USB dac και άλλα...

tonal

Moderator
Staff member
29 September 2006
3,138
Η ιδέα για το usb dac μου ήρθε όταν είδα ένα σχηματικό:worshippy: σε θέμα της hiend κατηγορίας (pc VS cd-player). Βέβαια η εν λόγω κατασκευή έχει 6!!! ΟPA627 :grinning-smiley-043. Με το καλημέρα δηλαδή 90 ευρώπουλα που ίσως και να χαραμίζονται στη συγκεκριμένη περίπτωση( ; ).

Αυτό που έχω κατά νου είναι ένα οικονομικό usb dac με ρυθμιζόμενη ένταση, έξοδο γραμμής, έξοδο ακουστικών και είσοδο γραμμής. Σε μερικές μέρες περιμένω τα pcm2902 και pcm2702 της ΤΙ για να δοκιμάσω την τύχη μου. Το pcm2702 νικά κατά κράτος το 2902 σε χαρακτηριστικά (στα χαρτιά τουλάχιστον) αλλά το 2902 έχει ψηφιακή Ι/Ο(οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί dac καλύτερης ποιότητας) και ADC (δηλαδή ένα πλήρες ολοκληρωμένο για να παίξει το ρόλο USB κάρτας ήχου).

Θα ήθελα να μου προτείνετε τελεστικούς που δεν κοστίζουν πάνω από 3 ευρώ/τελεστικό και προορίζονται για χρήση σε κυκλώματα ήχου (αν υπάρχουν) και μπορούν να αγοραστούν από Ελλάντα.

Μιά άλλη ιδέα που έχω για να περάσω το χειμώνα ευχάριστα και δημιουργικά :BDGBGDB55: είναι να βελτιώσω τα ηχεία που έχω στον υπολογιστή μου. H τροφοδοσία τους πιστεύω πως μπορεί να βελτιωθεί αρκετά. Προς το παρόν έχει ένα Μ/Σ 30VA(1.25Α@2x12V) ανόρθωση με διακριτές διόδους και 2x3300μF και για τα τρία κανάλια! χωρίς σταθεροποίηση (αυτό δεν ξέρω κατά πόσο αποτελεί πρόβλημα). Αν λάβει κανείς υπόψιν του τα δεδομένα για 40W που δίνει η TEAC μάλλον λείπει τουλάχιστον άλλο ένα τροφοδοτικό... το οποίο και θα προστεθεί (50VA 2A@2x12V) για να οδηγηθούν οι δορυφόροι. H πλακέτα έχει έναν διπλό ΤΕ της ST (MC4558) για το διαχωρισμό των χαμηλών ή την είσοδο (δεν έχω μελετήσει το κύκλωμα ακόμα)
και 3 ολοκληρωμένα :2 κινέζικα UTC2030 της YOUWANG ELECTRONICS (τρομάρα τους) που αδηγούν τους δορυφόρους και την "ορίτζιναλ" έκδοση του ίδιου ολοκληρωμένου από την ST, το ΤDA2030 που οδηγεί το σαμπ.
Οι αλλαγές που σκέφτομαι να κάνω εδώ είναι ενεργά κρος (με σταθεροποιημένη τροφοδοσία) και 3 ΤDA2030 ή εναλλακτικά άλλα ολοκληρωμένα στην ίδια περίπου ισχύ (πχ LM1875 από τη National) το καθένα με δικό του τροφοδοτικό.
Kαι μιας και όλα αυτά δε χωράνε μέσα στο κουτί του σαμπ αυτό που σκέφτομαι είναι να αφαιρεθεί η αλουμινένια πλευρά του σαμπ μαζί με το κύκλωμα και το Μ/Σ, να αντικατασταθεί με ένα κομμάτι MDF και αν χρειαστεί να προστεθεί μόνωση και το τροποποιημένο κύκλωμα να τοποθετηθεί μαζί με τα τροφοδοτικά, εξωτερικά του σαμπ. Αν όλα πάνε καλά ίσως πειράξω λίγο και τα πλαστικά κουτιά των δορυφόρων.
Πώς σας φαίνεται το όλο εγχείρημα; Κάποια ιδέα;
Θα βελτιωθεί ο ήχος ή απλά θα περάσω ευχάριστα την ώρα μου :ADFADF1: για κάποια απογεύματα χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα;

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: USB dac και άλλα...

