vibe slick a1

stratos_opel

New member
28 December 2010
6
Γεια χαρά σε όλους.
Πρόσφατα έβαλα έναν ενισχυτή (vibe slick a1) στο αυτοκίνητό μου.
Τον έβαλα σωστά και δούλεψε πολύ καλά… είχα συνδέσει 4 ηχεία πάνω. Σήμερα πήγα να βάλω άλλα 2 ηχεία πάνω να τα γεφυρώσω δηλαδή, έπαιξαν για λίγο και μετά σταμάτησαν όλα.. Τώρα ανάβει η λυχνία led κόκκινο που σημαίνει ότι έχει κάποιο πρόβλημα . Κοίταξα όλα τα καλώδια από την αρχή για τίποτα βραχυκύκλωμα αλλά ήταν όλα σωστά τι μπορεί να έπαθε??
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας..

Τα ηχεία πως τα συνέδεσες? Σε σειρά ή παράλληλα? Αν τα έχεις συνδέσει σε σειρά τα Ω των ηχείων προστίθενται (για παράδειγμα 8Ω+8Ω των ηχείων = 16Ω που πρέπει να δίνει ο ενισχυτής) ενώ αν είναι παράλληλα διαιρούνται με τον αριθμό των ηχείων (για παράδειγμα 8Ω/2 των ηχείων = 4Ω που πρέπει να δίνει ο ενισχυτής). Αν τώρα τα ηχεία που συνεδεσες έχουν πολύ χαμηλή αντίσταση (πράγμα που φοβάμαι ότι έχει συμβεί) είναι πολύ πιθανό να έχουν ζορίσει τον ενισχυτη και να του έχουν κάνει ζημιά.

ΥΓ. Υποθέτω ότι έχεις κάνει σωστά τις συνδέσεις (είτε σε σειρά είτε παράλληλα) γιατί ανέφερες ότι έπαιξαν λίγο. Αν τα είχες συνδέσει λάθος νομίζω ότι δεν θα σου έπαιζαν καθόλου.

Tα σύνδεσα παράλληλα. Στην έξοδο του ενισχυτή έβαλα τα 2 καλώδια+ και 2 καλώδια– από διαφορετικά ηχεία τώρα όταν τον ανοίγω γίνετε μια ταλάντωση στα ηχεία κάτι σαν σκάσιμο και δεν παίζουν. Αν ήταν καμένος δεν θα πρέπει να άναβε το led σωστά?

Είπες στην αρχή ότι σου ανάβει κάποιο led. Αυτό υποθέτω ότι είναι η προστασία του ενισχυτή σου. Αν πράγματι είναι αυτό τότε ίσως και να είσαι τυχερός και να μην σου έχει παθει ζημιά αλλά να υπερφορτώνεται.
Υποθέτω ότι το λάθος είναι που τα σύνδεσες παράλληλα και όχι σε σειρά. Για δοκιμασε να το αλλάξεις αυτό και να τα συνδέσεις σε σειρά (+ ενισχυτή στο + του Α ηχείου, το - του ενισχυτή με το - του Β ηχείου και τέλος το - του Α ηχείου με το +του Β ηχείου).

ΥΓ. Από περιέργεια τι αντισταση (Ω) είναι τα ηχεία σου?

Είχα συνδεμένα 4 ηχεία 160w το ένα που είχαν ωμική αντίσταση 4Ω έπαιζαν μια χαρά οσου πήγα και έβαλα 2 ηχεία χωρίς να ξέρω ποσά w είναι ούτε τι ωμική αντίσταση έχουν. Τώρα δεν λειτουργεί τίποτα ανάβει μόνο το led. Τώρα όταν ξεκινάει ο ενισχυτής τα ηχεία ταλαντώνονται και σταματάνε. Μπορεί να είναι βραχυκύκλωμα από τη γείωση, το καλώδιο rca, η από της ασφάλειες?

Ο ενισχυτής σου είναι 4χ75W στα 4Ω και εσύ του έβαλες 4 ηχεία 160W 4Ω. Αυτά και μόνο ξεζούμιζαν τον ενισχυτή σου. Βάζεις και άλλα δυο αγνώστων στοιχείων (ας υποθέσουμε 4Ω) σε παράλληλη σύνδεση οπότε τότε ο ενισχυτής σου οδηγούσε στα 2Ω. Όπως καταλαβαίνεις όσο φίλοτιμος και να είναι δεν μπορεί. Αν θες βγάλε τα έξτρα ηχεία και δες αν δουλεύει. Αν ναι είσαι τυχερός. Αν όχι τον πάς για επισκευή. Πάντως εγώ προσωπικά τις άλλες περιπτώσεις που αναφέρεις δεν τις λογαριάζω.

Τελικά τον ενισχυτή τον έστειλα στην εταιρία και μου τον φτιάξανε. Επειδή δεν θέλω να το ξανά χαλάσω γίνετε να συνδέσω 4 soundstream η beyma οκτα ίντσα 100rmσ 200w?? Ο ενισχυτής είναι 800w 4x75rms… θα παίζουν η θα καεί ο ενισχυτής?
Έχω και 2 κόρνες 300w 150rms γίνετε να τοις βαλε και αυτές επάνω αν ναι με ποιών τρόπο?
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για τον χρόνο σας