Τρώμε κρέας «ντοπαρισμένο» με αντιβιοτικά!

Τι έδειξε έρευνα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Σούπερ βακτηρίδια τα οποία δυνάμωσαν «τρώγοντας» αντιβιοτικά απειλούν την υγεία μας.
Μια έρευνα που μόλις δημοσιεύθηκε (Ιανουάριος 2011) στο έγκριτο αμερικανικό επιστημονικό έντυπο Foodborne Pathogens and Disease καταδεικνύει ότι τα παραγωγικά ζώα στη χώρα μας -και όχι μόνον- «ντοπάρονται» με μεγάλες ποσότητες αντιβιοτικών με συνέπεια ορισμένα στελέχη βακτηρίων να έχουν γίνει ιδιαιτέρως ανθεκτικά στα συγκεκριμένα φάρμακα.Ερευνητές του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συνέλεξαν δείγματα κρέατος ή κρεατοσκευασμάτων από σούπερ μάρκετ, εστιατόρια και καταστήματα πώλησης ντόπιων τροφίμων στη Βορειοδυτική Ελλάδα και βρήκαν ότι το κρέας αν δεν μαγειρευτεί σωστά μπορεί να αποτελεί μια πηγή ανθεκτικών βακτηριδίων, τα οποία θα μπορούσαν να απειλήσουν, μέσω της τροφικής αλυσίδας, την υγεία μας.Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Το Βήμα",ο κίνδυνος, σύμφωνα με την επιστημονική υπεύθυνη της μελέτης αναπληρώτρια καθηγήτρια κυρία Χρυσάνθη Παπαδοπούλου είναι να προσβληθεί ο καταναλωτής από σταφυλόκοκκο, εντεροβακτηρίδιο, σαλμονέλα ή άλλον παθογόνο μικροοργανισμό και να μην υπάρχει αντιβιοτικό για να αντιμετωπίσει τη μόλυνση, καθώς τα στελέχη των βακτηρίων έχουν γίνει πια ιδιαίτερα ανθεκτικά.
Η ταυτότητα της έρευνας
Ειδικότερα, οι επιστήμονες, σε μια περίοδο τριών ετών, ανέλυσαν 428 ακατέργαστα δείγματα ωμού κρέατος (αρνί, κατσίκι, χοιρινό, βόειο και κοτόπουλο) καθώς και επεξεργασμένα δείγματα τροφίμων ζωικής προέλευσης (π.χ. φιλέτα γαλοπούλας, σαλάμι,, κιμά από γέμιση φαγητών και φέτες ψητού μοσχαριού). Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που απομονώθηκαν από τα ανεπεξέργαστα δείγματα εξετάστηκαν ως προς την ευαισθησία τους σε 19 κοινά αντιβιοτικά που χορηγούνται σε ανθρώπους.Συνολικά απομονώθηκαν 157 στελέχη κολοβακτηριδίου (Escherichia coli), 25 γερσίνια (Yersinia enterocolitica), 57 σταφυλόκοκκου (Staphylococcus aureus), 57 εντεροκόκκου (Enterococcus spp.), 4 σαλμονελλών (Salmonella spp) και 3 καμπυλοβακτηριδίου (Campylobacter jejuni). Από αυτά, πολύ μικρό ποσοστό βρέθηκε ευαίσθητο στα αντιβιοτικά.Είναι χαρακτηριστικό ότι όσα στελέχη κολοβακτηριδίου (E. Coli) απομονώθηκαν σε κοτόπουλα είχαν υψηλή αντίσταση ακόμη και στα πιο ισχυρά όπλα που διαθέτει αυτή τη στιγμή η επιστήμη όπως είναι η αντιβιοτική ουσία σιπροφλοξασίνη. Τα στελέχη σταφυλοκόκκου (S. Aureus) από το αιγοπρόβειο κρέας είχε αντίσταση στην κλινδαμυκίνη ενώ από το χοιρινό στην ουσία σιπροφλοξασίνη. Από τους εντεροκόκκους περισσότεροι από 20% βρέθηκαν ανθεκτικοί στη βανκομυκίνη.Αντίστοιχα, τα περισσότερα βακτήρια (60%) που απομονώθηκαν στο αιγοπρόβειο κρέας παρουσίασαν αντίσταση στη νιτροφουραντοΐνη. Τα βακτήρια από το χοιρινό κρέας αλλά και στο κοτόπουλο είχαν αντίσταση στην τετρακυκλίνη (62.5%) ενώ από το αιγοπρόβειο κρέας στην αμινογλυκοσίδη. Υψηλή αντίσταση στην αμπικιλλίνη παρατηρήθηκε σε γερσίνιες ενώ όλα τα καμπυλοβακτηρίδια που απομονώθηκαν βρέθηκαν ανθεκτικά τόσο στην αμπικιλλίνη όσο και στις ουσίες κεφαλοθίνη και σεφουροξίμη.Παρόμοια αποτελέσματα έχουν βρεθεί και σε άλλες αναπτυγμένες χώρες. Στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (2010), για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, αναφέρονται αντοχές του κολοβακτηριδίου το οποίο απομονώνεται σε κοτόπουλα οι οποίες φθάνουν στο 44% για ορισμένα αντιβιοτικά, ενώ οι αντίστοιχες αντοχές κολοβακτηριδίου από χοιρινά φθάνουν το 68%.

