upscaling τληλεοπτικού σήματος

Εγώ θα το πω με απλά λόγια για όσους έχουν ακόμα την απορία!

Πολύ απλά υπάρχουν κάποια μοντέλα DVD-Recorders που έχουν ενσωματωμένο και TV-Tuner ώστε να μπορούν να γράφουν κατευθείαν από εκεί το τηλεοπτικό σήμα και όχι μόνο σήμα που δέχονται από εξωτερικές συνδέσεις τύπου SCART κ.λ.π.
Σε αυτές τις περιπτώσεις μοντέλων, όπως και στα παραδοσιακά VCRs, το σήμα από το TV-Tuner τους μπορούν και βολεύει να το περνούν από τις εξόδους τους προς πιθανή επιθυμία παράλληλης αναπαραγωγής του από άλλες συσκευές όπως συνήθως τις TVs. Έτσι όταν κάτι λαμβάνει το ενσωματωμένο TV-Tuner του DVD-Recorder σε κάποιο κανάλι του, μπορεί να αναπαραχθεί από την τηλεόραση αν αυτή έχει συνδεθεί φυσικά σε κάποια από τις εξόδους του DVD-Recorder.
Αν τώρα το εν λόγο DVD-Recorder έχει και HDMI έξοδο, κατά πάσα πιθανότητα από εκεί οδηγεί το όποιο σήμα αναπαράγει, μέσω κάποιου upscaler ώστε να μπορεί να αποδίδετε στο maximum των συσκευών.

Το ότι έχει σα DVD-Recorder RF είσοδο, είναι φυσικά για να μπορεί να τροφοδοτεί με το αντίστοιχο σήμα, το TV-Tuner του. Σχεδόν σε κάθε τέτοια συσκευή υπάρχει και RF έξοδος που παίρνει από εσωτερική γεφύρωση από την RF είσοδο έτσι ώστε να μην τερματίζει απαραίτητα το RF καλώδιο στην ίδια τη συσκευή αλλά να μπορεί να συνεχίζει σε μια επόμενη που επίσης τυχαίνει να έχει και δικό της TV-Tuner όπως μια TV.
Ότι περνά από αυτή την RF έξοδο είναι τελείως ανεξάρτητο από την ακολουθία TV-Tuner και upscaler αφού είναι απλά αποτέλεσμα μιας γεφύρωσης με την RF είσοδο.
Άσχετο αλλά καλύτερα να αποφεύγεται να παίρνεται το RF σήμα από την όποια συνοδευτική RF έξοδο τέτοιων συσκευών μιας και η εσωτερική τους γεφύρωση συνήθως είναι της κακιάς ώρας και το αποτέλεσμα από RF σήμα στην επόμενη συσκευή σας θα είναι αισθητά υποδεέστερο απ' ότι στην 1η της σειράς.

Ελπίζω να έγινε αντιληπτό το θέμα σε όσους εξακολουθούσαν να έχουν απορίες.

Re: Απάντηση: upscaling τληλεοπτικού σήματος

Αν τώρα το εν λόγο DVD-Recorder έχει και HDMI έξοδο, κατά πάσα πιθανότητα από εκεί οδηγεί το όποιο σήμα αναπαράγει, μέσω κάποιου upscaler ώστε να μπορεί να αποδίδετε στο maximum των συσκευών.

Αυτό είναι όλα τα λεφτά!

Απλώς να συμπληρώσω ότι όλο και περισσότερα DVD-R έχουν RF to HDMI και φυσικά προτιμάμε αυτά έναντι όποιων άλλων.

:argue:Εγώ πάντως που το έκανα αυτό δηλαδή να κάνω upscaling το τηλεοπτικό σήμα από τo dvd-r της sony 576p και να το δώσω στον ενισχυτή για να το κάνει 1080i το αποτέλεσμα ήταν τραγικό. Το upscaling που κάνει η tv ήταν πολύ καλύτερο και συγκεκριμένα η Α656.:violent-smiley-030:

Εγω με ενα toshiba prv που κανει upscale στην hmdi του σε 1080p δεν είδα κάποια βελτίωση στα αναλογικά κανάλια, σε σχέση με το upscale της τηλεόρασής μου (toshiba 46 zf355dg).
Μια μικρή να το πω βελτίωση? υπήρχε στην εικόνα της ακατανόμαστης από τον patatasat, αλλά εις βάρος της καθαρότητας της εικόνας.
Γενικά νομίζω οτι ο scaler της τηλεόρασης μου κάνει καλύτερη δουλειά από αυτόν του recorder.

Εγω με ενα toshiba prv που κανει upscale στην hmdi του σε 1080p δεν είδα κάποια βελτίωση στα αναλογικά κανάλια, σε σχέση με το upscale της τηλεόρασής μου (toshiba 46 zf355dg).
Μια μικρή να το πω βελτίωση? υπήρχε στην εικόνα της ακατανόμαστης από τον patatasat, αλλά εις βάρος της καθαρότητας της εικόνας.
Γενικά νομίζω οτι ο scaler της τηλεόρασης μου κάνει καλύτερη δουλειά από αυτόν του recorder.
:guitarist:Σωστό. Και εγώ το ίδιο είδα ότι η tv κάνει καλύτερο upscaling:guitarist:

Θέλει λίγο προσοχή με τις μετατροπές παιδιά.
Για παράδειγμα αυτό που έκανε ο SWISSTEC είναι υπερβολικό. (No offence buddy!:BDGBDGB53:)
Δηλαδή το interlaced σήμα το έδωσε προοδευτικό 576p στην έξοδο του recorder (μετατροπή 1)
Μετά ο A/V το έκανε 1080i (μετατροπή 2)
Τέλος αυτό το σήμα το εφάρμοσε η Α656 στο πάνελ της σε 1080p (μετατροπή 3).

