Workflow ψηφιακής επεξεργασίας σε Photoshop_Απορία !

14 July 2006
259
Καλησπέρα, χρησιμοποιώ το P.Shop 5 και το camera raw. Συνήθως αποθηκεύω στην μηχανή σε RAW (μηχανή eos 5d & eos 550).

Αυτό που με ενδιαφέρει στο τέλος είναι να έχω ενα JPEG, σωστά διορθωμένο για εισαγωγή σε photobooks. Δεν με ενδιαφέρει να κρατώ τα RAWs για μελλοντική (εκτός απο ελάχιστες περιπτώσεις που θα το κάνω).

Η ερώτηση μου είναι πιο είναι το πιο γρήγορο workflow για την περίπτωση αυτή κ το ρωτώ γιατί νομίζω ότι κάτι κάνω λάθος (η κάτι κάνω παραπάνω). Η διαδικασία που συνήθως ακολουθώ είναι:

1. Ανοίγω το RAW με το camera raw ´
2. Κάνω κάποιες διορθώσεις εδώ και μετά σώνω το αρχείο σαν .Jpeg ή .dmg
3. Ανοίγω το αρχείο με το Photoshop πλέον, συνεχίζω την επεξεργασία και το σώζω ξανά σαν .jpeg.

Και εδώ ρωτώ χρειάζεται η αρχική επεξεργασία στο camera raw, γιατί νομίζω ότι όλα μπορούν να γίνουν και στο Photoshop, ανοίγωντας το αρχείο κατευθείαν απο το camera raw sto Photoshop (open file).

Χάνω κάτι ή δεν έχω καταλάβει κάτι σωστά?

Παρακαλώ τους guru της ψηφιακής επεξεργασίας και ειδικά του PS να καταθέσουν άποψη.

Ευχαριστώ προκαταβολικά

Εαν σκοπος σου ειναι η βασικη επεξεργασια και οχι επι μερους διορθωσεις, το ACR ειναι το μονο που χρειαζεσαι. Ειναι πιο γρηγορο απο το φωτοσοπ και εξισου αποτελεσματικο.

Σύμφωνοι αλλά δεν θα ήθελα να καταργήσω το τελείως to PShop. Αρκετές φορές χρειάζονται και άλλα πράγματα (να φύγει καμιά κολώνα -content aware καμιά διόρθωση κτλ κτλ). Οπότε πρέπει να συνδθαστούν και τα δύο.

κανεις λάθος που το σωζεις jpeg και μετα το ξανασωζεις jpeg. Χανεις πολυ σε ποιότητα.
Εγω ανοιγω το raw με το ligthroom διορθωνω τα χρωματα κλπ και αν θελω να το περασω στο photoshop υπάρχει κουμπι που σνοιγει με το photoshop, την επεξεργαζεσαι και επιστρεφεις στο lightroom και εξαγεις στο τελος το jpeg. Ετσι δε χανεις σε ποιότητα.

Αν θες και οπως το κανεις μπορεις να το κανεις αλλα σωζε το σε ασυμπιεστη μορφη...

Σύμφωνοι αλλά δεν θα ήθελα να καταργήσω το τελείως to PShop. Αρκετές φορές χρειάζονται και άλλα πράγματα (να φύγει καμιά κολώνα -content aware καμιά διόρθωση κτλ κτλ). Οπότε πρέπει να συνδθαστούν και τα δύο.

Οταν τελειωσεις την επεξεργασια με το ACR, ΔΕΝ σωνεις σε jpeg.
Αφου εχεις ρυθμισει το ACR να φτιαχνει ΜΕΤΑ την επεξεργασια 16bit TIFF, πατας OPEN IMAGE.
Αυτο σε παει στο PS, οπου κανεις οποια αλλη επεξεργασια θελεις, και ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ σωνεις σε jpeg (ή αλλο φορματ που σε βολευει)
Αν σωζεις με το ACR σε jpeg, και μετα με το PS παλι σε jpeg, χανεις σε ποιοτητα (λιγο, αλλα χανεις...)
Ελπιζω να βοηθησα λιγακι.

Νασαι καλα...

Με το ACR δεν χρειαζεται να σωζεις σε tiff ή jpg. Σωζεις απλως με το βοηθητικο xmp (αν δεν εχεις σκοπο να πας αμεσως στο φωτοσοπ).

Αν εχεις παει ηδη στο φωτοσοπ, εχεις κανει καποια επεξεργασια, αλλα δεν τελειωσες, τοτε σωζεις σε tiff για να κρατησει τα Layers.

σας ευχαριστώ πολύ όλους,

@etap : Την εντολή στο ACR την δίνω πατώντας το κουμπί κάτω αριστερά ῾save image" που με βγάζει σε ένα μενου "save format" ? Εκεί ορίζω 16 μπιτ και format : tiff?

Οπότε αν είναι έτσι τα βήματα έχουν ώς εξής:

1.Ανοίγω σε ACR κάνω ότι κάνω και μετά open image
2. Με ρίχνει στο φωτοσοπ και μετά αφού τελειώσω κάνω save se jpeg.
3. Ετσι έχω το raw απείραχτο και το τελικό jpeg.

Σωστά?