Ξαφνική ιδέα!

manosfp

AVClub Addicted Member
30 July 2008
1,538
Κι εκεί που την ξάπλαρα προχθές αμέριμνος μου κατέβηκε μια τρελή ιδέα που δε με άφησε να κοιμηθώ μέχρι το πρωί! Τόσο πολύ ενθουσιάστηκα και τόσο πολύ πιστεύω σε αυτή! Ήθελα λοιπόν να πάρω την άποψη σας και τυχόν οδηγίες, συμβουλές. Έχω γεννήσει στο αρρωστημένο μυαλό μου ένα τρελό και πρωτότυπο -κατά τη γνώμη μου και τις γνώσεις μου-σενάριο για ταινία. Αν θα με ρωτούσατε με τι θα την παρομοίαζα, θα έλεγα ότι θα λανσάρει ένα νέο είδος ταινίας, θα κάνει κάτι παρόμοιο με αυτό που έκανε η έκτη αίσθηση. Κι αφού τελείωσα με τις μπαρούφες μου, πάμε στο ψητό: τι κάνω για να εκμεταλλευτώ την ιδέα μου; Τι θα κάνατε εσείς στη θέση μου; Βοηθάτε χριστιανοί και όταν με το καλό εκτοπίσω τον άρχοντα των δαχτυλιδιών θα σας κάνω δώρο απο ενα DVD της ταινίας!

Μάνο να τη γράψεις και να επικοινωνήσεις με κάποιον απο τους Έλληνες filmmakers,αν πιστεύεις τόσο πολύ σε αυτό δε χάνεις κάτι να το δοκιμάσεις.Δυο πρόχειρα ονόματα που μου έρχονται στο μυαλό είναι ο Παπακαλιάτης και ο Σμαραγδής,είναι και πατριωτάκια και θα τους βρείς σχετικά εύκολα..Σε κάθε περίπτωση γράψτο..

Επειδή οι καιροί είναι πονηροί (πάντα ήταν δηλαδή...) πριν πεις οτιδήποτε σε κανέναν, κάτσε διερεύνησε το πως προστατεύεις (ή πατεντάρεις κατά μία έννοια) μια ιδέα.

Γιατί δεν είναι απίθανο να πας στον κάθε μεγαλοσεναριογράφο και να του εξηγήσεις την ιδέα σου, να σε απορρίψει λέγοντάς σου διάφορες δικαιολογίες, και να τη δεις στο πανί την επόμενη χρονιά :D

Ευχαριστώ Νίκο για την ιδέα. Βασικά η πιο σωστή κίνηση θα ήταν να την κάνω πρώτα βιβλίο. Δυστυχώς όμως δεν έχω τις απαραίτητες ικανότητες. Το μόνο που έχω να δώσω στο "έργο" είναι η δυνατή πλοκή και η "σούπερ γουάου" ανατροπή, πάντα κατά τη γνώμη μου. Ισως βέβαια να μην είναι αυτό αρκετό...

Σωστός και ο μαέστρος. Το έχω εκμυστηρευτεί μόνο στη γυναίκα μου, η οποία τραβούσε τα μαλλιά της! Τώρα ή είμαστε και οι δυο για δέσιμο, ή κάτι καλό πάει να βγεί...Όπως και να ´χει, πρώτα θα κατοχυρωθούν τα πνευματικά δικαιώματα...αλήθεια πως στο καλό θα ξέρω ότι δεν υπάρχει παρόμοιο σενάριο;;;

Άν έχετε κάποιο φίλο η κάποια φίλη φιλόλογο καθήστε και γράψτε το μαζί,λογικά θα ξέρει να σε καθοδηγήσει.Και όπως είπε και ο Μαέστρος καλό θα είναι να προσέχεις που το συζητάς!

Δε ζητάω πολλά, 100.000 αντιτυπάκια μόνο!
Πάντως αν γίνει ταινία θέλω Κρουζ,Τζολί και Χόπκινς!

Εγώ θα πρότεινα να αφήσεις τους Παπακαλιάτηδες και να βρεις το καλοκαίρι στην Αντίπαρο τον Tom Hanks.....είσαι έτοιμος για διεθνή καριέρα.
Πέρα απ την πλάκα συμφωνώ με τους προλαλήσαντες για δικαιώματα κλπ,και γουστάρω πολύ τον ενθουσιασμό σου.Οργάνωσέ το φτιάχνοντας έναν κορμό, αφού να το κάνεις σενάριο θέλει αρκετές γνώσεις και μεγάλο ταλέντο και ειλικρινά καλή επιτυχία.

Αυτό σκεφτόμουν, να δώσω τον κορμό και να αφήσω κάποιον άλλο να κάνει τα υποδέλοιπα!

Είχα διαβάσει παλαιότερα από κάποιους συγγραφείς ότι είναι πολύ περίεργο το θέμα με τα δικαιώματα. Ακόμη και σε επαγγελματίες να πας θα πρέπει να αφήσεις ένα αντίτυπο να το μελετήσουν οπότε όπως είπε και ο Μαέστρος μπορεί την επόμενη χρονιά να το δεις υλοποιημένο (αν δε, πας και στον Χριστόφορο αυτό θα γίνει σχεδόν σίγουρα όπως μπορούν να σε διαβεβαιώσουν πολλοί σεναριογράφοι αμερικάνικων σειρών...). Για το θέμα των δικαιωμάτων καλό θα ήταν να μιλήσει αρχικά με κάποιο δικηγόρο έστω γνωστό-γνωστού να σου πει την νομική πλευρά. Είχα διαβάσει ότι αν αφήσει κάπου το αντίτυπο για διάβασμα (π.χ. σε έναν παραγωγό, αν φτάσουμε εκεί) θα πρέπει πριν είτε να το έχεις καταθέσει σε έναν συμβολαιογράφο είτε να το στείλεις στον εαυτό σου αφενός με μέιλ και αφετέρου με ταχυδρομείο σε σωστά σφραγισμένο φάκελο και αυτόν τον φάκελο να μην τον ανοίξεις αλλά να τον κρατήσεις για να φαίνεται η προγενέστερη ημερομηνία. Αλλά φυσικά τα νομικά θα στα πει πιο σωστά κάποιος άλλος.

Πέρα από αυτό όμως, προσωπική εκτίμηση είναι ότι δεν αρκεί μία ιδέα απλά. Δυστυχώς σχεδόν όλοι μας έχουμε κάποια ιδέα καλή για σενάριο ή βιβλίο αλλά το θέμα αυτό για να θεωρηθεί υλοποιήσιμο πρέπει να έχει μέσα του πολύ περισσότερη λεπτομέρεια από ότι φανταζόμαστε. Θα σου πρότεινα να κρατήσεις την ιδέα αυτή μόνο για σένα και τη γυναίκα σου αρχικά και να πάρεις κάποια βιβλία για το "πως να γράψεις" ώστε να μπεις λίγο στο νόημα των απαιτήσεων και σιγά σιγά να αρχίσεις να φτιάχνεις τον κορμό αλλά και τις λεπτομέρειες της ιδέας σου.

Μερικά:

http://www.biblionet.gr/book/105033/King,_Stephen,_1947-/Περί_συγγραφής (εξαιρετικό)
http://www.biblionet.gr/book/119908/Ζουμπουλάκη,_Μανίνα/Πώς_να_γράψεις (ελαφριά γραμμένο αλλά το καλό είναι ότι αναφέρεται στην ελληνική πραγματικότητα και δίνει και κάποιες πρακτικές συμβουλές καλές).

Υπάρχουν και άλλα που έχω υπόψη μου αλλά θα έλεγα να ξεκινήσεις με αυτά.

Τέλος, για αυτό που γράφεις να δώσεις την ιδέα σε κάποιον και να την ολοκληρώσει άλλος, νομίζω δεν είναι εφικτό. Αν π.χ. είναι ένα σενάριο τότε μπορεί κάποιος να ρετουσάρει π.χ. τους διαλόγους αλλά μην περιμένεις π.χ. να γράψεις εσύ μία γενική ιδέα 1-2 σελίδες και κάποιος άλλος να την πάρει και να την κάνει σενάριο ή βιβλίο 200-300 σελίδων. Αυτό θα πρέπει να το κάνεις εσύ και το οποίο στο εύχομαι ολόψυχα καθώς και εγώ είχα παλαιότερα κάποιες εξαιρετικές ιδέες αλλά δεν κατάφερα ποτέ να γράψω κάτι ολοκληρωμένο πέρα από 3-4 ποιήματα (και αυτά ούτε ξέρω που τα έχω). Είναι πολύ δύσκολο άθλημα η συγγραφή.

Κι εκεί που την ξάπλαρα προχθές αμέριμνος μου κατέβηκε μια τρελή ιδέα που δε με άφησε να κοιμηθώ μέχρι το πρωί!
...

Aσε, εχω δει κάμποσους εφιάλτες, αλλά 3-4 γυρίζουν άνετα μια ταινία ο καθένας... Και μάλιστα τόσο ζωντανούς και με υπόθεση, που μόλις ξύπνησα, αμέσως τους προχειρόγραψα σε χαρτί για να μην τους ξεχάσω. Εκτοτε έχω βρει το κουμπί... φασόλια με λουκάνικο για στοιχειωμένη πολυκατοικία χωρίς έξοδο, μοσχάρι στιφάδο για βραδινή καταδίωξη. Αν βάλω κι ένα πιάτο πεπόνι, τα παραπάνω έχουν και ρολόι με αντίστροφη μέτρηση... :)))))

Last edited:
Με είδες ρε παιδάκι μου; Μια χαρά ήμασταν, το Hollywood μας έλειπε!
Ρε παιδιά,αλήθεια σας το λέω, γενικά είμαι ενθουσιώδης τύπος αλλά επιμένω ότι αυτή η έμπνευση κάνει πολλά λεφτά....

Βασικά, για να είσαι σε θέση να αποδείξεις (αν ποτέ χρειαστεί) ότι ένα πνευματικό δημιούργημα είναι δικό σου, θα πρέπει να το έχεις καταθέσει, βιβλίο ή CDROM,στην Εθν. Βιβλιοθήκη.
Δεν ξέρω όμως σε τι βαθμό πληρότητας θα πρέπει να το έχεις φτάσει και πώς μπορείς να κατοχυρώσεις το βασικό σενάριο. Ίσως ένα "περιληπτικό" βιβλίο, με όλα όμως τα κρίσιμα στοιχεία που θες να διαφυλάξεις, να αρκεί. Ρώτα στον ΟΠΙ.

Εδώ κάποια συνολικότερη ενημέρωση για το τι ισχύει.

Από ότι έχω ψάξει, δεν είναι απαραίτητη η κατάθεση του στη βιβλιοθήκη. Αρκεί να αποδείξεις ότι το είχες. Αυτό γίνεται ή με συμβολαιογράφο (βεβαία χρονολογία) ή με αποστολή του έργου στον εαυτό σου,σε σφραγισμένο φάκελο που δε θα ανοιχτεί (η επονομαζόμενη "κατοχύρωση του φτωχού"). Κάπου διάβασα ότι και η αποστολή του έργου με mail στον εαυτό σου γίνεται δεκτή απο τα δικαστήρια.

Δικός μου γνωστός πήγε στο Γκιούρδα ένα χειρόγραφο, χωρίς να έχει κατοχυρώσει οτιδήποτε απο πριν. Τους άρεσε, υπέγραψαν συμβόλαιο, πλήρωσε περίπου 1500 ευρώ και κυκλοφόρησε 300 αντίτυπα. Αυτή τη στιγμή απ ´ότι μου λέει έχει βγάλει την επένδυση του. Διόλου άσχημα!
http://www.e-shop.gr/product?id=BKS.0039557

Δικός μου γνωστός πήγε στο Γκιούρδα ένα χειρόγραφο, χωρίς να έχει κατοχυρώσει οτιδήποτε απο πριν. Τους άρεσε, υπέγραψαν συμβόλαιο, πλήρωσε περίπου 1500 ευρώ και κυκλοφόρησε 300 αντίτυπα. Αυτή τη στιγμή απ ´ότι μου λέει έχει βγάλει την επένδυση του. Διόλου άσχημα!
http://www.e-shop.gr/product?id=BKS.0039557
Tα 1.500 ευρώ τα πλήρωσε για να εκδοθεί το βιβλίο? Πλήρωσε δλδ το κόστος εκτύπωσης από την τσέπη του? Ο Γκιούρδας τι ποσοστό παίρνει από κάθε πώληση και τι ο φίλος σου, γνωρίζεις? Στην ουσία ένας νέος συγγραφέας πληρώνει ο ίδιος την εκτύπωση και απλά ο εκδοτικός οίκος το "προωθεί" στο κανάλι του?

Ακριβώς. Το ποσοστό αν θυμάμαι καλά είναι 90-10. Επίσης αν τους αρέσει πολύ η ιδέα σου, δεν πληρώνεις τίποτα.

Ακριβώς. Το ποσοστό αν θυμάμαι καλά είναι 90-10. Επίσης αν τους αρέσει πολύ η ιδέα σου, δεν πληρώνεις τίποτα.
Στο 90-10, το 90 είναι ο εκδοτικός οίκος ή ο συγγραφέας? Από όσα έχω διαβάσει μάλλον το 90 είναι ο εκδοτικός οίκος. Ελπίζω να μην είναι έτσι βέβαια...