Ανεξέλεγκτη χορήγηση αντιβιοτικών
Η ανεξέλεγκτη χορήγηση αντιβιοτικών σε ανθρώπους και ζώα έχει κάνει τα βακτήρια ανθεκτικά. Υπάρχει λύση; Η Αμερικανική Εταιρεία Μικροβιολογίας σε έκθεσή της αναφέρει ότι "η μάχη ενάντια στην αντίσταση των βακτηρίων στα αντιβιοτικά είναι ένας πόλεμος που δεν πρόκειται να νικήσουμε ποτέ". Η διαπίστωση αυτή βρίσκει σύμφωνη και την κυρία Παπαδοπούλου. Όπως αναφέρει «τα βακτήρια έχουν καταπληκτικές ικανότητες προσαρμογής που εμείς δεν τις έχουμε. Έχουν τη δυνατότητα να επιζούν σε ακραίες συνθήκες ζωής και στα πλέον αντίξοα περιβάλλοντα όπου εμείς δεν μπορούμε να επιζήσουμε. Πιστεύω οτι παρά τις απαγορεύσεις της ΕΕ όσον αφορά την χορήγηση αντιβιοτικών για μη θεραπευτικούς λόγους, ήδη έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ανθεκτικά βακτήρια, τα οποία φυσικά θα συνεχίσουν να... κυκλοφορούν ανάμεσα μας».Πάντως, πολλές τροφικές μολύνσεις δεν χρήζουν ιδιαίτερης θεραπείας, ωστόσο σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού όπως είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι ανοσοκατασταλμένοι, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές και να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο.

epirusgate.blogspot.com
 
Και στα ψάρια τα ίδια σκ@τα τρώμε.

Όπως και σε κάθε περίπτωση εντατικής εκτροφής ζώων ή ψαριών, η συσσώρευση πολλών σολομών στα κλουβιά, ευνοεί τη διάδοση ασθενειών. Η τακτική χορήγηση αντιβιοτικών στα ψάρια των ιχθυοτροφείων με την τροφή τους για να προστατεύονται από τις ασθένειες οδηγεί στη δημιουργία βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά τα οποία συσσωρεύονται σε ιζήματα κάτω από τα κλουβιά. Αυτά τα βακτήρια μπορούν αποδειχθούν επικίνδυνα τόσο για τους καταναλωτές όσο και για το οικοσύστημα όπου τοποθετούνται αυτά τα κλουβιά.

