Υπερθέρμανση ενισχυτή (overheating) και λύσεις με μερική στενότητα χώρου

theoan

New member
7 November 2009
23
Μετά την πολύ κουραστική αλλά επιτυχημένη εγκατάσταση ενός Onkyo TX-SR578 μαζί με Bose Acoustimass 6 ηχεία, ήλθε ένα γνωστό για τους Onkyo πρόβλημα, αυτό της υπερθέρμανσης, να με στεναχωρήσει. Ο ενισχυτής είναι σε ράφι βιβλιοθήκης με τουλάχιστον 6 εκατοστά αέρα από το Blueray player, που βρίσκεται από επάνω του. Όμως σε 45-60 λεπτά το πολύ λειτουργίας, αρχίζει να κάνει διακοπές στον ήχο που είναι όλο και πιο συχνές καθώς περνά ο χρόνος. Είδα πολλά forums που αναφέρονται στο πρόβλημα της υπερθέρμανσης, αλλά δεν μπορώ να βάλω τον ενισχυτή σε ανοικτό ράφι επί του παρόντος. Ο ενισχυτής είναι μεν ελεύθερος μπροστά αλλά έχει πίσω "αέρα" 15 εκατοστών (σε κλειστό όμως ράφι) και πλάγια 5 εκατοστά σε κάθε πλευρά. Έχετε κάποια ιδέα εύκολης εγκατάστασης κάποιου συστήματος ανεμιστήρα ή θα αρκούσε να πάρω ένα laptop cooler και να το βάλω ανάποδα επάνω του?

Υπάρχει κάποιο δυνατό laptop cooler τέτοιο που να είναι σε θέση να ψύξει μια τόσο θερμογόνα πηγή όπως ο Onkyo, και που να διώχνει αέρα προς τα εμπρός και πλάγια?

Και αν πράγματι υπάρχει, τότε καθώς δεν έχει USB θύρα ο ίδιος ο ενισχυτής, αλλά το Blueray player, θα μπορούσε να πάρει αρκετή ενέργεια για να λειτουργήσει ένα laptop cooler από τη USB θύρα του Blue ray player???

Θα ήταν αυτό (μέσω USB) ένα ισχυρό cooler ή χρειάζεται να είναι ρεύματος (DC ή ΑC)?

Αν έχετε αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο σας παρακαλώ συμβουλέψτε με γιατί βλέπω τον ενισχυτή και "βράζει καφέ" μετά από μόλις λίγη ώρα λειτουργίας....ακόμα και το blueray από επάνω παίρνει μεγάλη θερμότητα από τον ενισχυτή από κάτω. Ταινία ολόκληρη δεν έχω δει ακόμα ..:-(

Ευχαριστώ για την όποια απάντηση ....

Μα που να βάλεις τον ανεμιστήρα εφόσον από πάνω υπάρχει το BD Player και από πίσω το έπιπλο είναι κλειστό;

Μάλλον θα πρέπει να αναζητήσεις νέο μέρος για να τοποθετήσεις τον ΟΝΚΥΟ......

Σε πρώτη φάση αν είναι εφικτό σκέψου το σενάριο να κόψεις τοπικά την πλάτη του επίπλου. Αν δεν είναι κάτι ακριβό εγώ μάλλον αυτό θα έκανα. αν βέβαια και το.υπόλοιπο δέσιμο του επίπλου επιτρέπει κάτι τέτοιο και δεν κινδυνεύει να πέσει όλο μαζί.

DSC00850.jpg

Παιδιά κατ´αρχήν ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκριση....
Το θέμα με το πάνω-κάτω των συσκευών το έχω σκεφτεί, αλλά το BD Player είναι μεν ίδιου πλάτους αλλά πολύ πιο στενό στο βάθος σε σχέση με τον ενισχυτή, άρα δεν το προσπάθησα λόγω αστάθειας.

Σε ότι αφορά το προϊόν της Antec, είναι μια αποδεκτή λύση και αισθητικά αλλά τουλάχιστον σε ένα forum είδα ότι είναι μέτριας απόδοσης, ενώ δεν κατάλαβα προς τα που βγάζει τον αέρα που διώχνει...

Εγώ έχω δει αυτό: http://www.plaisio.gr/Laptop-and-Ta...otebook-Cooler-Anywhere-Dual-Fan-F5L103CW.htm

για το οποίο δεν μπορώ να είμαι σίγουρος για την απόδοσή του, όμως τουλάχιστον διώχνει τον αέρα προς τα εμπρός.

Πραγματικά η υπερθέρμανση του ενισχυτή μου είναι έξω από τα λογικά όρια. Το πάνω μέρος καίει τρελά και το BD Player "ψήνεται" από κάτω αν και σε απόσταση από τον ενισχυτή (όπως βλέπετε έχω βάλει κάτι πλαστικά ποδαράκια να το κρατάνε περίπου 6 εκατοστά πιο ψηλά).

