βοήθεια με τροφοδοτικο

• Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub στη Θεσσαλονίκη για το 2025 την Κυριακή 30 Μαρτίου.

Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

ppanos

New member
31 July 2012
68
καλησπερα...
σκεφτομαι να τα κατασκευάσω αυτο το τροφοδοτικό http://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=174295
θελω να χρησημοποιησω μ/σ 15 αμπερ...
για να κανω αυτο το κύκλωμα να αντεχει 15 αμπερ τι αλλο πρέπει αν αλλάξω εκτός απο το να συνδέσω παράλληλα 2-3 mosfet?
πρέπει να ανεβούν τα mh του πηνιου?
αυτα για αρχη...
ααα το πηνίο θα ειναι air core....

ppanos

New member
31 July 2012
68
Re: Απάντηση: βοήθεια με τροφοδοτικο

σε ευχαριστω για την απαντηση σου...
να ρωτησω και κατι αλλο..
διαβασα οτι στα swiching η ενταση του ρευματοσ τησ εξοδου μπορει να ειναι μεγαλυτερο απο αυτο τησ εισοδου αρκει στην εξοδο να υπαρχει μικροτερη ταση απο την εισοδο...
πχ αν στην εισοδο εχουμε 30 βολτ dc 15 αμπερ και εχουμε ρυθμισμενη την ταση εξόδου στα 15 βολτ τοτε το ρευμα που θαα μπορει να δωσει το τροφοδοτικο θα ειναι 30 αμπερ δηλαδει το δηπλασιο αφου θα εχουμε μηκροτερη ταση στην εξοδο απο οτι στην εισοδο...
ισχύει κατι τετοιο?

28 June 2006
2,941
Στην είσοδο έχουμε μόνο βολτ. Τα αμπέρ περνάνε αν και εφόσον ζητηθούν από το φορτίο. Αν στην είσοδο "μπαίνουν" 15Α, σημαίνει ότι έχεις συνδέσει κάτι στην έξοδο που τραβάει αυτά τα 15 αμπέρ. Τι τάση εισόδου έχεις και τι θέλεις στην έξοδο? απ' τη διαφορά τους εξαρτάται μέχρι ενός ορίου και το μέγιστο επιτρεπόμενο ρεύμα. Πόσο είναι αυτό το όριο φαίνεται στα χαρακτηριστικά του FET από το datasheet.

ppanos

New member
31 July 2012
68

κωστα θελω ρυθμιζόμενη εξοδο για αυτο θα χρησημοποιησω το lm2575adj.....
δεν καταλβες την ερωτηση μου.....
λοιπον ασ υποθεσουμε οτι εχουμε εναν μ/σ ο οποιοσ ειναι 450 va....
αυτα τα 450 va με ταση δευτερευοντοσ 24βολτ μεταφραζονται σε 15 αμπερ....
αυτα τα 24 βολτ μετα απο ανόρθωση και εξομαλυνση θα γινουν 30 βολτ και στην εξοδο του τροφοδοτικού θα εχω ρυθμιζόμενη ταση απο 1-30 βολτ....
οταν θα εχω την ταση ρυθμισμενη στα 30 βολτ και συνδέσω ενα φορτιο στην εξοδο το οποιο να τραβαει 15 αμπερ το τροφοδοτικο θα μπορει να μου δώσει 30 βολτ 15 αμπερ σταθεροποιημενη ταση....
αν τωρα ρυθμισω την ταση στα 15 βολτ το τροφοδοτικο θα μπορει να μου δωσει στην εξοδο σταθεροποιημενη τάση 15 βολτ 30 αμπερ αν ζητηθεί απο το φορτίο μου....
ισχύει κατι τετοιο?γιατι μου φαινεται πολυ περιεργο..
που βρίσκει τα παραπανίσια αμπερ?
φυσικα αυτα με 2-3 mosfet συνδεδεμενα παραλληλα γιατι ενα μονο του δεν προκειτε να αντεξει....

28 June 2006
2,941
Ορθώς σου φαίνεται περίεργο, γιατί φυσικά δεν είναι έτσι.
Ο μετ/τής σου μπορεί να δώσει μέχρι κάποια αμπέρ. Αυτό δεν αλλάζει, όπου και να ρυθμίσεις το regulator. Αν χαμηλώσεις την τάση και τραβάς τα μέγιστα αμπέρ, θα έχεις στο φορτίο λιγότερα VA από το μέγιστο.
Αυτά που λείπουν τα "καις" στο regulator.
O μετ/τής του παραδείγματός σου δίνει 24 βολτ 19 Αμπερ A.C. Ανορθωμένα, αυτό γίνεται 33,8 volt 13,4 A. Θα χάσεις και από τις διόδους 1,4 volt, πάμε στα 32,4 πάλι όμως 13,4Α.

