές έχει και εκει 2 αντιστάσεις, βγάλτεις και βάλε κατι πάνω απο 470Κ απλα για να φορτίζονται αυτοί οι πυκνωτές αλλά να μην σού τρώνε μέρος της αντίστασης που μπορείς να παίξεις.

θα κακιωσουν διαφοροι μαζι μου ... αλλα γιατι οχι ???

--- μπορει καποιος να μου εξηγησει πιο ειναι το νοημα να κατασκευαζουμε ενα τροφοδοτικο με LM 317 το οποιο θα οδηγησει ενα αλλο τροφοδτικο με LM 317 ????

--- ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΚΑΝΕΝΑ

---- αν υποθεσουμε οτι τα κυκλωματα που υπαρχουν μεσα δουλεουν με 5 βολτ το να παρουμε μια ταση 16 να την υποβιαβασουμε στα 12 με το πρωτο LM 317 και μετα να την δωσουμε στο δευτερο LM 317 να την κανει 5 δεν εχει απολυτως κανενα ωφελος

---το κυκλωμα εχει την δικια του σταθεροποιηση πανω στην πλακετα τον α γινουν καποιες βελτιωσεις εκει πιθανον να εχει καποιο νοημα αλλα το να μπει εξωτερικα σταθεροποιημενο τροφοδοτικο δεν εχει προφανως κανενα απολυτως νοημα

--- Τωρα τα περι φυσηματος μπορει να εχουν καποια ουσια αν το διακοτπικο τροφοδοτικο που ειχε απο κατασκευης του παρηγαγε τοσα πολλα προβληματα ...

---- Τελος αν για καποιο λογο υπαρχουν στοιχεια στο κυκλωμα που δουλευουν με τα 12 βολτ ( σταθεροποιημενα απο το τροφοδοτικο "τοιχου ") και αλλα με τοπικη σταθεροποιηση τυπου 5 βολτ απο τον τοπικο σταθεροποιητη τοτε και μονο τοτε εχει νοημα η κατασκευη ενος εξωτερικου τροφοδοτικου καλης ποιοτητας ... αρα μας χρειαζεται το σχηματικο για να καταλαβουμε ...

γενικοτερα και ενω αυτη η τοπολογια τροφοδοτικων ειναι απαλαγμενη απο θορυβους δικτυου μια και προερχεται τεχνολογικα απο τις λυχνιες κατα κανονα οι κατασκευαστες προτιμανε την πληρη ανορθωση στις μερες μας και την πιο προσεκτικη σχεδιαση για την αποφυγη βομβων ...

αυτα ...

Γεια σου Σακη.
Οντως ενδιαφεροντα τα οσα λες, εγω βεβαια οπως ισως γνωριζεις ηδη δεν ειμαι και ο πλεον δυνατος στα ηλεκτρονικα, οποτε απο θεματα θεωριας...μεσανυχτα.

Παντως το θεμα με τον θορυβο ειναι γεγονος, τουλαχιστο ειδα ενα εμφανες οφελος.

Δυστηχως επισης ουτε το σχηματικο υπαρχει, ουτε ξερω πως να το βρω καπου.

Περιμενω με ιδιαιτερο ενδιαφερον και ολος αυτια :ears: τις αποψεις και των αλλων μελων που σκαμπαζουν απο την ηλεκτρονικη, αντε να δουμε μια ωραια συζητηση :lehrer:

Ενας λογος που πιθανον καποιος να θελει preregulation ειναι να "απομονωσει" τον θορυβο του δυκτιου αφηνοντας μονο το πρωτο 317 να ζοριζεται με το line regulation.
Αλλος μπορει να ειναι το μοιρασμα των καταναλωσεων.

Εδω εχει ενδιαφερσουσες σημειωσεις. http://www.acoustica.org.uk/t/3pin_reg_notes1.html στο 3ο μερος τα περι cascading 317.

θα κακιωσουν διαφοροι μαζι μου ... αλλα γιατι οχι ???

--- μπορει καποιος να μου εξηγησει πιο ειναι το νοημα να κατασκευαζουμε ενα τροφοδοτικο με LM 317 το οποιο θα οδηγησει ενα αλλο τροφοδτικο με LM 317 ????

--- ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΚΑΝΕΝΑ

---- αν υποθεσουμε οτι τα κυκλωματα που υπαρχουν μεσα δουλεουν με 5 βολτ το να παρουμε μια ταση 16 να την υποβιαβασουμε στα 12 με το πρωτο LM 317 και μετα να την δωσουμε στο δευτερο LM 317 να την κανει 5 δεν εχει απολυτως κανενα ωφελος

---το κυκλωμα εχει την δικια του σταθεροποιηση πανω στην πλακετα τον α γινουν καποιες βελτιωσεις εκει πιθανον να εχει καποιο νοημα αλλα το να μπει εξωτερικα σταθεροποιημενο τροφοδοτικο δεν εχει προφανως κανενα απολυτως νοημα

--- Τωρα τα περι φυσηματος μπορει να εχουν καποια ουσια αν το διακοτπικο τροφοδοτικο που ειχε απο κατασκευης του παρηγαγε τοσα πολλα προβληματα ...

---- Τελος αν για καποιο λογο υπαρχουν στοιχεια στο κυκλωμα που δουλευουν με τα 12 βολτ ( σταθεροποιημενα απο το τροφοδοτικο "τοιχου ") και αλλα με τοπικη σταθεροποιηση τυπου 5 βολτ απο τον τοπικο σταθεροποιητη τοτε και μονο τοτε εχει νοημα η κατασκευη ενος εξωτερικου τροφοδοτικου καλης ποιοτητας ... αρα μας χρειαζεται το σχηματικο για να καταλαβουμε ...

γενικοτερα και ενω αυτη η τοπολογια τροφοδοτικων ειναι απαλαγμενη απο θορυβους δικτυου μια και προερχεται τεχνολογικα απο τις λυχνιες κατα κανονα οι κατασκευαστες προτιμανε την πληρη ανορθωση στις μερες μας και την πιο προσεκτικη σχεδιαση για την αποφυγη βομβων ...

αυτα ...

Χαιρετώ τον μάστορα.
Ένας λόγος χρήσης 317 είναι η σιγουριά, γιατί όπως είπες κανείς δεν ξέρει αν ο Κινέζος χρησιμοποιεί το onboard για όλα τα εξαρτήματα. Πιθανότατα τους τελεστικούς να τους δουλεύει με τα +12. Αν εννοείς το σχηματικό, η ανόρθωση είναι πληρέστατη, απλά γίνεται χρήση μεσαίας λήψης.

ΝΙΚΟ... πραγματι μπορει να ειναι και ετσι αλλα μια ματια στην πλακετα και ευκολα καποιος θα καταλαβει αν ειναι ετσι η οχι ....

ας το αφησουμε ομως για μια στιγμη κα να δουμε την αποψη του ΝΡ για τα τροφοδοτικα και για παραδειγμα το Β1.... θα δουμε οτι βασιζεται κατα κανονα σε μεγαλες χωρητικοτητες και οχι σε σταθεροποιητες .... any way σιγουρα το τροφοδοτικο αυτο μονο καλο θα κανει ... κακο δεν νομιζω οτι μπορει να κανει ...

Απο την αλλη αν ειχα το μηχανημα κοντα μου θα μπορουσα να το δω αυτο αλλα και να εχω αποψη για τα φυσηματα και ολα τα γενικα του μηχανηματος ...

Αυτα απο μενα
Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Απάντηση: Re: Τροφοδοτικο για dac

...η ανόρθωση είναι πληρέστατη, απλά γίνεται χρήση μεσαίας λήψης.
Νίκο αυτό έγινε για κάποιο συγκεκριμένο λόγο, ή απλά επειδή αυτός ο μετασχηματιστής υπήρχε διαθέσιμος στο ράφι;

Θα μπορούσα να σου πω ότι έγινε γιατί:

1) Το κόστος είναι ελαφρώς χαμηλότερο, αφού πρότεινα στον Παναγιώτη "ακριβές" ταχυδιόδους κι έτσι γλιτώνει 2, ενώ ο Μ/Σ κοστίζει το ίδιο με μεσαία λήψη ή χωρίς.

2) Μου αρέσει πιο πολύ σαν σχεδίαση, αφού στη "γη" δεν έχουμε δίοδο.

3) Το προτιμώ ηχητικά.

αλλά δε στο λέω, οπότε όπως είπες αυτός ο Μ/Σ υπήρχε στο ράφι...

:D

Παρα πολλες φορες η τοπολογια αυτη η οποια προερχεται οπως ειπα απο λαμπατη φαση εχει δωσει λυση εκει που τα συμβατικα τροφοδοτικα με 4 διοδους απετυχαν ...

οσο παραδοξο και να δειχνει αν η διαταξη που τροφοδοτουμε ειναι επιρεπεις σε βομβους με αυτο το τροφοδοτικο απλα τους ξεχναμε ...

καλημερες