Αλήθεια, 5W ισχύς όπως το παράδειγμα του Antec High, είναι μια ισχύς που μπορεί να δώσει η μοναδική USB θύρα που υπάρχει κοντά και είναι εκείνη που έχει στην πρόσοψη του το BD Player; Ή θέλει πρίζα και μετατροπέα AC/DC;

Έχεις παρατηρήσει αν ο ενισχυτής καίει σε όλη την πάνω επιφάνεια ή μόνο στην πίσω μεριά ?

ζόρικοι περιορισμοί... Το έπιπλο φυσικά δεν κόβεται. Και δε χρειάζεται μάλλον. Πρέπει να φύγει το cd... ή να σηκωθεί αρκετά πιό ψηλά. Αν ο ΟΝΚΥΟ έχει και από τα πλάγια γρίλιες ξεκόλλα και την αριστερή πλευρά. Δε μου λες, το πάνω ράφι δεν μπορείς να το αδειάσεις, να το φέρεις πιό έξω ώστε να μείνει χώρος ανάμεσα από την πίσω πλευρά του και την πλάτη του επίπλου για να ρίξεις από εκεί τα καλώδια του cd και του δέκτη?

Η καλυτερη λυση ειναι να βαλεις η' αλλου το bd player η' αλου τον ενισχυτη κνα του αφησεις κ απο το πλαι λιγο περιθωριο γιατι νομιζω στην μια πλευρα βρισκεται ο μετασχηματιστης

ζόρικοι περιορισμοί... Το έπιπλο φυσικά δεν κόβεται. Και δε χρειάζεται μάλλον. Πρέπει να φύγει το cd... ή να σηκωθεί αρκετά πιό ψηλά. Αν ο ΟΝΚΥΟ έχει και από τα πλάγια γρίλιες ξεκόλλα και την αριστερή πλευρά. Δε μου λες, το πάνω ράφι δεν μπορείς να το αδειάσεις, να το φέρεις πιό έξω ώστε να μείνει χώρος ανάμεσα από την πίσω πλευρά του και την πλάτη του επίπλου για να ρίξεις από εκεί τα καλώδια του cd και του δέκτη?

Αυτή θα είναι -μάλλον- η τελική λύση, αλλά είπα να σώσω λίγο χώρο για τα βιβλία....

Προσωπική άποψη πρέπει να τον ελευθερώσει εντελώς τον ενισχυτή. Ο ζεστός αέρας λόγω φυσικών ιδιοτήτων έχει ανοδική κατεύθυνση και τώρα εγκλωβίζεται απ τις συσκευές που είναι από πάνω του. Θα σε συμβούλευα να αδειάσεις ό,τι έχεις δεξιά του και να τον μετακινήσεις τουλάχιστον 15 εκατοστά προς τα δεξιά και να φύγουν ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ οι άλλες συσκευές από πάνω του. Αμα πας σε μαγαζί με ψυκτικά έχουν ανεμιστηράκια σε διάσταση 10Χ10 εκατοστά, αυτό θα το στηρίξεις στην κάτω πλευρά του από πάνω ραφιού αλλά με αποστάτη ώστε να περισσεύουν 2-3 εκατοστά να τραβάει αέρα και να φυσάει ακριβώς πάνω στον ενισχυτή. Πρόσεξε να είναι 230 Volt το ανεμιστηράκι για να μπορείς να το βάλεις σε μια πρίζα, ούτως ή άλλως δεν θα είναι πάνω από 15 watt, αμελητέο φορτίο δηλαδή.

θέλω να πιστεύω πως αν τον κεντράρει μόνο του στο ράφι που τώρα τον έχει δε θα έχει θέματα. Ας ξεκινήσει από αυτό θα έλεγα. Άλλωστε τα ανεμιστηράκια όπως και να το κάνεις ακούγονται.

θέλω να πιστεύω πως αν τον κεντράρει μόνο του στο ράφι που τώρα τον έχει δε θα έχει θέματα. Ας ξεκινήσει από αυτό θα έλεγα. Άλλωστε τα ανεμιστηράκια όπως και να το κάνεις ακούγονται.

Τα συγκεκριμενα ειναι αθορυβα, ασε που οι ΟΝΚΥΟ το χουν το θεματακι τους. Εγω το ειχα στον YAMAHA οταν επαιζε σαν ολοκληρωμενος και πιστεψε με με τη βαβουρα ουτε που θα ξερει οτι ειναι εκει.

Παιδιά, όντως έβγαλα τα μηχανήματα από το επάνω μέρος του ενισχυτή και ... "θαύμα" μπόρεσα να δω μια ολόκληρη ταινία εχθές!! Βέβαια το "ψήσιμο" εξακολουθεί να γίνεται στο επάνω μέρος του Onkyo, άρα αν θέλω να παρατείνω τη ζωή του κάτι σε ανεμιστήρα θα πρέπει να βάλω. Ή έστω laptop cooler....

Τελικά, όντως τα μηχανήματα χώρεσαν με έναν τρόπο, στο πλάι....