USB dac ή ξεκοίλιασμα των ηχείων του πισιού;

Το πρωτο ηθελα να παρω ενα DIY Kit αλλα εμεινα εκει.

Και εχω κατι ηχεια PRIMAX παλια μεγαλα και λεω να βαλω τους Drivers σε ενα ξυλινη καμπινα (κυριως για εμφανιση διοτι το παλιο ειναι γτπ πια) και να τα εχω για Surround για πισω. Ηδη εβγαλα τον ενισχυτη τους και και τα Driver (Tweeter/Mid-Bass) και απο αυριο αρχιζω ψαξιμο για το πως θα φτιαχτει το νεο σπιτι τους :P .

PS Μην φανταστεις και εγω κατι να ασχολουμε ψαχνω οχι κατι χρησιμο :P....

Last edited:
Για DAC υπάρχει ένα θέμα στη Hi-end κατηγορία με πάρα πολλά λινκς αν
ενδιαφέρεσαι. Τώρα ποια από αυτά είναι και usb και diy τίθεται ένα θέμα...
Το εγχείρημα μπορεί να δείχνει εύκολο (και μάλλον είναι σχετικά με την
κατασκευή-διευκολύνει αρκετά και το ίδιο το ολοκληρωμένο) αλλά το
αποτέλεσμα στο τέλος μπορεί να είναι απογοητευτικό.
Τώρα για τα ηχεία του πισιού μια καινούρια καμπίνα θα τα κάνει να δείξουν
πιο ωραία αλλά τα περισσότερα έχουν βασικά προβλήματα τροφοδοσίας.
Πχ τα δικά μου με τα συγκεκριμένα ολοκληρωμένα που φοράνε και με τη
συγκεκριμένη τάση τροφοδοσίας βγάζουν μάξιμουμ 3x15W οπότε ο μ/σ που
έχουν δε φτάνει σε καμία περίπτωση...-bye-

Η ιδέα για το usb dac μου ήρθε όταν είδα ένα σχηματικό:worshippy: σε θέμα της hiend κατηγορίας (pc VS cd-player). Βέβαια η εν λόγω κατασκευή έχει 6!!! ΟPA627 :grinning-smiley-043. Με το καλημέρα δηλαδή 90 ευρώπουλα που ίσως και να χαραμίζονται στη συγκεκριμένη περίπτωση( ; ).

Αυτό που έχω κατά νου είναι ένα οικονομικό usb dac με ρυθμιζόμενη ένταση, έξοδο γραμμής, έξοδο ακουστικών και είσοδο γραμμής. Σε μερικές μέρες περιμένω τα pcm2902 και pcm2702 της ΤΙ για να δοκιμάσω την τύχη μου. Το pcm2702 νικά κατά κράτος το 2902 σε χαρακτηριστικά (στα χαρτιά τουλάχιστον) αλλά το 2902 έχει ψηφιακή Ι/Ο(οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί dac καλύτερης ποιότητας) και ADC (δηλαδή ένα πλήρες ολοκληρωμένο για να παίξει το ρόλο USB κάρτας ήχου).

Θα ήθελα να μου προτείνετε τελεστικούς που δεν κοστίζουν πάνω από 3 ευρώ/τελεστικό και προορίζονται για χρήση σε κυκλώματα ήχου (αν υπάρχουν) και μπορούν να αγοραστούν από Ελλάντα.

