Υπαρχει φως στο τουνελ αραγε ?

Ntinos P

AVClub Fanatic
26 June 2006
22,938
Σε καθε νεο θεμα που καποιος ζητα γνωμες / βοηθεια σχετικα με καποια του επιλογη (ηχεια / ενισχυτικα), παντα θα πρεπει να ενημερωσει σχετικα με τον χωρο (μεγεθος) και το ειδος μουσικης που προτιμα.

Καταλαβαινω οτι εδω ειναι ενας audio visual χωρος, και ειναι φυσικο καποια στανταρντς να πρεπει να κρατουνται σχετικα με το τι προτεινει ο καθενας .

Αναφορικα με τον χωρο, καταλαβαινω οτι υπαρχει το ιδανικο, τοσο οσο αναφορα την τοποθετηση των ηχειων μας σε σχεση με τους τοιχους, αλλα και με την θεση ακροασης.

Καταλαβαινω επισης την σπουδαιοτητα του μεγεθους των ηχειων σε σχεση με το μεγεθος του χωρου μας.

Η θεση ακροασης...
Το «σπορ» ειναι τελικα ατομικο, ή ομαδικο?
Μια παρεα που καθεται πχ σε ενα σαλονι, σε εναν γωνιακο καναπε, τι θα ακουει ο καθενας ?

Ενταξει, εχεις δωσει 1000, 5000, 50000 για το συστημα σου, οκ ειναι σου. Δεν σε ενδιαφερουν οι αλλοι. Το δεχομαι.

Αυτο που δυσκολευομαι να δεχτω, ειναι οταν καποιος δεν εχει ειτε τα χρηματα για να παρει το σωστο (για τον χωρο του), ειτε δεν μπορει να εχει την ιδανικη θεση ακροασης / τοποθετησης, ειναι να μου κοβουν τα φτερα, και να μου λενε.
«Αστο, δεν αξιζει, παρε ενα mini συστηματακι να κανεις την δουλεια σου»
Μα ποια ειναι η «δουλεια» μου δλδ? Ειναι τοσο εκτος πραγματικοτητας καποιος να ευχαριστιεται την μουσικη του αν τα ηχεια του δεν ειναι τα σωστα, ή αν δεν καθεται να ακουει σε μια συγκεκριμενη θεση ?

Δδλ, αν εχεις το τελειο συστημα στημενο σωστα στο σαλονι σου, θα πρεπει να εισαι καρφωμενος παντα απεναντι του για να το ευχαριστιεσαι ?
Αν βγεις στην βεραντα? Αν εισαι στην κουζινα ?
Το κλεινεις, γιατι δεν αξιζει πλεον ? «Βαζεις ενα mini συστηματακι να κανεις την δουλεια σου» στην κουζινα, και το πας απο δω και απο κει αναλογα με το που στεκεσαι?

Πολλες φορες εχω βρεθει στο παρα 5 να στησω κατι, με βασανιζουν τα παραπανω, τα παραταω, και βολευομαι με οτι βρω μπροστα μου.. ipod σε κατι soundsticks, ενα φορητο αρχαιο Panasonic, κλπ.

Last edited:
Το έχω γράψει και αλλού, ένας καλός ενισχυτής (σε ένα καλό χώρο φυσικά) στήνει σκηνή όχι μόνο για έναν.
Τώρα αν είσαι στην κουζίνα ή στην βεράντα, εννοείται πως θα εξακολουθείς να ακούς μουσική (και με 3 ακούς), αλλά χωρίς τις λεπτομέρειες που κάνουν να ξεχωρίζει ένα καλό ηχοσύστημα από ένα μέτριο ή κακό.

Ντίνο το μυστικό είναι στο πως θέλει να ακούει ο καθένας τη μουσική του.

Αν θές με παρέα, η σπουδαία ποιότητα, τουλάχιστον για μενα δεν εχει πολύ σημασία...

Δηλαδή, αν η μουσική είναι "χαλί" σε κοινωνικές συναναστροφές, δεν έχει και τόση σημασία το πολύ ψάξιμο. Θα έβαζα πολλούς μικρούς δορυφόρους ή μόνιτορ ηχεία για near field ακροάσεις και τέλος για πολλά χρόνια...

Η γνώμη μου επίσης είναι ότι αν χώρος σου είναι γενικότερα προβληματικός και δεν θέλεις να τον ντύσεις σαν studio... με μπασοπαγίδες, διαχύτες και ότι άλλο παρεμφερές... και πάλι δεν έχει νόημα να θυσιάσεις τα ευρούλια σου σε extream συστήματα των 50.000 όπως αναφέρεις...

