Users και μοίρασμα εφαρμογών μεταξύ τους....

Gojakla

Supreme Member
20 May 2009
5,856
Καλημέρα σας... μπάινω κατευθείαν στο θέμα...

Αν στο MB Pro που έχω. φτιάξω έναν 2ο (ή και 3ο-4ο-κλπ) χρήστη, θα μπορώ να χρησιμοποιώ τις εφαρμογές που έχει ο 1ος (administrator)?
Ρωτάω γιατί (πρόχειρα) προ λίγου καιρού, είχα φτιάξει έναν 2ο χρήστη και όταν πήγα στα applications του 1ου να τραβήξω εφαρμογές στο dock, δεν με άφηνε. Ήταν κλειδωμένο το folder.
Για παράδειγμα αν θέλω τη σουίτα της Adobe να την τρέχουν όλοι οι χρήστες, τί πρέπει να κάνω?
Γιατί δεν μπορώ να φανταστώ εγκατάσταση εκ νέου για τον καθένα χωριστά... θα ήταν τραγικό!!!

Και 2 πιο γενικές ερωτησούλες...

1. Σαν τί συνίσταται να ανοίγονται οι υπόλοιποι χρήστες, δεδομένου ότι μόνο εγώ ο ίδιος δουλεύω το μηχάνημα?
Administrator / Standard / κάποια από τις άλλες επιλογές?

2. Κάθε χρήστης, αφού φτιάχνεται καινούργιο home folder κλπ... είναι σαν να έχει ένα προσωπικό, δικό του μηχάνημα?
Ανεξάρτητο από settings/ρυθμίσεις των υπολοίπων? Είναι σαν να μοιράζονται μόνο το hardware?
Αν έχω 2 χρήστες... και ο ένας έχει φορτωμένο το σύμπαν όλο στο profile του ενώ ο άλλος μόνο 2 εφαρμογές, σημαίνει αυτόματα πως ο 2ος θα έχει ένα ταχύτερο/σταθερότερο/λιγότερο επιβαρυμένο περιβάλλον (και ότι άλλο συνεπάγεται το ελαφρύ φόρτωμα του λειτουργικού)?

ΥΓ. Σκοπός που ρωτάω όλα τα παραπάνω είναι ο εξής απλός: Το MBPro είναι εργαλείο δουλειάς και κατ' επέκταση χρειάζομαι αρκετά προγράμματα και startup items τα οποία όμως "φορτώνουν" το σύστημα.
Σκέφτομαι λοιπόν να τον δοκιμάσω και σε audiophile κατάσταση το λαπτοπάκι, οπότε μια ιδέα είναι 1-2 software players σε έναν καινούργιο χρήστη και τίποτα άλλο... ώστε να είναι εντελώς light / dedicated το σύστημα μόνο στην αναπαραγωγή μουσικού περιεχομένου.
Σωστό σκεπτικό ή λάθος?

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων! :grinning-smiley-043

Εφόσον το μηχάνημα το χρησιμοποιείς εσύ, καλό είναι όλοι οι χρήστες να είναι administrators.
Αυτό που κάνουν όλα τα λειτουργικά, mac, windows, unix κτλ είναι να έχετε όλοι το ίδιο μηχάνημα με το ίδιο λειτουργικό, αλλά με διαφορετικό τελικό περιβάλλον, δλδ άλλες ρυθμίσεις, άλλα προγράμματα, άλλα δικαιώματα κτλ.
Το τι εκτελείται σε κάθε χρήστη, μπορείς να το δεις από το system preferences, στην επιλογή των Users, έχει μέσα στην καρτέλα, επιλογή με όνομα login items. Εκεί του λες ποιά προγράμματα ανά χρήστη θα φορτώνει μόνο του το λειτουργικό.
Στο mac os x ο κάθε χρήστης έχει δικό του home folder.
Σε ότι αφορά τις εφαρμογές γενικά, κάθε πρόγραμμα έχει δικό του περιβάλλον προς εκτέλεση κ χρήση. Άρα αν θες πχ το Photoshop να εκτελείται σε όλους τους χρήστες, πιθανότατα να πρέπει να κάνεις εγκατάσταση σε κάθε χρήστη. Βέβαια υπάρχουν προγράμματα που μπορούν να τρέξουν με μία εγκατάσταση σε όλους τους χρήστες, αυτό όμως είναι στο χέρι της κάθε εφαρμογής.

Ευχαριστώ Μιχάλη για τον χρόνο σου...

Άρα συμπερασματικά, το σκεπτικό μου είναι σωστό... ώς προς το τελικό αποτέλεσμα....
Κρατώ έναν χρήστη "φορτωμένο" με τα πάντα όλα περί δουλειάς κλπ κλπ... και φτιάχνω και έναν δεύτερο όπου στήνω το περιβάλλον εί το δυνατόν πιο audiophile friendly.

Σωστά?

Ναι σωστά το σκέφτεσαι. :a0210:
Φτιάχνεις νέο χρήστη administrator, κοιτάς τι εκτελεί όταν εκκινεί το σύστημα με αυτόν τον χρήστη κ εγκαθιστάς ότι σου αρέσει από εφαρμογές.

