USB DAC ~ Αντικατάσταση Prodigy Cube

Kyros_G

Established Member
13 January 2013
164
Καλησπέρα.

Το set up μου είναι laptop -> audiotrak prodigy cube -> Marantz PM 7003 -> Focal 706V

Η prodigy cube θα μπει σε άλλο σύστημα και ψάχνω αντικαταστάτη.

Ηχητικά έμεινα ικανοποιημένος από το συγκεκριμένο dac, αν και ποτέ δεν είχα μπει στην διαδικασία δοκιμών και συγκρίσεων με άλλα (όπως ειχα κάνει π.χ. για τα ηχεία μου) πριν το αγοράσω.
Οπότε μέτρο σύγκρισης ποτέ δεν είχα, τώρα θα έχω την prodigy cube.

Θέλω να με συμβουλεύσετε προς ποια κατευθυνση να κινηθώ. Έχω στο μυαλό μου τους εξής προσανατολισμούς:

1) να πάω στα σίγουρα και να πάρω πάλι μία audiotrak prodigy cube (~80 ευρώ). Αλλά ειναι πλεον μηχάνημα 4+ ετών, και στην ψηφιακή τεχνολογία αυτό το διάστημα ειναι αιωνας.

2) πολλοί υποστηρίζουν ότι σε dac μέχρι κάποια χαμηλή τιμή (π.χ. 150 ευρώ) δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές, άρα να πάω σε ένα Behringer UCA222 http://www.behringer.com/EN/Products/UCA222.aspx (~30 ευρώ) αν όντως δεν προκειται να χασω κάτι

3) να δώσω κάτι (λίγο) παραπάνω και να πάω σε προτάσεις όπως Odac http://www.jdslabs.com/item.php?fetchitem=46 ή Arcam rPAC http://hxoseikona.gr/reviews/digital/item/64-rpac.html αν πρόκειται να κερδίσω κάτι.

Τι λετε εσεις με την εμπειρία σας;

Last edited:
Δεν έχω μεγάλη εμπειρία από άλλα usb dacs, αλλά το odac παίζει απίστευτα

H uca είναι καλή για τα λεφτά της – αλλά όχι μέχρι και τα δεκαπλάσια λεφτά.

IMHO πήγαινε προς υλοποίηση με ES9023 , υπάρχουν πολλές επιλογές όπως το odac που αναφέρεις αλλά και άλλες και στην diy κατηγορία
αυτή την εποχή είναι trendy , οικονομικό, κυκλοφορούν μπόλικες υλοποιήσεις, και θα βρεις να ακούσεις και κάποια

Το arcam δε το έχω ακούσει – οπότε συγνώμη δεν έχω και ολοκληρωμένη άποψη.

Δεν έχω μεγάλη εμπειρία από άλλα usb dacs, αλλά το odac παίζει απίστευτα

Ευχαριστώ για την απάντηση. Μπορείς να μου δώσεις και μερικές πληροφορίες σχετικά με την διαδικασία παραγγελίας/πάραδοσης/μεταφορικά κτλ;

H uca είναι καλή για τα λεφτά της – αλλά όχι μέχρι και τα δεκαπλάσια λεφτά.

IMHO πήγαινε προς υλοποίηση με ES9023 , υπάρχουν πολλές επιλογές όπως το odac που αναφέρεις αλλά και άλλες και στην diy κατηγορία
αυτή την εποχή είναι trendy , οικονομικό, κυκλοφορούν μπόλικες υλοποιήσεις, και θα βρεις να ακούσεις και κάποια.

Κατατοπιστικός! Το DIY στον τομέα των ηλεκτρονικών δεν το κατέχω, οπότε κρατάω την ψήφο σου για το ODAC.

Το arcam δε το έχω ακούσει – οπότε συγνώμη δεν έχω και ολοκληρωμένη άποψη.

Αντε, συγχωρεμένος :2thumb22sup:

Συνέχισα την μελέτη και το ψαξιμο στο ιντερνετ για το ODAC και επανέρχομαι με τα εξης:

1)
Έπεσα πάνω στο επονομαζόμενο E-DAC http://epiphany-acoustics.co.uk/products-page/dacs/e-dac-24bit-miniature-usb-dac/
Βλέπω ότι "παταει" πάνω στο ODAC αλλά δεν ξέρω αν απλά βάζει την ταμπέλα του ή αν υπάρχουν και βελτιώσεις. Το γνωρίζετε;

2)
Διάβασα πολλούς να χαρακτηρίζουν τον ήχο του odac σκληρό-στεγνό-λεπτό.
Και πολλοί καταλήγουν ότι αυτα ειναι αποτέλεσμα του ότι το ODAC ειναι αποκαλυπτικό: δεν κρύβει τιποτα από την ηχογράφηση, ούτε λεπτομέρειες ούτε αδυναμίες, και εκθέτει τις κακές ηχογραφήσεις.

Πράγμα το οποίο με ανησυχεί γιατι ο κυριος όγκος της ψηφιακής μου μουσικής ειναι μεν αρχεία flac και 320άρια mp3, αλλά δεν ειναι super-duper audiophile ηχογραφήσεις.
Ισως δλδ να προτιμούσα ενα dac με (ευπροσδεκτη και "καλή") παραμόρφωση που θα μου δινει ένα γεμάτο και ζεστό αποτέλεσμα, παρά μία κλινική-ψυχρή ακρίβεια.

3)
Και κυρίως με έβαλε σε σκέψεις το ποστάρισμα που βρηκα του supersonic όπου συγκρίνοντάς τα, έβγαλε με διαφορά καλύτερο και πιο ευχαριστο ηχητικά το Prodigy Cube (σε συγκριση με το ODAC) http://www.avclub.gr/forum/showthre...(ODAC)?p=1056576762&viewfull=1#post1056576762

Κάποια γνώμη σε αυτά; Κάποια άλλη πρόταση για DAC που δεν εχω υπόψη μου;

Και πάλι ευχαριστω.

Για αυτό προτιμάμε πάντα λύσεις που έχουμε ακούσει σπίτι μας πάντως ;-)

Διάβασα πολλούς να χαρακτηρίζουν τον ήχο του odac σκληρό-στεγνό-λεπτό.
Και πολλοί καταλήγουν ότι αυτα ειναι αποτέλεσμα του ότι το ODAC ειναι αποκαλυπτικό: δεν κρύβει τιποτα από την ηχογράφηση, ούτε λεπτομέρειες ούτε αδυναμίες, και εκθέτει τις κακές ηχογραφήσεις.

Σε μένα πάντως κάθε άλλο.
Βέβαια παίζουν πολλοί παράγοντες οπότε κρατάς το...

Αναλυτικό το ODac ναι. Σκληρό δεν θα το έλεγα.
Από την άλλη ούτε γλυκαίνει ούτε μαλακώνει... ότι το ταίζεις, αυτό σου δίνει.
Για μένα προσωπικά, δεδομένου πάντα πως έρχεται σπίτι σου με 129 , δεν έχει αντίπαλο.

Κοιτα οτι πιο φτηνο μπορεις να βρεις με ανεξαρτητο τροφοδοτικο. Παρεμπιπτοντως εχω το edac. Τερραστια εικονα αλλα μαλακο δεν το λες. Εχει και καποια βρωμια επισης.

Μωρέ εσύ καλά τα λες, αλλα δυστυχώς δεν ειναι πάντα εύκολο ή εφικτό!

Thanks!

Αναλυτικό το ODac ναι. Σκληρό δεν θα το έλεγα.
Από την άλλη ούτε γλυκαίνει ούτε μαλακώνει... ότι το ταίζεις, αυτό σου δίνει.
Για μένα προσωπικά, δεδομένου πάντα πως έρχεται σπίτι σου με 129 , δεν έχει αντίπαλο.

Θα ληφθεί σοβαρά υπόψη... :chinscratch:

Κοιτα οτι πιο φτηνο μπορεις να βρεις με ανεξαρτητο τροφοδοτικο. Παρεμπιπτοντως εχω το edac. Τερραστια εικονα αλλα μαλακο δεν το λες. Εχει και καποια βρωμια επισης.

Μήπως θα μπορούσες να μου προτείνεις κάποιο με ανεξάρτητο τροφοδοτικό (στα χρήματα αυτα πανω κάτω);
Και όταν λες βρωμιά, τι ακριβώς εννοείς;;

Αυτά που εγραφα ισχύουν για σκετο επιφανυ χωρίς έξτρα τροφοδοτικό.
Επίσης τα κουσούρια του
prodigy ηταν κυρια τα clicks n pops

Να έχεται κατα νού ότι το odac παίζει διαφορέτικα τα μαλλα όχι τόσο σε διαφορετικά συστήματα όσο σε διαφορετικό υπολογιστή εφόσον εξαρτάται απο την τροφοδοσία του πισιου αποκλειστικά , και η αρχιτεκτονική του κονβερτορα είναι κατα κυριο λόγο βασισμένη σε σοβαρή γείωση και στιβαρά τροφοδοτικά γιατι είναι όλα σε ένα πρώτον και δευτερον και κυριώτερο κάνει και shunt το dc στην γή για να μην βάλει πυκνωτή στην έξοδο ,

το γενικά χαρακτηριστικά και η αποκριση στον κονβερτορα είναι άμεσα μεταβλητά με το εκαστοτε τροφοδοτικό , σε σημείο ουσιαστικό όμως !!

και ώσ συνήθως ,, στα μακ παίζει πιο σωστα γενικά

:2thumb22sup:

Λένε όσοι δεν έχουν δοκιμάσει linux
Και δεν έχουν καν δοκιμάσει σε Usb3
:p

Πλακά σας κάνω, αλλά είναι πολύ γενικόλογο το παραπάνω από όσο αντιλαμβάνεστε.