Γενικότερα πιστεύω ότι είναι θέμα προσωπικού γούστου και αναζήτησης και όχι το τι είναι καλό / αποδεκτό από τους άλλους... χρειάζεται δε πολύ σκέψη και καλό σχεδιασμό για να καταλήξεις κάπου και να μην χρειαστεί το ράβε ξήλωνε σε πολύ λίγα χρόνια...

Για την εγκατάσταση δε, οποιουδήποτε συστήματος αν δεν έχεις πολύ προχωρημένες γνώσεις-εμπειρίες καλό είναι να εμπιστευτείς τη γνώμη ενός ειδικού... και πάλι πρέπει όμως να ξέρεις τι θέλεις ώστε να το υλοποιήσεις...

(τι έχεις στο νού σου να κάνεις?)

:ernaehrung004:

Ε ναι ρε Ντίνο, έλα μια μέρα εδώ, να δεις έναν πολύ κακό χώρο.
Και βάζουμε να ακούσεις ένα "κακό" σύστημα και καπάκι ένα "καλό".
Εκεί θα δεις αν αξίζει η όποια επένδυση.

Δημητρη, το κακο ειναι κακο, και το καλο ειναι καλο. Απλο και σαφες.

Αυτο που κοστιζει 1000 στον ιδανικο χωρο ειναι καλο σε σχεση με αυτο που κοστιζει 10000 στον ιδιο χωρο ?

Υπαρχει διακριτη γραμμη μεταξυ των παραπανων, μιας και ειναι μαλλον αδυνατον για οποιονδηποτε να ξεκινησει ενα γαϊτανακι δοκιμων επι δοκιμων κουβαλωντας ηχεια & ενισχυτες.

Ακουσα πχ τυχαια εχθες τα xero (750euro) με τον luxman 550AII (2650 euro)
Gaμοysan και εδερναν.

Να τα βαλω σπιτι, οκ. 3μισο χιλιαρικα. Τα σηκωνει το σπιτι ομως?

Σε αυτο που μαλλον τεινω να καταληξω, ειναι το οτι η οποια επενδυση ειναι αποτελεσμα του ποσο πολυ γουσταρουμε κατι, ασχετως αν ειναι το "σωστο" ή οχι.

Τα νηματα που εχουν ανοιχτει για το θεμα ειναι παρα πολλα...

Ναι υπαρχουν πανακριβα συστηματα σε τελειους χωρους, αλλα ποσοι μπορουν να τα εχουν αυτα??? Υπαρχουν κι οι αλλοι που εχουν πανακριβα συστηματα σε κακους χωρους (η κακορυθμισμενα) αλλα και αλλοι με φθηνα αλλα καλορυθμισμενα συστηματα.

Ολη η ιστορια ειναι φαυλος κυκλος, αν μπεις στο τρυπακι της διαρκους αναβαθμισης δεν τελειωνει ποτε η αναζητηση (οχι οτι ειναι κατ' αναγκη κακο αυτο αλλα ειναι λιγο... ακριβο το σπορ). Η ευτυχια απο τη δυστυχια, στο σπορ αυτο, απεχουν ελαχιστα. Τουλαχιστον ετσι το 'χω καταλαβει εγω.

Τελικα απλα πιστευω πως οταν φτιαξεις κατι με το budget που μπορεις και στ' αυτια σου ειναι ok τοτε σταματας και πλεον ακους τη μουσικουλα σου κι οχι μηχανηματα, χωρο, μπασοπαγιδες η... δεν ξερω 'γω τι αλλο.

Γι αυτο χαλαρωστε κι απλα ακουστε μουσικη, χωρις κανενα αγχος η ενοχες για το ποσο φροντισατε το χωρο σας η ποσα χρηματα ξοδεψατε.

-bye-

Ολη η ιστορια ειναι φαυλος κυκλος, αν μπεις στο τρυπακι της διαρκους αναβαθμισης δεν τελειωνει ποτε η αναζητηση (οχι οτι ειναι κατ' αναγκη κακο αυτο αλλα ειναι λιγο... ακριβο το σπορ). Η ευτυχια απο τη δυστυχια, στο σπορ αυτο, απεχουν ελαχιστα. Τουλαχιστον ετσι το 'χω καταλαβει εγω.

