ΤΥΠΟΙ ΤΟΥΙΤΕΡ

dear

New member
1 July 2006
31
Καλησπερα παιδια και Χρονια Πολλα

Θα ηταν εκολο να μου εξηγησει καποιος ποια ειναι η διαφορα αναμεσα στο
soft dome tweeter και στο ribbon tweeter;
Εννοω ατασκευαστικα και ηχητικα (αν υπερεχει καποιο απο τα δυο ως προς το ευρος συχνοτητων που καλυπτουν και την ευαισθησια που παρουσιαζουν)

Ευχαριστω
 
Αυτό είναι ένα τουίτερ ribbon. Όπως βλέπεις είναι μια μεταλλική ταινία.
G2-G3.JPG


Ενώ αυτό είναι ένα τουίτερ dome. Μοιάζει με μισή σφαίρα. Το soft dome σημαίνει ότι είναι από ένα μαλακό υλικό (συνήθως ύφασμα ή πλαστικό) κι όχι από μέταλλο.
cat298.jpg


Αυτοί οι δύο είναι οι συνηθέστεροι τύποι. Παλιά υπήρχαν και tweeter με κώνο. Τελευταία έχουν εμφανιστεί τα ring radiators που η επιφάνεια έχει σχήμα δαχτυλιδιού. Το κομμάτι που κινείται δεν περιλαμβάνει το κεντρικό τμήμα σε σχήμα σφαίρας. Αυτό είναι σταθερό και λέγεται phase plug.
XT25TG30-04-v2.jpg


Απο κει και πέρα η αρχή λειτουργίας είναι η ίδια.
 
Last edited:
Ευχαριστω για την απαντηση

Μηπως θα μπορουσες να μου πεις τι ηχητικες διαφορες εχουν, αν αποκρινονται στο ιδιο φασμα συχνοτητων και αν καποιο εχει μεγαλυτερη ευαισθησια.
Αν ειχες να διαλεξεις αναμεσα σε δυο ιδια κατα τα αλλα ηχεια που το ενα εχει τον ενα τυπο και το αλλο τον αλλο τυπο tweeter ποιο θα διαλεγες (αν και ο τυπος του ribbon κοστιζει 500 λιρες ακριβοτερα σε συγκεκριμενο ηχειο)
 
Ως αρχή λειτουργίας, τα τουήτερ ταινίας υπερτερούν των τουήτερ θόλου. Η ταινία, βρίσκεται εντός μαγνητικού πεδίου και η δύναμη που την κινεί, εφαρμόζεται σε όλη την επιφάνεια της. Στα τουήτερ θόλου η δύναμη εφαρμόζεται στην περιφέρεια του θόλου, εκεί που καταλήγει και το πηνίο με τη βάση του. Επίσης η ταινία, έχει πολύ χαμηλότερη μάζα από το θόλο.
 
Αυτά βέβαια θεωρητικά, και υπό ιδανικές συνθήκες. Στην πράξη, ribbon από ribbon διαφέρουν πολύ.

Π.χ. τα ηχεία του mini που έχω στο υπνοδωμάτιό μου έχουν ribbon tweeters. Σαφώς και δεν παίζουν καλύτερα από καλά συμβατικά tweeters.
 
Το tweeter θόλου είναι ένα διάφραγμα με το πηνίο φωνής προσαρμοσμένο στην περιφέρεια του. Το τελευταίο βρίσκεται τοποθετημένο σε ένα "κάθετο" μαγνητικό πεδίο και φυσικά η δύναμη που κινεί το διάφραγμα είναι ανάλογη με την πυκνότητα της μαγνητικής ροής μέσα στο διάκενο και του ρεύματος που διαρρέει το πηνίο.
Αν και η κάθε κατηγορία έχει τα + και τα - της γενικά, τα μαλακού θόλου έχουν κάποια θετικά.Το 1ο συνημμένο δείχνει κάποια απο τα προβλήματα των μεταλλικών θόλων και πώς λύνονται με τη χρήση "μαλακών" υλικών. Φυσικά, δεν μπορούμε να γενικεύσουμε, υπάρχουν και πολύ καλά αλουμινένια τουϊτερ.

Τα ταινίας αντιθέτως έχουν μικρότερη μάζα, η οποία τα βοηθά να μπορούν να αποκρίνονται και σε ακόμα υψηλότερες συχνότητες. Δεν τις ακούμε βέβαια αυτές, αλλά το καλύτερο bandwidth , υποτίθεται οτι έχει καλύτερη "ταχύτητα" ( όρος "ταχύτητα" είναι λάθος, αλλά τέλος πάντων ) που οδηγεί σε καλύτερη και πιο πιστή απόδοση των πρίμων.

Το μαγνητικό πεδίο σ αυτή την περίπτωση τέμνει εγκάρσια το διάφραγμα και δεδομένου του μεγάλου διάκενου, το μαγνητικό κύκλωμα χρειάζεται προσεκτική σχεδίαση και κατασκευή.
Η ταινία είναι εξαιρετικά λεπτή και ελαφριά. Το διάφραγμα αναρτάται απο τις δύο άκρες του και είναι ο φορέας του ρεύματος που το κινεί. Η σύνθετη αντίσταση τώρα του μετατροπέα είναι γενικά χαμηλή κάνοντας απαραίτητη τη χρήση μετασχηματιστή προσαρμογής, είναι όμως σχεδόν ωμική.
Το 2ο συνημμένο δείχνει την αρχή λειτουργίας ενός τουίτερ ταινίας.

Επίσεις ενα (τουλάχιστον απο θεωρητικής απόψεως) πλεονέκτημα, έχουν άμεση σχέση με τα ηλεκτροστατικά, όπου και εκεί η δύναμη εφαρμόζεται ομοιόμορφα σε όλο το διάφραγμα και βέβαια η χαμηλή μαζα τους σε σχέση με τον αέρα που "βλέπουν" ως φορτίο (όταν λέω χαμηλή, εννοώ σε σχέση με τους ηλεκτροδυναμικούς μετατροπείς), έχει σαν απότέλεσμα την καλύτερη
προσαρμογή των εμπεδήσεων/ καλύτερες παραμορφώσεις/ έλεγχο των συντονισμών της μεμβράνης.

Μεταξύ soft dome και ribbon, θα προτιμούσα ασυζητητί το δεύτερο.
Αν και πιστευώ οτι κανένα tweeter δεν μπορεί να συγκριθεί μ ένα καλό compression driver:grinning-smiley-043
 

Attachments

  • 01.jpg
    01.jpg
    53.4 KB · Views: 19
  • 02.jpg
    02.jpg
    75.7 KB · Views: 20
Last edited:
Ενταξει παιδια ευχαριστω για τις απαντησεις σας ηταν ακετα κατατοπιστικες.

Μια τελευταια ερωτηση μονο εχω,
αν υπαρχουν διαφορες ως προς την αντοχη στην υπερφορτηση (αν π.χ. καιγεται δηλαδη ευκολοτερα ο ενας τυπος απο τον αλλον)
 
Τα τουίτερς δεν παίζουν μόνα τους.
Αναλαμβάνουν ρόλο μετά τον διαχωριστή συχνοτήτων (crossover).
Τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτιριστικά τους
οφείλουν να είναι προσαρμοσμένα στις απαιτίσεις των τουίτερς.

π.χ,
στα δύο παραπάνω εικονιζόμενα τουίτερς θόλου,
το δεύτερο δεν θα άντεχε τα ρεύματα του άλλου
μιάς και οι διαδρομή του είναι πολύ μικρότερη και θα παραμόρφωνε μέχρι τελικής.
Μεγαλώνοντας την αντίσταση πριν από αυτό
μπορούμε εύκολα να προσεγκίσουμε τον επιθυμητό ήχο
 
Re: Απάντηση: ΤΥΠΟΙ ΤΟΥΙΤΕΡ

Ενταξει παιδια ευχαριστω για τις απαντησεις σας ηταν ακετα κατατοπιστικες.

Μια τελευταια ερωτηση μονο εχω,
αν υπαρχουν διαφορες ως προς την αντοχη στην υπερφορτηση (αν π.χ. καιγεται δηλαδη ευκολοτερα ο ενας τυπος απο τον αλλον)

Τα τουϊτερ ταινίας έχουν θεωρητικά μικρό προβάδισμα, τουλάχιστον δεν κινδυνεύεις απο DC (Μετασχηματιστής)

ΥΓ. Ξέχασα στο προηγούμενο μήνυμα ν αναφέρω και τα ψευδο-ρίμπον (quasi-ribbon) τα οποία βέβαια έχουν άλλη αρχή λειτουργίας , διαφορετική απ τα "πραγματικά" .
 
Πάντως οι απόψεις είναι σχετικές. Εμένα πχ μου αρέσουν περισσότερο τα τουιτερ θόλου αφού με ενοχλούν ιδιαίτερα οι αυξημένες παραμορφώσεις που παρουσιάζει η πλειοψηφία των ribbon.
 
Όσο για το θέμα της ισχύος να μην ξεχνάμε ότι τα ισχυρότερα μεγάφωνα υψηλών τα compression drivers είναι ουσιαστικά θόλου φορτωμένα σε χοάνη.
 
Παντως γενικά στα ribbon δεν εχω συναντησει σημαντικές διαφορες στο φασμα που καλούνται να αποδόσουν ουτε ηχητικά ουτε κατασκευαστηκά.
Στου θώλου.....χάος
υφασμα, μετάξι, αλουμίνιο, ατσαλι, κεραμικά, βυρηλίου, διαμάντι...διατάξεις απλές, συνθετες, με χοανη, με ring, compression το μ.. της μ... τους
και δεν ξερω ποσα ακόμα.
τεράστιες διαφορές στο αποτελεσμα.
Τελευταία που παιξαμε με ενα βυρηλίου της γνωστής.... οχι σε δική της υλοποιηση προφανώς τα αποτελέσματα ηταν (ρε βαλτε μια φατσουλα να πέφτει το σαγόνι!!)
ηταν το μονο από τα διαθέσιμα που πλησίασε (στο ελάχιστο βέβαια) ενα πιατίνι 18'' που ειχαμε δίπλα
 
ηταν το μονο από τα διαθέσιμα που πλησίασε (στο ελάχιστο βέβαια) ενα πιατίνι 18'' που ειχαμε δίπλα

Δυστηχώς διαθέταμε μονο 6,5'' γουφερ και δεν ακούσαμε ολοκληρο το φασμα του πιατινιου ικανοποιητικά
 
Υπάρχουν και τα πιεζοηλεκτρικά tweeter, οι γνωστές 'κόρνες'.
Πολυ μεγάλη ευαισθησία και τεράστια αντοχή σε υπερφορτώσεις...
 

Attachments

  • images.jpg
    images.jpg
    1.8 KB · Views: 78
Εάν θέλουμε να μιλήσουμε γενικά για είδη πρέπει να αναφέρουμε και τα ηλεκτροστατικά αλλά και τα πλάσματος ή ιονισμού. Γενικώς οτιδήποτε στη φύση παράγει ήχο το έχουμε κάνει και τουιτερ.
 
Απάντηση: Re: ΤΥΠΟΙ ΤΟΥΙΤΕΡ

Πάντως οι απόψεις είναι σχετικές. Εμένα πχ μου αρέσουν περισσότερο τα τουιτερ θόλου αφού με ενοχλούν ιδιαίτερα οι αυξημένες παραμορφώσεις που παρουσιάζει η πλειοψηφία των ribbon.

Αυξημένες παραμορφώσεις παρουσιάζουν μόνο τα τουήτερ ταινίας που οι μαγνήτες βρίσκονται πίσω από την ταινία και λείπουν οι πόλοι μπροστά για διάταξη push - pull. Δεν ξέρω πόσα από τα τουήτερ ταινίας σήμερα χρησιμοποιούν ακόμη αυτήν την τοπολογία. Νομίζω πως οι περισσότεροι έχουν περάσει σε μια τοπολογία σαν αυτή που φαίνεται στο ακόλουθο σχήμα της magnepan:
06.gif

Εδώ η ταινία βρίσκεται εντός ομοιόμορφου μαγνητικού πεδίου για όλη την έκταση της διαδρομής της και οι παραμορφώσεις πρέπει να είναι πολύ χαμηλότερες από τις παραμορφώσεις οποιουδήποτε τουήτερ θόλου.