Μιά άλλη ιδέα που έχω για να περάσω το χειμώνα ευχάριστα και δημιουργικά :BDGBGDB55: είναι να βελτιώσω τα ηχεία που έχω στον υπολογιστή μου. H τροφοδοσία τους πιστεύω πως μπορεί να βελτιωθεί αρκετά. Προς το παρόν έχει ένα Μ/Σ 30VA(1.25Α@2x12V) ανόρθωση με διακριτές διόδους και 2x3300μF και για τα τρία κανάλια! χωρίς σταθεροποίηση (αυτό δεν ξέρω κατά πόσο αποτελεί πρόβλημα). Αν λάβει κανείς υπόψιν του τα δεδομένα για 40W που δίνει η TEAC μάλλον λείπει τουλάχιστον άλλο ένα τροφοδοτικό... το οποίο και θα προστεθεί (50VA 2A@2x12V) για να οδηγηθούν οι δορυφόροι. H πλακέτα έχει έναν διπλό ΤΕ της ST (MC4558) για το διαχωρισμό των χαμηλών ή την είσοδο (δεν έχω μελετήσει το κύκλωμα ακόμα)
και 3 ολοκληρωμένα :2 κινέζικα UTC2030 της YOUWANG ELECTRONICS (τρομάρα τους) που αδηγούν τους δορυφόρους και την "ορίτζιναλ" έκδοση του ίδιου ολοκληρωμένου από την ST, το ΤDA2030 που οδηγεί το σαμπ.
Οι αλλαγές που σκέφτομαι να κάνω εδώ είναι ενεργά κρος (με σταθεροποιημένη τροφοδοσία) και 3 ΤDA2030 ή εναλλακτικά άλλα ολοκληρωμένα στην ίδια περίπου ισχύ (πχ LM1875 από τη National) το καθένα με δικό του τροφοδοτικό.
Kαι μιας και όλα αυτά δε χωράνε μέσα στο κουτί του σαμπ αυτό που σκέφτομαι είναι να αφαιρεθεί η αλουμινένια πλευρά του σαμπ μαζί με το κύκλωμα και το Μ/Σ, να αντικατασταθεί με ένα κομμάτι MDF και αν χρειαστεί να προστεθεί μόνωση και το τροποποιημένο κύκλωμα να τοποθετηθεί μαζί με τα τροφοδοτικά, εξωτερικά του σαμπ. Αν όλα πάνε καλά ίσως πειράξω λίγο και τα πλαστικά κουτιά των δορυφόρων.
Πώς σας φαίνεται το όλο εγχείρημα; Κάποια ιδέα;
Θα βελτιωθεί ο ήχος ή απλά θα περάσω ευχάριστα την ώρα μου :ADFADF1: για κάποια απογεύματα χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα;

το 2702, το ειχα διαλεξει λογο του I2S . Οσο για τελεστικους σου προτεινω να δεις τα ΠΜ:grinning-smiley-043

Για τελεστικούς προτείνω opa134 ή opa604.
Είναι και οι 2 με fet είσοδο οπότε βολεύουν καλύτερα για τη μετατροπή ρεύματος σε τάση.
Ηχητικά είναι μια χαρά, και συγχωρούν "λάθη" στο τυπωμένο (λόγω μικρότερου BW)
Επίσης, δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσεις την έξοδο "Iout-" εφ´όσον πάς μόνο για unbalanced.....
Edit:
Στο συγκεκριμένο dac πιθανόν να χρειαστείς πυκνωτή στην έξοδο, αν χρησιμοποιήσεις μόνο τη μία έξοδο ρεύματος. Διαλέγεις και παίρνεις...

Last edited:
Ευχαριστώ παιδιά για τις προτάσεις σας:grinning-smiley-043
Τους τελεστικούς (ΟΡΑ604 134) θα τους βρω πουθενά στην Αθήνα :nounder: ;;

Ο LM4562 της National Semiconductors εχει 22 η τριαδα αν ενδαφερεσαι και σου ερχεται σπιτι. Ειναι αρκετα καλος απο οτι εχω διαβασει συν οτι τον εχω βαλει στην καρτα ηχου του pc μου και ειναι και αυτος που εχει η Auzentech X-Fi Prelude (http://www.auzentech.com/site/products/x-fi_prelude.php).

Και ο LM4562 είναι στα υπόψιν. Έχω παρατηρήσει πως τον χρησιμοποιούν αρκετοί για αναβάθμιση πολυκάναλων καρτών ήχου.

Δες εδω....

Αλλαξα τον πυκνωτη που ειχε αμεσως μετα την τροφοδοσια απο το βυσμα με αυτους τους παραλληλησμενους πρασινους (4χ1200μF εναντι 2200μF).Αλλαξα ολα τα καλωδια με πιο χοντρα εκτος απο αυτα που εχει στις εισοδους των RCA (πριν ειχε τα ιδια με εκεινα που εχει στα RCA παντου. Ειχε μια μικρη βελτιωση λογο του πυκνωτη αλλα οχι πολλα πραματα.... δεν εχω και τα καταλληλα ηχεια να τα δοκιμασω βλεπεις :P...

Απ' ότι βλέπω έχει και πυκνωτές εξόδου πριν τα ηχεία λόγω μονής τροφοδοσίας ή κάνω λάθος; Τι τιμή έχουν; Αν είναι μικροί, μπορείς να τους αντικαταστήσεις με ηλεκτρολυτικούς μεγαλύτερης χωρητικότητας(πχ 4700μF) παραλληλισμένους με μικρούς πλαστικούς(πχ 4.7μF) για να πάρεις λίγο καλύτερα μπάσα και πρίμα.

Οι πυκνωτες ειναι (παει με το μεγεθος για τους μαυρους διπλα απο την ψυκτρα 1000μF@16VDC 470μF@16V 3.3μF@50V)

Κοίτα το κάτω μέρος της πλακέτας και δες ποιος πυκνωτής είναι
συνδεδεμένος σε σειρά με τα ηχεία. Μάλλον είναι μόνο ο 1000μF@16VDC.
Αν δεν είσαι σίγουρος ανέβασε μία φωτό του κάτω μέρους της πλακέτας.

Άσχετο.
Να υποθέσω πως τα 3 rca είναι οι 2 είσοδοι και η έξοδος για σαμπ;

Re: Απάντηση: USB dac και άλλα...

Άσχετο.
Να υποθέσω πως τα 3 rca είναι οι 2 είσοδοι και η έξοδος για σαμπ;

εισοδοι και η εξοδος για το Αριστερο ηχειο. Ο ενισχυτης ειναι στο δεξι. Sub δεν εχουν.

Last edited:
Re: Απάντηση: USB dac και άλλα...

Άρα τα ηχεία στις φωτό είναι από άλλο σετάκι;

Ναι... ειναι απο home cinema (κατι Sony) και απλα τα εβαλα για να ακουσω τον ενισχυτη των ηχειων...

Αυτα ειναι τα τερατα :rifle: !!!!!!!

Και η πλακετα απο κατω που μου ζητησες... ειναι λιγο στο πλαϊ διοτι καθετα κανει μεγαλη ανακλαση με το φλας....

ΥΓ Thanx 4 the help :grinning-smiley-043

Ωραία.
Αυτά που έχεις μαρκάρει είναι τα καλώδια των ηχείων.
Ο μεγάλος πυκνωτής που είναι συνδεδμένος με το ένα άκρο του καλωδίου αν αντικατασταθεί με μεγαλύτερης χωρητικότητας (πχ 4700μF στα 16 ή καλύτερα στα 25V) και παραλληλιστεί με έναν πλαστικό (πχ 1μF ή παραπάνω-όσο πιο μεγάλη η χωρητικότητα τόσο καλύτερα) ανάλογα και με την εμπέδηση-αντίσταση των μεγαφώνων θα αποδίδει καλύτερα στα άκρα (μπάσα-πρίμα). Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως θα γίνουν θαύματα. Απλά ίσως παρατηρήσεις μια μικρή διαφορά.-bye-