Vibration Reduction (VR) Παρατηρήσεις

panos_adgr

Supreme Member
24 October 2007
4,573
Πειραιάς
Την καλησπέρα μου σε όλους

Έχω κάποιους προβληματισμούς όσον αφορά το σύστημα VR των φακών Nikkor.

Πέρσι αγόρασα μια D90 και μετά από λίγο καιρό πήρα και έναν φακό nikkor τον AF-S 18-55mm f/3.5-5.6G VR DX. Τον χρησιμοποιώ από τότε που τον αγόρασα με το VR πάντοτε ενεργοποιημένο. Παρατήρησα όμως πως σε κάποιες φωτογραφίες νυχτερινές με μακρά έκθεση (20''-50'') που τράβηξα, ότι σε μεγέθυνση δεν ήταν και τόσο καλό το γράψιμο. Το απενεργοποίησα και παρατήρησα ότι ήταν πολύ πιο διαυγείς και καλογραμμένες οι λεπτομέρειες ειδικά τα φώτα.

Προχωράω λοιπόν στο ζουμί... Κάπου κάποτε είχα διαβάσει ότι το VR μπορεί κάποιες φορές λόγο του χρόνου απόκρισης ως προς την λήψη να δημιουργήσει θέματα ακόμα και φωτογραφίες που τραβάμε με υψηλή ταχύτητα. Οπότε, τι είναι καλύτερο; Να το ενεργοποιώ όταν χρειάζεται; Έχετε παρατηρήσει κι εσείς παρόμοια θέματα ακόμα και σε υψηλότερες ταχύτητες (125, 250);

Ευχαριστώ.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Έκανα ένα γρήγορο googlάρισμα και βρήκα αρκετές περιπτώσεις σε ξένα φόρουμ από χρήστες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα ακόμα και σε φωτογράφιση με υψηλές ταχύτητες αλλά και με πολύ καλύτερο εξοπλισμό από τον δικό μου.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Τελικά ψάχνοντας βρήκα ωραία πράγματα.

Παραθέτω το παρακάτω link το οποίο βρίσκω πολύ ενδιαφέρον.

http://www.bythom.com/nikon-vr.htm

Εντέλει καταλήγει στο ότι το VR πρέπει να ενεργοποιείται μόνο ότανν αυτό χρειάζεται.

πολύ σωστά Πάνο. και πρέπει να είναι off όταν η μηχανή είναι σε τριπόδι.

Αυτό τελικά το διαπίστωσα αφού το έπαθα. Αλλά υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσει προβλήματα ευκρίνειας και με υψηλές ταχύτητες κλείστρου κάποιες φορές;

Αν και από ότι διάβασα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο όταν χρειάζεται...

ναι υπάρχει περίπτωση.

Thanx!

Άνοιξα το θέμα γιατί παρατήρησα κάποιες φωτογραφίες που τράβηξα, ημέρα, εις διπλούν και τριπλούν ότι μεταξύ τους είχαν διαφορές όσον αφορά την ευκρίνεια. Πονηρεύτηκα βέβαια μετά από την διαπίστωση που έκανα σε λήψης νυχτερινές με τρίποδο όπου το VR απλά μου μείωνε την ευκρίνεια σαν να είχε κουνηθεί η φωτογραφική μηχανή. Στο παραπάνω άρθρο (link) δίνονται αρκετές πληροφορίες.

Τέλος πάντων. Ευχαριστώ για την απάντηση. Ήθελα απλά να το επιβεβαιώσω μιας και αρκετοί από εσάς έχετε περισσότερο εμπειρία σε συστήματα φακών με VR. Μέχρι πέρσι χρησιμοποιούσα την αγαπημένη μου Nikon F-90X με το Sigma 28-70mm f/2.8 οπότε και δεν έχω την ανάλογη εμπειρία. :2thumb22sup:

Πάντως ο μικρός Nikkor AF-S 18-55mm f/3.5-5.6G DX VR έχει αποδειχθεί πολύ καλύτερος στο γράψιμο από τον παλιό μου Sigma μετά από πολλές συγκρίσεις που έκανα, παρόλο που δεν το περίμενα με τίποτα.