UTP CAT5 ?

dinos

Moderator
Staff member
17 June 2006
931
Πάτρα
Υπάρχει περίπτωση να βρούμε στην Ελλάδα παρόμοιο βύσμα UTP CAT5.

UTP plug.jpg

Προορίζεται για ήδη εγκατεστημένο θωρακισμένο καλώδιο (αρκετά παχύ), με to οποίο υπάρχει δυσκολία εφαρμογής των απλών UTP. Θέλω να αποφύγω τα patch panel λόγω περιορισμένου χώρου (αφορά τοποθέτηση σε στενή ψευδοροφή).

Ντίνο, το συγκεκριμένο δεν ξέρω, αλλά πριν χρόνια είχα περάσει ftp καρά-ενισχυμένο καλώδιο γύρω στα 25-30m, για να το τραβήξω από το ρούτερ-switch στο χώρο που έχω φτιάξει για να δουλεύω την "αγάπη" μας και να μην έχω τη γνωστή γκρίνια της γυναίκας.

Μόλις πήγα να βάλω το utp βύσμα δεν έμπαιναν τα χοντρύτερα καλώδια με τίποτα. Τότε είχα ξηλώσει μία μπρίζα προέκτασης και είχα πάρει τα εσώτερα αλλά επειδή δεν είχε τις προδιαγραφές μου έριχνε τη ταχύτητα από 1000άρι σε 100άρι.

Μετά από 6 μήνες πήρα χαμπάρι, ότι κυκλοφορούν δύο είδη βυσμάτων (πλαστικά), τα δεύτερα που βρήκα χώρεσαν κανονικά τα χοντρύτερα καλώδια του ftp καλωδίου και ως δια μαγείας έγινα χιλιάρης!
Μήπως να το ψάξεις καλύτερα;

Άντε μπαγασάκο, επειδή σε αγαπάμε, ανέβηκα επάνω να ψάξω για σου πω καλύτερα...ήταν και πάγος!

Στη μία φώτο σου έχω βάλει 3 καλώδια, το λεπτότερο είναι ένα cat5 κανονικό, το μεσαίο ένα cat5+ ενισχυμένο και το κάτω ένα cat6 ftp (είναι χοντρύτερο από ότι φαίνεται στη φώτο).
Στην άλλη φώτο σου έβαλα τα δύο πλαστικά utp που κυκλοφορούν. Στο αριστερό μπαίνει εύκολα το πρώτο και σφηνωτά το μεσαίο, το ftp δεν μπαίνει που να χτυπιέσαι....αυτό μπήκε κανονικά στο δεξιό που φρόντισαν στο άνω του πλαστικού να φτιάξουν μια ωραία καμάρα για να χωρέσουν και τα πιο χοντρά ενισχυμένα με διπλές θωρακίσεις καλώδια.

Attachments

• dinos.jpg
    dinos.jpg
    164.7 KB · Views: 296
  • dinos2.jpg
    dinos2.jpg
    154.4 KB · Views: 296
Σε 12 θέσεις εργασίας έβαλα τα τερματικά τις προαλλες που σημαίνει 24 τεμάχια .. , ειδα και αποείδα !! ΒΛΑΣΤΗΜΗΣΑ !! τα μισά βραχυκυκλώμένα ,, τα άλλα μισά απλά σπάγαν τα μονοκλώνα , καρκίνος ,, τον πουλο όλα , πατσ πανελ ,, και τέλος ,
τους πήγε κάτι παραπάνω ,,
αλλα ..

@dinos

Κλιπσάκια κανονικά βάζουμε μόνο σε πολύκλωνα καλώδια.
Τα μονόκλωνα (αυτό που έχεις λογικά μονόκλωνο θα είναι) πρέπει να μπουν πρώτα σε keystones και μετά βάζεις κάποιο έτοιμο patchcable.

Χρησιμοποιώ της Datwyler που είναι πάρα πολύ καλά και έχουν τις παρακάτω τιμές (λιανικής με ΦΠΑ):

Cat5e Αθωράκιστο: 3,69
Cat6 Αθωράκιστο: 5,78
Cat6 Θωρακισμένο: 8,61

http://www.daetwyler-cables.com/cms/userfiles/products/ku_t_18_1012_e.pdf

Για πιο οικονομικά δες και τα equip.

Παίδες σας ευχαριστώ πολύ και ειδικά εσύ Μανόλη θέλεις μάλωμα......
Το καλώδιο όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες (σε αντιπαράθεση με απλό cat 5e), είναι αρκετά παχύ με αγωγούς μονόκλωνους θωρακισμένους ανά ζεύγη με αλουμινοταινία, καθώς και στο σύνολό τους με πλέγμα.

cable 02.jpg

cable 01.jpg

Ωραία λύση τα θηλυκά μπριζάκια (ευχαριστώ Στέλιο και Theodosis), όμως θέλω περίπου σαράντα οπότε το κόστος είναι μεγάλο, ειδικά με αυτά που αναφέρει ο φίλος tsatasos, στη φτηνότερη περίπτωση θέλω περίπου 150ευρώ.
Αντίθετα ο αμερικάνος μου κάνει έκπτωση 1,5 δολάρια το κομμάτι και μαζί με τα μεταφορικά είναι περίπου 110 δολάρια με USPS (περίπου 82 ευρώ) .
http://www.ebay.co.uk/itm/230772853658?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649
Έλεγα τα χρήματα να μείνουν εδώ αλλά νομίζω πως η διαφορά είναι μεγάλη και μεγαλώνει περισσότερο αν σκεφτούμε πως μπαίνουν απευθείας στο καλώδιο και γλιτώνω και τα πρόσθετα καλώδια από το μπριζάκι μέχρι τα switch.

Υ.Γ Βασίλη έχουμε εμπάργκο από τη Παρασκευή και σκέφτηκα να αναβαθμίσω το δίκτυο.
Τι το ήθελα, έχουν γεμίσει τα μαλλιά μου γρεζι από τη ψευδοροφή και κρέμονται παντού καλώδια, ανάθεμα την ώρα...

Εγω παντως θα ελεγα, ειδικα βλεποντας το καλωδιο, αν δε σε πιεζει και ο χρονος φυσικα, να μη τα παρεις ολα μαζι...

Δεν παιρνω ορκο οτι θα καρφωσει το καλωδιο αυτο πανω σε αυτα τα διχαλα ωρε Ντινο.

Φοβαμαι μην πας να το βαλεις και λυγισουν.

Ωρε συ Ντίνο, τι διάμετρο έχει το καλώδιο ως σύνολο και τι διάμετρο ο κάθε αγωγός είτε γυμνός είτε με το pvc-ειδή του? (θα σε βάλω να μετρήσεις με παχύμετρο...δεν γίνεται αλλιώς)

Τα καλώδια με θωρακίσεις (cat6 ας πούμε) δεν απαιτούν και θωρακισμένα βύσματα με πρόβλεψη για τη σύνδεση της θωράκισης;;;
αλλιώς αν είναι θωρακισμένα και δε γειώνουν πουθενα είναι χειρότερα....
Συγχωρέστε με αν κάνω λάθος...

Μανόλη έχει διάμετρο σχεδόν 1cm. Δεν χωράει σε μπριζάκι αλλά προορίζεται μόνο για patch panel.
Οπότε τα μπριζάκια που έχω αναφέρει, είναι ότι πρέπει διότι χρησιμοποιούν παρόμοιες συνδέσεις.
Θα δούμε.

Απάντηση: Re: UTP CAT5 ?

Τα καλώδια με θωρακίσεις (cat6 ας πούμε) δεν απαιτούν και θωρακισμένα βύσματα με πρόβλεψη για τη σύνδεση της θωράκισης;;;
αλλιώς αν είναι θωρακισμένα και δε γειώνουν πουθενα είναι χειρότερα....
Συγχωρέστε με αν κάνω λάθος...

Δεν είχα πρόβλημα με τις γειώσεις. Υπάρχουν βύσματα με γειωμένο περίβλημα που χρησιμοποιώ συνήθως στο ένα άκρο του ενός switch.
Ειδικά μεταξύ διαφορετικών ορόφων αποφεύγω τη γείωση και στα δυο άκρα του καλωδίου.
Με την τακτική αυτή έχω 1000αρι δίκτυο τα τελευταία 6 χρόνια με switch της 3com και μήκη καλωδίων έως 20m,
με συχνή την συνύπαρξη παράπλευρων καλωδίων με ισχυρά ρεύματα (UPS, τροφοδοσίες κτλ).
Ευτυχώς χωρίς προβλήματα, πέρα από τη σχετική αστάθεια των βυσμάτων (γι´ αυτό και η αλαλαγή).

Ούτε και αυτό που έχω χωρά στο φισάκι.
To μετρώ μεταξύ 0,65-0,7εκ (4 ζεύγη 23AWG) με 1mm το κάθε καλώδιο.
Μόνο τα καλώδια έχω περάσει, αλλά δεν μετακινείται οπότε ... δεν έχω πρόβλημα.
Φυσικά ούτε τη θωράκισή του έχω χρησιμοποιήσει...είναι στον αέρα, αλλά το TP-Link switch κλειδώνει άνετα στα χίλια, χωρίς προβλήματα.