Υπαρχει ?

Πετρος

Senior Member
19 March 2008
336
Λάρισα
Γεια σας,

Θελω να κανω μια ερωτηση για να μαθω εαν υπαρχει.....

Υπαρχει καρτα ηχου, με προσητο κοστος, 200 Ε περιπου, η οποια να εχει ενσωματωμενο crossover ? Δηλαδη να εχει 4 line out, για 2 δορυφορους και για 2 sub ωστε να μπορω να ρυθμισω μεσω της καρτας ηχου, που 8α γινεται η αποκοπη των συχνοτητων.

πχ. sub απο 100 Hz και κατω, και δορυφοροι απο 100 Hz και πανω

Όλες... Περίπου δηλαδή...

Όσες ξέρω το κάνουν αυτό,και η Xonar Essence STX που έχω,αλλά έχω ένα κενό αν το κάνει μόνο στο SPDIF ή και στην αναλογική,πάντως Subwoofer δεν βγάζει.

Με τις 5-7κάναλες πάντως μπορείς να βάλεις διαχωρισμό όπου θες,αλλά αν θες Stereo καλύτερα δώσε το Budget σε 2κάναλη γιατί στις 5-7κάναλες πληρώνεις 5-7 κανάλια και παίρνεις "μοιρασμένη" ποιότητα.

Η ASUS XONAR πάντως το κάνει σίγουρα και στην αναλογική έξοδο. Έτσι την δουλεύω και εγώ. Με 2 ενεργά ηχεία και ένα SUB... Θα βάλεις όλα τα κανάλια εξόδου που έχει να βγάζουν το ίδιο στερεοφωνικό σήμα ( και οχι Dolby κλπ...) ή ακόμα καλύτερα θα ενεργοποιήσεις τα κυρίως μπροστά + τα surround.
Στην πρώτη έξοδο θα συνδέσεις τα ηχεία σου ορίζοντας τα ως small και θα βάλεις το σημείο αποκοπής πχ 100Ηz. Στην επόμενη έξοδο θα συνδέσεις το sub και το μπάσο που θα κόβεται από τα ηχεία θα το στέλνει εκεi.

Γι αυτές που προτείνεις ας σου απαντήσει καλύτερα κάποιος που τις γνωρίζει

Τελικα αγορασα αυτην . Γνωριζει κανεις πως μπορω να πετυχω αυτο που θελω?
Δεν ξέρω πώς ακριβώς κάνει αυτό που ζητάς, αλλά σίγουρα είναι μια πάρα πολύ καλή κάρτα και βέβαια, αν την πήρες καινούρια, θα κάνει περίπου τα διπλάσια χρήματα από τα 200 που υπολόγιζες να δώσεις.
Το control panel που είδα, σου δίνει πολλές δυνατότητες και με το patchbay δεξιά, μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα. Υποθέτω και αυτό που ζητάς, αλλά θα πρέπει κάποιος ή να την έχει ή να το μάθεις από την τεχνική υποστήριξη του κατασκευαστή. Δεν είναι απλά χομπίστικη καρτούλα.
Όπως και να 'χει το πράγμα, είναι πολύ καλή, καλορίζικη και καλό ψάξιμο.

Τελικά μετά από πολύ ψάξιμο και πολλούς πειραματισμούς, βρήκα λύση. Εδω βρίσκονται όλες οι οδηγίες για τη χρήση του.

Δεν ξέρω αν η impact twin κάνει αυτο που ζητάς ... Αυτο που ξέρω είναι ότι IMO παίζει εξαιρετικά!!! Καλοριζικη!!

Καμμία κάρτα ήχου, DAC, ή γενικότερα Audio interface δεν έχει crossover, όπως το περιγράφεις στην αρχή ή θα επιθυμούσες.
Η λύση για 2.1, 2.2 κλπ. μπορεί να πάρει δύο κατευθύνσεις:

Α) Να χρησιμοποιείται το crossover που διαθέτουν όλα τα Subwoofer. (Βαθυπερατό+Υψιπερατό φίλτρο)

Το σχήμα είναι το εξής:
Παραλλαγή 1η
Audio Interface/DAC => [προενισχυτής] (προαιρετικά) => Subwoofer => Τελικοί Ενισχυτές/Ενεργά Ηχεία

Παραλλαγή 2η
Stereo Out 1: Audio Interface/DAC => [προενισχυτής] (προαιρετικά) => Τελικοί Ενισχυτές/Ενεργά Ηχεία
και
Mono/Stereo Out 2: Audio Interface/DAC => [προενισχυτής] (προαιρετικά) => Subwoofer.
(Εδώ η συχνότητα αποκοπής του βαθυπερατού φίλτρου ρυθμίζεται με βάση τη συχνότητα αποκοπής χαμηλού των κυρίων ηχείων).​

Β) Να χρησιμοποιείται κατάλληλο Software, που θα εκτελεί το ρόλο του crossover ανάμεσα στα κύρια ηχεία και το Subwoofer και θα κάνει επίσης το κατάλληλο routing.

Το σχήμα είναι το εξής:
Παραλλαγή 3η
Crossover Software Routing => Audio Interface/DAC => Stereo Out 1 => [προενισχυτής] (προαιρετικά) =>Τελικοί Ενισχυτές/Ενεργά Ηχεία
και
Crossover Software Routing => Audio Interface/DAC => Mono/Stereo Out 2 => [προενισχυτής] (προαιρετικά) => Subwoofer.​

Εδώ, αν έχω καταλάβει σωστά, χρησιμοποιείς το Reaper ως Software Crossover σε συνδυασμό με το Foobar, για να πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η λύση αυτή, αν και ιδιαίτερα περίπλοκη, είναι ενδιαφέρουσα. Χρειάζεται χρόνος για να μελετηθεί επαρκώς.

Αν υποθέτω σωστά, οδηγήθηκες προς αυτή τη λύση χρησιμοποιώντας πααράλλληλα την TC Electronics Impact Twin ως το βασικό σου Audio Interface. Και το πράγμα γίνεται άκόμα πιο ενδιαφέρον.

Έχω αντιληφθεί σωστά, ή μήπως έχω μπερδέψει αυτά που διάβασα; :chinscratch:

Άν δεν είναι κόπος, κάνε μία μικρή παρουσίαση από το αποτέλεσμα και τη χρήση... :smile:

Για το Α, η Παραλλαγή 1, δεν είναι εφικτή σε όλα τα sub, τουλάχιστον όχι στο δικό μου. Το ΗΙ-LEVEL OUTPUT kai HI-LEVEL INPUT του συγκεκριμένου sub. δεν κάνει τίποτα, επιτρέπει απλά μια σύνδεση των ηχείων μέσω του sub. Δεν παρεμβάλλεται κανένα cross στη συγκεκριμένη είσοδο έξοδο.

Πολύ καλά κατάλαβες, χρησιμοποιώ το Reaper ως Software Crossover σε συνδυασμό με το Foobar ως Player και την TC ως Audio Interface. Με πιο απλά λόγια , βάζουμε μουσική στο Foodbar, το Reaper αναλαμβάνει το ρόλο του crossover και στέλνει διαχωρισμένο το σήμα στην TC. H TC με την σειρά της στέλνει το ήδη διαχωρισμένο σήμα στον ενισχυτή και sub αντίστοιχα. Η μόνη διαφορά εδώ είναι ότι δεν υπάρχει εξωτερικό crossover, η λογική είναι η ίδια.

Όσο αναφορά το αποτέλεσμα.....είναι εκπληκτικό, ποτέ δεν είχα ακούσει μουσική από το σύστημα έτσι, όλα ακούγονται πιο καθαρά, πιο ζωντανά και πιο γεμάτα. Το SUB το είχα κλειστό για μήνες, ο συνδυασμός SUB-ηχειων μόνο προβλήματα δημιουργούσε, τώρα είναι απόλαυση. Πλέον ακούω μουσική μόνο με αυτόν τον τρόπο. Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα κατά τη γνώμη μου, είναι ότι μπορείς να κανείς τις ρυθμίσεις από απόσταση ώστε να ακούς τις αλλαγές στον ήχο χωρίς να σηκώνεσαι.

Οι μοναδικές ρυθμίσεις που έκανα στο Reaper, ήταν να βάλω το SUB να παίζει από τα 70 Hz και κάτω και από εκεί και πάνω τα ηχεία. Βέβαια έκανα διάφορους πειραματισμούς μέχρι να καταλήξω εκεί.