Γενικώς όποιες εφαρμογές είναι τοποθετημένες στο folder Applications, το γενικό όχι του χρήστη, είναι προσβάσιμες από όλους. Μόνο όταν η εφαρμογή είναι στο ιδιαίτερο ντοσιέ εφαρμογών του χρήστη είναι διαθέσιμη μόνο γι' αυτόν. Είναι καθαρά θέμα δικαιωμάτων.

1. Το OS X σαν λειτουργικό βασισμένο στο Unix, είναι πολυχρηστικό σύστημα και μπορεί να εκκινεί (login) με διαφορετικούς χρήστες και δικαιώματα.

2. Ναι είναι σαν να έχει ένα προσωπικό μηχάνημα. Η αξιοποίηση και η απασχόληση του εξοπλισμού (hardware) δεν συνδέεται με τον αριθμό των εγκατεστημένων εφαρμογών. Το σύστημα συνήθως υποαπασχολείται εκτός και αν το οδηγείς στα όρια του με εφαρμογές μνημοβόρες και multi-threading.

Πολύ σωστά το σκέφτεσαι, να δημιουργήσεις ένα νέο χρήστη για τις ακουστικές ...περιπλανήσεις σου.

Γενικώς όποιες εφαρμογές είναι τοποθετημένες στο folder Applications, το γενικό όχι του χρήστη, είναι προσβάσιμες από όλους. Μόνο όταν η εφαρμογή είναι στο ιδιαίτερο ντοσιέ εφαρμογών του χρήστη είναι διαθέσιμη μόνο γι' αυτόν. Είναι καθαρά θέμα δικαιωμάτων.

Δλδ αν κατά την εγκατάσταση αλλάξω το root του install και επιλέξω το γενικό apps folder, θα είναι διαθέσιμο προς όλους, ενώ αν το αφήσω να κάνει default εγκατάσταση στα apps του user, θα είναι κατ' αποκλειστικότητα?

Δλδ αν κατά την εγκατάσταση αλλάξω το root του install και επιλέξω το γενικό apps folder, θα είναι διαθέσιμο προς όλους, ενώ αν το αφήσω να κάνει default εγκατάσταση στα apps του user, θα είναι κατ' αποκλειστικότητα?
Ναι, φίλε. Εγκαθιστάς τι εφαρμογές σου σαν administrator στο /Applications/.
Τώρα, εάν έχεις φτιάξει για παράδειγμα και ένα standard λογαριασμό και κάνεις login με αυτόν, οι εφαρμογές θα είναι διαθέσιμες και σε αυτόν. Οι προτιμήσεις (preferences), όμως που θα δημιουργήσουν, όταν τρέξουν, θα είναι εξατομικευμένες.

Last edited:
...
Σκέφτομαι λοιπόν να τον δοκιμάσω και σε audiophile κατάσταση το λαπτοπάκι, ...
Να'σαι καλά.
Το λαπτοπάκι που έχεις, αριστούργημα αισθητικής και τεχνολογικής αρτιότητας, θα το ζήλευε ακόμη και ένα σπουδαιοφανές και υπερφίαλο woskstation. :flipout:

Να'σαι καλά.
Το λαπτοπάκι που έχεις, αριστούργημα αισθητικής και τεχνολογικής αρτιότητας, θα το ζήλευε ακόμη και ένα σπουδαιοφανές και υπερφίαλο woskstation. :flipout:

Νταξ'... οκ... MBPro (το τάβλι - 17") του '07 είναι.... ΑΡΙΣΤΟ για τις ανάγκες μου και... σύμφωνα με τις αρχές μου --> μτχ!!!!
Για μένα προσωπικά, καλό Mac είναι το μεταχειρισμένο Mac. Δεν θα έδινα τα λ7 που ζητάνε για καινούργια.
Ευτυχώς που η δουλειά μου (ζωΓραφίστας) μου επιτρέπει να μπορώ να δουλεύω και σε προ-5ετίας μηχανήματα, οπότε και εκμεταλεύομαι τις (αρκετά) χαμηλότερες τιμές των μτχ.

:2thumb22sup:

Σύμφωνοι, η γήρανση των Mac σαφώς και συντελείται με πολύ αργότερους ρυθμούς. Τώρα για τις τιμές, μην πέφτεις και εσύ στη παγίδα της σύγκρισης με μηχανήματα με παρόμοια τεχνικά χαρακτηριστικά. Δεν πληρώνεις μόνο το κόστος των υλικών, αυτό είναι το ελάχιστο. Τη γνώση της ολοκλήρωσης, τη σχεδίαση, τη φιλοσοφία, αυτό πληρώνεις. Άλλωστε δεν είναι πια και τόσο ακριβότερα σε σχέση με άλλα επώνυμα...

ΥΓ. Και τα 2 δικά μου, μεταχειρισμένα τα πήρα... :ernaehrung004:

Last edited:
Τώρα για τις τιμές, μην πέφτεις και εσύ στη παγίδα της σύγκρισης με μηχανήματα με παρόμοια τεχνικά χαρακτηριστικά.

Δεν πέφτω σε παγίδα σύγκρισης... η τσέπη μου δεν σηκώνει τις τιμές αυτές γενικότερα, είτε μιλάμε για Μήλα είτε για όποιο άλλο επώνυμο...

:2thumb22sup: