Υλικο ανάμεσα πυκνωτή και πλακέτας!

prooptiki

AVClub Enthusiast
26 June 2006
1,043
Ioannina
Για την σταθεροποίηση (μεγάλου) πυκνωτή πάνω σε πλακέτα τι υλικό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε? Απλή σιλικόνη μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα αν έρθει σε επαφή με τους ακροδέκτες του πυκωτή?
Ευχαριστώ

υπάρχει μια κόλα (σίγουρα θα την ξέρει ο κ. Τζωρτζάκης) που πολύ συχνά βλέπουμε και σε πλακέτες του εμπορίου, είμαι σκληρή, άκαμπτη και κίτρινη.

Έχω δει αυτή την κόλα να την χρησημοποιεί ο Γιατράς που φτιάχνει τους μετασχηματιστές. Μπορεί άμα τον ρωτήσεις να σου πει (και αν είναι η ίδια κόλα).

υπάρχει μια κόλα (σίγουρα θα την ξέρει ο κ. Τζωρτζάκης) που πολύ συχνά βλέπουμε και σε πλακέτες του εμπορίου, είμαι σκληρή, άκαμπτη και κίτρινη.

Έχω δει αυτή την κόλα να την χρησημοποιεί ο Γιατράς που φτιάχνει τους μετασχηματιστές. Μπορεί άμα τον ρωτήσεις να σου πει (και αν είναι η ίδια κόλα).

Λοιπόν , στίς περισσότερες περιπτώσεις αυτό που βλέπετε σε Μ/Τ είναι εποξικό (κόλλα-στόκος-προσθετικό)
Στήν περίπτωση στήριξης εξαρτημάτων , εκείνο που βολεύει ιδιαίτερα είναι η Λαστιχόκολλα τής 3Μ (συνήθως σε μαύρο χρώμα ) , έτσι ώστε και στήριξει να προσφέρει , αλλά και να βγεί κάπως εύκολα αν χρειαστούμε αντικατάσταση υλικού/επισκευή

Βεβαιώς και οι κόλλες δυό συστατικών είναι σίγουρο στοίχημα, αλλά θέλει προσοχή γιατί οπου μπαίνει ΔΕΝ ξαναβγαίνει

Μιά αλλη επίσης καλή περίπτωση είναι η σιλικόνη σε μικρή ποσότητα , κάνει και αυτή τήν κατάλληλη πρόσφυση και αν χρειαστεί βγαίνει

Το μόνο που θέλει προσοχή στήν χρήση υλικού δυό συστατικών ( α=υλικό , β = σκληρυντής ) είναι το β συστατικό το οποίο δέν πρέπει να αντιδρά με το υλικό επιφάνειας του εξαρτήματος γιατί μπορεί να το αλλοιώσει ι ή να χαλάσει τήν μόνωσή του , επίσης μιά δοκιμή σε μιά μικρή ποσότητα ύλικού με ένα πολύμετρο στήν θέση MΩ , είναι χρήσιμη έτσι ώστε να βεβαιωθούμε οτι το υλικό δεν είναι έστω και λίγο αγώγιμο -πράγμα που θα μάς δημιουργούσε πολλά προβλήματα

Καλημέρα στα παιδιά

να το πω εδώ γιατί βαριέμαι να ανοίξω θέμα, περί μέτρησης εμπέδησης

πάντα κάνουμε τον έλεγχο μόνο στο dc (πολύμετρο).... γενικά απο συνήθεια αυτό έκανα, ακόμα κ σε κυκλώματα, και ξέχναγα ότι άλλο dc εμπέδηση άλλο ac

είναι απίθανο γενικά ένα υλικό , να εμφανίζει χαμηλή ac εμπέδηση και υψηλή dc?

και εδώ τώρα έρχεται η λάμπα πυρακτώσεως . αυτή είναι αντιστάτης. Λέω μια μέρα, εντάξ αφού είναι 100 W αντοχής τέτοια θα βάλω για να τεστάρω ένα τελικό... βάζω το πολύμετρο και μετράω R (και προφανώς καμία σχέση με την αντίσταση που έχει στα 50Ηζ αυτή έβγαινε 10R ώστε να επαλυθεύει P=I^2 R)
πυροφανώς αφού ένα πηνείο ΝΑ μέσα

ασυναρτησίες απο την ζέστη, με το συμπάθειο

μα τι βλακείες λέω -bye- , ένα υλικό ομογενές θα είναι είτε μονωτής, είτε ημιαγωγός είτε αγωγός

Ελα ρε Vito , οχι και βλακείες , εγώ μάλλον για υπερβάλοντα ερασιτεχνικό συμφορουμικό ζήλο το βλέπω :2thumb22sup:
Σαφώς και έχεις δίκιο σχετικά με τήν AC συμπεριφορά κάποιων καταστάσεων
Εντάξει στήν περίπτωση που συζητάμε είτε θα είναι μονωτής , είτε αγωγός .

Τέσπα , ένα τσάκ με ένα πολυμετράκι δέν βλάπτει :ernaehrung004:

nope φοιτηταριό είμαι και είναι πολύ φρέσκα όλα αυτά για εμέ

1+1 να μου πεις θα κάτσω να το σκεφτώ

Απάντηση: Re: Υλικο ανάμεσα πυκνωτή και πλακέτας!

να το πω εδώ γιατί βαριέμαι να ανοίξω θέμα, περί μέτρησης εμπέδησης

πάντα κάνουμε τον έλεγχο μόνο στο dc (πολύμετρο).... γενικά απο συνήθεια αυτό έκανα, ακόμα κ σε κυκλώματα, και ξέχναγα ότι άλλο dc εμπέδηση άλλο ac

είναι απίθανο γενικά ένα υλικό , να εμφανίζει χαμηλή ac εμπέδηση και υψηλή dc?

και εδώ τώρα έρχεται η λάμπα πυρακτώσεως . αυτή είναι αντιστάτης. Λέω μια μέρα, εντάξ αφού είναι 100 W αντοχής τέτοια θα βάλω για να τεστάρω ένα τελικό... βάζω το πολύμετρο και μετράω R (και προφανώς καμία σχέση με την αντίσταση που έχει στα 50Ηζ αυτή έβγαινε 10R ώστε να επαλυθεύει P=I^2 R)
πυροφανώς αφού ένα πηνείο ΝΑ μέσα

ασυναρτησίες απο την ζέστη, με το συμπάθειο

Πραγματικά οι λάμπες πυράκτωσης είναι αντιστάτες και μάλιστα φτιαγμένοι από μέταλλο.

Άλλη αντίσταση λοιπόν μετράμε στους 20 βαθμούς Κελσίου με το πολύμετρο και άλλη στους 2800 - 2900 βαθμούς Κελσίου όπου λειτουργεί η λάμπα. Πολύ μεγαλύτερη φυσικά στην δεύτερη περίπτωση. Η αυτεπαγωγή του νήματος πρέπει να είναι αμελητέα στα 50Hz και ποτέ συστοιχίες ΚW με λάμπες πυράκτωσης δεν χρειάζονται διόρθωση του συντελεστή ισχύος.