XPEnology + ZFS

auteur

Banned
12 March 2009
9,072
http://xpenology.com/forum/viewtopic.php?t=3753

Αν θελει καποιος ας μας γράψει περιγραφικα τα προτερήματα αυτού του project.

Αν το zfs θεωρείτε το πιο δυνατό file system και αποκτήσει την ευχρηστία/ευκολία και το UI του XPEnology, τοτε ιςως έχουμε την καλυτερη λύση για nas.

Εάν θες zfs εύκολα πας σε BSD based FreeNAS (ή NAS4Free) http://arstechnica.com/information-...-distribution-shootout-freenas-vs-nas4free/8/

Λίγο πιο δύσκολα σε opensolaris derived, illumos, με καποιο web interface όπως nexenta / nappit

Άποψη μου, εάν δεν πάς σε FreeNAS, θα πρέπει να μάθεις να χειρίζεσαι καλά – πολύ καλά – και τη γραμμή εντολών. Και σίγουρα πάρα τις δυσκολίες με drivers (λογικά εφόσον το θες σοβαρά θα θές και καλό controller και μπόλικη ECC) κ.ο.κ. είναι η καλύτερη λύση για όποιον θέλει zfs.

Ενώ από το συγκεκριμένο πειραματικό project κάτσε μακριά για την ώρα – το liux+zfs μπορεί να ωριμάζει αλλά IMHO δεν είναι στο επίπεδο του opensolaris/freebsd.

Εννοείτε οτι θα μείνω μακριά μεχρι να το τεσταρουν αρκετοί και να ωριμάσει (αν γίνει ποτε αυτο)

Και το XPEnology το σκεφτομαι αν θα το βάλω.. γιατι οταν ολοκληρώσω το project στην τελική μορφή του (n54l με 6x6TB WD RED και raid6) ιςως να ειναι πολυ επικίνδυνο να χάσω και τους 6 δισκους του RAID6.

Raid10 και γενικά οτι θυσιάζει το 50% της ωφέλιμης χωρητικότητας, δεν το προτιμώ, γιατι θεωρώ καλυτερη λύση αντι για raid10, ενα απλο back up αφου χάνω τα ίδια TB και ετςι δεν θα εχω τους κίνδυνους των raid, κλοπής, νεροποντής κτλ απλα αυτο το σκεπτικό ειναι ακομα απαγορευτικό, λόγο τιμής των σκληρών δίσκων.

Γενικά εχω τον hp εδω και 1+ μήνα και τον κοιτάζω.. Βεβαια μονο για μετακίνηση μερικών TB μου πήρε 10+ μερες.. Συν τα stretch test των νέων δίσκων και το δοκιμαστικό installation που έκανα το XPEnology φθάσαμε τον μήνα..

Και δεν εχω αποφασίσει τι να εγκαταςτηςω για απλο storage server που φυςικα δεν θα βλέπει καθόλου ιντερνετ.. Θα πρεπει να βρω και πως θα γίνει να βλέπει μονο το δικτυο μου, και να μην "βγαινει" στο ιντερνετ.

Last edited:
Μετά από ένα μήνα υποθέτω ότι χειρίζεσαι καλά το XPenology Οπότε μπορείς να το κάνεις production.
Με άλλα συστήματα πάλι θα χρειαζόσουν να περάσεις περίοδο εκμάθησης.

Ενώ το θέμα είναι
Από το Internet να μην έχει κανείς πρόσβαση προς το server
Και όχι ο server να μην έχει καθόλου πρόσβαση στο Internet
Ο server χρειάζεται πρόσβαση προς το internet, dns, download updates, network time etc.

Εχω εδω και χρονια synology οποτε το γνώριζα το λειτουργικό.

Απλα έψαχνα τι δεν δουλεύει κ τα προβλήματα του
πχ αν βάλεις schedule task για start up το hp σε καθορισμένο χρονο, χάνει τις bios ρυθμίσεις του custom firmware και αυτο δημιουργεί degrade volume στο synology. Μετα χρειάζεται να γίνει rebuilt το raid.. Θα γίνει; Δεν θα γίνει; Ζεις μια περιπέτεια δηλαδή..

Μικρό το κακό, καθώς δεν με ενδιαφέρει αυτή η λειτουργία.

Last edited: