τρομοΣΙΝΕΜΑ

oldman

AVClub Enthusiast
7 December 2006
937
Anavissos
Το περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ κάνει για μία ακόμα φορά αφιέρωση στο σινεμά του τρόμου. Φαίνεται ότι το είδος έχει πέραση και οι συντάκτες του με ευχαρίστηση ασχολούνται ξανά με το θέμα αυτό.
Υπάρχει μάλιστα μια προσφορά δύο ταινιών με πρωταγωνιστή τον Christopher Lee.
Την μία από αυτές – THE WICKER MAN – σας την έχω παρουσιάσει εκτενώς στο Thread «Παλιές ενδιαφέρουσες ταινίες».
Να θυμίσω ότι η πρωτότυπη ταινία έχει πετσοκοπεί στα 84 λεπτά, δημιουργώντας θλίψη και απογοήτευσή στον πρωταγωνιστή.
Αργότερα όμως βρέθηκε ανέλπιστα βιντεοκασέτα της ταινίας διάρκειας 99 λεπτών και το πράγμα κάπως αποκατεστάθη.
Έγινε εγχείρηση στις δύο αυτές εκδόσεις ώστε να προστεθούν οι σκηνές που λείπουν στην πετσοκομμένη κόπια από την βιντεοκασέτα. Αυτός είναι και ο λόγος που ορισμένα πλάνα της ολοκληρωμένης ταινίες, είναι αρκετά θολά.
Διεθνώς η κουτσουρεμένη έκδοση λέγεται: THEATRICAL CUT (1.75:1)και η μερικώς αποκατεστημένη: DIRECTOR’S CUT (1.85:1). Μάλιστα προσφέρονται συχνά και οι δύο σε μία συσκευασία ως-προσφορά.
Η έκδοση που προσφέρει το ΣΙΝΕΜΑ είναι η χειρότερη απ’όλες.
4:3 letterbox με ελλιπείς υπότιτλους.
Τον υποτιτλισμό εγώ τον έκανα επάνω στην DIRECTOR’S CUT και μάλιστα προσπάθησα και μετέφρασα και τα ωραία παραδοσιακά τραγούδια.
Φαίνεται λοιπόν ότι οι χομπίστες ερασιτέχνες έχουν περισσότερο μεράκι από τους επαγγελματίες.
Αυτά για την ώρα και θα επανέλθω για να συνεχίσω σχετικά με το αφιέρωμα.

Γιάννη, συνέχισε.
Και μόνο ο τίτλος με έκανε να στραφώ προς το θέμα.
Ο πρωταγωνιστής εξαιρετικός, γοτθικό παίξιμο παλιάς βρετανικής σχολής.
Πολύ κρίμα που τυποποιήθηκε στο ρόλο του Δράκουλα, δεν ξέρω εάν το επέλεξε ο ίδιος.
Μπορεί τα Hummer Studios, να ξέρουν περισσότερα.
Πάντως τον θυμάμαι και σε άλλες παραγωγές.

Last edited:
το wicker man ειναι απο τις σπουδαιοτερες ταινιες που βγηκαν απο βρεττανικο στουντιο και αγαπημενη του κριστοφερ λι.
Σπουδαιο θεμα,αλληγορια,εξαιρετικη ατμοσφαιρα και φιναλε ολα τα λεφτα...