Ε, τι περιμένετε από το τηλεοπτικό σήμα;

Αν πρόκειται να προβούμε σε τόσες μετατροπές, καλύτερα να αφήσουμε την TV να δουλέψει.

Θέλει λίγο προσοχή με τις μετατροπές παιδιά.
Για παράδειγμα αυτό που έκανε ο SWISSTEC είναι υπερβολικό. (No offence buddy!:BDGBDGB53:)
Δηλαδή το interlaced σήμα το έδωσε προοδευτικό 576p στην έξοδο του recorder (μετατροπή 1)
Μετά ο A/V το έκανε 1080i (μετατροπή 2)
Τέλος αυτό το σήμα το εφάρμοσε η Α656 στο πάνελ της σε 1080p (μετατροπή 3).

Ε, τι περιμένετε από το τηλεοπτικό σήμα;

Αν πρόκειται να προβούμε σε τόσες μετατροπές, καλύτερα να αφήσουμε την TV να δουλέψει.

σωστά τα λες φίλε μου. Στην περίπτωσή μου όμως ακόμα και η μετατροπή του αναλογικού τηλεοπτικού σήματος σε 1080p από το recorder στην tv δεν απέδωσε κάτι. Λογικό όπως λές αφού μια χαμηλή ανάλυση δεν γίνεται με τίποτα μετατροπή σε full hd, ειδικά με συσκευές των 200€

φίλοι μου,
με χαρά διαπιστώνω πως η απορία μου έγινε αφορμή για μια πολύ ωραία και εποικοδομητική συζήτηση.
Όπως έγραψα πιο πάνω, μέσω του hdmi ενός dvd rec, κατάφερα και πήρα καλύτερη εικόνα στα αναλογικά κανάλια, τόσο σε τιβι όσο και σε προβολέα (στον δεύτερο η διαφορά ήταν τεράστια!). Για τον λόγο αυτό, προχώρησα σε αγορά του dvd recorder, προκειμένου να παρακαλουθώ καλύτερα ταινίες και αγώνες (κυρίως) που εκπέμπονται από τα ελεύθερα κανάλια.
Εκ των υστέρων, όμως, αντιλαμβάνομαι πως βιάστηκα και δεν απέφυγα την πατατιά... Εξηγούμαι: το dvd rec που αγόρασα διαθέτει μόνο αναλογικό tuner, όπως η πλειοψηφία της αγοράς. τι θα κάνω λοιπόν όταν σε λίγους μήνες σταματήσουν οι αναλογικές εκπομπές?:behead:
το παραπάνω τίθεται προς παραδειγματισμό όλων των υποψηφίων αγοραστών...

σε σχέση με την έλλειψη ψηφιακού δέκτη στο recorder να προσθέσω μια εμπειρία δικιά μου που ευτυχώς δεν πλήρωσα.
Είχα αγοράσει dvd/hdd recorder από online shop του εξωτερικού και ενώ είχε και ψηφιακό και αναλογικό δέκτη, δεν συντόνιζε με τίποτα τα ελληνικά ψηφιακά κανάλια.
Όπως αποδείχθηκε, δεν ήταν κατάλληλο για ελλάδα και ουτε με αναβάθμιση στο firmware θα έφτιαχνε.
Ευτυχώς επεστράφη στο κατάστημα με έξοδα δικά τους και πήρα πίσω τα λεφτά μου.

ψιλοάσχετο, αλλά με τρώει...αν βιαστώ, μπορεί να το σώσω με επιστροφή/αλλαγή του dvdr που πήρα.
υπάρχει κανείς που έχει να προτείνει καμιά καλή συσκευούλα με ψηφιακό και αναλογικό tuner σε σχετικά καλή τιμή (έως 300 ευρώ)?

ψιλοάσχετο, αλλά με τρώει...αν βιαστώ, μπορεί να το σώσω με επιστροφή/αλλαγή του dvdr που πήρα.
υπάρχει κανείς που έχει να προτείνει καμιά καλή συσκευούλα με ψηφιακό και αναλογικό tuner σε σχετικά καλή τιμή (έως 300 ευρώ)?

PHILIPS 5570H
(κατι παραπανω απο τα 300 ευροπουλα που θες,γυρω στα 360)
Το μηχανημα ειναι πολυ καλο αν και λιγακι δυσχρηστο
Το εχω και εγω για αυτο μιλαω εκ πειρας

Last edited:
τελικά κατάφερα να αλλαξω το παλιό και πήρα το philips 5500 με υβριδικό δέκτη. τώρα όμως έχω άλλο πρόβλημα:
δεν μπορώ να βγάλω σήμα από την component για να τροφοδοτήσω τον προβολέα. κάνω όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις για την έξοδο εικόνας που μου δίνει το manual, αλλά στην οθόνη μου βγάζει σήμα "signal out of range" ή κάτι τέτοιο. Υπάρχει περίπτωση ασυμβατότητας των δύο μηχανημάτων (dvdr και pj) ή κάτι άλλο συμβαίνει?
ΒΟΗΘΕΙΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ!!!

γίνομαι κουραστικός, αλλά επειδή σε 10' λεπτά φεύγω για το σπίτι, για να ξαναπροσπαθήσω να ρυθμίσω σωστά την συνδεσμολογία μου...
υπάρχει κανείς να με βοηθήσει?