WOL δίσκοι σε LAN

gagvas

Established Member
14 February 2008
114
Χανιά
Εχω πλέον δύο (!) HTPC στο σπίτι, εγκατεστημένα σε δύο διαφορετικά δωμάτια, και όλα μου τα media είναι σε εξωτερικούς σκληρούς οι οποίοι όμως ΔΕΝ είναι δικτυακοί. Η κάθε λήψη ethernet του σπιτιού συνδέεται μεσω αστέρα σε κεντρικό σημείο με ρεγκλέτες-switch, άρα όλες οι λήψεις επικοινωνούν μεταξύ τους.

Πώς μπορώ να κάνω τους δίσκους δικτυακούς και κυρίως Wake On LAN (WOL) ΧΩΡΙΣ να στήσω καινούργιο file server PC, έτσι ώστε η κάθε λήψη να έχει πρόσβαση στους δίσκους;

Σε ό,τι αφορά το "δικτυακούς", αυτό υποθέτω ότι γίνεται εύκολα με έναν print server, κάτι σαν το http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.616028. WOL όμως πώς θα γίνουν; Αν τους ρίξω σε έναν τέτοιο server και είναι μόνιμα ανοικτοί δεν θα καούν;

προσοχή γιατί αυτά τα μηχανάκια υποστηρίζουν μόνο fat32 (στο 90%) οπότε θα έχεις πρόβλημα με hd files. μήπως να ψάξεις για ένα σοβαρό NAS? (network attached storage)

FAT 32 ????? Οι δίσκοι είναι ήδη φορμαρισμένοι σε NTFS ακριβώς για λόγους HD.
Ακόμα όμως κι αν δεχτώ το FAT32, το πρόβλημα του WOL παραμένει. Θα τους κάψω τους δίσκους ...

Κοίτα...ίσως ακούγεται παράξενο, αλλά οι δίσκοι σου θα ζήσουν πολύ περισσότερο εάν είναι συνεχώς σε λειτουργία!

Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, αλλά το spin-up ενός δίσκου είναι η μεγαλύτερη καταπόνηση που δέχεται στο lifecycle του.

Μήπως τότε είναι προτιμότερο να στήσω έναν file-server ο οποίος όμως δεν θα είναι μόνιμα ανοικτός αλλά σε stand-by και θα "ξυπνάει" μέσω LAN (εφόσον επιλέξω κατάλληλο MoBo); Ετσι θα έχω NTFS, όσους εξωτερικούς δίσκους ή άλλες συσκευές θέλω, WOL κλπ ... Η φολοσοφία του NAS μου φάνηκε πολύ "βαριά" για τις απαιτήσεις μου ...

Παρεπιπτόντως, ένας εξωτερικός δίσκος 3.5" (MyBook) μπορεί να λυθεί και να μπει εσωτερικός σε PC;

Last edited:
Σαφώς και μπορεί να λυθεί! Απλούς sata 3.5 δισκους έχουν μέσα.

Μπορείς να πάρεις ενα παλιό pc και να το κάνεις εναν τέλειο file server όντως.
Θα σου στοιχίσει το 1/3 των χρημάτων ενός μικρού NAS και θα έχεις πολλές επιπλέον δυνατότητες.

Επιμένω να μην το ξυπνάς απο LAN. Βάλε ενα μικρό τροφοδοτικό και άστο συνέχεια αναμμένο (η βρές κάτι βασισμένο σε ITX, η κατανάλωση που έχουν είναι μηδαμινή)

1) Θα πάω σπίτι να "σπάσω" έναν παλιό MyBook essential 250GB ...
2) ΟΚ, θα στήσω ένα νέο file server στο υπόγειο από όπου επίσης φεύγει CAT5 και καταλήγει στις κεντρικές ρεγκλέτες.
3) Τα switch στο σπίτι είναι 100MBps κι όχι GBps. Προλαβαίνουν το απαιτούμενο transfer rate για ταινίες HD;

Σαφώς και μπορεί να λυθεί! Απλούς sata 3.5 δισκους έχουν μέσα.

Οντως, ο Mybook 250 essential λύνεται αρκετά εύκολα. Ομως, μόλις τον άνοιξα είδα ότι ο δίσκος είναι IDE !!!!