Τροποποίηση συνδέσεων κεντρικής εγκατάστασης για προσθήκη πιάτου

VaGyver

Established Member
6 November 2007
229
Καλημέρα!
Θα ήθελα την βοήθειά σας σε μια τροποποίηση εγκατάστασης ώστε να προσθέτω αρχικά πιάτο της Nova (αργότερα σκέφτομαι να βάλω kai άλλο ένα LNB για τον astra).
Για να είναι πιο εύκολο και να μην είμαι κουραστικός, κάθησα και έφτιαξα ένα σχέδιο με τι έχω τώρα.

Τώρα, είναι τρία σπίτια, που τροφοδοτούνται από τον ίδιο ενισχυτή. Ο ενισχυτής έχει τρεις εξόδους (μία για κάθε σπίτι).
Το ένα από τα σπίτια έχει 2 πρίζες (μία διελεύσεως και μία τερματική) και τα άλλα δύο σπίτια έχουν από 3 πρίζες (όλα μαζί σύνολο 8).

Αρχικά, θέλω στο σπίτι 1 και συγκεκριμένα ΜΟΝΟ στην τερματική πρίζα του, να βάλω ένα δορυφορικό δέκτη.
Διαβάζοντας εδώ στο forum πολλά άρθρα, νομίζω ότι η λύση είναι να παρεμβάλω ένα κουτάκι διαχωρισμού (που δεν ξερώ πως ακριβώς πως να το ζητήσω) και απλά να αλλάξω τις δύο πρίζες σε δορυφορικές. Παραθέτω και σχέδιο.

Είναι αυτό σωστό σαν συνδεσμολογία?

Ευχαριστώ προκαταβολικά!

Attachments

• ΓŽΕ‘ΓŽΒ±Γβ€žΓŽΒ¬ΓΖ’Γβ€žΓŽΒ±ΓΖ’ΓŽΒ·_Γβ€žΓβ€°ΓΒΓŽΒ±.jpg
    ΓŽΕ‘ΓŽΒ±Γβ€žΓŽΒ¬ΓΖ’Γβ€žΓŽΒ±ΓΖ’ΓŽΒ·_Γβ€žΓβ€°ΓΒΓŽΒ±.jpg
    17.5 KB · Views: 217
  • ΠιθανÎΒ?_ΓŽΒ»ΓΒΓΖ’ΓŽΒ·_1.jpg
    ΠιθανÎΒ?_ΓŽΒ»ΓΒΓΖ’ΓŽΒ·_1.jpg
    18.2 KB · Views: 219
Καλημέρα, σωστά το έχεις καταλάβει.
Θα αλλάξεις τις 2 πρίζες με RAD/TV/SAT (1 διελεύσεως και 1 τερματική) αλλά κοίτα να μην είναι Legrand γιατί έχουμε δει πάρα πολλές ασυμβατότητες και προβλήματα με αυτές.
Το "κουτάκι" που χρειάζεσαι λέγεται Combiner TV-SAT. Να κοιτάξεις οπωσδήποτε στο SAT να περνάει και τάση (dc pass), όπως και να υποστηρίζει τις συχνότητες FM.

Είναι πολύ θετικό το ότι έκανες σχεδιάγραμμα καθώς βοηθάει πολύ να καταλαβαίνουμε τι θέλετε ακριβώς να κάνετε.
Όπως είδες, η απάντηση ήταν σχεδόν άμεση. Σε αυτό βοήθησες και εσύ!

Στο μέλλον μπορείς αν αλλάξεις τα LNB και βάλεις με 2 εξόδους και προσθέσεις ακόμα ένα "κομμάτι" καλώδιο και ένα Combiner... να έχεις και σε άλλο σπίτι ανεξάρτητη λήψη SAT!

Last edited:
Re: Απάντηση: Τροποποίηση συνδέσεων κεντρικής εγκατάστασης για προσθήκη πιάτου

Σάκη σε ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση σου! (και το tip σου για τις legrand).

Μου δημιουργηθηκαν όμως δύο απορίες:

α) Μίας που το combiner θα είναι SAT-TV, όμως εγώ περνάω και FM (ραδιόφωνο), θα συνεχίζει να παίζει ή θα υπάρχει πρόβλημα?
β) Τα καλώδια (μέσα στους τοίχους) είναι καινούρια και καλής ποιότητας, αλλά σε κάποιο σημείο υπάρχει μία ένωση (είναι πολύ καλής ποιότητας, έχει γίνει με κολλητήρι και είναι σε ευθεία, όπου το πλέγμα εξακολουθεί να περιβάλει το κεντρικό αγωγό για να διατηρηθεί η θωράκιση). Λέτε να δημιουργήσει πρόβλημα?

Και μιας που βρήκαμε την ελάχιστη λύση, μπορώ να το δυσκολέψω λιγάκι?

Α ΣΕΝΑΡΙΟ
Αν θελήσω στο ένα πιάτο που θα έχω, να προσθέσω ένα 2ο LNB για να πιάνω ταυτόχρονα (έκκεντρα) έναν ακόμα δορυφόρο (και όλο αυτό σε έναν μόνο δέκτη).
Απλά χρειάζεται ένα combiner που θα ενώνει τα δύο LNBs και η έξοδος αυτού μετά θα πηγαίνει στο combiner ΤV-SAT? Αυτό είναι όλο?

Β ΣΕΝΑΡΙΟ
Αν όλη η εγκατάσταση γινόταν με multiswitch με εισόδους από 2 LNBs και μία UHF ενώ με τέσσερις εξόδους (από τις οποίες θα χρησιμοποιώ τις 3) τότε πρέπει να να αλλάξω μόνο τις δύο πρίζες ή και τις οκτώ?

Γ ΣΕΝΑΡΙΟ
Και τέλος, αν θέλουμε να πάρουμε τον δέκτη της Nova που έχει σκληρό και γράφει, ο οποίος χρειάζεται 2 καλώδια, καταλαβαίνω ότι δεν γίνεται, μιας και κατεβαίνει μόνο ένα.
Σε αυτή τη περίπτωση, υπάρχει άλλος τρόπος π.χ. με multiswith ή κάτι άλλο?

Last edited:
Σωστός. Το κουτάκι λέγεται combiner, ενώ και οι πρίζες σου πρέπει να είναι sat/tv, μία διελεύσεως και μία τερματική.

α) Μίας που το combiner θα είναι SAT-TV, όμως εγώ περνάω και FM (ραδιόφωνο), θα συνεχίζει να παίζει ή θα υπάρχει πρόβλημα?
β) Τα καλώδια (μέσα στους τοίχους) είναι καινούρια και καλής ποιότητας, αλλά σε κάποιο σημείο υπάρχει μία ένωση (είναι πολύ καλής ποιότητας, έχει γίνει με κολλητήρι και είναι σε ευθεία, όπου το πλέγμα εξακολουθεί να περιβάλει το κεντρικό αγωγό για να διατηρηθεί η θωράκιση). Λέτε να δημιουργήσει πρόβλημα?
Όχι, περνάει και το FM.

Α ΣΕΝΑΡΙΟ
Αν θελήσω στο ένα πιάτο που θα έχω, να προσθέσω ένα 2ο LNB για να πιάνω ταυτόχρονα (έκκεντρα) έναν ακόμα δορυφόρο (και όλο αυτό σε έναν μόνο δέκτη).
Απλά χρειάζεται ένα combiner που θα ενώνει τα δύο LNBs και η έξοδος αυτού μετά θα πηγαίνει στο combiner ΤV-SAT? Αυτό είναι όλο?
Ναι, λέγεται diseqc και υπάρχει 2πλο και 4πλο σε πρωτόκολλο 1.0 . Ο Hotbird για να σου δουλεύει ο δέκτης της Nova πρέπει να είναι στη θέση A. Υπ' όψιν ότι ο δέκτης της Nova δεν υποστηρίζει άλλους δορυφόρους.
Β ΣΕΝΑΡΙΟ
Αν όλη η εγκατάσταση γινόταν με multiswitch με εισόδους από 2 LNBs και μία UHF ενώ με τέσσερις εξόδους (από τις οποίες θα χρησιμοποιώ τις 3) τότε πρέπει να να αλλάξω μόνο τις δύο πρίζες ή και τις οκτώ?
Όλες οι πρίζες πρέπει να είναι tv/sat με dc pass. Δε συμφέρει ο πολυδιακόπτης για 3 ή 4 θέσεις. Καλύτερα quad lnb και χωριστά combiners και diseqc switches. Πολύ πιο φτηνό. Τα multiswitch έχουν νόημα από 5 και πάνω εξόδους.

Γ ΣΕΝΑΡΙΟ
Και τέλος, αν θέλουμε να πάρουμε τον δέκτη της Nova που έχει σκληρό και γράφει, ο οποίος χρειάζεται 2 καλώδια, καταλαβαίνω ότι δεν γίνεται, μιας και κατεβαίνει μόνο ένα.
Σε αυτή τη περίπτωση, υπάρχει άλλος τρόπος π.χ. με multiswith ή κάτι άλλο?

Υπάρχουν τα stacker/destacker αλλά δε νομίζω πως αξίζει το κόστος τους (πάνω από 100 ευρώ). Βρες ένα τρόπο να κατεβάσεις δεύτερο καλώδιο.

Last edited by a moderator:
Όπως ακριβώς τα είπε ο Παναγιώτης.

Και επειδή σε βλέπω να σου αρέσει, προτείνω ότι είναι να κάνεις κάνε το τώρα μια κι έξω να ξεμπερδεύεις... αν και όλο και κάτι μπορείς να προσθέσεις παραπάνω στο μέλλον.

Re: Απάντηση: Τροποποίηση συνδέσεων κεντρικής εγκατάστασης για προσθήκη πιάτου

Και με αυτό εδώ το θεματάκι είμαστε οκ ή ενδέχεται να έχω κάποιο πρόβλημα?

Μου διέφυγε. Σε καλώδια RF δε κάνουμε ποτέ κολλήσεις. Είναι σχεδόν αδύνατο με την κόλληση να μην αλλάξει η ωμική αντίσταση. Η καλύτερη λύση είναι βύσματα Φ και μούφα καλής ποιότητας. Συνολική απώλεια περίπου 2 dB.

Τα έκανα όλα και υπήρξα και τυχερός και κατάφερα να στοχεύσω μόνο με τον δέκτη (panasat 1110).
Mε 80 εκ gibertini OP80E αλουμινένιο πιάτο, ένα απλό LNB και 18 μέτρα μονοκόμματο καλώδιο Vector SAT +140 (κουλούρα στο πάτωμα) ο δέκτης μέτρησε σήμα 62% και ακρίβεια 100%. (το καλώδιο κατευθείαν από το LNB στον δέκτη).

Συνδέοντας όλη την εγκατάσταση όπως το σχέδιο (ενημερωτικά το combiner που έβαλα λέει ότι χάνει 3 db στα δορυφορικά) έχω σήμα 20% στην πρώτη μου πρίζα (που είναι η διελεύσεως)και δυστυχώς ούτε εικόνα.

Για να μην ξεκινάω από λάθος βάση, θεωρείται καλή η λήψη 62% και 100%? Η´πρέπει να κάνω καλύτερο κεντράρισμα?
Ρωτάω γιατί αν η απάντηση είναι ναι (δηλαδή είναι αποδεκτή), να επικεντρωθώ ΜΟΝΟ στην λοιπή εγκατάσταση (καλώδια, πρίζες, ενώσεις)

18m καλώδιο είναι μικρό γενικά, οπότε (χωρίς να ξέρω πως μετράει το % ο δέκτης σου) θα έλεγα να προσπαθήσεις να κεντράρεις το πιάτο καλύτερα. Λογικά έχει αρκετό περιθώριο βελτίωσης.

Όχι δεν έχει. 100% ακρίβεια. Πόσο να πάει, 101; Το πρόβλημα είναι στην ένταση, δηλαδή από το LNB και κάτω. 62% είναι χαμηλό νουμεράκι. Η ακρίβεια είναι η στόχευση που έχει γίνει οπότε είναι άριστη. Θα πρότεινα να μπει ένας ενισχυτής γραμμής SAT (προτιμώ της SPAUN) σαν αυτόν. ΟΧΙ πάνω από 20dB. Εναλλακτικά της Anttron αρκετά ποιο οικονομικός. Σε παρόμοιο νούμερο μέσω patatasat 1110 (66% ένταση σήματος), βάλαμε με γνωστό ένα ενισχυτάκι της SPAUN 10dB, η ένταση πήγε στο 80%. Με ένα ενισχυτή στα 17-20dB, η ένταση σήματος στην εγκατάσταση του VaGyver προβλέπω να πάει γύρω στο 88% οπότε θα είναι μια χαρά. Αν μπορεί, να μετρήσει απώλειες σε dB, αυτό θα βοηθήσει πολύ στην αγορά ενισχυτή γραμμής SAT γιατί περισσότερα dB από ότι πρέπει θα μπουκώσουν το σήμα και μετά δε θα βλέπει τίποτε.

Last edited:
Έβγαλες την κόλληση;

Έλυσα την κόλληση/ένωση και την ξαναέκανα εγώ πολύ πιο προσεκτικά. με τα χεράκια μου.
Λοιπόν το σήμα μέσα στο σπίτι από 20% πήγε στο 41% (και σε κάποια κανάλια 37%) και πλέον βλέπω εικόνα κανονικά. Καμιά πεντακοσαριά κανάλια από τον hotbird.

Να σημειώσουμε ότι είναι αναμενόμενο να είναι η στάθμη ΜΕΣΑ στο σπίτι πιο χαμηλή από το 62% που μέτρησα στη ταράτσα, αφού το καλώδιο των 18 μέτρων παραμένει και προστίθεται το καλωδιοπριζοσύστημα του σπιτιού. Απλά δεν ξέρω πόσο θα έπρεπε(είναι αποδεκτό) να μειωθεί.

Το Σαββατοκύριακο θα έχουμε εργασίες βελτίωσης!!!

Όπως σου είπα πιο πριν, ΜΗΝ κάνεις κόλληση. Πάρε μία μούφα Φ, βάλε βύσματα Φ στα δύο άκρα και σύνδεσέ τα με τη μούφα.

017-0063.jpg

Όπως σου είπα πιο πριν, ΜΗΝ κάνεις κόλληση. Πάρε μία μούφα Φ, βάλε βύσματα Φ στα δύο άκρα και σύνδεσέ τα με τη μούφα.

Μα αυτό ξεκίνησα να κάνω, πήγα σε 2 μαγαζιά και δεν είχανε.

Σήμερα που θα πάω σε ένα πιο οργανωμένο μαγαζί στη Γλυφάδα (για να πάρω ένα black ultra) θα κοιτάξω να πάρω.
Θα σας πω και σύγκριση απωλειών κόλληση vs μούφα (με τη μέτρηση σε τοις εκατό που κάνει ο δέκτης μου).

Απλά αν βρέξει, δεν θα είναι απολύτως σωστή η σύγκριση, αφού ίσως να έχει ελαφρώς μικρότερη λήψη).

Επεξεργασία:
Και όπως λένε: καθώς τρως σου ανοίγει η όρεξη...

Στον ίδιο κλάδο-κάθοδο καλωδίου από ταράτσα στον οποίο υπάρχει μία πρίζα διελεύσεως και μία τερματική εβαλα δύο δέκτες.
Από ότι έχω διαβάσει εδώ στο forum, ΠΑΝΤΑ ανοικτός είναι ο ένας από τους δύο και ΠΟΤΕ και οι δύο μαζί.

Η ερώτηση μου είναι στη περίπτωση που λειτουργεί ΜΟΝΟ ο ένας από αυτούς ενώ ο 2ο δέκτης που απλά είναι συνδεδεμένος με την άλλη πρίζα (της ίδιας καθόδου) είναι σβηστός.
Τότε λοιπόν, υπάρχει περίτπωση ο απλά σβηστός δέκτης να είναι φορτίο και να μειώνει το επίπεδο σήματος στον άλλο?

Last edited by a moderator:
Τότε λοιπόν, υπάρχει περίτπωση ο απλά σβηστός δέκτης να είναι φορτίο και να μειώνει το επίπεδο σήματος στον άλλο?
Ναι.

Κάνεις μια-δυο δοκιμές και αν έχεις αυτό το πρόβλημα, πρέπει να τον κλείνεις από τον διακόπτη OFF.