Τύπος υπολογισμού οπής ανάκλασης χαμηλών

andreas_360

New member
19 December 2007
96
Μπορεί κάποιος να μου επιβεβαιώσει την ισχύ του πιο κάτω τύπου για τον υπολογισμό του μηκους του σωλήνα ανάκλασης χαμηλών...

L = (c^2 * A^2) / (4 * π * F^2 * V)

όπου:

c = η ταχύτητα του ήχου σε m/s
A = η διάμετρος του σωλήνα σε m
F = η επιθυμητή συχνότητα συντονισμού του ηχείου σε Hz
V = ο καθαρός (εσωτερικός) όγκος της καμπίνας σε m^3
L = το μήκος του σωλήνα σε m

fo=u(sqr(A/V*L))/2π

fo^2=u^2/4π^2(A/V*L)

L=u^2*A/4*π^2*Fo^2*Vo το σωστό

και μπορείς να το επαληθεύσεις διαστατικά.

στον δικό σου τύπο με Α^2 δεν βγάζεις μήκος για το L
αλλά ογκο

καλή συνέχεια

Μπορεί κάποιος να μου επιβεβαιώσει την ισχύ του πιο κάτω τύπου για τον υπολογισμό του μηκους του σωλήνα ανάκλασης χαμηλών...

L = (c^2 * A^2) / (4 * π * F^2 * V)

όπου:

c = η ταχύτητα του ήχου σε m/s
A = η διάμετρος του σωλήνα σε m
F = η επιθυμητή συχνότητα συντονισμού του ηχείου σε Hz
V = ο καθαρός (εσωτερικός) όγκος της καμπίνας σε m^3
L = το μήκος του σωλήνα σε m

Γιατι να σπας το κεφαλι σου εφοσον υπαρχουν τα υπολογιστηρια ?

πχ http://www.lautsprechershop.de/tools/index_en.htm?/tools/t_helmholtz_en.htm

ή εδω :

http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/waves/cavity.html#c1

Off topic…

Βρε συ nbullamatsis , το sorry δε πάει για εμένα.
Για τους υπόλοιπους που διαβάζουν πρέπει να πάει.
Εγώ νταξ κάνω συχνά Merge μηνύματα τόσο δικά σου όσο και άλλων.

Την ξέρεις την παροιμία, οπότε στα πλαίσια της πλάκιτσας (μη παρεξηγηθούμε).
Βρέχουμε τη γλώσσα στο μυαλό πριν να γράψουμε κάτι

Και προσπαθούμε να κάνουμε ολοκληρωμένη τοποθέτηση ώστε να μη προσθέτουμε αμέσως μετά και επόμενο και μεθεπόμενο σχόλιο. Γενικά μην ανησυχείς… δεν είναι και μεγάλος κόπος να τα ενώνω. Κουραστικό στο διάβασμα είναι απλά.

Edit: Αφαιρέθηκε ένα παντελώς off-topic riddle.

Νίκος Τασο, Νίκος

Δεν το εκανα επίτηδες, δε κάνω πλάκα
δε περίμενα το Α να ειναι διαμετρος

και να σου πώ την αλήθεια μου ειναι πιο ανετα να διαβάζω κάτι μικρό από ενα κατεβατό

Νίκος Τασο, Νίκος

Δεν το εκανα επίτηδες, δε κάνω πλάκα
δε περίμενα το Α να ειναι διαμετρος

και να σου πώ την αλήθεια μου ειναι πιο ανετα να διαβάζω κάτι μικρό από ενα κατεβατό

Ok, case closed.

ok. Το βρήκα το λάθος μου.

Στον τύπο μου το Α δεν είναι η διάμετρος της οπής αλλά η ακτίνα. Γι αυτό στους υπολογισμούς μου, μου έβγαζε παράξενα αποτελέσματα.

Τζιμάκος... έχω βρει διάφορα υπολογιστηρια αλλά παρατήρησα ότι τα αποτελέσματα τους διαφέρουν κατά τι. Έτσι είπα να το ψάξω και λίγο μόνος μου.

