Τροφοδοτικό για σύγχρονο κινητήρα turntable 24V

23 December 2007
1,719
Αφού δεν τα κατάφερα να βρώ άκρη με αυτό το θέμα http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=76871 το εγκατέλειψα και ασχολήθηκα με κάτι πιό απλό.
Αρχική ιδέα είναι απο εδώ http://www.vinylengine.com/phpBB2/viewtopic.php?t=14401&sid=5ec69d802bd52c07e1d524575b0cbc34 . Είμαι ήδη στην εξέλιξη της κατασκευής.Επισυνάπτω το κύκλωμα που κατέλειξα σε διάτρητη.Βγάζει 37Ηz η 50Ηz 11,2V RMS με μικρορύθμιση συχνότητας και οδηγεί άνετα και σωστά τον 24βολτο σύγχρονο κινητήρα του πικ απ. Θα ακολουθήσουν φωτο κλπ.

Attachments

• a.pdf
    a.pdf
    174.9 KB · Views: 67
Κατι παρομοιο... μαλλον.
Στις αρχες της δεκαετιας του 80 (ειναι πολλα τα χρονια :( ), στα πρωτα μου βηματα σαν DJ αλλα χωρις λεφτα για MK2!!
Ειχα δυο πικαπ με συγχρονα μοτερ 220V και για να μπορεσω να ρυθμιζω στροφες σαν τα MK2, σχεδιασα κατι σαν αυτο που εχεις εσυ.

555 για ταλαντωτη ρυθμιζομενο +-10%, 4017 διαιρετη δια 10, 4013 φλιπ-φλοπ για να εχω συμμετρικο παλμο 50Hz. Αυτο οδηγουσε driver δυο 2N3904 και δυο 2N3055 σε εναν μετασχηματιστη 2χ12v/220v.

"Κακο" κυκλωμα βλεποντας το τωρα, για πολλους λογους, αλλα την δουλεια του την εκανε πολυ καλα!

Σε αυτα τα μοτερ δεν παιζει μεγαλο ρολο η ταση η η μορφη του σηματος, αλλα μονο η συχνοτητα.
Γι'αυτο και στο αλλο λινκ, εχει PIC με xtal.

Νομιζω παντως οτι και με τον wien θα εισαι μια χαρα.

Re: Απάντηση: Τροφοδοτικό για σύγχρονο κινητήρα turntable 24V

Εχει φτιάξει κάποιος κάτι παρόμοιο;;
Αυτό που δεν ξέρω είναι η σταθερότητα σε βάθος χρόνου.

Στέλιο, κάτι παρόμοιο έχω φτιάξει εδώ και κάμποσο καιρό (3-4 χρόνια). Το έχω ονομάσει AC regenerator, μιας και τροφοδοτεί ένα σύγχρονο μοτερ του πικάπ που είναι στα 230 V. Λοιπόν, το κύκλωμα έχει ως εξής:
Η γεννήτρια ημιτόνου βασίζεται πάνω στο γνωστό XR2206, που έχει μία σχετικά μικρή παραμόρφωση (περίπου 0,5%), αλλά αρκετά σταθεό πλάτος εξόδου. Με έναν διακόπτη επιλέγω δύο συχνότητες λειτουργίας, 50 και 37,5 Hz, για 33 και 45 στροφές, αντίστοιχα.
Το ημιτονοειδές σήμα ενισχύεται από έναν ενισχυτή ισχύος φτιαγμένο με το LM1875 και η έξοδος του ενισχυτή οδηγεί το δευτερεύον ενός μετασχηματιστή, το πρωτεύον του οποίου μας δίνει τα ζητούμενα 230 V AC.
Μέχρι στιγμής δεν είχα προβλήματα και στα αυτιά μου ακούγεται καλύτερα απ' ό,τι όταν το μοτέρ τροφοδοτείται από το ρεύμα του δικτύου. Μια φορά μόνο χρειάστηκε να ρυθμίσω και πάλι το πλάτος εξόδου του ενισχυτή ισχύος, γιατί είχε φύγει λίγο το τρίμερ που ρυθμίζει το πλάτος εξόδου της γεννήτριας ημιτόνου.

Βαγγέλη το παιδεύω τρεις τέσσερις μέρες αλλά μου βαλες ιδέες .
Με το TDA2030 που του δίνω +18/-18 έχω στην έξοδο 11,5V RMS το οποίο είναι οριακό για τον κινητήρα μου(24V). Τραβάει μόνο 50mA. Αν βάλω το δικό σου εξόδου LM1875 και του δώσω +24/-24 πιστεύω να ανέβω στα 15-16 V RMS που είναι πολύ καλά. Άντε να ανέβω στα 70 mA Λες να έχω άλλο πρόβλημα; Αύριο θα βάλω και το πλήρες κύκλωμα όπως το κατασκεύασα.

Α ξέχασα. Το LM είναι σταθερό στο Χ 6-7;

Last edited:

Με το TDA2030 που του δίνω +18/-18 έχω στην έξοδο 11,5V RMS το οποίο είναι οριακό για τον κινητήρα μου(24V). Τραβάει μόνο 50mA. Αν βάλω το δικό σου εξόδου LM1875 και του δώσω +24/-24 πιστεύω να ανέβω στα 15-16 V RMS που είναι πολύ καλά.

To TDA2050 επίσεις ...

Με το TDA2030 που του δίνω +18/-18 έχω στην έξοδο 11,5V RMS το οποίο είναι οριακό για τον κινητήρα μου(24V). Τραβάει μόνο 50mA. Αν βάλω το δικό σου εξόδου LM1875 και του δώσω +24/-24 πιστεύω να ανέβω στα 15-16 V RMS που είναι πολύ καλά. Άντε να ανέβω στα 70 mA Λες να έχω άλλο πρόβλημα; Αύριο θα βάλω και το πλήρες κύκλωμα όπως το κατασκεύασα.

Α ξέχασα. Το LM είναι σταθερό στο Χ 6-7;

Δηλαδή, θεωρείς τις 3-4 μέρες πολύ χρόνο; Αυτό κι αν είναι εξπρές κατασκευή...

Δεν θυμάμαι τι gain έχει το 1875 στο κύκλωμά μου, αλλά φαίνεται να είναι σταθερό. Δεν έχω παρατηρήσει κάποια ταλάντωση ή κάτι άλλο.

Α, και κάτι άλλο που σκεφτόμουνα: μήπως θα χριεαζόταν κάποιος μετασχηματιστής απομόνωσης στην έξοδο; Σκέφτομαι μήπως το επαγωγικό φορτίο του μοτέρ δώσει καμιά ανάποδη υπέρταση (ΑΗΕΔ) στην έξοδο του ενισχυτή και τον κάψει. Δεν θυμάμαι αν και τι προστασία έχουν αυτά τα τσιπάκια. Πραγματικά δεν ξέρω ποια είναι η συνήθης πρακτική με αυτά τα μοτέρ χαμηλής τάσης...

Απάντηση: Re: Τροφοδοτικό για σύγχρονο κινητήρα turntable 24V

Α, και κάτι άλλο που σκεφτόμουνα: μήπως θα χριεαζόταν κάποιος μετασχηματιστής απομόνωσης στην έξοδο; Σκέφτομαι μήπως το επαγωγικό φορτίο του μοτέρ δώσει καμιά ανάποδη υπέρταση (ΑΗΕΔ) στην έξοδο του ενισχυτή και τον κάψει. Δεν θυμάμαι αν και τι προστασία έχουν αυτά τα τσιπάκια. Πραγματικά δεν ξέρω ποια είναι η συνήθης πρακτική με αυτά τα μοτέρ χαμηλής τάσης...

Έχω βάλει γρήγορες διόδους από την έξοδο ανάποδα στα + και – της τροφοδοσίας. Δεν παρατήρησα κάποιο πρόβλημα , αλλά μετά από κάποιες ώρες λειτουργίας επειδή ζεσταίνεται (ελάχιστα) το TDA πέφτει κάνα βολτ η έξοδο και από 11,5 που είναι κρύο πέφτει στα 10,3. Το μοτέρ εξακολουθεί να γυρνάει αλλά η ροπή του είναι οριακή. Αν ανεβάσω στα 15V και 1,5 V να πέσει θα είμαι ψηλά. Όλα αυτά γιατί το έχω βάλει σε ένα πολύ μικρό αλουμινένιο κουτάκι που δεν παίρνει από πουθενά αέρα.

Αλλάχθηκε το TDA2030 σε TDA2050, τα LM7818/7918 σε LM7824/7924 , οι αντιστάσεις για την τροφοδοσία των TL071. Προστέθηκε στο φίλτρο εξόδου ενας 470nF γιατί ταλάντωνε το TDA2050, καθώς και δύο 100μF.
Τώρα έχω 16,7V RMS καθαρό ημίτονο στην έξοδο. Πισεύω οτι είναι καλά.