Αν ρυθμίσεις στα 15 βολτ και τραβάς τα 13,4 μέγιστα αμπέρ, τότε θα έχεις στα άκρα του FET 17,4 βολτ και από μέσα του θα περνάνε τα 13,4 Α που λέγαμε. 233 VA (βαττ) θα καις δηλαδή στα FET, 202,5 στο φορτίο και 18,7 στις διόδους (το μετ/τή τον θεώρησα 256 VA για να μη μπλέκουμε με δεκαδικά στο ρεύμα).

Αν το παράδειγμά σου είναι πραγματικό, 233 βαττ θερμότητα είναι εφιάλτης. Ούτε να το συζητάς χωρίς ανεμιστήρες και ειδικές ψύκτρες στα FET. Καλύτερα να πάρεις ένα μικρότερο μετ/τή, φθηνότερα θα έρθει.

Last edited:

ppanos

New member
31 July 2012
68

γιατι να εχω τοσο πολυ θερμοτητα?
αφου το lm2575 ειναι swiching regulator ετσι τα fet λειτουργουσ διακοπτικα...
δεν νομιζω οπτι θα εχω πολυ θερμοτητα...
αυτο με τα αμπερ παντοσ εχει σηζητηθει αρκετα σε αλλο ofum και ειχαμε καταληξει οτι γινετε....
δεν ειμαι και σηγουροσ ομωσ για αυτο ανοιξα το θεμα εδω...
κοιτα και ενα σχετικο βιντεο http://www.youtube.com/watch?v=nVSM5U_VzX8
στην εισοδο εχουμε 30 βολτ 700 ma και στην εξοδο εχουμε 4.5 βολτ 1.6 αμπερ....

28 June 2006
2,941
Μωρέ δίκιο έχεις εσύ, το θέμα είναι για διακοπτικό κι εγώ γράφω για γραμμικά.. Το χάσαμε.
Άλλη ιστορία το διακοπτικό. Προσομοιώνει έναν (ρυθμιζόμενο) μετασχηματιστή. Κάπου στο datasheet πρέπει να γράφει απόδοση (efficiency, η) για τις εκάστοτε συνθήκες λειτουργίας.
Από κει υπολογίζεις και τη σχέση ρεύματος εισόδου-εξόδου:
Παράδειγμα το LT3480 της Linear: http://cds.linear.com/docs/en/datasheet/3480fd.pdf

Με είσοδο π.χ.12 βολτ (σελίδα 4), ρεύμα στο φορτίο 1Α και έξοδο 5 βολτ έχει απόδοση σχεδόν 90%. Δηλαδή για τα 5 βατ του φορτίου καταναλώνει 5,55.. Στα 12 βολτ -> 5,55/12= 0,46Α, δηλ. 460 mA.

ppanos

New member
31 July 2012
68

τελικα με το πηνίο τι γινετε?
100 μh που λεει το σχεδιο ειναι καλα η θα χρειαστεί μεγαλύτερο?
θα χρησημοποιησω μ/σ 450 va....

28 June 2006
2,941
Τώρα να σου πω ότι τόχω με τους υπολογισμούς στα διακοπτικά, θα σου πω ψέματα. Το πηνίο είναι το "μαγικό" εξάρτημα που επιτρέπει την παροχή στην έξοδο μεγαλύτερου ρεύματος απ'ότι στην είσοδο -χωρίς εννοείται να υπερβαίνουμε τα συνολικά βατ- ενέργεια αποθηκεύει, δεν κάνει θαύματα.

Για ρίξε μια ματιά εδώ: http://www.maximintegrated.com/app-notes/index.mvp/id/2031

28 June 2006
2,941
Πάνο, έριξα μια ματιά, εδώ έχει αναλυτικά τον υπολογισμό του πηνίου:
http://www.cooperindustries.com/content/dam/public/bussmann/Electronics/Resources/App%20Notes%20and%20Tech%20Info/Coiltronics/BUS_Elx_App_Notes_4031_Switching_Regulators.pdf
Χρειάζεται τη διαφορά τάσης εισόδου-εξόδου,το ripple - που το ορίζεις αυθαίρετα, μια καλή τιμή είναι τα 250 μιλιβολτ που προτείνει στο άρθρο- και τη συχνότητα switching.
Δεν εξαρτάται από το ρεύμα στο φορτίο, άρα αν οι τάσεις είναι αυτές που έχει στο κύκλωμα που δημοσίευσες, κρατάς την τιμή που γράφει και όντως απλά χοντραίνεις το σύρμα.

ppanos

New member
31 July 2012
68

κωστα το θεμα ειναι οτι εγς θελω να χρησημοποιησω το lm2575 adj και να το κανω ρυθμιζομενο..
οποτε η τασεισ δεν θα ειναι αυτεσ του σχεδιου..
θελω α το κανω 1-30 βολτ...

ppanos

New member
31 July 2012
68

οκ κωστα σε ευχαριστω πολυ για τη βοηθεια ......