Ευχαριστώ.

ok. Το βρήκα το λάθος μου.

Στον τύπο μου το Α δεν είναι η διάμετρος της οπής αλλά η ακτίνα. Γι αυτό στους υπολογισμούς μου, μου έβγαζε παράξενα αποτελέσματα.

Τζιμάκος... έχω βρει διάφορα υπολογιστηρια αλλά παρατήρησα ότι τα αποτελέσματα τους διαφέρουν κατά τι. Έτσι είπα να το ψάξω και λίγο μόνος μου.

Ευχαριστώ.

Δεν μπορω να σκεφτω ενα λόγο για τον οποιο διαφερουν. Ουτως ή αλλως τον ιδιο τύπο χρησημοποιουν. Anyway ειναι πολυ βασικα νομιζω για να υπολογισεις με ακριβεια. Πχ τα μονωτικα /απο τα λίγα που ξερω σχετικα με τα ρεφλεξ / θα σου αλλαξουν τον υπολογισμο. Καλυτερα να βρεις ενα προγρμμα που να τα υπολογιζει αυτα ....

Ξεθάβω το θέμα για να κάνω άλλη μια ερώτηση...

Ποια είναι η σχέση που πρέπει να έχουν η συχνότητα συντονισμού του μεγαφώνου (Fs) και η συχνότητα συντονισμού του ηχείου (Fb);

Δηλαδή το σωλήνα ανάκλασης χαμηλών πρέπει να τον συντονίζουμε πάνω ή κάτω από την Fs;

Ξεθάβω το θέμα για να κάνω άλλη μια ερώτηση...

Ποια είναι η σχέση που πρέπει να έχουν η συχνότητα συντονισμού του μεγαφώνου (Fs) και η συχνότητα συντονισμού του ηχείου (Fb);

Δηλαδή το σωλήνα ανάκλασης χαμηλών πρέπει να τον συντονίζουμε πάνω ή κάτω από την Fs;

Δεν νομίζω οτι είναι τόσο εύκολο μονολεκτικά, ωστόσο για να σου απαντήσω την ερώτηση, εάν θεωρήσεις δεδομένα τα υπόλοιπα στοιχεία, κουτί κπλ, στο
Vented-Box Loundspeaker Systems / Part 3, του μπαρμπαSmall , κεφαλαιο 11 (Design for a given driver) θα μπορέσεις να υπολογίσεις το "σωστό" F(b)/F(s).

Όταν fb < fs ο σωλήνας παρεμποδίζει την κίνηση του αέρα, με αποτέλεσμα το σύστημα να προσεγγίζει τη λειτουργία ενός κλειστού τύπου ηχείου 2ης τάξης (κλίση αποκοπής -12 dB/οκτάβα). Σε αυτήν την περίπτωση, όσο μικραίνει η διατομή του σωλήνα, τόσο μικρότερη είναι η fb, και επομένως τόσο περισσότερο ο σωλήνας δεν συνεισφέρει στην εκπεμπόμενη ηχητική ενέργεια.

Όταν fb > fs τότε ο αέρας κινείται ελεύθερα μέσω του σωλήνα, ακολουθώντας τις παλμικές κινήσεις του κώνου. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά των δύο αυτών συχνοτήτων, τόσο ο αέρας μέσα στο σωλήνα κινείται χωρίς να συνεισφέρει καθόλου στη βελτίωση της απόκρισης των χαμηλών, αφού έχουμε αναιρετική συμβολή μεταξύ εμπρόσθιας και οπίσθιας ακτινοβολίας, και το σύστημα προσεγγίζει τη λειτουργία 3ης ή 4ης τάξης (κλίση αποκοπής -18 ή -24 dB/οκτάβα).

Τζιμάκο μου έβαλες τρελό homework να κάνω. Το έχω ρίξει στο διάβασμα ήδη.

Ακουστικέ ήσουν πολύ διευκρινιστικός.