"Vintage" ηχοσυστημα - αποριες ασχετου

vangelis_s

New member
26 August 2010
2
Γεια σας,

Κατ'αρχην θα ηθελα να σας δωσω συγχαρητηρια για την προσπαθεια που κανετε και για το πολυ ενδιαφερον αυτο φορουμ.
Ονομαζομαι Βαγγελης και ειμαι ολοκαινουργιος εδω.

Θα ηθελα να μοιραστω τον προβληματισμο μου και να ζητησω την γνωμη σας - καθως οπως λεει και ο τιτλος ειμαι ασχετος με το θεμα.

Προσφατα, πηρα απο το πατρικο μου το παλιο ηχοσυστημα του μπαμπα...
Ειναι ενα ολοκληρωμενο Pioneer ηχοσυστημα της δεκαετιας του '70 (αγορασμενο απο το εξωτερικο).

Πικαπ: Pioneer PL-520
http://www.vinylengine.com/library/pioneer/pl-520.shtml
Ενισχυτης: Pioneer SX-727
http://www.silverpioneer.netfirms.com/700_series_receivers.htm (το πρωτο, πανω & αριστερα)
Ηχεια: Pioneer CS-X3
http://audiokarma.net/forums/showthread.php?t=295023

(υπαρχουν και αυτα http://bayarea.ebayclassifieds.com/...-speakers-these-have-the-fb-cones/?ad=4252249 αλλα δεν τα πηρα λογω περιορισμενου χωρου)

το συστημα δεν δουλευει σωστα - αλλα δουλευει!!!

Δηλαδη, οταν παιζει, τα ηχεια κανουν εναν περιεργο ηχο σαν κατι να σκαει. Λογικα δεν ειναι προβλημα των ηχειων αφου το ιδιο κανει και με αλλα ηχεια που δοκιμασα. Αρα ειναι προβλημα του ενισχυτη.

Επισης, το αριστερο ηχειο παιζει πιο σιγα απο το δεξι.

Τελος εχω μια υποψια οτι οταν παιζει το πικαπ η ενταση ειναι πιο χαμηλα απο οτι οταν παιζει το ραδιοφωνο. Σαν ναι ειναι πιο ψοφιος ο ηχος...αλλα δεν ξερω αν αυτο ειναι προβλημα του πικαπ, μηπως χρειαζεται αλλαγη η βελονα ή κατι αλλο....

Αξίζει τον κοπο να ασχοληθω ή το συστημα ειναι μαπα?
Να παω τον ενισχυτη για σερβις στην αντιπροσωπια ή εχετε καποιον καλο τεχνικο να μου προτεινετε (μενω Αθηνα)
Τα ηχεια αξιζει να τα κρατησω ή να αγορασω καινουργια?
Ποια η γνωμη σας?

Γενικα μου αρεσει που το συστημα ειναι "vintage" και θα μου αρεσε να το κρατησω καθως σε αυτο ακουσα τις πρωτες μου μουσικες...

Ευχαριστω προκαταβολικα
(δεν ξερω αν το θεμα βρισκεται σε λαθος κατηγορια)

Βαγγελης

Έχω τον SX-737
από το 1972 στα νιάτα του ήταν καλός ραδιοενισχυτης αυτό που λες ότι ακούγεται χαμηλότερα το ένα κανάλι το πιθανότερο είναι να οφείλετε στο ποτενσιομετρο του ballast ,θέλουν καθάρισμα με κανένα sprey.όλα ποτενσιόμετρα τώρα αν έχει και φύσημα θέλουν άλλαγμα, οι πυκνωτές (πολλά τα χρόνια) εγώ θα σου έλεγα να τον κρατήσεις έστω και σαν αντικα . τώρα για τα ηχεία δεν γίνεται τίποτα ,τα 7000 είχαν ωραία εμφάνιση αλλά από ήχο δεν λέγανε πολλά .εγώ τα κρατώ για συναισθηματικούς λόγους.

Το μόνο στο οποίο μπορώ να σου απαντήσω είναι ότι το πικάπ είναι απολύτως λογικό να παίζει πιο χαμηλά. Είναι θέμα της εξόδου της κεφαλής και για αυτό υπάρχουν οι προενισχυτές κεφαλής (phono stage). Μπορεί να έχει και ενσωματωμένο ο ενισχυτής σου. Για δες το.

εχει εχει phono

SX727.jpg

SX727r.jpg

οποτε ελενξε αν το πικαπ ειναι συνδεδεμενο εκει....

για το οτι το ενα ηχειο παιζει πιο δυνατα απο το αλλο....ελενξε αν το Ballance ειναι στην μεση και καθαρησε το καλα....

για τον περιεργο ηχο που λες....δοκιμασε να βαλεις αλλη πηγη στην aux εισοδο πχ ενα mp3 player να δεις αν στο κανει και παλι....

- Το πικάπ σου μπορείς να το καθαρίσεις, να το λιπάνεις και τέλος να του βάλεις μία κεφαλή της τάξης της μικρής Denon ή ακόμη και της Nagaoka (δεν την έχω ακούσει αλλά γιατί όχι; ) που μιλάνε στην δίπλα κατηγορία.
- Ο ενισχυτής σου χρειάζεται σίγουρα service. Οι ηλεκτρολυτικοί μετά από τόσο καιρό θα έχουν στεγνώσει. Οπότε στο καπάκι κάνεις και ένα καθάρισμα σε όλα τα ποτενσιόμετρα...
- Για τα ηχεία... Δεν ξέρω, ίσως είναι το μοναδικό κομμάτι του στερεοφωνικού σου που δεν αξίζει να ασχοληθείς... Οι αναρτήσεις μετά από τόσα χρόνια θα έχουν χάσει την ελαστικότητά τους, το crossover θα κόβει αλλού για αλλού...
IMHO η μόνη λύση να είναι η αλλαγή τους.

- Το πικάπ σου μπορείς να το καθαρίσεις, να το λιπάνεις και τέλος να του βάλεις μία κεφαλή της τάξης της μικρής Denon ή ακόμη και της Nagaoka (δεν την έχω ακούσει αλλά γιατί όχι; ) που μιλάνε στην δίπλα κατηγορία.
- Ο ενισχυτής σου χρειάζεται σίγουρα service. Οι ηλεκτρολυτικοί μετά από τόσο καιρό θα έχουν στεγνώσει. Οπότε στο καπάκι κάνεις και ένα καθάρισμα σε όλα τα ποτενσιόμετρα...
- Για τα ηχεία... Δεν ξέρω, ίσως είναι το μοναδικό κομμάτι του στερεοφωνικού σου που δεν αξίζει να ασχοληθείς... Οι αναρτήσεις μετά από τόσα χρόνια θα έχουν χάσει την ελαστικότητά τους, το crossover θα κόβει αλλού για αλλού...
IMHO η μόνη λύση να είναι η αλλαγή τους.

+1. Παλιά πικάπ και ενισχυτικά μπορούν να δουλέψουν άψογα με μιά στοιχειώδη συντήρηση (αλλαγή πυκνωτών και ίσως ποτενσιομέτρων στον ενισχυτή, νέα κεφαλή στο πικάπ κλπ). Τα ηχεία της εποχής όμως δεν λένε. Με μιά μικρή δαπάνη της τάξης των 200-300 ευρώ, μπορεί και λιγότερα, μπορείς να βρείς ηχεία που κελαηδάνε. Συμφορουμίτης πουλάει μεταχειρισμένα τα Triangle Comete για 150 ευρώ αν δεν κάνω λάθος. Θαυμάσιο ηχείο, καινούριο κάνει 600 ευρά. Τσίμπα το (ή κάποιο άλλο στην τιμή), πήγαινε τα μηχανήματα σε κάποιο μάστορα της εμπιστοσύνης σου και θα έχεις ένα ηχοσύστημα πολύ καλής ποιότητας, σίγουρα καλύτερο από κάτι ολοκληρωμένα του σωρού που πουλάνε στα Media Markt...

Παντως οταν επεσαν στα χερια μου κατι παλια pioneer ηχεια (cs-66 νομιζω) αλλα κι ενας ραδιοενισχυτης sx-535 ειχα κι εγω καποιους... προβληματισμους πριν τα βαλω στο ρευμα.

Ομως μ' ενα απλο καθαρισμα κελαηδισαν αμεσως και δεν ειχα κανενα προβλημα ουτε με τα ποτενσιομετρα αλλα ουτε και με τις αναρτησεις των ηχειων (εκει που πιστευα οτι θα ειχα σιγουρα καποιο προβλημα).

Μπορει ομως απλα εγω να 'μουν τυχερος...

τα ηχεία που έχω τελικά είναι τα CS-88A τα οποία εξωτερικά είναι όμοια με τις φωτογραφίας είναι 4 δρόμων 80 βαττ .έχουν κανονικότατο κροσοβερ και μάλιστα έχουν και δυο διακόπτες τριών θέσεων ο καθένας στην πίσω πλευρά του ηχείου , αυτά για την ιστορία διότι αν και ήταν ακριβά για την εποχή τους ο ήχος τους δεν….-αντίθετα για τον ενισχυτή θα έλεγα ότι αξίζει να τον κρατήσει.

Παιδια σας ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας.

Ενημερωτικα να πω οτι ολα ειναι συνδεδεμενα σωστα...
αυτο που με ανησυχει ειναι ο ηχος (κροτος, σαν κατι να σπαει) απο τα ηχεια.
θα ξεκινησω με ενα σερβις του ενισχυτη και μετα θα προχωρησω με πικαπ κ μετα με ηχεια...

ξερετε κανα καλο μαστορα? (εγω δεν εχω ιδεα ουτε απο που να ξεκινησω το ψαξιμο...)
εχει νοημα να παω στην αντιπροσωπεια?

και παλι ευχαριστω για τις απαντησεις σας!!!!