Ένα συνηθισμένο ιχθυοτροφείο σολομού δυναμικότητας 200.000 ψαριών παράγει περίπου την ίδια ποσότητα περιττωμάτων όση και μία πόλη 62.000 ανθρώπων. Η απόρριψη αυτού του βλαβερού μίγματος στο νερό που βρίσκεται γύρω από τα ιχθυοτροφεία απειλεί άμεσα την επιβίωση των μικρότερων ειδών σολομού, τα αρπακτικά πουλιά που τρέφονται από αυτά καθώς και το μέλλον των αειφόρων μεθόδων αλιείας αλλά και των κοινωνιών που εξαρτώνται από τις καθαρές και υγιείς θάλασσες.....
 
Re: Απάντηση: Re: Τρώμε κρέας «ντοπαρισμένο» με αντιβιοτικά!

Emilot μακαρι να ειναι ετσι οπως τα λες.

Ειρωνικά το λέω suzakia......

Δεν θες να ξέρεις τι περιέχουν οι ζωικής προέλευσης τροφές....

Υ.Γ Φυσικά μιλάω για την πλειοψηφία....αλλά όχι όλα.
 
Ειμαι μαγειρας εδω και περιπου 14 χρονια... Δε φανταζεσται τι προιοντα κακης ποιοτητας κυκλοφορουν ''εκει εξω'' Ευτυχως που τα τελευταια χρονια γινονται καποιοι ελεγχοι και εχουν περιοριστει τετοιες παρτιδες...
 
Δεν έχετε ακούσει την παραγγελία '' φέρε μια καλοψημένη''? όλα τα φαγητά πρέπει να καλομαγειρεύονται, τα υπόλοιπα είναι για αυτούς που είναι μοντέρνοι
και τρώνε όπως οι Αμερικανοί, Ιάπωνες κτλ. μπριζόλες με αίμα, μισοψημένες, σούσι κτλ.
 
Δεν μου λέτε καί μένα ......... μιάς καί δεν αναφέρεται στο άρθρο:

Εγώ που τρώω 3 φορές την εβδομάδα φιλέτο καμήλας ......... κινδυνεύω??? :BDGBGDB55:
 
Απάντηση: Re: Τρώμε κρέας «ντοπαρισμένο» με αντιβιοτικά!

Δεν μου λέτε καί μένα ......... μιάς καί δεν αναφέρεται στο άρθρο:

Εγώ που τρώω 3 φορές την εβδομάδα φιλέτο καμήλας ......... κινδυνεύω??? :BDGBGDB55:

Αν ειναι Καμήλα ''Αλ-Καρνε-ζί '' κινδυνεύεις αρκετά ειδικά στην τελευταία μπουκιά...:flipout::flipout:

:ernaehrung004::ernaehrung004:
 
Re: Απάντηση: Re: Τρώμε κρέας «ντοπαρισμένο» με αντιβιοτικά!

Αν ειναι Καμήλα ''Αλ-Καρνε-ζί '' κινδυνεύεις αρκετά ειδικά στην τελευταία μπουκιά...:flipout::flipout:

:ernaehrung004::ernaehrung004:

Ασε Σπύρο. μου (μας) το σερβίρανε κι αυτό το πιάτο καί ακόμα να το χωνέψω (ουμε) !!!!!!!!!!!! :flipout:

Να δείς που θα μας το ξανασερβίρουνε στο Funny Videos!!!!! :guitarist:
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Τρώμε κρέας «ντοπαρισμένο» με αντιβιοτικά!

Ασε Σπύρο. μου (μας) το σερβίρανε κι αυτό το πιάτο καί ακόμα να το χωνέψω (ουμε) !!!!!!!!!!!! :flipout:

Να δείς που θα μας το ξανασερβίρουνε στο Funny Videos!!!!! :guitarist:

Καλά και εμάς από ''Σαλπιγκτή'' ήρθε...:flipout::flipout: