Τυπωμα με υπεριώδη λαμπα. Λιγη βοηθεια

john reel to reel

Established Member
16 December 2008
282
Θελω να τυπωσω καποιο κυκλωμα . Εχω την λαμπα μου (ευτηχως δουλευει μετα από 12 χρονια στην αποθηκη) αλλα εχω ξεχασει τους χρονους, αποσταση απο τη πλακέτα κτλ.
Μπορειτε να μου τα θυμησετε λιγο...

Για διαφανεια θα τυπωσω στον εκτυπωτη και θα ενυσχησω τα μαυρα με μαρκαδορο ( που γραφουμε στα σιντια) Ενταξει ετσι;

Η πλακετα ειναι μεγαλη ( 20Χ30)(Χ2) Ειναι και ακριβουτσικες...μη τις χαλασω
Αυτα...
Η ποτασα ξεθυμαινει ;;;( αποχαλκοτικό εννοω...)

Ευχαριστω εκ των προταιρω

Last edited:
Απάντηση: Τυπωμα με υπεριοδες λαμπα. Λιγη βοηθεια

Χρόνοι και αποστάσεις μόνο με δοκιμή δυστυχώς γιατί εξαρτώνται από πολλά χαρακτηριστικά που
δεν είναι ίδια και τυποποιημένα για όλους μας.
Για διαφάνεια (αν έχεις προτίμησε laser) τύπωσε 2 με την εκτυπωμένη πλευρά να εφάπτεται στην
επιφάνεια της πλακέτας (πρόσεχε μόνο μην το τυπώσεις ανάποδα!!!). Αν δεις ό,τι απομένουν κενά
και το πάχος των γραμμών επιτρέπει μαύρισε και με το μαρκαδοράκι.
Αν η πλακέτα δεν είναι φωτοευαίσθητη (τύπου bungard) αλλά την ψέκασες με φωτοευαίσθητο
σπρέυ τσέκαρε αν υπάρχουν μικρά μπιμπικάκια τα οποία στην αποχάλκωση μάλλον θα γίνουν
μικρές τρύπες οπότε ίσως να χρειαστεί να καλύψεις κάποια σημεία μετά την εμφάνιση με ανεξίτηλο
μαρκαδοράκι.
Η ποτάσα (καυστικό νάτριο) δεν είναι αποχαλκωτικό αλλά τη χρησιμοποιούμε για να εμφανίσουμε
το σχέδιο. Δεν ξέρω αν "ξεθυμαίνει" αλλά σίγουρα γίνεται σαν πέτρα άμα μείνει καιρό (τουλάχιστον
η δική μου έτσι έγινε :BDGBGDB55:)
Αποχαλκωτικά είναι χημικά όπως ο τριχλωριούχος σίδηρος ή κάποια άλλα που πουλάνε σε
καταστήματα ηλεκτρονικών. Δώσε προσοχή στον τρόπο χρήσης και απόρριψης και πάρε τις
απαραίτητες προφυλάξεις!!! :grandpa:

Re: Τυπωμα με υπεριοδες λαμπα. Λιγη βοηθεια

ουφ... Ελπιζω η Τεχνική εκλογη να εχει καμια πλακετα αποο το 1997....:idea: :chinscratch:

....η αφηνω τα φωτοευεσθητα και το κανω με τον παλιο παραδοσιακο τροπο , μιας και το κυκλωμα ειναι ευκολο και με χοντρες γραμες..(μανό , καρμπον , μαρκαδολοι κτλ...)

Υπάρχουν πλέον και οι σιδερότυπες για να αποφύγεις την έκθεση με λάμπα, νομίζω οτι έχει η smartkit.

Το film μπορείς να το τυπώσεις σε Laser σε διαφάνεια και βγαίνει πολύ καλό.
την σόδα (ποτάσα) αν την έχεις καιρό και είναι καλά αποθηκευμένη δεν παθαίνει τίποτα, αλλά δεν είναι το απο-χαλκοτικό αυτό αλλά το χημικό που θα κάνεις την εμφάνιση της πλακέτας μετά από την έκθεση στο black-light.
Το απο-χαλκοτικό είναι άλλο.

πάντως οι χρόνοι είναι σχετικοί και εξαρτώνται από την πυκνότητα των διαλυμάτων.
Προσωπικά κάνω έκθεση περίπου 15 λεπτά
η σόδα είναι ένα διάλυμα αραιό περίπου 1 σόδα προς 10 νερό και
το δουλεύεις με γάντια χαϊδεύοντας την πλακέτα έχοντας τον έλενχο
της εμφάνισης.
λίγο διόρθωση με μαρκαδόρο
και μετά απο-χάλκοσή.

αυτά....

Aραγε τα χημικά εμφανησης που εχω για τα τα φωτογραφικά φιλμ δουλευουν; Θα κανω μια δοκιμη σε μια μικρη πλακετα να δω...

Για αποχάλκωση μπορείς να βάλεις ένα διάλυμα υδροχλωρικού οξέος ακουαφορτε (15% και το βρίσκεις σε supermarket) και perydrol (οξυζενέ 30% και το βρίσκεις σε φαρμακεία με 3 ευρώ το λίτρο). Η αναλογία είναι 15 ml perydrol σε 250 ml υδροχλωρικού οξέος.
Προσοχή Προσοχή
1.Βγάζει αναθυμιάσεις που δεν πρέπει να τις αναπνές
2.(κόβει) όλα τα μέταλλα (μην το πετάξεις στον υπόνομο υπάρχει περίπτωση εάν οι σωλήνες είναι μεταλλικές να τις καταστρέψει).
3.Η πλακέτα σου 8ε είναι έτοιμη σε 2 λεπτά (προσοχή και πάλι γιατί μπορεί να σου φάει όλη την πλακέτα.)
4.Το διάλειμμα αναπτύσσει θερμοκρασία περίπου στους 40 βα8μούς
5.Η έκθεση καλό είναι να είναι Κανά 15λεπτο εάν έχεις φωτοευαίσθητη πακέτα.
6.για την εμφάνιση της βάλε σε ζεστό νερό σόδα και κουνώντας την και με λίγο τρίψιμο με γάντια πάντα 8α σου εμφανιστεί το κύκλωμα.(προσοχή εάν η πακέτα είναι παλιά υπάρχει περίπτωση να μην εμφανιστεί το κύκλωμα)
7. Η απόσταση είναι σχετική περίπου 40cm είναι καλά .(κοίτα να μην υπάρχουν σκιές)(καλό είναι να βάλεις ένα γυαλί από πάνω από τις διαφάνειες για να κάθονται καλά .

Κάποτε (τελευταία το 1996) που έκανα ιδιοκατασκευές με τυπωμένα για την εμφάνιση των πλακετών, εγώ, δεν είχα ειδικές λάμπες. Μια χαρά έκανα την δουλειά μου μεν την κλασική λάμπα "ηλίου" (αυτήν την μπλε που έχουμε για διάβασμα) σε απόσταση 10cm για κάνα τεταρτάκι με εικοσάλεπτο.
Μέχρι που ανακάλυψα το ηλιακό φως. Προυπόθεση βέβαια να έχουμε ηλιόλουστη μέρα. Αποτεσματικότατο, αβλαβές, οικονομικό και οικολογικό.
Τα ίδια αποτελέσματα είχε και με έτοιμες φωτοευαίσθητες πλακέτες και με κοινές πλακέτες καλυμένες με το γνωστό σπρέυ.
Μετά γύρισα στο wiremade. Είναι πιο underground....
Τώρα δυστυχώς δεν έχω χρόνο για ιδιοκατασκευές, αν και πολύ θα ήθελα να φτιάξω κάιτι τις...