TV με αποκωδικοποιητή δεν δουλεύει στο ένα δωμάτιο, σε άλλο δουλεύει. Υποψιάζομαι το booster ή την πρίζα κεραίας.

613 The Evil

New member
22 December 2014
35
Καταρχάς να αναγνωρίσω πως δεν τον αποφεύγουμε τον ηλεκτρολόγο αυτή τη φορά και πως ναι είναι 2026 και δεν δικαιολογούνται 2 τηλεοράσεις CRT με αποκωδικοποιητές.
Αλλά επειδή το πρόβλημα είναι περίεργο και θα σκάσω αν δεν μάθω τι φταίει, ας σας πω την κατάσταση όσο μπορώ και ποιος ξέρει, μπορεί κάποιος να βρει τη λύση.

Οι γονείς μου έχουν μία τηλεόραση στην κουζίνα και μία στο σπίτι, και οι δύο παλιάς τεχνολογίας με ψηφιακούς αποκωδικοποιητές Legent HD8.
Η κεραία έρχεται στην κουζίνα και από όσο καταλαβαίνω πάει σε έναν ενισχυτή σήματος, από εκεί ένα καλώδιο πάει στο σαλόνι και λογικά ένα άλλο στην πρίζα της κουζίνας, δε φαίνεται αλλά μάλλον η σύνδεση είναι πίσω από την πρίζα, με πατέντα.
Πάμε παρακάτω.
Μετά από κάποιες κακοκαιρίες το φθινόπωρο, (η περιοχή δέχεται αρκετούς κεραυνούς) κάποιες φορές κόλλαγε η εικόνα στην κουζίνα και ο αποκωδικοποιητής έκανε restart μετά από λίγο μόνος του και έφτιαχνε, αυτό πολύ σπάνια αλλά ναι.
Δε θυμάμαι αν το έκανε και στο σαλόνι, οπότε δεν το αναφέρω.

Σήμερα η τηλεόραση στην κουζίνα σαν να έκανε ένα τσαφ, δεν ήμουν μπροστά, και το έχασε το σήμα εντελώς, μαύρο, έπαιρνε ρεύμα αλλά ναι.

Είχα μια άλλη παλιά τηλεόραση στο υπόγειο και την δοκίμασα, αλλά έκανε το εξής:
Όταν ήταν ανοιχτή και συνέδεεα τον αποκωδικοποιητή και τον άνοιγα, έδειχνε το logo στην αρχή, splash screen Legent κλπ. μετά έβγαζε στιγμιαία το μενού κάτω από το κανάλι ας πούμε και έλεγε χωρίς σήμα και μετά μαύριζε, τίποτα στην οθόνη.
Δοκίμσα την «καινούργια» τηλεόραση στο σαλόνι και δούλευε κανονικά.
Δοκίμασα τον αποκωδικοποιητή της κουζίνας στο σαλόνι, δούλευε επίσης κανονικά.
Δοκίμασα άλλα καλώδια Scart, άλλα ομοαξονικά καλώδια κεραίας, άλλη πρίζα ρεύματος στην κουζίνα, τίποτα.
Δοκίμασα τον αποκωδικοποιητή του σαλονιού στην κουζίνα, το ίδιο πρόβλημα, logo και μετά μαύρο.

Να σημειώσω πως κατά τη διάρκεια δοκιμών δούλεψε για κάποιο διάστημα και μόλις πήγα να αλλάξω την αναλογία της οθόνης για να την κάνω πιο τετράγωνη, 3:4 ή 16:9 κλπ, έπεσε πάλι μαύρο, αλλά πιθανότατα αυτό ήταν σύμπτωση.

Επίσης, κάποιες φορές όσο έχει μαύρο στην οθόνη παρατηρούσα πως δεν μπορούσα να κλείσω τον αποκωδικοποιητή με το power κουμπί που έχει πάνω, μόνο με αποσύνδεση του φορτιστή του.
Τες πα, δεν νομίζω πως είναι εκεί το πρόβλημα.
Δεν ξέρω τι φταίει, κάθε κομμάτι του συστήματος στην κουζίνα δουλεύει σωστά στο σαλόνι, αλλά στην κουζίνα αυτό το πρόβλημα παραμένει.
Τα μόνα που υποψιάζομαι είναι η πρίζα της κεραίας στην κουζίνα και ο ενισχυτής σήματος που είναι εκεί.
Αλλά αν έχει αυτός πρόβλημα, θα έπρεπε μην παίζει ούτε η τηλεόραση στο σαλόνι, σωστά; Τι να πω...
Πασχίζω να πείσω τους γονείς μου πως έστω στην κουζίνα είναι ώρα να πάρουμε μια LCD με ψηφιακό σήμα, να ησυχάσουμε, αλλά στην περίπτωση αυτή εδώ νομίζω δε φταίει αυτό, ο αποκωδικοποιτής κλπ...
Ακούω γνώμες, όποιος έχει ελεύθερο χρόνο και τον ενδιαφέρει.

Ευχαριστώ.

Τελικά ήταν απλό, όταν αλλάζω την αναλογία σε 16:9 στην τηλεόραση της κουζίνας χάνει το σήμα, περίεργο αλλά ναι.
Ευτυχώς έβαλα τη σωστή ρύθμιση, 4:3, στην άλλη τηλεόραση και έφερα τον αποκωδικοποιητή στην πρώτη, τέλος.
Η αρχική τηλεόραση όντως πρέπει να κάηκε, RIP.