Τελικα απλα πιστευω πως οταν φτιαξεις κατι με το budget που μπορεις και στ' αυτια σου ειναι ok τοτε σταματας και πλεον ακους τη μουσικουλα σου κι οχι μηχανηματα, χωρο, μπασοπαγιδες η... δεν ξερω 'γω τι αλλο.

Γι αυτο χαλαρωστε κι απλα ακουστε μουσικη, χωρις κανενα αγχος η ενοχες για το ποσο φροντισατε το χωρο σας η ποσα χρηματα ξοδεψατε.

-bye-

+ 1000000

Οι Αγγλοσάξονες το ονομάζουν "kitcηen listening" και αναλύεται στο, "αν απ την πχ κουζίνα το ακούς καλά, παίζει καλά".

Δεν προσπαθώ να μειώσω την αξία της στερεοφωνίας ή των απόλυτων λεπτομερειών που αναπαράγει ένα καλό σύστημα, που σαφώς και θα χαθούν, αλλά απ την άλλη αν το σύστημα φορτίζει τον χώρο όπως πχ ένα μουσικό όργανο θ ακουστεί και έξω απ το σπίτι.

Στο θέμα μας, το ταξίδι πρέπει να είναι διασκεδαστικό και όχι ψυχαναγκαστικό. Με δεδομένους περιορισμούς χώρου, χρημάτων, αισθητικής ο καθένας να ερωτεύεται αυτό που μπορεί.

Re: Απάντηση: Υπαρχει φως στο τουνελ αραγε ?

Ε ναι ρε Ντίνο, έλα μια μέρα εδώ, να δεις έναν πολύ κακό χώρο.
Και βάζουμε να ακούσεις ένα "κακό" σύστημα και καπάκι ένα "καλό".
Εκεί θα δεις αν αξίζει η όποια επένδυση.

Ειδες φως και μπηκες?
Για την Νικολούλη εισαι...χαμενε:Banane0:

ντινο φιλικα, το προβλημα σου νομιζω ειναι οτι ακους πολυ τι σου λενε οι αλλοι.
με αποκορυφωση την "κοντρα" martin logan με elac?(ητανε?) που εχασες ενα ηχειο κελεπουρι...
επειδη εχω και εγω πολλα προβληματα χωρου, τελικα πηρα ηχεια που ειναι καταληλα για τον συγκεκριμενο χωρο. βρες τον χωρο σου, παρε ενα ηχειο για τον συγκεκριμενο, φταιξτον οσο αντεχεις και ξεχασε τι λενε οι αλλοι.
παρε και ενα xtz room analyzer να σε βοηθησει και οποιος σου πει για χώρο δειχτου τις μετρησεις..
φιλικα
Νικος

Γεια σου Νικολα !

Τα ML oυτως ή αλλιως δεν προοριζονταν για το σαλονι (λογο διαρυθμισης), αλλα για τον χωρο τον κατω.

Αυτο που εκανε (καλως ή κακως) να χασουν τα ML δεν ηταν τιποτε αλλο απο το οτι τα λοιπα της 7αδας ηταν elac, και αποφασισα οτι δεν ηταν η στιγμη να αλλαξω τα παντα.

Ενα απο τα ζευγαρια που ειχα (bs 244) σαν L&R τα εδωσα στον Dakanik, μιας και τα ειχα εδω και καιρο (κανα μηνα+) αντικαταστησει, με ενα ζευγαρι FS 247, ηχεια τιμης 3.300 ευρω. Το συστηματακι πλεον κατω μου φαινεται υπεροχο, αλλα στο σαλονι συνεχιζει η μουγκα...

Εντος της εβδομαδας θα παρω στο σπιτι για δοκιμη ενα ζευγαρι leema xero μιας και (εκτος οτι μου αρεσουν στο αυτι) εχω ευκολακι την τοποθετηση τους ετσι η "θεση ακροασης" να ειναι αποδεκτη / και να μην βιάσω την αισθητικη στο σαλονι ...
Θα το επιβεβαιωσω αυτο βεβαια μολις τα τοποθετησω.

Επομενο βημα ενας ολοκληρωμενος, εχω 2-3 υποψιν μου, θα καταληξω αμεσα και σε αυτον.

Ενα benchmark, το εχω ηδη κλεισει απο αγγελια συμφορουμιτη, και δεδομενης της απουσιας δισκοθηκης, το macbook pro, θα αναλαβει τα λοιπα.

Στην ουσια, θα ειναι και το πρωτο συστημα για μουσικη που θα (προσπαθησω τουαχιστον) να φτιαξω, ειμαι αισιοδοξος, και νομιζω οτι θα με ικανοποιησει.