Ύψος...

John_veri

New member
18 December 2008
9
Καλή η ιδανική απόσταση, αλλά μπορεί κάποιος να με βοηθήσει και με το ιδανικό ύψος μιας lcd?

Καλή η ιδανική απόσταση, αλλά μπορεί κάποιος να με βοηθήσει και με το ιδανικό ύψος μιας lcd?

οι "ειδικοί" λένε, το ύψος των υπότιτλων να βρίσκεται στο ύψος των ματιών. Οπότε υπολόγισε, κάθισε στον καναπέ σου, μέτρα και... βουαλά..

Οι "ειδικοί" καλά τα λένε (όχι πάντα), αλλά στην πράξη αυτό που λες νομίζω οτι την πάει αρκετά ψηλά, ευχαριστώ πολύ πάντως.

Απάντηση: Re: Ύψος...

Το σχόλιο δεν είχε να κάνει με τους "δικούς μας" ειδικούς αλλά γενικότερα...Απλά γενικότερα, αναφερόμαστε στο ιδανικό (απόσταση, ύψος κλπ), αν λέγαμε κάτι που να είναι αποδεκτό αλλά πιο κοντά στο μέσο και πάνω ή γενικότερα τα όρια min - max...

Καταλαβα το ποστ σου, μην απολογεισαι. -bye-

Ιδανικα ειναι στο υψος των ματιων οι υποτιτλοι, αλλα πο εκει και περα πιστευω οτι εχει σημασια η σταση που καθεται καποιος.

Ενα τραβηγμενο παραδειγμα για να γινω αντιληπτος, ο ¨κανονας" αυτος δεν μπορει να ισχυει αν καποιος παρακολουθει ξαπλωμενος.

Οι Αμερικάνοι ειδικοί τέτοιων θεμάτων, που προφανώς δεν υφίστανται γι' αυτούς υπότιτλοι, λένε το κέντρο της οθόνης να είναι στο ύψος των ματιών και το δικαιολογούν προσθέτοντας ότι εκεί διαδραματίζονται όλες οι σκηνές. Προσωπική παρατήρηση: αν το βλέμμα κοιτάει και πιο χαμηλά από την ευθεία είναι πιο ξεκούραστο απ' ότι αν κοιτάει πιο ψηλά. Γι' αυτό μάλλον και τα έπιπλα των συνθέσεων γίνονται όλο και πιο κοντά καθ' ύψος-πράγμα φρικτό γιατί ξαπλωμένος παρακολουθείς... τα πόδια σου και γιατί πρέπει να χαμηλώσεις τόσο το βλέμα, που σε πονάνε γρήγορα! :chinscratch:

Re: Απάντηση: Re: Ύψος...

Έχουν ανάγει το κάθισμα στο καναπέ σε επιστήμη...:flipout:....:a0210:
Έτσι! :antlers:
Είναι όμως μέσα στα πράγματα, τι να κάνουμε...

Έχουν δίκιο τα παιδιά σχετικά με την αναλογία ύψος ματιών/υπότιτλοι. Εγώ κατα λάθος έβαλα την τηλεόραση λίγο ψηλότερα από ότι ήθελα με αποτέλεσμα οι υπότιτλοι να εμφανίζονται στο ύψος των ματιών. Στην αρχή μου φάνηκε λίγο περίεργο το ύψος, όπως και οι ίντσες, αλλά μέσα σε 2-3 μέρες το συνήθισα και τώρα μπορώ να πω ότι βλέπω πιο ξεκούραστα από ότι όταν το κέντρο της τηλεόρασης είναι στο ύψος των ματιών.

Έχουν δίκιο τα παιδιά σχετικά με την αναλογία ύψος ματιών/υπότιτλοι. Εγώ κατα λάθος έβαλα την τηλεόραση λίγο ψηλότερα από ότι ήθελα με αποτέλεσμα οι υπότιτλοι να εμφανίζονται στο ύψος των ματιών. Στην αρχή μου φάνηκε λίγο περίεργο το ύψος, όπως και οι ίντσες, αλλά μέσα σε 2-3 μέρες το συνήθισα και τώρα μπορώ να πω ότι βλέπω πιο ξεκούραστα από ότι όταν το κέντρο της τηλεόρασης είναι στο ύψος των ματιών.
Μακάρι γιατί κι εγώ πήρα έπιπλο που μου φέρνει την tv μεταξύ κέντρου και υπότιτλων σε 46άρα και φαγώθηκα να το πάω πίσω. Αύριο που θα μπει η tv θα έχω μια καλύτρη εκτίμηση των πραγματικών συνθηκών.

Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι κατασκεύασαν τα θέατρά τους έτσι ώστε ο θεατής να παρακολουθεί το έργο από ψηλά... Αυτό, πέραν της ακουστικής είχε σαν σκοπό και την ξεκούραστη παρακολούθηση των θεαμάτων. Και μην πει κανένας κακεντρεχής οτι καθόντουσαν στην πέτρα... Τις πέτρες μας άφησαν... τα "μαξιλαράκια" τα πήραν μαζί τους στον τάφο! Επιστρέφοντας στο σωστό ύψος της τηλεόρασης, πιστεύω πως ιδανικά η οθόνη πρέπει να τελειώνει στη νοητή (παράλληλη με το δάπεδο) ευθεία του ματιού. Με αυτό το τρόπο καθήμενος στον καναπέ, το κεφάλι γέρνει ελάχιστες μοίρες προς τα κάτω ώστε να κεντράρει το βλέμμα στη "δράση". Δοκιμάστε το! Ο αυχένας σας θα είναι πιο ξεκούραστος, άρα θα ζαλιστείτε πολύ πιο δύσκολα.

P.S.: Ξαπλωμένοι δεν βλέπουμε τηλεόραση!!!! Κοιμόμαστε, κάνουμε σεξ, κwλοβ@ρ@με!!!

Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι κατασκεύασαν τα θέατρά τους έτσι ώστε ο θεατής να παρακολουθεί το έργο από ψηλά... Αυτό, πέραν της ακουστικής είχε σαν σκοπό και την ξεκούραστη παρακολούθηση των θεαμάτων. Και μην πει κανένας κακεντρεχής οτι καθόντουσαν στην πέτρα... Τις πέτρες μας άφησαν... τα "μαξιλαράκια" τα πήραν μαζί τους στον τάφο! Επιστρέφοντας στο σωστό ύψος της τηλεόρασης, πιστεύω πως ιδανικά η οθόνη πρέπει να τελειώνει στη νοητή (παράλληλη με το δάπεδο) ευθεία του ματιού. Με αυτό το τρόπο καθήμενος στον καναπέ, το κεφάλι γέρνει ελάχιστες μοίρες προς τα κάτω ώστε να κεντράρει το βλέμμα στη "δράση". Δοκιμάστε το! Ο αυχένας σας θα είναι πιο ξεκούραστος, άρα θα ζαλιστείτε πολύ πιο δύσκολα.

Αυτό είχε να κάνει με την λειτουργικότητα του θεάτρου και όχι την ξεκούραση. Βοηθούσε στο να μπορούν τα άτομα από όλα τα επίπεδα να παρακολουθούν την παράσταση με την ίδια ευκολία και το εύρος και επίσης δεν υπήρχε η δυνατότητα να γύρεις την πλάτη σου προς τα πίσω, οπότε θα έπρεπε η δράση να εκτυλλίσεται σε σημείο, ώστε ο θεατής με ίσια την πλάτη και γέρνοντας ελάχιστα το κεφάλι(προς τα κάτω) να παρακολουθεί με όσο μεγαλύτερη άνεση γίνεται την παράσταση.

Όταν μιλάμε για ένα οικιακό Home Cinema τα πράγματα αλλάζουν τελείως. Αφενός γιατι δεν υπάρχουν επίπεδα θεατών και δεύτερον επειδή ο καναπές σου επιτρέπει να γέρνεις το σώμα σου λίγο προς τα πίσω με αποτέλεσμα και το κεφάλι να κοιτάει λίγο πιο ψηλά. Αυτό σημαίνει ότι η ευθεία των ματιών θα πρέπει να ειναι το πολύ ως τη μέση της τηλεόρασης και χαμηλότερα.
Αντίθετα όταν δουλεύουμε στον υπολογιστή του γραφείου και η πλάτη πρέπει να ειναι ίσια και το σώμα να κοιτάει μπροστά(πάλι απο άποψη λειτουργικότητας), τότε ισχύει το ευθεία ματιών/πάνω μέρος οθόνης.

Φίλε nemesios30 αν η tv τελειώνει στο ύψος των ματιών, τοτε όταν μιλάμε για 50άρα οι υπότιτλοι θα σέρνονται στο πάτωμα! Με ύψος οθόνης 60+cm, βάλε και κάτω πλαίσιο+βάση <=20cm, τότε θα πρέπει να τοποθετηθεί σε έπιπλο ύψους 10-20cm με άπειρες πιθανότητες να φάει μια κλωτσιά ή μια ηλεκτρικοσκουπιά σε ανύποπτο χρόνο! :afraid:

ώστε ο θεατής με ίσια την πλάτη και γέρνοντας ελάχιστα το κεφάλι (προς τα κάτω) να παρακολουθεί με όσο μεγαλύτερη άνεση γίνεται την παράσταση.

Πω πω καρπαζιές που θα πέφτανε τότε !!! :flipout:

Παιδιά μου ήρθε σήμερα η 46άρα και έπαθα σοκ! Νομίζω ότι οι υπότιτλοι στο ύψος των ματιών είναι πάρα πολύ ψηλά. Ενώ αν κοιτάς το κέντρο είναι πιο ξεκούραστα. Σε καμία περίπτωση οι υπότιτλοι πολύ χαμηλά. (Ναι, έκατσα πάνω στην πλάτη του καναπέ για να το δαπιστώσω) :flipout: