Yamaha RX-397 | Ανοίγει για 2-3 δευτερόλεπτα και ύστερα κλείνει

Χαίρετε!

Αγόρασα έναν Yamaha RX-397 για επισκευή (δεν άναβε) πριν λίγο καιρό.

Έχω μερική γνώση στις επισκευές (παρόλο που επισκευάζω κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών και υπολογιστές, είπα να δοκιμάσω έναν ενισχυτή, μιας και ήθελα να χτίσω κι ένα ηχοσυστημα για το σπίτι)

Ώρα για το ιστορικό του στα χέρια μου και η βλάβη του:

Τον άνοιξα, και φάνηκε πως κάποιος τον είχε ακουμπήσει και του έκανε ζημιά. Είχε κόψει το δρόμο του τροφοδοτικού με τον κύριο πυκνωτή (22nF 630V). Διόρθωσα τη διαδρομή, και άλλαξα τον πυκνωτή μιας και έχω διαβάσει πως αυτός ο πυκνωτής είναι ελαττωματικός (+ είναι μιας ηλικίας) και τον έβαλα στη πρίζα.

Άναψε, αλλά για 2-3 δευτερόλεπτα.

Με το service manual δίπλα και έναν καφέ στο χέρι, έμαθα για το diagnostics mode που με βοήθησε πάρα πολύ.

Τελικά βάζω τον ενισχυτή σε diagnostic mode, και μου πετάει το σφάλμα που το κάνει να σβήνει

"TMP RPT: 000B"

Σύμφωνα με το service manual, αυτό είναι η θερμοκρασία του, και πως αν είναι κάτω από 9 βαθμούς (αν θυμάμαι καλά), μπαίνει η προστασία, υποδεικνύοντας πως υπάρχει βλάβη.

Στο μεταξύ, μπαίνω να κάνω monitor (τις τάσεις, το PS, και τη θερμοκρασία) από το diagnostic mode.

Συγκρίνοντας τις τάσεις (DC-PS) με άλλων ενισχυτών, και με το ίδιο το service manual, φαίνονται εντάξει όλα.

Το πρόβλημα όμως ήταν στη θερμοκρασία, και έβγαζε 0 όλη την ώρα (το άφησα ένα τέταρτο).

Έλεγα πως κατά την αποστολή, μπορεί ο sensor της θερμοκρασίας να κουνήθηκε και να μη διαβάζει τη θερμοκρασία.

Ξεβιδωνω πάλι τον ενισχυτή, και βρίσκω πως ο "temperature sensor" είναι ένα, βιδωμένο στο heatsink, board που περιέχει πάνω το thermistor/sensor και έναν πυκνωτή, που καταλήγει με καλώδιο στην κεντρική πλακέτα του ενισχυτή.

Εκεί σιγά σιγά, αρχίζουν οι ελπίδες μου να μειώνονται...

Ξεβιδωνω τη μικρή πλακέτα του αισθητήρα, και αρχίζω να μετράω τις τάσεις. Περνάει ρεύμα κανονικά στη πλακέτα, και επιστρέφει μάλιστα (υπάρχει σύνδεση κανονική ανάμεσα στα δύο). Σε κατάστημα ηλεκτρονικών που πήγα για να το συζητήσω, μου έδωσαν άλλο board από τον ίδιο ενισχυτή σε περίπτωση που έχει πρόβλημα το ίδιο το pcb.

Ξεκολλάω τη παλιά πλακέτα, και περνάω τη καινούργια, και...

Τίποτα, πάλι τα ίδια.

Έκανα πιο βαθιά εκκαθάριση του ενισχυτή, έκανα factory reset, και μεγάλωσα το temperature threshold κατά 5 βαθμούς, αλλά τίποτα.

Έχω ξεμείνει από ιδέες, και δε ξέρω που αλλού να κοιτάξω 🤷.

Αν κάποιος ξέρει τι μπορεί να φταίει ή έχει κάποια υποψία, θα ήμουν πολύ ευγνώμων.

Ευχαριστώ πολύ!